evoMAG ne-a oferit la review și tableta de 7 inch de la ASUS setată pentru categoria low-cost. Este vorba despre ASUS Memo Pad ce are un preț de 759 lei, cea pe roz costă 781 lei. Compania taiwaneză a realizat cea mai bună tabletă de 7 inch în 2012 – Google Nexus 7. Au stabilit cote înalte și vom vedea pe parcursul review-ului în ce măsură ASUS Memo Pad a beneficiat de experiența acumulată de ASUS la Nexus 7. Știți că la un moment dat se vindeau 1 milion de tablete Nexus 7 pe lună.

ASUS Memo Pad coboară sub pragul de 200 euro. Aici va lupta cu tabletele low-cost de la branduri locale precum Allview, Evolio, E-Boda. Vă dați seama că expertiza ASUS ar trebui să fie superioară și să le dea clasă, dar și hardware-ul are un cuvânt de spus. Sunt multe persoane care se gândesc a alege ASUS Memo Pad deoarece Google Nexus 7 este ceva cam scumpă pentru bugetul lor de achiziție.

Să vedem care sunt datele hardware pentru ASUS Memo Pad:

Tabletă

ASUS Memo Pad

Ecran

LED-backlit de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, 170 ppi

Procesor

Single core la 1 GHz, VIA WM8950

Memorie

1 GB RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3,5 mm

Cameră foto și video

1 Megapixel și filmează la 720p, fără cameră pe spatele tabletei ci doar frontală / se dovedește utilă în apelurile video

Baterie

4270 mAh

Greutate

370 gr.

Grosime

11.2 mm

Design

ASUS-Memo-Pad (4)

Alături de tabletă mai dați în cutie de încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni. La prima vedere vei remarca că Memo Pad nu-i deloc slim și puțin cam grea pentru o tabletă de 7 inch. Cântărește 370 gr. și 11.2 mm grosime.

Pe spate veți remarca un plastic rigid cu protuberanțe ce amintesc de unele netbook-uri din seria Kashim  Rashid. Punctează pozitiv la gripul oferit de device, nu dă impresia că-ți va scăpa din mână. Au optat pentru negru în proporție de 100%.

Trebuie să dăm Cezarului ce-i aparține și să spun că se vede implicarea ASUS la design. Nu-i ca tabletele OEM de pe plan local (Allview, E-BODA, Evolio) și vorbim de o tabletă mult mai bine închegată, stil clar, materiale rezistente în timp și finisare decentă. Nu impresionează printr-un artificiu de design, dar nici nu dă impresia de tabletă ieftină. Mi-aș fi dorit să obțină o greutate și o grosime redusă, să puncteze mai puternic la capitolul portabilitate. Sunt tablete de 7.9 inch în diagonală și cântăresc sub 330 gr.

Logo-ul ASUS îl regăsiți la baza tabletei și ajută atunci când vrei  să orientezi rapid Memo Pad în poziția corectă. Controalele sunt de tip tactil și dispuse pe display-ul de 7 inch. Nu avem cameră foto principală și nu se oferă acces la baterie, cam așa-i la toate tabletele indiferent de diagonala ecranului.

Spatele tabletei nu adună amprentele fiind și mat. Mă bucur că nu are vreun plastic lucios. Plus că dă impresia de rezistență în timp, nici nu se va zgâria așa ușor.

Ecran și sunet

ASUS-Memo-Pad (13)

LED-backlit de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Rezoluție care nu are cum să uimească. Display-ul suferă la capitolul luminozitate, dar aș zice că se vede ceva mai bine decât IPS-urile low-cost de pe tablete concurente. La baza ecranului este logo-ul ASUS, nu sunt taste capacitive și butoane touch integrate în interfața Android. Adună amprentele rapid pe display, dar cam așa se petrec lucrurile la orice tabletă indiferent de diagonală.

Tasta pentru reglarea volumului a fost dispusă lângă cea de power în lateral stânga. Boxa tabletei o regăsiți în spate, la bază. Nici la maxim nu se transmit vibrații în carcasă. Se aude bine. Are și volum, dar și bass. Vorbim de o boxă micuță și capabilă. Nu sunt căști incluse în pachet, jack-ul de 3.5 mm este dispus în partea superioară. Am testat sound-ul oferit cu căștile clasice Apple. Se aude excelent. ASUS Memo Pad impresionează în ce privește sunetul oferit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Memo-Pad (16)

Procesor VIA single core la 1 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Stă bine la capitolul stocare și există alternativa unui microSD. Apropo, cei 16 GB se transpun în 12 GB spațiu de stocare în mod real, restul sunt ocupați de sistemul de operare și aplicațiile instalate by default.

ASUS a optat pentru un procesor exotic și bănuiesc că și-au dorit să obțină un preț cât mai mic. Rezultatele în testele de benchmark sunt dezamăgitoare și aștept să văd la lucru și ASUS Fonepad cu CPU Intel la 1.2 GHz.

Se simte un oarecare lag în meniu sau în browsing. Nu-i o tabletă sprintenă. Așa cum ASUS ne-a învățat până acum. Pot spune că este un device cu care-ți faci treabă, dar fără să te impresioneze la capitolul viteză.

Android 4.1.1 Jelly Bean cu interfața grafică ASUS peste sistemul de operare powered by Google. Tabletele chinezești au customizări minore și de multe ori este stricată experiența Android. ASUS are experiență în domeniu și asta se vede chiar și la cea mai ieftină tabletă a companiei taiwaneze.

Sunt și câteva elemente inedite. La baza ecranului sunt patru butoane touch cu rol în navigarea prin meniu. Am instalat o serie de aplicații și pot să confirm, spre exemplu, că funcționează excelent pe partea de socializare: Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype, etc. Se descurcă decent și în browsing, deși de multe ori parcă mi-aș fi dorit un plus de viteză.

Performanță

Screenshots_20130417_120306

Rezultatele sunt de-a dreptul dezamăgitoare și arată limitările pe care le impune procesorul single core de la VIA. Am adăugat spre comparație și datele înregistrate de tableta Evolio Aria cu un CPU AMLOGIC dual-core la 1.5 GHz, Mali-400 ca și la ASUS Memo Pad. Evolio Aria a primit Android 4.1 Jelly Bean, dar nu am avut ocazia să repet testele de benchmark.

Tablete

Teste benchmark

ASUS Memo Pad cu Android 4.1.1 Jelly Bean

Evolio Aria cu procesor dual-core AMLOGIC la 1.5 GHz, 1 GB RAM, Android 4.0 ICS

Quadrant Standard

1927 puncte

3804 puncte

AnTuTu Benchmark

4100 puncte

7155 puncte

NenaMark1

45.1 fps

49.4 fps

NenaMark2

21.6 fps

35.1 fps

Vellamo

989 puncte

1159 puncte

Conectivitate

ASUS-Memo-Pad (10)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm. La bază regăsiți slotul pentru microSD de până la 32 GB, descoperit și fără vreun element de protecție cât și portul microUSB pentru conectarea la PC și pentru încărcarea acumulatorului de 4270 mAh. În lateral stânga sunt dispuse butonul de power și cel pentru reglarea volumului.

ASUS Memo Pad vine cu strictul necesar la capitolul conectivitate. Nu am sesizat vreo problemă la conexiunea Wi-Fi, death grip sau ceva asemănător.

Cameră foto și video

1 Megapixeli în partea frontală și știe HD video. Asta-i ok pentru cei pasionați de apelurile video via Skype sau alt serviciu de mesagerie ce permite și video. Camera frontală mi se pare un must have la o tabletă în 2013. Camera principală lipsește. Nu sunt unul dintre cei care achiziționează tablete în funcție de capacitățile foto & video, deși am văzut multe persoane care se chinuiesc a fotografia cu tablete și de peste 9.7 inch în diagonală.

Autonomie

Screenshots_20130419_094025

4270 mAh, single core la 1 GHz, 1 GB RAM, display de 7 inch. Sunt moduri presetate: Power Saving, Balanced, Performance. Zici că-s luate direct de pe laptopurile ASUS. În funcție de modul ales vei avea un plus de autonomie sau un plus de viteză în meniu. Am ținut tableta cu luminozitatea la maxim, pe auto-sync și modul Performance. Este una dintre tabletele ce impresionează pozitiv la autonomie. Trece testul unei zile în condiții de utilizare moderată fără nicio problemă.

Concluzii

ASUS-Memo-Pad (12)

ASUS Memo Pad reprezintă primul pas al companiei taiwaneze spre a produce tablete low-cost. Aș zice că au coborât în groapa cu lei. Sunt foarte multe tablete ieftine și mai ales de 7 inch. Concurența este acerbă. Un client care merge pe o tabletă low-cost se uită la hardware și este atent la preț. La 700 și ceva de lei poate opta pentru o tabletă de 7 inch, dual-core, spațiu de stocare precum Memo Pad, display IPS, Android 4.1 Jelly Bean, unele și cu 3G încorporat și tot îi mai rămân peste 100 de lei în portofel. Cel care optează pentru ASUS se duce spre un produs pe care-l dorește a avea veleități premium. Se gândește că Memo Pad beneficiză de experiența Android acumulată cu Google Nexus 7 și tabletele din seria Infinity. Totuși, ASUS Memo Pad de 7 inch este altă mâncare de pește. Vrei viteza lui Nexus 7, achiziționați tableta respectivă și nu mergeți spre o tabletă surogat aflată la mare distanță.

PRO

– design plăcut, grip bun, materiale rezistente în timp, nu adună amprente în spate și nu dă impresia că se va zgâria ușor;

– display decent;

– interfața grafică ASUS care nu strică experiența Android ci o face chiar mai plăcută;

– sound de calitate;

– impresionează ca și autonomie.

CONTRA

– preț mare adus de ASUS;

– hardware ce nu impresionează și mă refer îndeosebi la procesor;

– greutate și grosime considerabile pentru un device de 7 inch la nivelul lui 2013;

– oarecare lag resimțit în meniu și în browsing;

– unele aplicații / jocuri de top din Google Play nu sunt rulate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.