ANISP + ANCOM vs Netcity + Primăria din București – conflict deschis legat de serviciile ISP

17/07/2013

ANISP este acronimul de la Asociația Națională a Internet Service Providerilor. Din această asociație fac parte peste 33 de membri dintre care ies în evidență: Euroweb, Orange, GTS Telecom, RoLink, RNC, Media Sat, Prime Telecom, SN Radiocomunicații, INES, Idilis, Romtelecom, NetBridge, Dial Telecom etc.

Netcity este proiectul prin care în București a fost implementată rețeaua subterană de fibră optică. Un Internet Service Provider ca să-și desfășoare activitatea va trebui să plătească o redevență față de Netcity care la rândul său varsă în jur de 12% către bugetul Primăriei din capitală. O să folosesc denumirea de PGMB pentru Primăria Generală a Municipiului București.

ANISP a făcut o sesizare către ANCOM / Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații prin februarie 2013. ANCOM a emis un aviz prin care Netcity și PGMB ar fi obligate să implementeze condiții optime, erau adnotate și prețurile maxime pe care Netcity să le practice.

Ca răspuns, Netcity și PGMB au acționat în instanță și au cerut ca avizul ANCOM să fie suspendat.

Declarația lui Mihai Bătrâneanu, președinte ANISP:

Analiza efectuată de Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații a evidenţiat că toate contractele de închiriere tubete, racorduri și branșamente au fost încheiate în afara limitelor cadrului normativ ce reglementează rețeaua metropolitană Netcity, respectiv cu încălcarea Contractului de concesiune aprobat prin HCGMB nr. 108/2008. Este şi motivul pentru care ANISP contină să atragă atenţia asupra abuzurilor şi să militeze pentru oorectitudine şi pentru respectarea legilor şi a normelor ANCOM.”

Care este efectul pe termen lung al acestei șarade între ANISP, ANCOM, Netcity și PGMB?

Companiile din cadrul ANISP și aici mă refer la jucători mici și mijlocii vor fi puși în imposibilitatea de a-și finanța operațiunile și vor da faliment. De aici se va ajunge la concurență mai mică pe piața serviciilor de internet din București și pe termen lung se va transforma într-o majorare a tarifelor, calitate ceva mai slabă. Știți că fără concurență puternică niciun segment de piață nu va avea o dezvoltare aprigă. Netcity are un monopol și încearcă să profite de pe urma sa. Ar fi interesant de parcurs și o replică a lor la acuzele ANISP.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.