Fie că unii admit sau nu, adevărul este că tehnologia ne-a făcut viața cu mult mai ușoară. Trăim vremuri cu mult, mult mai confortabile decât acum câțiva zeci de ani. Putem avea mai mult timp la dispoziție pentru anumite activități tocmai datorită gadgeturilor din jurul nostru. Ce facem cu acest timp pe care îl câștigăm depinde numai de noi, însă corect ar fi să recunoaștem că sunt câteva treburi de care în trecut era nevoie să ne ocupăm personal și care acum pot fi îndeplinite de anumite electronice / electrocasnice.
În fine, eu sunt unul dintre cei care se bucură de tot ce ne oferă avansul tehnologic actual așa că pot aprecia un aspirator robot inteligent precum cel pe care îl voi prezenta în continuare.
Compania V-TAC este cunoscută la noi în special pentru becurile cu LED și corpurile de iluminat, dar iată că încearcă acum să-și facă un nume și în piața accesoriilor smart home. Primul astfel de produs de la ei cu care iau contact este vârful actual de gamă din categoria aspiratoare inteligente de tip robot.
Specificații aspirator robot smart V-TAC VT-5556
- Senzori: laser la 360 de grade, senzor anti-lovire, senzor anti-cădere;
- Putere de aspirare: 2200 PA, motor japonez Nidec;
- Două perii laterale rotative + una centrală;
- Recipient de praf de 600 ml, filtru HEPA;
- Curățare umedă, funcție mop cu 3 niveluri de irigare a lavetei;
- Recipient de apă de 300 ml;
- Funcționează pe podele din lemn, gresie, marmură și covor dur;
- Trece peste obstacole de până la 2 cm înălțime și funcționează pe suprafețe înclinate cu până la 20 de grade;
- Conectivitate Wi-Fi la internet;
- Funcții inteligente: control prin aplicație, compatibil Google Assistant și Amazon Alexa, navigare inteligentă, scanare camere și auto-generare hartă, managementul hărții (setarea poziției de start și a fiecărei suprafețe de curățare), posibilitatea stabilirii pereților virtuali și a zonelor interzise, reîntoarcere automată la stația de auto-încărcare, moduri prestabilite de curățare – Auto, o singură cameră, margine;
- Acumulator Li-Ion integrat, 3000 mAh / 14.4V (43 Wh), celule LG, autonomie maximă de 100 minute;
- Dimensiuni: 327.6 x 73.6 mm (diametru x înălțime);
- Greutate: 5.44 kg.
Design
Am primit aspiratorul în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă aspirator cu recipientul de praf gata montat, am mai găsit recipientul de apă, două lavete pentru acesta, două perechi de perii frontale, un filtru HEPA suplimentar (unul este gata montat în aspirator), o micuță unealtă de curățare, dock-ul de încărcare, adaptorul de alimentare și manual de utilizare:
De la primul contact cu accesoriile din pachet mi-am dat seama că avem de-a face cu un produs de bună calitate. Fiecare accesoriu se simte bine fabricat, nu pare deloc ieftin.
Recipientul de apă, cel ce trebuie folosit atunci când aparatul va fi folosit ca mop, este solid, construit temeinic. Cele două lavete sunt și ele de foarte bună calitate și se atașează recipinetului facil prin intermediul câtorva bucăți velcro de pe suport.
Un dop din cauciuc, de culoare albastră, reprezintă locul prin care poți introduce lichid de spălare a podelelor. Pe una dintre margini există și o gradație ce ajunge până la 350 ml, dar recomandat este să puneți soluție de curățare doar până la 300 ml.
Fie că vorbim despre recipientul de apă ori cel de praf, fiecare se atașează sau se detașează de asiprator imediat. Există un buton portocaliu ce trebuie apăsat pentru ca recipientul să fie deblocat.
În recipientul pentru aspirare există și locașul pentru filtrul HEPA. Un astfel de filtru este gata introdus în recipient, altul suplimentar este în pachet. Filtrul se așează într-un suport cu plasă fină, ce oprește particulele mai mari.
Periile rotative frontale se montează și ele imediat pe aparat. Sunt patru în pachet, deci ai un set de rezervă. Poți găsi accesorii de schimb pentru V-TAC VT-5556 în magazinul dedicat, la prețuri mai mult decât decente.
Trecem la analiza aspiratorului și trebuie să vă spun că acesta arată și se simte ca un produs de foarte bună calitate. Partea superioară este din plastic lucios, ce este inițial protejat printr-o folie aplicată, dar care în timp se poate alege cu ceva zgârieturi.
V-TAC VT-5556 are un design clasic penntru un aspirator robot cu senzor laser la 360 de grade. Acest senzor este ampalsat în acest caz către centrul aspiratorului, dar nu iese foarte tare din profilul general.
În fața senzorului sunt cele trei butoane de control pentru funcțiile de bază: Power (Auto Cleaning / Stop Cleaning), Wi-Fi și Return to Charging Station.
Privit pe lateral, V-TAC VT-5556 își arată senzorul anti-lovire ce se întinde pe circa jumătate din circumferință, către partea din față. În spatele acestuia apare zona în care se instalează recipientul de praf sau de apă.
Pe latura inferioară vedem în primul rând elementele ce permit deplasarea aspiratorului robot. În față este o rotiță mică ce se învârte la 360 de grade, în timp ce roțile legate la motoarele electrice sunt mari, acoperite cu multe bucăți mici de cauciuc aderent, ce-i permit deplasarea pe mai toate tipurile de suprafețe.
Roțile ”de tracțiune”, să le zic așa, au și sistem de suspensie, ce permite deplasarea sus-jos pe o distanță apreciabilă, astfel aspiratorul robot smart V-TAC VT-5556 poate trece peste obstacole de până la 2 centimetri înălțime.
Tot pe partea de jos a robotului mai vedem și zonele de contact cu pinii stației de încărcare, dispuși în apropierea și de o parte și de cealaltă a rotiței frontale. Tot pe aici sunt și suporții periilor frontale.
Ce este probabil cel mai important de reținut din acest capitol, este faptul că aspiratotul robot smart V-TAC VT-5556 este unul bine construit, cu materiale cel puțin corecte și finisări atente. Recunosc că am fost surprins de calitatea de fabricație, ce nu lasă loc de comentarii negative.
Utilizare
Fiind un gadget smart, aspiratorul robot V-TAC VT-5556 trebuie să treacă inițial printr-un proces de instalare, de introduce în funcțiune. Din fericire, tot procesul este foarte simplu de parcurs de orice tip de utilizator. Poți apela la manualul de utilizare dacă ai neclarități, unde sunt explicați pașii ce trebuie urmați.
În primă fază este nevoie să descarci aplicația V-TAC Smart Light, disponibilă gratuit în Google Play Store și Apple App Store. În aplicație trebuie să-ți creezi inițial cont, după care trebuie să cauți din lista de produse modelul aspiratorului. Apoi, îl vei conecta pe acesta la rețeaua Wi-Fi de internet de acasă și deja poți începe să desccoperi funcțiile pe care aparatul smart ți le pune la dispoziție.
Capturi de ecran din aplicația V-TAC Smart Light:
Aș spune că aplicația este bine organizată. Chiar dacă la prima vedere poate părea cumva prea încărcată, în câteva minute înțelegi că de fapt sunt multe funcții și tocmai de aceea interfața pare complicată. În realitate, chiar dacă nu este cea mai intuitivă, interfața aplicației smart este facil de parcurs.
La prima utilizare a aspiratorului robot, fie că vorbim despre aspirare ori funcția mop, V-TAC VT-5556 va face o scanare completă a spațiului pe care îl are de curățat. Asta se va întâmpla desigur dacă alegi funcția de Auto Curățare.
V-TAC VT-5556 va începe scanarea și se va deplasa peste tot pe unde poate ajunge. Senzorul laser la 360 grade recunoaște în doar câteva secunde împrejurimile, iar prin deplasare către fiecare obstacol (perete, piesă de mobilier etc) va lua un ușor contact cu acesta. Senzorul de contact va stabili exact că acolo aspiratorul trebuie să se oprească.
Important de menționat este că V-TAC VT-5556 va intra pe sub canapele chiar dacă acestea au huse până la podea. Inițial, sezorul laser arată că zona de curățat este până în canapea, dar odată ce aparatul, prin senzorii de contact, înțelege că nu este un obstacol rigid, aspiratorul intră și curăță și sub canapea, pat, dulap și orice astfel de piesă de mobilier.
La prima curățare pe modul Auto, scanarea locuinței durează mult. Implicit primul proces de curățare este îndelungat. În cazul meu, la curățarea living + bucătărie, undeva la 40 mp ca suprafață totală și circa 32 mp ca spațiu de curățat (se scad piesele de mobilier ce ocupă din suprafața totală) prima curățare, ce presupune așa cum am spus și configurarea hărții, a durat undeva la 40 de minute.
Aspiratorul robot smart V-TAC VT-5556 se deplasează inițial prin fiecare colț din cameră, încearcă să ajungă peste tot pe unde poate. Asta durează mult.
Deja de la a doua curățare automată a aceleași zone, durata a scăzut sensibil, undeva la jumătate de oră, pentru ca apoi, la următoarele programe de curățare tot procesul să fie finalizat în doar 20 – 23 minute.
Sunt două opțiuni prin care poți reconfigura harta deja stabilită de aspirator. Poți alge să determini zone în care aparatul să nu aibă acces și, de asemenea, poți crea pereți virtuali, în fața cărora V-TAC VT-5556 se va opri automat.
Eu am făcut o astfel de configurare manuală pentru ca aspiratorul să nu mai încerce să ajungă în zone dificile (în jurul măsuței ovale de cafea, într-un anumit colț unde depozitez cutiile cu produse venite la test ș.a.m.d.). După această configurare manuală a hărții timpul de curățare a ajuns la doar 15 – 17 minute pentru circa 27 mp.
Ca eficiență la curățare, vorbim mai întâi despre aspirare. Ei bine, V-TAC VT-5556 face o treabă foarte bună, dar nu perfectă. Sunt trei trepte pentru puterea de aspirație: Strong, Standard și Energy Saving. Pe primul este adevărat că nu mai rămâne mai nimic în urma aspiratorului, dar, dacă ești foarte exigent, tot mai găsești câteva fire de praf. Pe Standard, V-TAC VT-5556 mai lasă uneori și mici scame în urmă, dar eu apreciez că pentru o curățare zilnică este mai mult decât sufcient. Oricum, peste 90 – 95% din praf și alte tipuri de murdărie, precum fire de păr și scame, ajung în recipientul aspiratorului. Pe modul Energy saving, V-TAC VT-5556 lasă ceva mai mult în urmă, dar tot apreciez că-și face suficient de bine treaba.
Pe aspirare, zgomotul este redus, cu mult, mult mai mic față de ce știi de la un aspirator clasic. Asta fiindcă mare parte din murdărie este preluată de perii și nu de vacuumul creat de motorul de aspirare.
Pentru a folosi funcția de curățare cu apă, respectiv cea mop, este nevoie doar să schimbi recipeintul. Dacă ai introdus recipientul pentru lichid, aparatul V-TAC VT-5556 va începe automat procesul de curățare tip mop, fără a mai fi nevoie de alte setări.
Eu am testat doar cu apă, dar și cu apă și o mică parte de lichid special de curățare a podelelor, detergent fără clătire. Nu cred că mai are rost să spun că rezultatele doar cu apă nici nu se compară cu cele când am adăugat și lichid special de curățare a podelelor.
Trebuie să recunsoc că parchetul laminat pe care îl am în living și bucătărie se alege cu o curățare bună după o singură trecere și o curățare ca la carte dacă repet procesul de curățare mop. Evident că foarte tare contează gradul inițial de murdărire a suprafeței, dar, din experiența mea, două treceri succesive fac parchetul ori gresia să arate impecabil.
Mai mult, dacă faci două curățări succesive, modul de parcurgere a încăperii este diferit. Prima dată este pe o direcție, a doua oară V-TAC VT-5556 se deplasează perpendicular pe liniile inițiale. Astfel, curățarea este mai temeinică.
Nu mai insist asupra altor funcții, precum curățare manuală, când poți deplasa aspiratoul robot din săgețile de pe ecranul telefonului sau despre alte astfel de posibilități. Până la urmă alegi un aspirator robot smart pentru ca acesta să curețe automat și de unul singur. Iar la așa ceva, V-TAC VT-5556 se descurcă excelent.
Autonomie
Autonomia maximă care este dată de producător este de 100 minute. Inițial, am crezut că poți trece de această durată în modul Energy Saving sau prin curățarea mop, când aspirarea este oprită, energia fiind consumată doar de deplasare și rotirea periilor. Am observat să se scurgea mai puțin de 1 procent din baterie pentru fiecare minut de folosire, deci, teoretic, autonomia era mai mare de 100 de minute.
Însă, V-TAC VT-5556 se întoarce automat la stația de încărcare atunci când în acumulator mai sunt 20%. Asta înseamnă că pentru curățare va folosi 80% din energia stocată în baterie.
În fine, la aspirare Standard autonomia este de circa 60 – 70 de minute, iar la aspirare în modul Strong autonomia scade până undeva la 45 – 50 de minute.
Încărcarea bateriei goale durează circa 6 ore și jumătate.
Preț
Aspirator robot smart V-TAC VT-5556 – 1.550 lei pe VTACsmarthome.ro. În secțiunea dedicată de pe acest site găsiți și accesorii pentru acest model de aspirator robot, la prețuri absolut decente.
Concluzii
Trebuie să recunosc că nu aveam mari așteptări de la aspiratorul robot smart V-TAC VT-5556, dar iată cum poți greși când ai preconcepții. Acest gadget mi-a demonstrat că este un produs de bună calitate, ce-și face treaba în mod conștiincios și care, pentru prețul său, oferă multe funcții.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru aspiratorul robot smart V-TAC VT-5556:
PRO
- calitate înaltă de fabricație;
- simplu de instalat și configurat, multe funcții disponibile în interfața aplicației dedicate;
- senzorii scanează corect și complet încăperea;
- poate ajunge cu ușurință în aproape toate zonele camerei, trece peste obstacole de până la 2 cm înălțime și intră pe sub piesele de mobilier unde are acces (indiferent dacă sunt huse până la podea);
- autonomie suficient de ridicată.
CONTRA
- interfața aplicației poate părea ușor încărcată, unii utilizatori ar putea fi depășiți de multitudinea de setări / funcții disponibile prin diferite meniuri / submeniuri.