ASUS a fabricat cel puțin 2 tablete antologice pe display de 7 inch și aici mă refer la Nexus 7 2012 și Nexus 7 2013. Ambele s-au vândut foarte bine în 2014, cu unele promoții făcute de către magazinele online autohtone. Nexus 7 2013 la un preț corect s-ar vinde ca pâinea caldă și în prima parte a lui 2015.
Totuși, ASUS a rafinat de-a lungul timpului și tabletele sale. Seria MeMO Pad ME572C a ajuns deja la a 3-a generație, generație la care adoptă procesoare făcute de către Intel. Gigantul american și-a propus să ia o felie cât mai mare din market share-ul de pe telefoane și tablete cu Android și veți vedea procesoare Intel atât la companiile A-Brand cât și în nișa B-Brand. Sunt tablete cu CPU Intel ce pornesc și de pe la 250 – 300 lei.
ASUS este un brand din categoria premium și nu face compromisuri în ce privește device-urile sale. Veți vedea pe parcursul recenziei de ce recomand MeMO Pad ME572C și de ce o consider a fi una dintre cele mai bune tablete Android pe formatul de 7 inch.
Sunt 2 versiuni:
- ASUS ME572CL cu conectivitate 4G / LTE;
- ASUS ME572C fără slot pentru cartela SIM, Wi-Fi only.
Specificații complete pentru ASUS MeMO PAD 7 ME572C:
Design
În pachet dați de tabletă, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0 și ceva ghiduri de utilizare rapidă. Tableta a sosit de la ASUS România, presupun că pachetul de retail are fix aceleași accesorii + certificat de garanție.
Ca design mi-a amintit destul de mult de ASUS Nexus 7 2013. Ambele tablete adoptă formatul 16:9 și apreciez asta. Îmi plac tabletele la care modul landscape și portrait sunt clar individualizate. Prefer să mă uit la un clip pe YouTube în landscape mode și să fac browsing în potrait mode.
ASUS ME572C dă dovadă de o rigiditate structurală foarte bună, materiale și finisare de bună calitate. Da. Nu are metal pe partea spate, dar nu sunt adeptul metalului pentru că se zgârie ușor și se încălzește destul de tare la utilizare intensivă. ME572C folosește un plastic mat, cu o textură ce contribuie substanțial la partea de grip, nu ai impresia că ți-ar aluneca din mână și sunt multe scenarii de utilizare la care te descurci și cu o singură mână.
ASUS nu-și pune logo-ul în partea frontală ci doar pe spatele tabletei. Colțurile sunt drepte la un unghi de 90 grade, camera de 5 Megapixeli are un inel protector argintiu. Aș critica doar marginile inferioară și superioară, destul de generoase. Sunt utile când folosești tablet în landscape și nu dorești a atinge colțurile tabletei în mod accidental, un fel de palm rest ad-hoc.
ME572C mi-a adus puțin aminte de Nokia N9 și aș pune asta la puncte PRO. Arată bine, punctez și greutatea de 269 gr. la o tabletă de 7 inch, 8.3 mm grosime. Apropo, Dell Streak 5, un phablet lansat acum câțiva ani de zile avea un display de 5 inch și peste 220 gr. Observați că tabletele de 7 inch se apropie de această valoare, MeMO Pad 7 ME572C fiind una dintre cele mai ușoare tablete Android pe această diagonală.
Ecran și sunet
IPS de 7 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, 323 ppi și un display care uimește de la prima vedere. Impresionează la capitolul luminozitate, unghi de vizualizare, culori plăcute fără a fi suprasaturate, multe setări legate de ecran. Are un Reading Mode încorporat pentru cei interesați să citească fără a fi obosiți de display.
ASUS oferă și aplicația Splendid ce permite o reglare a display-ului în funcție de preferințe (Vivid mode, ajustarea temperaturii de culoare, staurației etc). Una peste alta, te alegi cu un display numai bun pentru urmărirea clipurilor în format 1080p sau pentru jocurile cu o grafică complexă.
Sunetul provine de la 2 speakere stereo încorporate la bază și în partea superioară, cu tableta orientată în modul portrait sau stânga și dreapta cu tableta în landscape mode. Sunt perfect poziționațe pentru al doilea mod de utilizare amintit, când te uiți la un film sau te joci pe tabletă. Oferă un sound impecabil, bine calibrat, suficient de mult bass.
Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Intel Atom Z3560 quad-core la 1.83 GHz + 2 GB RAM + 16 / 32 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 64 GB + PowerVR G6430 în rol de accelerator grafic. Și în testele de benchmark veți vedea că vorbim de un ansamblu hardware de top.
Partea hardware contează puțin, pe primul loc aș pune experiența oferită în utilizarea de zi cu zi și aici aș nota 3 aspecte extrem de importante:
- Nu are niciun fel de lag / întârziere în meniu, indiferent cât sarcini efectuezi cu tableta.
- Rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime, indiferent că au o grafică mai complexă sau mai simplă.
- Va rula orice joc lansat în Google Play în 2015, fără probleme.
Intel a făcut o treabă bună cu noul CPU pus pe tablete Android. Se dovedește a fi suficient de puternic. Nu are rost să mai spun că se pretează la partea de social media, browsing, clipuri via YouTube.
Rulează Android 4.4.2 KitKat și cred că ASUS va aduce 5.0 Lollipop pe ME572C. Peste 4.4.2 KitKat a fost pus ASUS Zen UI sau Zen UI, după cum doriți să-i spuneți. Așa ai parte de un Android un pic mai colorat, dar culmea mai apropiat de conceputul Material Design. Apreciez viteza cu care navighezi prin interfață, meniul cu notificări organizat bine, setările ușor de parcurs chiar și de o persoană aflată la început de drum cu o tabletă Android.
Dintre aplicațiile preinstalate:
Amazon Kindle – aplicație arhicunoscută;
AudioWizard – reglezi sunetul în mai multe moduri presetate (Music, Smart, Movie, Recording, Gaming și Speech);
Data Transfer – asistent de transfer al datelor de pe un dispozitiv mai vechi cu bluetooth spre tabletă;
Do it Later – setezi remindere sau sarcini de îndeplinit pe parcursul a 1 sau mai multe zile;
Flipboard – răsfoiești conținut online într-un mod intuitiv;
Mirror – folosește camera frontală de 2 Megapixeli când vrei să-ți aranjezi părul etc;
MyASUS – știri, înregistrare a produselor ASUS, acces către informații recente legate de compania taiwaneză;
PowerSaver – moduri de utilizare pentru baterie (Smart Saving, Ultra-saving Mode, Optimized Mode);
Party Link – share de fotografii în mod automat;
Remote Link – transformă tableta într-un controller al PowerPoint sau Windows Media Player-ului de pe PC;
Story – aduce fotografiile de pe tabletă într-un album pe care-l configurezi după cum dorești;
Share link – unealtă de transfer a fișierelor ce nu necesită Wi-Fi sau o conexiune la 3G / 4G;
WebStorage – 5 GB spațiu de stocare în cloud;
Weather – prognoza meteo;
Se adaugă aplicațiile pe care Google le aduce by default pe orice telefon sau tabletă Android. Observați că ASUS dezvoltă destul de multe produse software pentru tabletele sale și asta s-ar putea să nu fie pe placul celor care preferă o experiență de tip Nexus, mai puține aplicații preinstalate, deși fie vorba între noi și Google a ajuns a încărca smartphone-urile și tabletele la maxim.
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele sunt notabile:
Conectivitate
Lipsește doar Wi-Fi ac, în rest dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și un speaker al tabletei, în lateral dreapta de butonul power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB și al doilea speaker, iar în lateral stânga de slotul pentru microSD de până la 64 GB care nu este protejat de acumularea prafului cu vreun element de plastic.
În ce privește conexiunea la Wi-Fi s-a descurcat impecabil în ce privește download-ul de aplicații, browsing. Mi-aș fi dorit să văd un Wi-Fi ac spre a întregi peisajul și a nu exista vreun cârcotaș care să comenteze.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, fără LED flash și cameră frontală de 2 Megapixeli. Nu insist prea tare pe acest capitol. Filmează la 1080p și mai jos găsiți câteva fotografii făcute cu camera principală. Cert este că nu cumperi tableta ASUS spre a face instantanee, dar în anumite situații te ajută.
Fotografii făcute cu ASUS MeMO Pad 7 ME572C:
Autonomie
Bateria de 3950 mAh / 15Wh se descurcă foarte bine și am reușit să obțin peste 8 – 9 de autonomie în condiții de utilizare intensivă cu luminozitatea reglată la 50%. Este una dintre cele mai bune tablete Android la acest capitol. Și nici nu am simțit nevoia să activez modurile de economisire a bateriei încorporate. Cele 11 ore promise de către ASUS sunt realizabile.
Preț
ASUS MeMO Pad 7 ME576C – 899 lei la eMAG.
Concluzii
ASUS MeMO Pad 7 este cea mai bună tabletă de 7 inch cu Android, la început de 2015. Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.
PRO
– design plăcut, tabletă de 7 inch cu greutate de 269 gr. ;
– display de top ce punctează foarte bine la toate capitolele de analiză;
– rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime;
– Zen UI fără pic de lag, adoptă Material Design din mers;
– autonomie de-a dreptul excelentă;
– raport preț / specificații / experiență de utilizare foarte bun.
CONTRA
– un LED flash s-ar fi dovedit de bun augur;
– slotul pentru microSD nu este protejat de inserția prafului și a altor elemente străine.