ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z – review (Intel Core i9-12900H)

23/12/2022

Pe sfârșit de 2022 au sosit la review două laptopuri cu procesoare Intel din categoria high-end. Primul model despre care scriu este ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z cu procesor Intel Core i9-12900H și placă grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. 

L-am avut la test pentru aproximativ o săptămână și materialul de față conține mai degrabă primele impresii pentru această stație de lucru mobilă. Nu mi se pare a fi doar un laptop de gaming ci o adevărată unealtă ce deține capacități puternice de procesare ce se pliază pe o sumedenie de scenarii de utilizare. 

Logo-ul ROG este iluminat pe capac

Singurul meu regret este că nu am avut timp suficient să-l întorc pe toate fețele și să-l folosesc cu adevărat în tot felul de aplicații. Este genul de notebook pe care l-aș cumpăra instant dacă aș avea bugetul respectiv. Mai ales că ar veni la fix în a-l schimba pe ASUS ROG Strix Scar III. 

Specificații

ASUS ROG Strix Scar 17 (2022)

Notebook

Date tehnice
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z
EcranIPS de 17.3 inci cu rezoluție 2560 x 1440 pixeli și rată de refresh la 240Hz, luminozitate de 300 nits, Anti-Glare
ProcesorIntel Core i9-12900H dezvoltat pe 10nm, 14 nuclee și tactat la 3.8 GHz, iar cu Turbo Boost urcă la 5 GHz
Memorie32 GB memorie RAM de tip DDR4 la 4800MHz și suport a până la maxim 64 GB RAM

SSD de 1 TB pe PCI Express 4

GPUNVIDIA GeForce RTX 3080 Ti cu 16 GB GDDR6 alocați
Sistem de operareWindows 11
Conectivitatepână la 2.5 Gbps pe fir, Wi-Fi ax 2×2, bluetooth 5.2, 1 x HDMI 2.1, 1 x Thunderbolt v4, 2 x USB 3.2 Type-A Gen1 ȘI 1 x USB 3.2 Type-C Gen2, jack combo de 3.5 mm
Alte date tehnice4 difuzoare stereo cu certificare Dolby Atmos, tasatură iluminată RGB
Baterie90Wh cu 4 celule și adaptor la 280W
Greutate2.9 kg
Dimensiuni395 x 282 x 23.4 – 28.3 mm

Design & Conectivitate

Apreciez poziționarea elementelor de conectivitate importante în partea spate

În pachet veți găsi adaptorul la 280W, iar cutia cu laptopul și adaptorul depășesc lejer pragul a 5 kg. Laptopul în sine cântărește 2.9 kg. Este clar că avem o stație de lucru și mai puțin un notebook pe care să-l iei cu tine peste tot, deși cu puțin antrenament poți îndeplini și acest deziderat. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut pe partea de design și las galeria de imagini să spună mai multe. Nu are cine știe ce gimmick-uri de design, elemente noi cu care să iasă în față. Aș spune că avem un notebook clasic, fabricat din materiale de bune calitate. 

Logo-ul ROG este iluminat și aflat în concordanță cu RGB-urile de la tastatură. 

În lateral stânga veți da de cele două porturi USB 3.2 Type-A Gen1, jack-ul combo de 3.5 mm și unul dintre radiatoare. În lateral dreapta se află de obicei un ROG Key ce lipsea la unitatea sosită la review + alt radiator, iar în partea spate găsiți artileria grea: două fante pentru radiatoare, 2 x USB Type-C, 1 x HDMI 2.1 și RJ-45-ul ce se descurcă cu viteze de transfer de până la …, 2.5 Gbps. Tot în această zonă se află și mufa de alimentare pentru încărcătorul de 280W.

Are un port Thunderbolt 4 și pe acesta poți conecta monitoare, stocare externă, periferice USB, plăci video externe etc. Mi-aș dori ca mai toate porturile aduse pe notebook-uri să fie Thunderbolt 4, iar un pas în această direcție mă aștept să-l văd din 2023. 

Aș nota și Wi-Fi 6e-ul de care dispune, alături de bluetooth 5.2. Din păcate nu am avut un router compatibil cu care să-l testez și nici o conectivitate de 2.5 Gbps care să-l pună pe ROG Strix Scar 17 la lucru în regim susținut. Pe Wi-Fi 6 în SpeedTest am obținut valori de peste 600 Mbps la download și peste 280 Mbps la upload. 

Intel® Wi-Fi 6E (Gig+) permite viteze de până la 6 ori mai mari față de Intel Wi-Fi 5. Latența este cu până la 75% mai mică. Este o tehnologie ce ajută pe cei dornici să scoată ce este mai bun din rețeaua Wi-Fi de acasă sau de la serviciu. Oricum cine cumpără un notebook de peste 15000 lei alocă un buget pe măsură și pentru partea de internet (conexiune de mare viteză, router compatibil etc). 

Capacul ROG este interschimbabil și sunt două alte unități în pachet. Nu știu dacă se găsește, dar aș fi ales unul roșu spre a-l personaliza suplimentar. Laptopul are 4 zone la bază ce-l ajută să aibă grip când ește așezat pe o suprafață plană, indiferent că discutăm de sticlă, lemn etc. Nu-l poți muta așa ușor din loc și pentru că are aproape 3 kilograme. 

O bandă RGB înconjoară notebook-ul la bază și îl ajută să iasă în evidență. Bineînțeles, poți opta să oprești luminițele și te alegi cu un laptop ce nu-și trădează apartenența la laptopurile de gaming așa ușor. 

Mi-a plăcut și faptul că o parte din baza sa este transparentă și oferă acces la vizualizarea componentelor interne.

Ecran și sunet

Ecranul este de bună calitate, dar lipsește factorul wow

Integrează un ecran IPS de 17.3 inci cu rezoluție 2560 x 1440 pixeli, rată de refresh la 240Hz, luminozitate de 300 nits și funcție Anti-Glare. Nu pot să spun că m-a impresionat în mod deosebit. Da, dacă era un OLED cu luminozitate mai ridicată etc, aș fi spus wow. Așa mi se pare că nu iese cine știe cum în evidență față de un panel IPS adus pe laptopuri și de 3 ori mai ieftine, cu excepția ratei de refresh a display-ului. 

Display-ul este îngust pe 3 laturi și asta îl face să fie ceva mai compact și ușor de strecurat într-un rucsac compatibil. Partea de la bază este ceva mai generoasă și are un decupaj atipic. 

Ca luminozitate am măsurat 449 nits pe alb. Culorile sunt ok, fără a ieși prea mult în evidență. Nu reflectă spațiul ambiant mai deloc și asta mi-a plăcut. În jocuri te ajută rata de refresh la 240Hz pe 1440p. Mai ales că discutăm despre o configurație hardware capabil să ruleze orice joc sau aplicație în condiții optime. 

Sunetul este dintr-o altă ligă, iar valorile înregistrate cu un sonometru nu conferă date concise legată de experiența audio oferită în sine. Are 4 difuzoare și certificare Dolby Atmos. Are mult bass, dar și claritate în același timp. Pur și simplu, jos pălăria pentru ce au reușit la acest capitol. 

Am măsurat 89.9 dB la aprox. 10 cm distanță de difuzor, 81.9 dB cu volumul pe maxim și la distanță de aprox. 40 – 50 cm. Repet, nu sunt cele mai cel valori, dar experiența în sine este de-a dreptul excelentă. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Integrează unul dintre cele mai puternice procesoare destinate notebook-urilor de la Intel

Este una dintre cele mai bune configurații de notebook pe care le poți obține în 2022. Unul dintre punctele forte este dat de procesor. 

Intel Core i9-12900H a fost dezvoltat pe o tehnologie de litografiere în 10nm, dispune de 14 nuclee și a fost tactat la 3.8 GHz, iar cu Turbo Boost urcă la 5 GHz. 

Sunt două tipuri de nuclee: 

P-Cores – nuclee cu dimensiuni ceva mai mari din punct de vedere fizic ce au fost construite spre a livra viteză mai mare și Intel le-a dezvoltat special pentru performanță. Au un singur fir de execuție cu latență redusă și sarcini de lucru AI. Sunt capabile de hyper-threading și pot rula două fire de execuție software în mod simultan. 

E-Cores – sunt mai mici din punct de vedere fizic, mai multe nuclee E pot intra în spațiul unui singur P. Au fost concepute spre a puncta la performanța multi-core-per-watt și aduc performanță scalabilă pentru sarcinile derulate în fundal. Pot să ruleze un singur thread software. 

Intel Thread Director este o tehnologie pe care compania americană a dezvoltat-o spre a împleti performanțele aduse de către cele două tipuri de nuclee. Ajută sistemul de operare să atribuie sarcinile în mod inteligent. Sunt monitorizate instrucțiunile de rulare ale fiecărui fir și starea fiecărui nucleu cu precizie mare. Își adaptează dinamic ghidarea în funcție de punctul de proiectare termiă TDP al sistemului, condițiile de operare și setările de putere. 

Informații relevate de CPU-Z: 

Intel Core i9-12900H are 6 nuclee P și 8 nuclee de tip E. Puterea de bază este de 45W, iar cu Turbo Power urcă la 115W. Suportă până la 64 GB memorie RAM de tip DDR5, iar ROG Strix Scar 17 în configurația sosită la review a venit cu 32 GB RAM. Se adaugă un SSD Samsung de 1 TB pe PCIe 4. Bineînțeles, un alt rol major îl are placa grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti cu 16 GB GDDR6 și avem și un Intel Iris Xe pentru sarcini uzuale. 

Una peste alta, este cel mai puternic notebook pe care am avut ocazia să-l testez, iar orice aplicație sau joc pe care i le-am pus le-a dus în ritm alert. Mi se pare a fi o adevărată unealtă de lucru, dar și de relaxare în același timp. Te ajută în task-urile pentru muncă, iar când ai timp liber îl transformi în desktop replacememt de gaming, îl conectezi pe HDMI 2.1 la un smart TV compatibil sau monitor, iar alături de amici te bucuri de condiții excelente, indiferent că discutăm de un titlu de generație nouă. 

Modul în care funcționează răcirea de pe ASUS ROG Strix Scar 17 2022 în echiparea de top

Repet, îmi pare rău că nu a poposit mai mult timp și să-l folosesc în regim susținut. Unitatea sosită la review rula Windows 11, fără software preinstalat de la ASUS. Recomand ROG Crate spre a a avea cele 3 moduri: Silent, Performance și Turbo. Mi s-a părut că este cu mult mai puțin zgomotos față de ROG Strix Scar III-ul meu. 

Temperaturile contorizate de către RealTemp

Am măsurat doar 29 grade Celsius în browsing, YouTube etc, iar când l-am pus la lucru în teste benchmark a urcat 38.6 grade Celsius. Mă refer la temperaturile atinse în zona tastaturii. În RealTemp a atins și 93 grade Celsius la un moment dat, dar pentru un scurt moment. Răcirea și-a intrat în lucru și l-a adus la temperaturi mai așezate. Are o sumedenide fante pentru radiatoare (două pe laterale și două în partea spate). 

Windows 11 pe ASUS ROG Strix Scar 17 (2022): 

Performanță

Rezultatele înregistrate în CineBench R23

Am rulat câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am compilat în tabel. 

Teste de benchmarkASUS ROG Strix Scar 17 G733Z
CPU-Z BenchSingle Thread – 730.4 puncte;
Multi-Thread - 7415.2 puncte
CineBench R23Single Core – 1706 pts;
Multi Core – 13760 pts;
GeekBench 5Single-core – 1682 puncte;
Multi-core – 13000 puncte;
CrystalDiskMark
SEQ1M Q8T1

SE11M Q1T1

RND4K Q32T16

RND4K Q1T1
Read Write
6519.36 4830.67

3846.62 4073.08

873.52 661.54

80.91 267.59

Teste de benchmark rulate pe ASUS ROG Strix Scar 17 (2022):

Tastatură și touchpad

Tastatura și touchpad-ul sunt de foarte bună calitate și te adaptezi în 2 apăsări și 3 mișcări

ASUS a adus și aici o tehnologie de răcire spre a preveni momentele în care tastatura se supraîncălzește în sesiunile prelungite de gaming. Butonul de pornire se află poziționat separat în colțul din partea dreaptă sus. Tastele de direcție sunt clar evidențiate și apreciez asta. 

Cursa tastelor mi s-a părut optimă, iar touchpad-ul are dimensiuni bune. Recunoaște gesturi multiple și mi s-a părut că nu agață. Nu am simțit nevoia să conectez mouse-ul. 

Tastele au fost testate și rezistă la până la 20 de milioane de apăsări. Iluminarea RGB este personalizabilă prin Aura Sync. 

Autonomia

Încărcătorul de 280W are dimensiuni pantagruelice atât ca dimensiuni, cât și ca greutate

Încărcătorul de 280W este de-a dreptul pantagruelic. Alături de laptop cântăresc serios și îl fac ușor impracticabil. Mi-aș dori să văd că avem încărcătoare ceva mai compacte. Înțeleg de ce s-a ajuns aici. 

Autonomia variază mult în funcție de aplicațiile utilizate, luminozitatea ecranului etc. Variază de la un SOT de 2 – 3 ore și până la 6 – 7 – 8 ore. 

Cel mai puternic notebook testat pe Gadget.ro
ASUS ROG Strix Scar 17 (2022)
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • hardware de top, unul dintre cele mai puternice procesoare din piață + o placă grafică premium, memorie RAM de ultimă generație și stocare idem;
  • cea mai bună conectivitate găsită pe un notebook: HDMI 2.1, RJ-45 și suport a până la 2.5 Gbps, Wi-Fi 6e, 4 difuzoare stereo cu Dolby Atmos etc;
  • design ce-l face recomandat și pentru birou și pentru momentele în care vrei un plus de culoare (RGB-urile pot fi dezactivate, iar materialele folosite nu îi conferă la prima vedere titulatura de notebook de gaming);
  • cel mai bun sunet regăsit pe un notebook;
Contra
  • display-ul putea fi ceva mai luminos, îi lipsește factorul wow;
Concluzii

ASUS ROG Strix Scar 17 în configurația cu Intel Core i9-12900H, placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti, 32 GB memorie de tip DDR5 și SSD pe PCIe 4 de 1 TB este un adevărat avion, o bestie ce așteaptă a fi pusă la lucru în regim susținut, o adevărată stație de lucru mobilă ce poate deservi un specialist, atât în sarcinile de peste zi, dar și în momentele de liniște când vrei să te delectezi cu cele mai noi titluri în materie de gaming.

Este o unealtă ce te ajută să-ți desfășori activitatea și cum am spus de la început se pliază pe o sumedenie de scenarii de utilizare. Cu siguranță mi-aș dori să folosesc un astfel de notebook în setup-ul meu de zi cu zi.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Acest articol este susținut de către Intel. Opiniile exprimate aparține strict autorului și nu au fost moderate. Laptopul a fost testat pentru o perioadă de o săptămână și a fost returnat. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.