În urmă cu ceva timp am avut ocazia să testez ASUS Chromebox. Nu știu dacă-l vom vedea importat în țara noastră. Sunt sigur că ar avea un cuvânt de spus pentru cei interesați de o alternativă mult mai ieftină la NUC-urile Intel cu Windows 8.1.
Chrome OS este un sistem de operare bazat pe un kernel de Linux și de aceea un sistem conceput să-l ruleze se descurcă fără probleme și cu majoritatea distribuțiilor Linux. Pe de altă parte, Chrome OS mizează pe simplitate maximă. În doar câteva minute te obișnuiești cu interfața sa. Din ce am citit în ultima vreme, Google se pregătește să facă Chrome OS compatibil cu aplicațiile din Google Play.
Microsoft cu Windows 10 ne propune un sistem de operare de tip all-in-one (suport pentru telefoane, tablete, desktop PC-uri, Xbox 360). Google pregătește ceva similar, iar Chrome OS este ce ne pregătesc pentru desktop PC-uri și laptopuri.
Specificațiile lui ASUS Chromebox:
Design
În pachet dați de ASUS Chromebox, încărcător, suport pentru montarea în spatele unui monitor / respectă standardul VESA, manual de utilizare. Apreciez dimensiunile compacte ale Chromebox-ului. Aș spune că mai degrabă seamănă cu un HDD extern din acest punct de vedere.
Fiind compact este și ușor de atașat pe spatele unui monitor. La acest capitol nu sunt prea multe de spus. 600 gr., 12.4 41 mm grosime, plastice dure și de o calitate decentă. Nu adună praful într-un ritm alarmant. Logo-urile ASUS și Chrome sunt vizibile în partea superioară, șuruburile de la bază sunt vizibile și upgrade-ul de hardware se face rapid.
ASUS Chromebox seamă cu o cutiuță cu suprize. Nebunia se declanșează când îl conectezi la un monitor și apeși butonul de power.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Chrome OS nu consumă resurse în ritmul Windows, de aceea nici nu este nevoie să ai un procesor de top implementat. ASUS Chromebox-ul de bază pornește cu Intel Celeron 2955U la 1.4 GHz, 2 GB de tip DDR3 la 1600 MHz și suportă până la 16 GB memorie RAM, SSD de 16 GB.
Sunt incluși și 100 de GB stocare în cloud prin Google Drive, gratuit pe 2 ani de zile. Există și posibilitatea în a mări spațiul de stocare printr-un card SD de până la 32 GB. Mai sunt și alte 4 porturi USB 3.0 în care adaugi flash-uri USB etc. Aș dori să evidențiez că SSD de 16 GB nu te limitează așa tare. Nu am încercat, dar bănuiesc că SSD-ul de 16 GB merge a fi înlocuit cu altul de capacitate mai mare.
Bootează Chrome OS în aproximativ 17 secunde. Interfața este de o simplitate maximă. Totul se face prin intermediul browserului Chrome și aș recomanda un Chromebox celor care-și desfășoară activitățile de zi cu zi prin intermediul browserului made by Google. Sunt multe aplicații care funcționează offline (Docs, Google Drive, Gmail etc). Se oferă Google Docs și QuickOffice în mod preinstalat spre a lucra cu documente aflate în format Office (Word, Excel, PowerPoint).
Nu are niciun fel de lag în sistemul de operare. Răspunde rapid comenzilor și ai impresia că faci browsing pe un desktop PC mai scump. Chrome Extensions este un store destul de complex, mii de aplicații disponibile. Pe acolo dați și de unele jocuri ce au scris istorie în Google Play.
Pentru browsing și partea de multimedia aș spune că ASUS Chromebox este perfect. Am de gând să cumpăr un astfel de device. Îl conectez la 2 monitoare și prin intermediul său îmi voi face munca de zi cu zi pentru site.
Conectivitate
Excelent și aici. Are DisplayPort în varianta full, iar monitorul meu cu astfel de conector are astfel un dispozitiv compatibil. Se adaugă 4 porturi USB 3.0, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi în standardele a/b/g/n. Era perfect dacă avea și Wi-Fi ac.
Se mai adaugă bluetooth 4.0, HDMI, jack combo pentru microfon și căști. 2 porturi USB 3.0 sunt poziționate în partea frontală, restul elementelor de conectivitate sunt poziționate în spatele Chromebox-ului alături de jack-ul pentru încărcător.
Concluzii
ASUS Chromebox este un desktop PC cu adevărat interesant. Am scris și mai sus, l-aș recomanda celor ce folosesc Chrome în mod extensiv și vor să facă trecerea spre Chrome OS pe un device gândit de la început să ruleze un astfel de sistem de operare.
PRO
– simplitate maximă în ce privește sistemul de operare;
– conectivitate mare;
– raport preț / specificații corect;
CONTRA
– Chrome OS legat poate prea mult de conectivitatea la internet;
– nu este disponibil în România, momentan.
Câteva imagini cu ASUS Chromebox:
Partea de unboxing: