Diverse

O veste tristă pentru aviaţie vine din Ucraina acolo unde de câteva zile se poartă lupte crâncene între invadatorii ruşi şi armata locală ucraineană. Încă din primele ore ale conflictului una dintre ţintele importante ale armatei ruse a fost Aeroportului Internaţional Antonov, unul aflat în apropierea capitalei Kiev.

Acest aeroport cargo este (era) şi casa celui mai mare avion din lume, Antonov-225 Mriya. Din păcate acesta a fost produs într-un singur exemplar, deci era cu adevărat unic. Conform Concernului de stat din industria armamentului din Ucraina, Antonov-225 Mriya a ars în totalitate în urma unui nou atac al armatei ruse.

Momentan informaţia nu a fost confirmată şi de către compania ce deţine(a) avionul, Antonov Company, aceasta limitându-se în a transmite că “până când An-225 nu va fi examinat de experţi, nu putem raporta starea tehnică a aeronavei”.

Antonov-225 Mriya are (avea) 6 motoare, o lungime de 84 de metri, o înălțime de 18.1 metri şi o anvergură a aripilor de 88.4 de metri. Acesta era folosit în mod special în transporturi cu gabarit depăşit, avionul putând transporta încărcătură de până la 250 de tone.

Cel mai mare avion din lume a aterizat o singură dată şi în România în data de 7 octombrie 2021. Evenimentul a atras sute de curioşi şi foarte mulţi fotografi.

Surse: hotnews.ro, boardingpass.ro