ASUS ROG Phone 6 Pro – review

16/08/2022

Acum ceva ani, ASUS a încercat să acopere mai multe zone din piața de smartphone-uri, cu modele entry-level, cu unele battery phone-uri pentru vremurile acelea, cu mid range-uri, dar și cu flagship-uri. Astăzi, producătorul taiwanez se rezumă doar la modele de top. Așa se face că sunt puține lansări de telefoane ASUS de-a lungul anului, dar, așa cum am descoperit, cele care ajung în magazine sunt unele despre care merită cu siguranță să povestim.

Am publicat deja primele impresii pentru Zenfone 9 și urmează review-ul detaliat, iar azi îl avem în față pe ASUS ROG Phone 6 Pro, cu siguranță unul dintre cele mai puternice smartphone-uri din această perioadă.

Specificații pentru ASUS ROG Phone 6 Pro

Specificatii ASUS ROG Phone 6 Pro

Design

ASUS ROG Phone 6 Pro

ASUS ROG Phone 6 Pro ține să te impresioneze chiar înainte de a-l avea în mână. Cutia de retail este una originală, cu un mod de deschidere asemenea. Înăuntru, aranjate într-un mod la fel de inedit, găsim telefonul, adaptorul de alimentare la 65W, cablu USB-C la USB-C acoperit cu țesătură textilă, o carcasă de protecție din plastic rigid, cheiță pentru accesul la slotul sim, un card ROG și ghidul utilizatorului:

Cei de la ASUS România au adăugat în pachetul primit de mine și un accesoriu ROG AeroActive Cooler, o carcasă anti-shock Devil Case Lite Guardian și o sticlă de protecție pentru display.

Sticla de protecție nu am montat-o, dar carcasa Devil Case am încercat-o. Este una zdravănă, ce aduce o protecție cu mult peste cea pe care o poate oferi carcasa din cutia telefonului. Are o sticlă pe spate, care lasă să se vadă tot designul acelei părți:

În pachetul cooler-ului AeroActive avem și o husă similară cu cea din cutia smartphone-ului ASUS ROG Phone 6 Pro, dar care se potrivește mai bine alături de accesoriul ce promite o răcire suplimentară.

ROG AeroActive Cooler 6 nu este doar un ventilator ce se alimentează din portul USB-C suplimentar, de pe laterala din stânga, ci este și un gamepad și un accesoriu de iluminare RGB. Sunt patru butoane pe spatele AeroActive Cooler, dar îți este lăsat acces liber și la zonele AirTrigger 6.

ASUS ROG Phone 6 Pro este un telefon mare și greu, dar după o scurtă perioadă de acomodare nu mi s-a părut nimic cu adevărat exagerat. Mai important este că se așează bine în mână, iar în jocuri, atunci când ai dispozitivul în mod peisaj, realizezi că totul a fost atent studiat pentru o ergonomie cât mai bună.

Cele două zone capacitive de pe lateralul telefonului, către colțuri, denumite AirTrigger 6 sunt poziționate la fix.

Partea spate este cum nu mai există alta. Predomină culoarea albă, avem și mai multe simboluri pe acolo, dar sunt două elemente ce atrag mai tare atenția. Este vorba despre micuțul ecran din dreptul celui de-al doilea port USB-C și despre zona iluminată din spatele mesajului „Dare to Play”.

În rest, observăm de mai multe ori tema hexagon, ce pornește încă de la cutia de retail, ce are această formă în secțiune. Pe telefon, o vedem la ecranul de pe spate, la forma modulului camerei principale, precum și în simbolurile de pe zona posterioară.

Una peste alta, ASUS ROG Phone 6 Pro este o apariție încă de dinainte de a-l scoate din cutie și continuă să fie un smartphone pe cât se poate de original și apoi. Construcția este așa cum ne-a obișnuit compania taiwaneză, adică la cel mai înalt nivel calitativ. Telefonul este solid, mult mai solid decât aș fi crezut și este excelent finisat., cu materiale dintre cele mai bune.

Ecran și sunet

ASUS ROG Phone 6 Pro

Nu poți avea un smartphone de gaming cu pretenții fără a integra un ecran excelent. ASUS ROG Phone 6 Pro a înțeles perfect asta și vine cu un display absolut superb, din orice punct de vedere l-ai analiza.

Vorbim despre un panou AMOLED de la Samsung, unul ce reproduce culori pe cât  se poate de exacte, dar care poate fi reglat și spre a reda nuanțe mai vibrante, mai saturate, dacă asta este ceea ce-ți dorești. Contrastul este infinit, iar luminozitatea maximă duce lizibilitatea la cote înalte chiar și în zilele însorite, atunci când folosești telefonul afară.

Rata maximă de refresh este de până la 165 Hz, dar poți alege una maximă de 144, 120, 90 sau 60 Hz. În același timp, poți lăsa rata de reîmprospătare pe Automat, iar telefonul va decide ce rată să folosească în funcție de conținutul redat.

Setări afișaj ecran ASUS ROG Phone 6 Pro:

Nu mai insist cu detalii despre ecran, tot ce trebuie să știm este că avem un panou de top, în fața căruia îți va plăcea să petreci multe ore din zi.

Dar mai există un ecran pe ASUS ROG Phone 6 Pro. Cel de-al doilea, cel de pe spate este… acolo. Și cam atât.

ASUS ROG Phone 6 Pro

Nu te ajută cu nimic, nu-i văd rostul și consider că se putea foarte bine și fără el. În afară de primele minute când te impresionează, eu nu văd de ce aș avea un ecran pe spatele unui telefon. Ok, vezi acolo notificări, mai afișează câte ceva, dar… atât. În plus, din partea mea.

Sunetul extern este unul stereo, cu două difuzoare identice amplasate pe partea frontală a telefonului. Astfel, grilele difuzoarelor nu ajung a fi acoperite aproape în niciun scenariu de folosință și așa înțelegem de ce ASUS a ales să nu forțeze nota cu margini înguste deasupra și sub ecran. La un smartphone de gaming, raportul mare ecran/corp nu reprezintă o cerință obligatorie, fiind mai important să ai o ergonomie corectă în timpul jocurilor.

Revenim la sunet, care este de departe, dar de departe cel mai bun de pe un smartphone actual. Nu le-am testat pe toate, este adevărat, dar îmi asum ceea ce spun. Așa sunet nu am auzit pe multe, pe majoritatea laptopurilor pe care le-am încercat, de telefoane ce să mai vorbesc.

Bass este cum nu am găsit la vreun smartphone, mediile sunt fin conturate, iar înaltele sunt și ele acolo pe cât se poate de bine din așa difuzoare. Volumul maxim este aproape incredibil, nu îți vine a crede că un telefon poate oferi un așa sunet. Punct.

ASUS ROG Phone 6 Pro pune la bătaie și un jack audio de 3.5 mm, iar de acolo primim un sunet senzațional. Cu o pereche de căști precum ASUS ROG Cetra II Core experiența acustică este dusă la un nivel incredibil de ridicat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS ROG Phone 6 Pro

ASUS ROG Phone 6 Pro a primit cele mai performante componente care se pot integra pe un smartphone la data la care redactez acest text. Avem chipset Snapdragon 8+ Gen 1, cu acel GPU Adreno 730 ce duce orice titlu din magazinul Google Play la detalii pe cât se poate de fine, combinat cu nu mai puțin de 18 GB de memorie RAM de tip LPDDR5 și 512 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1. Pe scurt, toate componentele sunt de ultimă generație, iar cantitatea de memorie este peste nevo, atât pentru cea volatilă, cât și pentru cea nevolatilă. 

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Phone 6 Pro: 

ASUS ROG Phone 6 Pro rulează o versiune intens modificată de Android 12. Este vorba despre interfața ROG UI, ce modifică intens aspectul sistemului de operare de la Google. Totuși, poți schimba din teme aspectul aproape agresiv al ROG UI cu unul ce se apropie mult de cel al Android-ului nativ.

Pe de altă parte, ASUS ROG Phone 6 Pro este un smartphone special și merită să te acomodezi cu interfața ROG UI ce-i este dedicată. Sunt multe tranziții, video-uri ce se activează atunci când pornești anumite moduri (X Mode, de exemplu), iconițe și meniu cu setări rapide ce pare din alt film decât cel clasic Android.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 12 pe ASUS ROG Phone 6 Pro:

Sunt mai multe aplicații preinstalate pe ASUS ROG Phone 6 Pro decât pe modelele din seria Zenfone, dar unele fac diferența în favoarea acestui smartphone de gaming. Cea mai importantă este Armoury Crate, care se regăsește și pe laptopurile ROG de la ASUS. Totuși, nu prea există asemănare între cele două aplicații (de mobil vs. de notebook).

Armoury Crate pe ASUS ROG Phone 6 Pro:

Din Armoury Crate poți face mai multe tipuri de setări, printre care pentru modurile de performanță și cele pentru AirTrigger 6. Butoanele capacitive nu recunosc doar gesturi de atingere, ci și de swipe, tragere, dublă atingere și altele. Poți seta ce anume să se întâmple în fiecare caz, și tot din Armoury Crate mai ai la dispoziție și alte reglaje, chiar și pentru ROG AeroActive Cooler.

Pe lângă cea Armoury Crate, ASUS ROG Phone 6 Pro mai vine la pachet cu aplicații ca ASUS Data Transfer, Facebook, Instagram, Netflix, Sfaturi și Teme. Nu sunt deloc multe.

Performanță

Testele de benchmark pe care le rulez în mod uzual pe orice smartphone pe care îl testez , au fost dublate în cazul ASUS ROG Phone 6 Pro. Prima dată am parcurs testele fără a monta accesoriul ROG AeroActive Cooler, iar a doua oară am pus ventilatorul la treabă.

Teste benchmark ASUS ROG Phone 6 Pro

După cum se poate vedea din cifrele de mai sus, accesoriul nu face mereu diferența în favoarea sa. Iar atunci când sunt câștigate câteva puncte, acestea sunt prea puțin spre a putea spune că ROG AeroActive Cooler 6 chiar face ceva în a scădea temperaturile din interior. Asta fiindcă este vorba doar despre un ventilator ce mișcă aerul prin spatele telefonului, fără însă a exista contact între cele două dispozitive – cooler și telefon. Așadar, fără o suprafață de contact este greu să preiei din temperaturile de la suprafața smartphone-ului.

Din punctul meu de vedere, ROG AeroActive Cooler 6 este ok mai mult pentru butoanele pe care le aduce în plus, decât spre a scădea măcar cu câteva grade temperaturile de pe spatele telefonului.

Apropo de acestea, ele cresc evident atât pe spatele dispozitivului, cât și pe ecran. În unele condiții, când pui serios la lucru telefonul, dar și atunci când se încarcă cu adaptorul rapid de 65W, ASUS ROG Phone 6 Pro se încinge cam tare la exterior. Este adevărat că în acest fel se poate menține o temperatură mai scăzută în interior, căldura fiind direcționată prin intermediul sistemului de răcire către exterior.

Conectivitate

ASUS ROG Phone 6 Pro nu face compromisuri pe partea de conectivitate. Este un terminal dual sim 5G, pe Wi-Fi avem suport inclusiv pe 6E, adică cu mod tri-band, pe 2.4, 5 și 6 GHz, în timp ce Bluetooth este în versiune 5.2, compatibil cu codec aptX Adaptive. Localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NacIC, iar NFC-ul nu avea cum să lipsească.

Ca elemente fizice, avem un port USB-C pe latura de jos, unul de tip 2.0, lângă care este microfonul principal și jack-ul audio de 3.5 mm. Al doilea port USB-C, de tip 3.1 de data asta, este pe laterala din stânga, unde este și slotul pentru cele două cartele nano sim. Sus vedem microfonul secundar, iar pe dreapta sunt cele două AirTriggers 6, butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, precum și un al treilea microfon.

Senzorul de amprentă este sub ecran și este corect poziționat, nefiind prea jos. Are o rată foarte înaltă de recunoaștere, foarte rar a dat eroare, dar, fiindcă este unul optic, nu are o viteză remarcabilă. Oricum, un senzor bun ce nu face probleme.

Camere foto și video

ASUS ROG Phone 6 Pro

Nu aș vrea să insist prea mult cu sistemul de camere de pe ASUS ROG Phone 6 Pro. Vorbim despre un smartphone de gaming, deci nu știu câți vor pune mare accent pe capabilitățile foto-video.

Aplicația Camera este și ea ceva mai specială decât la alte telefoane Android, dar nimic exagerat. Sunt multe moduri pe care ASUS ROG Phone 6 Pro le propune suplimentar, precum Coadă luminoasă în trafic, Coadă luminoasă stele, Graffiti lumini, Cascade, Mulțime de oameni și altele.

Screenshots din aplicația Camera de pe ASUS ROG Phone 6 Pro:

Cei trei senzori de pe spatele telefonului sunt cel wide, unul ultrawide și unul Macro. Avem mai jos exemple de poze făcute în lumină de zi cu senzorul ultrawide și cu cel wide, ce se ocupă și de capturile cu zoom 2X, care este însă unul digital.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu ASUS ROG Phone 6 Pro:

Aș spune că pe senzorul principal pozele sunt cu adevărat reușite, mai bune decât mă așteptam. Chiar și cele cu zoom sunt mai mult decât decente, în timp ce cadrele ultrawide nu mă impresionează cu nimic.

Poze în low-light făcute cu ASUS ROG Phone 6 Pro (ultrawide și wide):

Nici în low-light nu stăm deloc rău, dar, pe de altă parte, nici nu pot spune că avem ceva care să se poată compara cu cei mai buni de la competiția non-gaming din aceeași zonă de preț.

Poze făcute cu camera frontală ASUS ROG Phone 6 Pro (cu și fără mod Portret):

Camera frontală este și ea peste ceea ce aș fi crezut posibil de la ASUS ROG Phone 6 Pro.

Pe filmare, se poate capta la rezoluție maximă 8K cu 24 fps, dar dacă nu ai nevoie de toate detaliile din astfel de clipuri, atunci poți merge liniștit pe soluția 4K. Aceasta vine cu o imagine mai bună per-ansamblu, în special pe partea de interval dinamic, unde sunt menținute detaliile atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate ale aceluiași cadru.

Clip video 8K 24 fps filmat cu ASUS ROG Phone 6 Pro:

httpvh://youtu.be/TnxD-U7222s

Clip video 4K 60 fps filmat cu ASUS ROG Phone 6 Pro:

httpvh://youtu.be/PqfDC58o2rw  

Autonomie

Autonomie ASUS ROG Phone 6 Pro

Bateria de 6000 mAH aduce cu sine o autonomie grozavă. În condiții normale de utilizare te poți duce fără prea mari emoții și spre două zile pline, dar fiindcă vorbim despre un smartphone de gaming, atunci presupunem că vor fi câteva ore de jocuri pe zi. În astfel de condiții tot prinzi o zi de dimineața până seara, dar numai dacă nu exagerezi strict cu titluri grele, care să pună la grea încercare ansamblul hardware.

În astfel de cazuri, durata SoT se poate reduce la mai puțin de 2 ore. Vorbesc doar de scenarii în care forțezi la maxim.

Încărcarea cu adaptorul din pachet, cel care poate produce la ieșire o putere de maxim 65W, este cu adevărat rapidă. Mult mai rapidă decât aș fi crezut la o așa putere. Din testele mele, bateria complet goală a ajuns la nu mai puțin de 37% în primele 10 minute, pentru ca după alte 10 minute să ajungă la 60%. La pragul de jumătate de oră de încărcare rapidă ASUS ROG Phone 6 Pro a pus nu mai puțin de 83 de procente în acumulator.

Intretinere baterie ASUS ROG Phone 6 Pro

Îmi place că ASUS a pus inclusiv pe ROG Phone 6 Pero modurile de protecție a bateriei. Este vorba despre posibilitatea de a activa încărcarea constantă, deci nu cea rapidă, de a programa între anumite ore încărcare, dar și de a seta o limită maximă de încărcare, de 90 sau 80%. Din partea mea ar fi ideal ca Android să includă by default aceste moduri pentru baterie și încărcare, le văd deosebit de folositoare pentru cei ce păstrează mai mulți ani un smartphone.

Preț

ASUS ROG Phone 6 Prola data publicării acestui review nu a ajuns în oferta magazinelor online din țara noastră, dar prețul recomandat este de 6.599 de lei.

ASUS ROG Phone 6 Pro
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, de foarte bună calitate, design original, certificare IPX4;
  • ecran superb din orice punct de vedere;
  • de departe cel mai bun sunet extern de pe oricare dintre telefoanele testate de mine și sunet excelent prin jack-ul de 3.5 mm;
  • unul dintre cele mai puternice și performante smartphone-uri ale momentului;
  • conectivitate extinsă, cu cele mai importante și noi elemente prezente;
  • rezultate foto-video convingătoare pentru senzorul principal, dar și pentru cel frontal;
  • autonomie ridicată, încărcare cu adevărat rapidă și moduri de protecție a bateriei și pentru prelungirea duratei de viață a acesteia.
Contra
  • telefonul se încălzește simțitor, devine uneori fierbinte la exterior, atât pe spate, cât și pe display, în unele sarcini grele, dar și când se încarcă rapid;
  • deși nu pot spune că încurcă cu ceva, nu văd rostul celui de-al doilea ecran, cel de pe spatele telefonului. În locul lui aș fi preferat oricând un slot pentru card microSD.
Concluzii

ASUS ROG Phone 6 Pro nu este nici pe departe un smartphone ieftin. Dacă însă îți permiți unul, atunci trebuie să știi că vei avea unul dintre cele mai, dacă nu chiar cel mai performant smartphone Android al momentului. Și nu este vorba doar despre putere absolută în jocuri și aplicații, ci despre un pachet foarte performant la modul general. Sunt prea puține minusuri peste care trebuie să treci, dacă accepți dimensiunile și greutatea peste medie.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.