Deși denumirea ASUS ROG Phone 5 te-ar putea duce cu gândul la a cincea generație a deja celebrului smartphone de gaming de la compania taiwaneză, de fapt este vorba despre al patrulea ROG Phone. Asta fiindcă, la fel ca alte companii asiatice, și ASUS a ”sărit” peste modelul ce ar fi conținut cifra 4 în denumire, număr ce se pare că aduce ghinion pentru mulți.

Trecând peste astfel de detalii, ASUS ROG Phone 5 mi-a dovedit că este un smartphone de gaming ajuns la maturitate, ce a învățat multe de la precedentele ediții. Vedem pe larg cum se descurcă mai jos, deocmadată am structurat cele mai importante caracteristici în tabelul următor.

Specificații pentru ASUS ROG Phone 5:

Specificatii ASUS ROG Phone 5

Design

ASUS ROG Phone 5

La mine a ajuns un pachet format din telefon, sistem activ de răcire ROG AeroActive Cooler și Kunai 3 Gamepad, fiecare dintre accesorii fiind special destinate folosirii împreună cu ASUS ROG Phone 5.

Să vă spun câteva cuvinte despre cele două accesorii cu care a venit telefonul. ROG AeroActive Cooler este un micuț dispozitiv ce se atașează telefonului pri clipsare. Procesul mi se pare foarte greoi și chiar mi-a dat ceva emoții de fiecare dată când am fixat și desfăcut cooler-ul de pe telefon. ROG AeroActive Cooler își ia energie spre a învârti ventilatorul direct de la telefon prin cei 5 pini.

Kunai 3 Gamepad se poate folosi fie direct fixat pe telefon, prin intermediul accesoriului ce seamănă cu o husă, fie direct ca un gamepad separat, ce se conectează prin Bluetooth.

Nu dau mai multe detalii despre aceste accesorii, am făcut multe poze din care vă puteți da seama foarte bine ce înseamnă fiecare în parte:

Ajungem la cutia telefonului, în care găsim, pe lângă ASUS ROG Phone 5, o husă din plastic rigid, care însă nu acoperă prea mult din telefon, încărcătorul rapid pe USB Type-C, cablu cu port USB Type-C la ambele capete, ce se simte foarte solid, fiind îmbrăcat în țesătură textilă, agrafă pentru accesul la slotul sim și câteva stickere ROG:

ASUS ROG Phone 5, așa cum sunt mai toate telefoanele de gaming, este și el unul foarte generos dimensionat și cu o greutate ce nu poate fi ignorată prea ușor atunci când ai telefonul în buzunar.

Marginile de deasupra și de sub ecran nu sunt extrem de mari, sunt egale și sunt potrivite la un smartpone de gaming, întrucât îți permit o manevrare mai ușoară fără un risc crescut de a atinge involuntar ecranul când te joci.

Sunt multe detalii de design pe ASUS ROG Phone 5. Dintre cele mai importante menționez elementele grafice de pe spate, setul de lumini LED RGB în forma logo-ului ROG, ce se pot aprinde într-o multitudine de culori, configurabile din aplicația dedicată preinstalată pe telefon și câteva elemente de culoare roșu aprins, ce prinde nuanțe magenta în anumite condiții de iluminare. Conturul butonului Power, capacul ce acoperă slotul sim și câteva detalii de pe spate sunt în această nuanță.

Pe laterala din stânga apare o zonă de conectivitate acoperită de un capac din cauciuc, ce însă se desprinde foarte ușor de la locul lui și pe care este destul de probabil să-l pierzi repede.

Modulul camerei principale nu este exagerat de mare raportat la dimensiunile telefonului, iar dacă folosești husa din cutie lentilele ajung a fi la același nivel cu restul spatelui.

Câteva cuvinte despre AirTrigger, cei doi senzori tactili de tip ultrasonic de pe laterala dreapta. Aceștia sunt poziționați către colțuri și pot fi activați în anumite jocuri ca butoane de control a anumitor funcții. Sunt excelenți în utlizare, foarte preciși și comod de utilizat, clar un punct pro al telefonului.  

ASUS ROG Phone 5 se simte ca un telefon solid, deși a picat testul rezistenței la încovoiere practicat de unul dintre cei mai cunoscuți YouTube-eri în materie de așa ceva. Din punctul meu de vedere și așa cum l-am simit eu, nu cred că sunt șanse prea mari să ajungi să-l îndoi pe ASUS ROG Phone 5, dar până la urmă orice este posibil.

Pe de altă parte, nimeni nu mă poate contrazice când spun că materialele și finisările sunt de cea mai bună caliate, că ASUS ROG Phone 5 se simte și arată ca un telefon de top.

Ecran și sunet

ASUS ROG Phone 5

La un smartphone de gaming, ecranul este bine să fie în primul rând mare. Totuși, când vorbim de un telefon din zona flagship, atunci ecranul trebuie să mai puncteze bine și la alte capitole.

Display-ul de pe ASUS ROG Phone 5 este de tip AMOLED, are o diagonală de 6.78 inch, un aspect de 20.4:9, o rezoluție Full HD+ de 2448 x 1080 pixeli, de unde rezultă o densitate a pixelilor de 395 ppi. Deși ar putea părea puțin aici, pe mine recunosc că nu m-a deranjat în nicio situație acest ppi.

Cu ce vrea să te atragă în ziua de azi orice smartphone, mai ales de gaming, este o rată înaltă de refresh, iar ASUS ROG Phone 5 urcă până la un maxim de 144 Hz. Eu cred că mai mult de atât pe un telefon chiar nu are rost, fiindcă oricum totul apare excelent, fără întreruperi, sacadări sau orice alt astfel de comportament.

Culorile sunt vii și pot fi reglate după preferințe, în meniul de afișaj există 5 preseturi (Default, Natural, Cinematic, Standard și Customized) și ai și posibilitatea de a regla temeperatura culorii pentru fiecare, iar pe modul Customized ai reglaj și pentru saturație.

Cert este că ecranul de pe ASUS ROG Phone 5 este unul de foarte bună calitate și nu prea ai ce să-i reproșezi. Luminozitatea maximă este suficientă în mai toate situațiile, doar în bătaia directă a soarelui nu se ridică la nivelul celor mai capabile flagship-uri ale momentului.

Sunetul extern, pe de altă parte, este, din partea mea, cel mai bun de pe orice smartphone ce a ajuns a fi testat de mine. Cele două difuzoare frontale au aceeași putere și au câte un amplificator separat. Sincer, sună extraordinar de bine, mult mai bine decât la majoritatea laptopurilor cu care am interacționat până acum.

Calitatea este excelentă, cu un bass surprinzător de puternic, de plin, și toate celelalte frecvențe la locul lor, bine reproduse. Intensitatea maximă este mare, dar poate nu cea mai ridicată. Totuși, echilibrul este bun, nu te poți plânge că ai vrea mai mult, mai ales că nici la volum maxim nu apar distorsiuni.

Cel puțin la fel de bine este și pe partea de sunet intern. ASUS ROG Phone 5 nu pierde jack-ul audio de 3.5 mm, iar de aici iese un sunet exemplar. Nu prea am ce să-i reproșez, cu o pereche bună de căști ai parte de o audiție la cel mai înalt nivel.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS ROG Phone 5

ASUS ROG Phone 5 este cu siguranță unul dintre cele mai puternice smartphone-uri din acest moment. Folosește doar componente de top, cel puțin până spre final de an 2021 nu va fi întrecut de multe telefoane.

Chipset Qualcomm SM8350 Snapdragon 888, cu GPU extrem de capabil Adreno 660, cu 16 GB de RAM și 256 GB spațiu intern de stocare, de tip UFS 3.1, nu au cum să nu impresioneze. Ce aș fi apreciat la un astfel de telefon ar fi fost un slot de card de memorie, fiindcă pentru un gamer înrăit cei 227 GB s-ar putea să nu mai ajungă după câteva luni de utilizare. Știu că poate părea forțată această afirmație, dar chiar nu cred că strica un slot pentru carduri microSD.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Phone 5: 

ASUS ROG Phone 5 rulează Android cu interfața ROG UI. Dacă folosești tema aplicată din fabrică, atunci ai parte de o interfață ce poate părea foarte diferită de cea a unui Android nativ. În realitate, doar icon-urile au o formă specifică diviziei ROG și prin zona de setări mai apar astfel de modificări. Tot pe aici sunt și ceva setări în plus, ce-ți permit o personalizare mai largă a multor funcții.

Ce este foarte important de menționat este că ASUS ROG Phone 5 rulează perfect aproape tot timpul. Se mișcă extrem de fluid și de rapid prin interfață și nicio aplicație ori joc nu-i pun probleme. Mi s-a mai întâmplat ca o anumită aplicație să cedeze subit, dar prea rar pentru a considera asta o problemă adevărată.

De-a lungul celor mai bine de 3 săptămâni de test, ASUS ROG Phone 5 a primit mai multe actualizări de sistem:

Pe partea de aplicații preinstalate, ASUS ROG Phone 5 nu aduce prea multe. Cea mai importantă este Armoury Crate, cumva una similară cu ceea ce am întâlnit pe laptopurile de gamig de la ASUS. Aici găsești mai multe setări specifice, de la iluminarea RGB de pe spatele telefonului, la modificări de performanță și altele:

În rest, alte aplicații ce vin la pachet cu ASUS ROG Phone 5 sunt ASUS Data Transfer, Facebook, Instagram, Netflix și alte câteva de la Google.

Galerie cu capturi de ecran din interfața ASUS ROG Phone 5:

Performanță

Teste benchmark ASUS ROG Phone 5

Când pui laolaltă unele dintre cele mai puternice componente ale momentului, nu prea ci cum să nu impresionezi pe partea de scoruri în testele sintetice de benchmark:

Teste benchmark ASUS ROG Phone 5

Spun aici că și în jocuri ASUS ROG Phone 5 se descurcă excelent și puține sunt titlurile ce nu pot rula la detalii maxime, perfect fluent. Este adevărat că telefonul se încălzește serios în sesiuni mai lungi de 10 – 15 minute în jocuri pretențioase, dar pentru asta există accesoriul ROG AeroActive Cooler, ce reușește să țină temperatura de pe spatele telefonului la un nivel mai acceptabil.

Conectivitate

ASUS ROG Phone 5

Nu aș vrea să mai înșir și aici ceea ce am trecut la secțiunea conectivitate din tabelul cu specificații de la începutul recenziei. Adaug însă că ASUS ROG Phone 5 este printre primele smartphone-uri ce adoptă standardul Wi-Fi 6E, ce folosește o bandă suplimentară de 6 GHz pentru viteze mai mari și un spectru mai liber, cu mai puține interferențe.

Bluetooh este în cea mai recentă versiune, anume 5.2, și vine cu suport Qualcomm aptX Adaptive. Localizarea se face prin modul dual-band cu suport pentru A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS și NavIC. Avem desigur și NFC. Să nu uit și de suportul 5G, atât pe NSA, cât și pe SA.

Porturile fizice sunt ceva mai multe decât suntem obișnuiți. Apare un al doilea port USB Type-C, pe laterala din stânga, alături de 5 contacte aurii pentru accesoriul ROG AeroActive Cooler. Sunt cele despre care v-am spus la design că sunt acoperite de un capac din cauciuc ce se desprinde cam ușor. Tot pe stânga este și slotul pentru cartele sim.

Pe latura de jos avem portul USB Type-C, să-i spunem principal. Tot aici este și jack-ul audio de 3.5 mm. Sus nu avem decât un microfon secundar, în timp ce pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Senzorul de amprentă de pe ASUS ROG Phone 5 este sub ecran și este poziționat ceva mai sus de baza ecranului. Are o rată extrem de înaltă de recunoaștere a amprentei și un timp redus de răspuns.

Cameră foto și video

ASUS ROG Phone 5

Nu este un capitol la care vreau să insist prea tare, fiindcă un smartphone de gaming nu este ales pentru ansamblul de camere. Eu așa cred. Asta nu înseamnă că un telefon precum ASUS ROG Phone 5 nu se prezintă bine și aici, ci doar că nu a fost gândit să impresioneze pe partea foto-video.

Ansamblul de senzori este prezentat în tabelul cu specifcații de la început și nu mai repet aceleași date. Fac în schimb referire la interfața aplicației Camera, ce este una cumva clasică, cu modurile cel mai des folosite la bază și cu setările rapide undeva sus. 

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe ASUS ROG Phone 5:

Calitatea capturilor realizate cu senzorul pincipal este bună spre foarte bună, în timp ce senzorul Ultrawide este de nivel mediu. Nu spun că aceste poze nu sunt uneori reușite, doar că acest senzor nu este cel mai constant.

Camera frontală este foarte bună și ea. Doar pe fotografiile tip Portret nu este de lăudat, de multe ori greșește destul de evident conturul subiectului.

Pe filmare, ASUS ROG Phone 5 poate capta până la rezoluție 8K cu 30 fps și o face excelent. Și clipurile 4K arată foarte bine, singurul minus pe care l-aș menționa ar fi dat de stabilizarea electronică, care, deși este foarte eficientă, uneori mai dă rateuri și apare rar câte un tremur evident preț de câteva fracțiuni de secundă. În rest, mai nimic de reproșat, detalii excelent conturate, culori plăcute, contrast echilibrat și un Dynamic Range extins.

Galerie de fotografii realizate cu ASUS ROG Phone 5 (primele 3 sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie ASUS ROG Phone 5

ASUS ROG Phone 5 integrează de fapt două baterii separate, ce combinate aduc o capacitate totală de 6000 mAh. Bateriile sunt poziționate către partea de sus și de jos a telefonului, pe centru fiind placa de bază. Astfel, spun aici ceva ce poate ar fi fost mai potrivit de menționat când vorbeam de design, ASUS ROG Phone 5 este foarte echilibrat în mână, nu este prea greu către partea de jos ori spre cea de sus, iar asta reprezintă un mare plus pentru un smartphone de gaming.

Revenim la acumulator, ce reușește să ofere o autonomie foarte bună la o utilizare normală, dar care în gaming nu mai este la același nivel. Asta fiindcă bateria trebuie să asigure energie pentru un ecran de mari dimensiuni și la o rată de refresh ce consumă mult. Așa se face că în jocuri solicitante, cu detalii la maxim și cu luminozitatea ecranului la peste 50 – 60%, ASUS ROG Phone 5 descarcă bateria cam repede, în circa 2 ore – 2 ore și jumătate. Asta totuși nu înseamnă autonomie scăzută, fiindcă în condiții normale te duci lejer spre 2 zile de folosire.

Incarcator ASUS ROG Phone 5

Bateria se încarcă extrem de repede cu adaptorul din pachet, ce poate da curent cu o putere de până la 65W. Astfel, bateria ajunge de la 0 la 66% în jumătate de oră și se încarcă complet în puțin peste o oră.

Ce mi-a plăcut la ASUS ROG Phone 5, la fel cum am apreciat asta și la ZenFone 7 Pro, este că există posibilitatea de face câteva setări esențiale, zic eu, în meniul Baterie.

Poți alege ca încărcarea să se facă într-un ritm mai lent, spre a duce la o durabilitate mai mare în timp. Tot pentru asta poți alege ca încărcarea să se oprească la 80 sau 90% și poți alege și un inetrval orar între care bateria să se încarce. Astfel, dacă alegi, de exmplu, între orele 10 seara și 7 dimineața, telefonul va încărca lent și va lăsa ultimele procente pe finalul perioadei. Totul, pentru longevitatea extinsă a bateriei.

Preț

ASUS ROG Phone 5 cu 16 GB RAM și 256 GB memorie internă  – 4.700 de lei pe eMAG.ro. Același preț este și pe PCGarage.ro , la data publicării acestui review.

Concluzii

ASUS ROG Phone 5

ASUS ROG Phone 5 nu este ieftin deloc, dar parcă în utlimul timp ne-am cam obișnuit cu prețuri în jurul a 1.000 de Euro. Cert este că la ora actuală este cel mai bun smartphone de gaming. Pachetul pe care îl oferă este foarte echilibrat, iar ca performanță nu prea ai ce să comentezi. Singurul mare minus pe care îl găsesc este că nu vine cu slot pentru card de memorie. Mi-ar mai fi plăcut să primim direct în pachetul de retail și accesoriul ROG AeroActive Cooler. În rest, mai nimic de reproșat acestui telefon.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru ASUS ROG Phone 5:

PRO

  • construcție solidă, cu materiale și finisări de foarte bună calitate;
  • ecran de top;
  • sunet excelent atât prin cele două difuzoare externe, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware dintre cele mai puternice la ora actuală, sistemul de operare și orice aplicație sau joc rulează extrem de fluid;
  • senzorii tactili AirTrigger Ultrasonic răspund foarte exact la comenzi, sunt preciși și aduc un plus pe partea de gaming;
  • autonomie bună, încărcare foarte rapidă și moduri de protejare a bateriei în meniu;
  • rezultate foarte bune pe parte foto cu senzorul principal, atât pentru poze cât și pentru video.

CONTRA

  • fără slot pentru card microSD;
  • accesoriul ROG AeroActive Cooler ar fi fost de preferat să fie inclus în cutie pentru o răcire mai eficientă (pe de altă parte este foarte dificil de montat și demontat, riști să aduci daune accesoriului sau chiar telefonului).