Hardware

Apple a avut un eveniment sub motto-ul: One More Thing, iar așa cum zvonurile indicau au prezentat prima linie de Mac-uri cu procesor dezvoltat intern. Apple M1 a fost vedeta din această seară, iar primele trei produse ce-l integrează vor fi prezentate în articole separate: Mac Mini, MacBook Air și MacBook Pro de 13 inch.

Apple M1 a fost dezvoltat pe 5nm, are 16 milioane miliarde de tranzistori, iar compania americană nu s-a ferit să folosească o sumă de superlative în prezentare:

  • cea mai rapidă grafică integrată pe un computer personal (GPU octa-core);
  • eficiență energetică per watt triplată față de concurență;
  • de până la 3.5 ori mai multă performanță la nivel de procesor față de concurență (MacBook Air cu Apple M1 și GPU octa-core vs MacBook Air cu Intel Core i7 de tip quad-core).

Apple M1 este un chipset octa-core pe structură big.LITTLE cu 4 nuclee activate când sunt desfășurate sarcini ce necesită putere de procesare și alte 4 nuclee pentru momentele când sunt derulate operațiuni de rutină. Nucleele performante au 12 MB cache L2, iar cele cu performanțe mai slabe se mulțumesc cu  4 MB cache L2.

Noul GPU octa-core ar fi capabil de 2.6 TFLOPS (peste NVIDIA 1050 Ti ce atinge 2.1 TFLOPS). Dispune și de un motor neural cu 16 nuclee, de aici  cei 11 TOPS pe partea de interpretare a algoritmilor de machine learning.

Apple M1 folosește o arhitectură de memorie unificată (UMA). Procesorul, acceleratorul grafic și celelalte componete au acces la memorie fără a trece prin PCIe (de aici și sporul de performanță, dar și eficiența energetică).  Mac OS Big Sur este software-ul ce urmează a pune în valoare noul chipset. Primele produse cu noul procesor debutează în stocurile magazinelor de săptămâna viitoare.

Sursa: Apple.com

Categorii: applehardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.