Astăzi a avut loc lansarea Apple iPhone XR în țara noastră. Evenimentul s-a desfășurat în magazinul iSTYLE Băneasa, unul dintre cele 9 astfel de locații din țara noastră. iSTYLE este cea mai mare rețea Apple Premium Reseller din Europa Centrală și de Est, iar de azi puteți cumpăra noul iPhone XR direct din magazinele fizice sau de pe site-ul istyle.ro, la prețuri ce pleacă de la 4.099 lei pentru versiunea cu 64 GB spațiu de stocare.

Cu ocazia acestui eveniment am avut ocazia de a mă juca pentru câteva minute cu unul dintre cele 6 modele pregătite pentru noi. Am avut la dispoziție toate culorile disponibile: roșu, alb, negru, galben, coral și albastru.

Acesta este de fapt și unul dintre principalele puncte de atracție ale lui iPhone XR, poți alege dintre mai multe nuanțe față de opțiunile pentru XS și XS Max. Trebuie să recunosc că în  afară de alb și negru, care sunt… alb și negru, celelalte nuanțe sunt cu adevărat plăcute, bine alese.

Primul contact cu iPhone XR dezvăluie un produs fabricat la cele mai înalte standarde calitative. Nu ai de ce să-ți faci griji că acest model, fiind mai ieftin decât celelalte două lansate în septembrie, nu este construit cel puțin la același nivel. Avem un display ce ocupă o bună bucată din partea frontală, cu toate că marginile laterale mi-ar fi plăcut a fi ceva mai înguste. Chiar și așa, acest design garantează o simetrie cu marginea de jos, toate fiind identice în dimensiuni.

Vorbind de dimensiuni, trebuie să punctez că iPhone XR este suficient de compact spre a fi folosit fără probleme cu o singură mână. Totodată, nu l-am simțit ca având o greutate de aproape 200 de grame, reușește cumva să pară mai ușor. Din punct de vedere al dimensiunilor, dar și la cântar, XR se situează între iPhone XS și XS Max.

Lateralele sunt fabricate din aluminiu ce conferă o rigiditate exemplară terminalului, în timp ce pe spate avem din nou sticlă.

Camera principală se profilează ceva cam mult în afară, dar nu este ca și când XR este primul model iPhone la care vedem asta. Îmi place în schimb faptul că pentru protecția lentilelor camerei de 12 Megapixeli s-a folosit cristal safir, mult mai rezistent în fața zgârieturilor comparativ cu sticla, fie ea de tip Gorilla Glass.

Nu vreau să parcurg acum specificațiile, le cunoaștem de pe 12 septembrie când a fost prezentat oficial. Vreau să adaug că, deși avem o cameră principală cu un singur senzor, Apple promite rezultate extrem de apropiate de cele ale XS și XS Max. Este disponibil și modul Portrait cu advanced bokeh și Depth Control, chiar dacă acum este realizat strict din software, fără ajutorul unui al doilea senzor pentru analiza adâncimii de câmp. Clipurile video pot fi captate la rezoluție 4K cu maxim 60 fps, iar în Full HD poate urca până la 240 fps.

Camera frontală este de 7 Megapixeli cu f/2.2 și aduce și ea Portriat mode cu advanced bokeh și Depth Control. În plus, avem și Portrait Lighting cu 5 efecte de iluminare: Natural, Studio, Contour, Stage și Stage Mono.

Display-ul este și el între iPhone XS și XS Max, ca diagonală. Cu 6.1 inch se face un compromis ideal, aș spune eu, între o suprafață a ecranului mare și un corp al telefonului ce rămâne suficient de compact. Nu avem panel Super AMOLED precum la XS și XS Max, dar avem un IPS dintre cele mai bune. Pus lângă cele două Super AMOLED-uri vedem doar mici diferențe în ceea ce privește contrastul și culorile, însă display-ul lui iPhone XR este cu siguranță unul dintre cele mai bune din piață la momentul actual. Unii vor spune că rezoluția este prea mică pentru sfârșit de 2018 și poate că au dreptate într-o oarecare măsură, dar chiar nu am văzut a fi probleme din această direcție, nimic nu apare slab conturat.

Ce ar mai fi de menționat? Poate faptul că pe iPhone XR există preinstalată o nouă aplicație. Measure reprezintă o noutate apărută odată cu iOS 12 și este o unealtă de măsurat distanțe dintre două sau mai multe puncte, fiecare dintre ele extrem de simplu și intuitiv de fixat pe ecran. Mai mult, software-ul detectează automat anumite forme, precum patrulaterele, și oferă pe loc dimensiunile aproximative ale laturilor. Spun aproximative fiindcă măsurătorile nu sunt cele mai exacte, dar pot oferi o primă estimare destul de apropiată de realitate.

Cel mai probabil vom primi la test un exemplar iPhone XR și atunci vom reveni cu mai multe detalii. În primă fază chiar nu am niciun motiv să nu-i prevăd succesul comercial lui iPhone XR. Are tot ce-i trebuie spre a-și atrage mulți clienți, iar faptul că este cel mai ieftin iPhone lansat anul acesta nu are cum să nu constituie și el un avantaj major.