Notebook

A sosit timpul să scriem și review-ul lui ASUS G75V – un laptop de gaming poziționat ca vârf de gamă, unul dintre cele mai scumpe laptopuri din țara noastră și cu siguranță unul dintre cele care oferă performanțe fără compromis.

ASUS a crescut mult în ultima decadă. Și-au creat un renume pozitiv și o parte se datorează seriei G, de gaming. Este un adevărat challenge să satisfaci gusturile acestei nișe, se investește o sumă mare. Trebuie să livrezi performanță, design, totul fără compromis. Există un element la care nu se poate opera – greutatea, grosimea / portabilitatea. Nu poți să-i ceri unui laptop de gaming să fie ușor. Îl poți pune în mașină și merge la un prieten să testați un joc nou, să-l conectați la un monitor 3D / televizor 3D. Nu-i făcut să-l pui în rucsac și să pleci cu el, deși se poate și asta pe o distanță mică.

Avem experiență în domeniu după ce în urmă cu câteva luni ne-am jucat cu ASUS Automobili Lamborghini VX7. Liniile de design de acolo se regăsesc și la G75V, doar că negrul lucios de la exterior a fost schimbat cu unul mat care va fi pe placul celor care nu suportă adunarea amprentelor pe carcasă sau pe zona în care-ți odihnești mâinile.

Să vedem care-i hardware-ul de pe ASUS G75V și urmează o analiză pe diverse categorii, spre a reliefa punctele pozitive sau cele negative ale unui asftel de notebook, unul care nu-l întâlnești zi de zi. ASUS a pus ce are mai bun în acest laptop, nu au făcut economie în ce privește materialele, componentele, fabricația, dorința de a epata în sens pozitiv.

Laptop ASUS G75V
Ecran – dimensiune și tehnologie 17.3 inch cu antirelfexie / 3D
Rezoluție 1920×1080 pixeli
Procesor Intel Core i7-3720QM la 2.6 GHz ce ajunge la 3.4 – 3.6 GHz cu funcția Turbo Boost
Memorie 16 GB DDR3
Placă grafică NVIDIA GeForce GTX 670M cu 3 GB memorie dedicată / 3D enabled
Spațiu de stocare SSD de 256 GB + HDD de 750 GB
Sistem de operare Windows 7 Professional pe 64 biți
Conectivitate Blu-ray Writer 6x, 4 x UBS 3.0, HDMI, jack de 3.5 mm, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, cameră web HD
Sunet Boxe stereo de tip 2-in-1 cu subwoofer
Baterie Li-ion 74Wh
Greutate 4.3 kg
Grosime între 17 și 52 mm
Preț Peste 9.000 de lei, nu am dat de configurația testată care din câte știu costă 9.300 de lei

Design

Cutia în care vine laptopul poartă sigla Republic of Gamers. Acolo dați de laptop, încărcător și ochelarii 3D cu tehnologie NVIDIA. Muchiile și materialele folosite la G75V te duc cu gândul la avioanele stealth, cele care sunt invizibile pe radar. ASUS a dorit să aducă o parte din acel spirit războinic / combativ și în seria de gaming proprie. Se poate spune că au reușit.

La exterior l-au îmbrăcat într-un plastic cauciucat care dă o impresie plăcută când este atins. Colțurile laptopului sunt rotunjite, dar au păstrat un design angular, cu unghiuri evidente. Din imagini vă dați seama mai bine la ce mă refer. Tastatura și grila boxelor situate la baza ecranului sunt din alumniu.

G75V uimește prin atenția la detalii, până și porturile de pe lateral au fost puse astfel încât să dea bine, să fie în concordanță cu stilul impus în partea frontală. Touchpad-ul a fost înconjurat de un cauciuc mai moale, dă o senzație plăcută, dar și adună praful destul de repede. Au pus și câteva detalii legate de laptop plus sigla specifică de la Republic of Gamers care prespun că se referă la un luptător ninja, deși ASUS este un brand taiwanez care ar trebui să fie mai apropiat ca filozofie de China.

Cântărește 4.3 kg, grosimea se situează între 17 și 52 mm. Este mai subțire în partea frontală și în spate la îmbinarea dintre display și corpul laptopului ajunge la 52 de mm. Nu-i un laptop de luat în rucsac cum spuneam și mai sus, vorbim de un desktop replacement cu putere de procesare la maxim în ce privește un notebook. Nu ai cum să primești ca hardware mai mult decât oferă G75V, performanțele ar fi similare. Doar un desktop pc cu o placă grafică de top îl poate depăși, dar mai multe la capitolul dedicat.

G75V uimește prin bunul gust. Vorbim de un laptop de gaming, dar nu au ales să vezi că face parte dintr-o astfel de gamă de la bun început. Nu dai de luminițe ciudate, de briz-briz-uri stilistice care ar fi inutile. Laptopul ASUS aduce materiale de calitate, finisare ireproșabilă, atenție maximă la detalii și își dezlănțuie potențialul când tasta de power este afișată și începe să booteze.

Ecran și sunet

Aduce un display de 17.3 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, compatibil cu tehnologia 3D. Marginile sale sunt negre, nu sunt lucioase și contribuie la concentrarea pe conținutul afișat de către portabilul de gaming.

Demn de menționat ar fi că vorbim de un display mat, antireflexiv. Asta va fi pe placul multora. Ne deranjează laptopurile care aduc efectul de oglindă și asta în condițiile în care luminozitatea nu este considerabilă. Fiind un desktop replacement poate că nu trebuia neapărat să aducă un display mat, dar ASUS a dorit ca laptopul său să nu aibă parte de niciun reproș.

Un display mat nu deranjează ochiul, mai ales dacă-l utilizezi ore în șir cum mi s-a întâmplat de-a lungul celor două săptămâni în care l-am avut în test. Ecranul de 17.3 inch aduce tehnologia 3D. În momentul în care treci pe acest mod se aprinde un led verde lângă logo-ul micuț 3D de lângă camera web HD poziționată în partea superioară, deasupra ecranului. Apropo, led-ul alb ce însoțește camera web este deranjant prin intensitate. În pachet dați de ochelarii NVIDIA compatibili. Trebuie să-i conectezi printr-un cablu microUSB – USB 2.0 la pc, să-i pornești. La jocurile sau clipurile 3D vei primi o experiență frumoasă, nu te așteaptă la imersia în 3D ca la cinema, dar cu siguranță va fi aparte față de orice alt laptop cu display 3D.

Ecranul nu dispune de un unghi prea mare în a-l regla, dar vei găsi ușor o poziție confortabilă în fața sa și fiind antireflexiv nu ai de ce să cauți un unghi în care ambientul să nu se reflecte. Uimește și prin luminozitate. Pus și afară oferă un ecran pe care informațiile sunt lizibile fără probleme.

Sunetul se bazează pe un sistem audio de tip 2+1. Boxele sunt dispuse deasupra tastelor și le acoperă o grilă frumos fabricată de către ASUS. La baza laptopului, pe partea dorsală, se află un subwoofer care contribuie la o audiție de top. Nu se aude tare, dar pentru asta există mereu oportunitatea în a conecta un sistem audio distinct. ASUS N56 stă mai bine cu sistemul Bang & Olufsen pe partea de sound. În lateral stânga sunt jack-urile de 3.5 mm pentru ieșire audio / căști cât și pentru microfon.

Răcirea se face prin spate. Au dat mare atenție și se vede din grila de pe spate că nu-i de joacă. Coolerul se face simțit, dar sunetul nu deranjează, un fel de Lambo care toarce silențios, își face treabă spre a-ți livra performanță fără compromis.

Hardware, interfață și performanță

Se bazează pe procesoarele Intel Ivy Bridge din cea mai nouă generație, un Intel Core i7-3720QM quad-core la 2.6 GHz care cu tehnologia Turbo Boost se laudă și cu 3.6 GHz. ASUS nu a făcut economie de RAM și au pus 16 GB memorie RAM de tip DDR3, placă grafică de top NVIDIA GeForce GTX 670M cu 3 GB memorie dedicată, stocare hibridă formată dintr-un SSD de 256 GB și HDD de 750 GB – rezultă 1 TB spațiu de stocare.

Tehnologia Optimus nu-i compatibilă cu partea de 3D. De aceea ASUS G75V va funcționa la potențialul maxim de fiecare dată. De aici rezultă și o autonomie mai redusă față de alte produse concurente.

Apreciez că ASUS nu aduce multe aplicații pe lângă Windows 7 Professional pe 64 biți. Mă refer la bloatware care în cazul de față merge spre minimum. Sper să-și păstreze bunul obicei și pe viitor.

Înainte de a relata rezultatele obținute din testele de benchmark să vedem ce note a primit în Windows Experience Index. Îți dai seama că-i un laptop ieșit din comun la performanță când vezi nota generală 7.4 – care de obicei este cea mai mică dintre cele obținute în algoritmul gândit de către Microsoft.

Laptop de gaming
Windows Experience Index
ASUS G75V
Procesor 7.6
Memorie RAM 7.8
Grafică 7.4
Grafică de gaming 7.4
HDD 7.9

Și rezultatele scoase în teste de benchmark:

Laptop de gaming
Teste benchmark
ASUS G75V
7-Zip 19984
Peacekeeper Benchmark 2311
Bootime 23.4
3DMark Vantage 12603 3DMarks
PCMark 7 4827 PCMarks
3DMark 08 21913 3DMarks

Livrează performanță. Nu mă pricep pe partea de gaming, dar avea câteva jocuri instalate și nu am ezitat să le încerc. Cel mai mult am jucat Driver San Francisco. Se mișca foarte repede în joc, unul de tip 3D, experiența a fost foarte plăcută și aș repeta-o fără nicio ezitare.

Rulează toate jocurile din prezent, dar s-ar putea ca la unele dintre ele să nu le ducă cu detaliile date la maxim, să fie un fel de lag deranjant, dar astfel de cazuri sunt rarisime. Doar aici aș zice că apare un compromis, vorbim până la urmă de un laptop care în 4.3 kg oferă performanțele pe care până mai ieri le visam doar la un desktop pc.

Tastatură și touchpad

Sunt foarte critic când este vorba de tastatură. Asta pentru că scriu zilnic, destul de mult și am nevoie de ergonomie, răspuns la comenzi. Tastatura de pe G75V este iluminată. Mi-a plăcut că nu deranjează indiferent din ce unghi o folosești. Nu-ți intră led-urile în privire, nu deranjează chiar dacă îl ții ceva mai departe.

Literele ușor înclinate nu mi se par a fi tocmai ok. Tastatura a fost fabricată dintr-un plastic ferm, răspunde prompt când tastezi, tastele sunt individualizate. Metalul le înconjoară.

Fiind un laptop de 17.3 inch a fost ușor să monteze o tastatură completă cu numpad, acesta având locul lui în extremitatea dreaptă, cu un spațiu între tastatura qwerty și numpad. Tastele direcționale sunt ușor de accesat. Nu te încurci în a ajunge la ele sau în a le folosi în timpul unui joc.

Touchpad-ul l-am utilizat ocazional. Știe multitouch, răspunde rapid. Recomand să accesorizați un G75V cu un mouse de gaming, asta pentru a păstra experiența în jocuri la cote înalte. Click dreapta și stânga sunt poziționate la baza touchpad-ului, pe taste separate. Sunt silențioase și apreciez că au dat atenție și la asta.

Conectivitate

Integrează 4 x USB 3.0. Nu mai dați de USB 2.0 care estimez că în maxim 2 ani de zile va dispărea de pe toate laptopurile. G75V aduce Wi-Fi în toate standardele, bluetooth de ultimă generație. Butonul de power a fost pus în dreapta, deasupra tastelor și sunt display. LED-ul ce-l însoțește nu deranjează vizual. Lângă el se află un alt buton cu logo-ul Republic of Gamers care printr-o simplă apăsare activează / dezactivează modul 3D.

În lateral dreapta regăsiți: jack-ul pentru încărcător, VGA, RJ-45 pentru cei care nu au un router pe acasă, HDMI, 2 x USB 3.0. Pe stânga sunt poziționate: 2 x USB 3.0, blu-ray player, cititorul de carduri SD, 2 x jack de 3.5 mm pentru microfon și ieșire audio / căști. Nu-i lipsește nimic.

Autonomie

Desktop replacement și asta ar trebui să spună multe. Nici cu opțiunea Battery saver nu impresionează și golește bateria în sub două ore în condițiile de utilizare intensivă: browsing, gaming, redare video. Bateria de 74Wh nu face față cerințelor de energie ale lui G75V.

Tehnologia Optimus nu se pliază pe partea de 3D și de aceea placă grafică utilizată 100% din timp este NVIDIA GeForce GTX, de aici și consumul mai mare. Nu mă deranjează deloc și chiar îmi doream un laptop care mereu să livreze potențialul maxim, mai ales că aici vorbim de un portabil de gaming cu greutate de 4.3 kg care punctează minim la portabilitate și care în permanență se află lângă o sursă de energie, iar bateria mai degrabă te ajută când apare vreo pană de curent și vrei să-ți termini jocul liniștit.

Concluzii

ASUS G75V reprezintă dovadă că avem un brand / companie taiwaneză pe un trend ascendent. Am observat interesul mare față de acest laptop și pe pagina noastră de facebook unde a fost suficient să punem o imagine cu tastatura ca să apară cei dornici să citească cât mai repede review-ul.

Să vedem care ar fi punctele forte și cele slabe la G75V:

Puncte forte
– design echilibrat, materiale și finisare de calitate;
– display mat, luminozitate mare;
– performanță maximă;
– tastatură ce necesită un timp minim de acomodare, tastele direcționale individualizate;
– tehnologie 3D ce aduce gamingul la un nou nivel pentru un portabil dedicat.

Puncte slabe
– prețul care-l face prohibitiv pentru majoritatea românilor, deși sunt unele versiuni de G55 / G75 care ajung pe la 5.000 de lei față de cel pe care noi l-am testat și costa în jur de 9.000 de lei;
– nu impresionează ca și sound, dar asta se rezolvă rapid printr-un sistem audio distinct.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.