ASUS N56 – review

18/07/2012

Un alt laptop axat pe entertainment a ajuns la gadget.ro – ASUS N56. Ieri scriam de Sony VAIO SE. Modelul ASUS a stat aproximativ două săptămâni și l-am utilizat intensiv. A fost conectat la un BenQ de 27 inch și unul de 24 inch în mod portrait. Am remarcat din start că poate afișa content pe trei monitoare fără probleme. Am avut la un moment dat un portabil de gaming al ASUS din generațiile anterioare care costa în jur de 5.000 de lei, dar nu am reușit să-l fac a pune conținut pe trei ecrane. Mă refer la ASUS G53SX.

ASUS a crescut mult în ultimii ani. Au avut o politică bună și s-a mizat pe ideea de a aduce portabile cât mai complete, cu o fiabilitate pronunțată. Și pe nișa tabletelor au dorit să nu meargă pe un teritoriu încercat de alte companii, s-a mers pe inovație.

În cutia lui ASUS N56 am dat și de un subwoofer pe jack de 2.5 mm. Nu mă așteptam să dau de un astfel de mini-gadget în pachetul lui N56. Mai multe detalii despre el în capitolul dedicat. Un laptop de entertainment trebuie să aducă un display excelent cu rezoluție la 1080p, conectivitate maximă, putere de procesare care să-l recomande pentru o gamă largă de activități. Funcționează mai degrabă ca un desktop replacement, dar nu ar strica să nu fie prea butucănos – unul din motivele pentru care nu sunt adeptul portabilelor de gaming.

Veți vedea în articolul de față dacă N56 respectă dezideratele mai sus menționate și începem cu datele hardware pentru laptopul ASUS:

Laptop
Date tehnice
ASUS N56VM
Dimensiune display și tehnologie 15.6 inch și LED backlight
Rezoluție 1920×1080 pixeli
Procesor Intel Core i7 3610QM la 2.3 GHz
Memorie 6 GB și maxim 8 GB la 1.600 MHz
Spațiu de stocare HDD de 750 GB
Placă grafică Intel HD 4000 / NVIDIA GeForce GT 630M cu 2 GB memorie dedicată
Sistem de operare Windows 7 Professional 64 bit
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, Blu-ray player, Bluetoth, HDMI, VGA, 4 x USB 3.0, RJ-45, boxe cu tehnologie Bang & Olufsen, cameră web HD,
Baterie 6 celule / 5.200 mAh / 56 Whr
Greutate 2.7 kg cu bateria inclusă
Grosime 2.72 și 3.4 cm
Preț De la 3.750 lei

Trebuie să precizez din start că am înțeles că varianta N56VM nu va sosi în România. Avem alte configurații, dar am remarcat că niciunul dintre magazinele online pe care le mai accesez nu aveau N56 în stoc. Aici mă refer la eMAG, evoMAG, PCgarage. Poate că va sosi în viitorul apropiat.

Chiar dacă N56VM nu va fi în configurația de mai sus și în țara noastră sunt câteva elemente comune: designul, partea de sunet, conectivitatea, placa grafică, procesorul, bateria. Acestea doar la prima mână ca să spun într-un sens mai plastic.

Design

ASUS ne aduce un portabil fabricat din materiale de o calitate bună, mult metal pe N56 și asta-i conferă rezistență în timp, dă impresia de soliditate. Capacul ecranului este din metal, iar baza sa dintr-un plastic negru, dur. Măcar că nu-i la fel de ieftin cum am văzut pe la unele portabile din gamele inferioare. Când îl vezi închis nu sesizezi niciun artificiu de design inutil, simplitate, muchii drepte, ușor rotunjit la colțuri, o adevărată plăcere să-l atingi, să-l admiri înainte să-l deschizi.

Operațiunea de deschidere se face de la o muchie ce iese puțin în evidență. Marginea ecranului este neagră, tastatura neagră înconjurată de agintiu.  Este o tastatură completă, pe șase rânduri, dar mai multe detalii la capitolul dedicat. Au lăsat mult spațiu pentru boxele Bang & Olufsen ce promit o audiție de top. Acestea sunt pe stânga și dreapta. Sunt mici orificii prin care sunetul iese sprea a-ți încânta urechile. Touchpad-ul a fost generos dimensionat în raport cu dimensiunile laptopului, de bun augur. Zona în care îți vei ține mâinile este destul de mare.

Mi-a dat impresia că se putea face o tastatură mai puțin înghesuită. Am uitat să precizez că pe capacul ecranului este stilizat logo-ul ASUS, la fel și la baza ecranului. M-a uimit lipsa stickerelor care să anunțe Windows 7, Intel Core i7 sau cine știe ce alte tehnologii pe care un producător vrea să le scoată în evidență.

În pachetul cu care vine N56 găsiți laptopul, încărcătorul de dimensiuni acceptabile, nu cântărește 1 kg cum am mai văzut pe unele portabile. Dați de un subwoofer pe un jack de 2.5 mm. Nu-s chiar sigur dacă-i de 2.5 mm, dar am observat că jack-ul este mai mic decât cel de 3.5 mm și altă dimensiune intermediară nu mai cunosc. Butonul de power are un LED care nu deranjează, punct pozitiv.

ASUS N56 me propune un design ce amestecă simplitatea cu unele elemente inedite – boxe, touchpad generos, mult metal fără a fi un portabil de peste 3 kg. Totuși, aproape că l-aș considera un desktop replacement. Am devenit pretențioși și nu ne mai convine să cărăm un laptop de peste 2 kg prin oraș.

Ecran și sunet

Modelul primit de la ASUS România avea display LED backlight de 15.6 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Să stiți că în funcție de configurație s-ar putea să dați de un ecran de 15.6 inch cu rezoluția clasică de 1366×768 pixeli.

Normal că vă recomand să mergeți pe 1080p / full HD și asta mai ales dacă vreți să vedeți un film în cele mai bune condiții. Cred că un portabil axat pe entertainment ar trebui să aibă, un fel de must have, display 1080p. Mă uit cum la tablete s-a trecut rapid de la 1280×800 pixeli la 1920×1080 pixeli, de la prima generație la a doua. Laptopurile au bătut pasul pe loc până în urmă cu vreo 2 ani de zile când firav au intrat mai ales pe partea de gaming și portabile cu display 1920×1080 pixeli. Până la urmă, mai bine mai târziu decât deloc.

Mi-a plăcut setup-ul pe care ASUS l-a făcut la display. Marginile sale sunt negre și  asta spre a nu deranja când te uiți la un film sau când, pur și simplu, lucrezi pe portabil. La bază se află logo-ul ASUS, dar pe nicăieri nu apare un logo micuț al seriei N sau inscripția N56. S-ar putea ca modelul primit de mine să fie un sample de test și nu o versiune finală, mai ales că datele hardware de mai sus nu se găsesc 100% pe niciun model N56 din țara noastră.

Sunetul se bazează pe tehnologia Ice Power de la celebra Bang & Olufsen cunoscută și pentru că oferă sound-ul de pe Audi, celebra marcă germană sport. Boxele Bang & Olufsen sunt acolo opționale și doar la vârfurile de gamă sunt incluse în pachet.

Cele două boxe sunt situate sub display, deasupra tastelor. Ele sunt însoțite de un subwoofer pe jack de 2.5 mm care poate fi conectat în partea dreapta, la îmbinarea dintre ecran și zona cu tastatura. Se aude excelent și dă clasă multor portabile. Nu lipsește nimic. Are bass, sunet clar, putere. Subwooferul aduce un plus de bass. Aproape că nu te saturi să asculți muzică pe N56, îl consider a fi unul dintre punctele sale forte, alături de procesor, display, design simplu și fără artificii inutile de design.

Hardware, performanță, software

Procesorul Intel Core i7-3610QM la 2.3 GHz față parte din noua generație, Ivy Bridge. Poate fi regăsit pe ASUS N56VZ ce-i comercializat și în România. Acesta este însoțit de 6 GB memorie RAM la o frecvență de 1.600 MHz și maxim suportă 8 GB memorie RAM, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 610M cu 2 GB memorie inclusă care vă spuneam că a suportat fără probleme să redea conținut pe trei ecrane: al laptopului, un monitor de 27 inch în mod landscape și unul de 24 inch în mod portait, ambele de la BenQ și țineți cont că toate aveau 1920×1080 pixeli.

Vorbim de un hardware de top care se descurcă cu mai toate jocurile din noua generație. Din păcate nu am avut timp să instalez prea multe titluri ca să-mi formez o părere mai documentată. Sunt sigur că la ora actuală nu-i vreun titlu care să nu meargă pe N56, deși nu-i un portabil de gaming. Singurul compormis care s-ar face ar fi la nivelul de detalii din joc.

Nu am făcut teste de benchmark pentru că le consider ușor irelevante, mai ales că modelul în cauză nu va fi adus în țara noastră. N56 oferă performanță, prețul său este pe măsură. În browsing este o adevărată plăcere să-l utilizezi, la fel să-l pui a rula filme în format 1080p, sunetul te uimește în mod constant prin fidelitate.

Mai mult ca idee vă aduc notele primite de N56VM în Windows Experience Index:

Laptop
Windows Experience Index
ASUS N56VM
Procesor 7.6
Memorie RAM 7.6
Grafică 5.3
Grafică de gaming 6.7
HDD 5.9

Pentru cine dorește maxim de performanță se poate opta după achiziție pentru un upgrade dat de un SSD care să înlocuiască HDD-ul care poate fi transformat în HDD extern ad-hoc. Atunci și nota de la HDD ar crește, dar mai ales boost-ul de performanță s-ar simți în toate task-urile făcute pe laptop chiar și la N56VM care-i un laptop performant din standard.

Mi-a plăcut că nu-i un laptop zgomotos, dar am remarcat că se încălzește ceva cam tare. Asta mai ales când este conectat cu alte două monitoare. S-ar putea ca de vină pentru asta să fi fost și poziția în care era dispus.

Rulează Windows 7 Professional pe 64 bit. Integrează și ceva software ASUS, dar nu-i la fel de intruziv și nefolositor ca la Sony. Ei s-au limitat mai ales la aplicații care ajută la setarea a diferite moduri de funcționare pentru baterie. Laptopul aduce două plăci grafice Intel HD 4000 și NVIDIA GeForce, dar nu am regăsit și  mecanismul de la care să faci trecerea între ele – Stamina și Speed ca la VAIO SE. Butonul de power din partea dreapta are un corespondent în stânga, dar mai mult pentru design și echilibru. Rolul celui din stânga este de a fi un shortcut atunci când vrei să oprești sau să pornești sunetul.

Tastatură și touchpad

Tastatura mi s-a părut a fi puțin cam înghesuită. Au dat mult spațiu pentru boxele cu Ice Power de la Bang & Olufsen. Este dispusă pe 6 rânduri și dispune de numpad, adică avem o tastatură completă și pentri cei pretențiosi. Tastele sunt negre. Nu știu de ce, dar inițial am avut impresia că este o tastatură luminată, dar nu este. M-aș fi bucurat dacă aducea și asta, mai ales pentru cei care vor să scrie sau lucrează mai pe întuneric. Tastele sunt făcute dintr-un plastic cauciucat. Te acomodezi destul de repede cu ele. Literele de pe taste este ușor înclinat în spre dreapta, nu sunt un adept pe chestia asta. Prefer ca scrisul de pe taste să fie drept. Asta-i o preferință personală.

Tastele direcționale nu sunt scoase în evidență, aș fi preferat să alega o astfel de soluție ca la laptopurile de gaming.

Touchpad-ul este generos în raport cu dimensiunile laptopului, mi-a amintit oarecum de MacBook Air. Mi s-a părut că agață. Spre exemplu când faci browsing și uneori îți face resize la pagină, asta pentru că recunoaște un gest pe care tu de fapt nu-l vroiai. Click dreapta și stâna sunt în aceeași linie cu touchpad-ul care-i individualizat în mod ok față de zona în care-ți odihnești palmele.

Îi dau notă de trecere spre bună, dar nu strălucește la ergonomia dată de tastatură și touchpad. Nu-i un lucru rău, mai ales că-l poți accesoriza ușor cu un mouse sau o tastatură suplimentară.

Conectivitate

Printre primele portabile care mizează doar pe USB 3.0 – 4 porturi și lipsește bătrânul USB 2.0 care încetul cu încetul va deveni un fel de pasăre rară în favoarea mai rapidului USB 3.0. N56VM aduce și Wi-Fi în cele trei standarde arhicunoscute b/g/n, bluetooth.

Pe lateral în partea dreapta dați de jack-ul pentru încărcător, unitatea blu-ray, 2 x USB 3.0 și jack-urile de 3.5 mm pentru căști și microfon. În partea stângă regăsiți jack-ul de 2.5 mm pentru subwoofer-ul inclus în pachet, VGA, zona prin care laptopul își face răcirea, RJ-45 protejat într-un mod interesant și util, HDMI și 2 x USB 3.0. În partea frontală a fost poziționat cititorul de carduri SD. Are de toate și nu i se poate spune că-i lipsește vreun conector. Dispune și de blu-ray player, așa că filmele cu cea mai bună grafică pot fi redate fără probleme pe N56.

Autonomie

Vorbim de un portabil gândit a fi mai degrabă un desktop replacement și bateria se duce rapid când ai toate setările la maxim. Presupun că dacă folosește anumite moduri / setări reușești să scoți câteva ore. Nu am făcut niciun test din acest punct de vedere, dar vă asigur că nu-i un performer la acest capitol. Nu-ți cumperi un N56 pentru autonomie și niciun laptop gândit pentru entertainment & performanță nu impresionează. Are șase celule și 5.500 mAh.

Concluzii

Și uite că am ajuns și la finalul review-ului pentru ASUS N56VM. Să vedem care ar fi punctele sale forte și cele slabe:

Puncte forte
– design cu materiale de calitate, finisare bună, feeling plăcut, mult metal, dă impresia de rezistență, soliditate;
– display bun cu un setup plăcut;
– sound de o calitate excelentă, subwoofer inclus în pachet;
– performanță asigurată de Intel Core i7 din noua generație cu Ivy Bridge, placă grafică dedicată NVIDIA cu 2 GB memorie inclusă;
– conectivitate maximă, blu-ray player inclus.

Puncte slabe
– nu sosește în România în configurația de mai sus și nici versiunile celelalte nu le-am găsit prin magazinele online din țara noastră, deși interes există. În urmă cu câteva luni am pus configurațiile pe care le anunțaseră pentru țara noastră și am primit mai multe comentarii cu întrebări legate de magazinele în care se găsesc. O să cer mai multe detalii și revin cu informații vis-a-vis de locurile din care poate fi cumpărat N56 pe meleagurile autohtone;
– autonomie relativ redusă, deși vorbim de un desktop replacement al cărui atuu nu este legat de acest capitol;
– preț mare ce-l face a fi oarecum nișat. Majoritatea laptopurilor vândute în țara noastră sunt până în 3.500 de lei, iar cea mai slabă versiune de N56 începe pe la 3.750 lei, dar bănuiesc că se vor mai așeza costurile de achiziție. Asta și după ce cotația leu – euro se va mai așeza.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.