Alături de ASUS ROG Zephyrus M16 a fost prezentat și ASUS ROG Zephyrus S17, un notebook de gaming din categoria premium cu o sumă de tehnologii aduse la pachet.

Carcasa este fabricată din aliaj de magneziu și aluminiu și finisată în nuanța Off Black ce ar împiedica acumularea rapidă a amprentelor. Este conceput să nu atragă neapărat atenția, să impresioneze vizual prin eleganță. Apropo, carcasa are o grosime de…, 19.9 mm.

La nivel de display sunt două opțiuni:

 • IPS de 17.3 inci cu rezoluție 4K / 3840 x 2160 pixeli, rată de refresh la 120Hz, timp de răspuns de 3 ms, acoperire 100% în spectrul DCI-P3, Adaptive Sync și validat de Pantone pentru calitatea culorilor;
 • IPS de 17.3 inci cu rezoluție WQHD / 2560 x 1440 pixeli, rată de refresh la 165Hz, timp de răspuns de 3 ms, acoperire 100% în spectrul DCI-P3 și validat de Pantone pentru calitatea culorilor, G-Sync și Adaptive-Sync.

În ce privește procesoarele ce pot fi aduse pe ROG Zephyrus S17 sunt două opțiuni: Intel Core i9-11900H și Intel Core i7-11800H. Sunt cele mai puternice chipseturi pentru laptopuri de la Intel, în momentul de față.

Sunt trei opțiuni pe partea de plăci grafice dedicate:

 • NVIDIA GeForce RTX 3080 cu 16 GB GDDR6 (până la 140W cu Dynamic Boost);
 • NVIDIA GeForce RTX 3070 cu 8 GB GDDR6;
 • NVIDIA GeForce RTX 3060 cu 6 GB GDDR6.

Rulează Windows 10 Home sau Windows 10 Pro, suportă până la 48 GB memorie RAM la 3200MHz (8 / 16 GB pentru memoria integrată). Stocarea ajunge până la 3 SSD-uri x M.2 NVMe PCIe G4x4 de 1 TB sau 2 TB.

Răcirea este asigurată de cele mai noi ventilatoare – ROG Arc Flow ce promit eficiență și silențiozitate. Când temperatura scade sub 50 grade Celsius se opresc complet. Și aici precum și la ROG Zephyrus M16 au folosit un compus exotic lichid pentru rîcirea componentelor (pe procesor sunt reduse temperaturile cu până la 10 grade Celsius mai bine față de o pastă termică convențională). Sunt 6 conducte pentru căldură și este preluată din zona CPU, GPU, VRAM, circuite VRAM și ajunge a fi evacuată prin cele 4 radiatoare cu lamele subțiri. Sunt mai multe moduri de utilizare, dar le cunoașteți dacă folosiți un laptop de gaming de la ASUS din ultimele generații (Silențios, Performanță, Turbo).

Conectivitatea este asigurată de către:

 • Wi-Fi 6 cu 802.11ax 2.2 și suport pentru ROG Range Boost, bluetooth 5.2;
 • Thunderbolt 4 cu suport pentru DisplayPort 1.4 / PD 3.0, input la 20V / 5A și output la 5V / 3A;
 • 1 x USB Type-C cu suport pentru DisplayPort 1.4 / PD 3.0;
 • 1 x USB Type-A 3.2 Gen 2;
 • 2 x USB Type-A 3.2 Gen 1;
 • 1 x HDMI 2.0b;
 • jack combo de 3.5 mm pentru căști și microfon;
 • cititor pentru cardurile SD
 • 1 x RJ-45.

Apreciez faptul că au adus un cititor pentru SD. La ASUS ROG Strix SCAR III-ul meu nu este și am nevoie de adaptor când descarc imaginile de pe DSLR. Are și cameră web HD integrată, alt element ce în trecut a fost scos de ASUS pe unele laptopuri de gaming din portofoliu + cititor de amprentă în butonul de pornire (un feature util ce mi-aș fi dorit să-l văd normă de bază de mai mult timp).

Au acordat o atenție specială pe partea de sunet: 6W cu tehnologie Smart AMP, Dolby Atmos și rețea de microfoane. Sunt șase boxe cu Dolby Atmos, două tweetere și două woofere, fiecare woofer are 2 difuzoare ce sunt ușor decalate spre a-și anula vibrațiile. ASUS promite un bass profund și volum mare. Încorporează o rețea de microfoane 3D cu moduri de înregistrare optimizate (Cardioid pentru cei interesați să facă streaming și Chat, Omnidirecțional pentru cei interesați să integreze un grup de prieteni din cameră etc).

Tastatura este de tip Optical Mech Switch KB, suport pentru AURA SYNC, cursă a tastelor de 1.9mm, configurare pentru fiecare RGB de pe tastă prin ROG Armoury Crate. Când laptopul este deschis, tastatura optomecanică este rabatabilă și se înclină la un unghi de 5 grade. Se deschid orificii suplimentare de ventilație ce sporesc admisia de aer cu 25%.

Bateria de 90Wh folosește un încărcător ce alimentează la 280W și suportă încărcare pe USB-C până la 100W. Cântărește 2.6 kg și dimensiunile sale sunt de 394.9 x 264.3 x 19.9 mm. O să revin cu detalii când este importat în România, atunci avem și prețurile în față. La câtă tehnologie este adusă la pachet, mă aștept ca și prețurile să fie în aceeași linie (logic, de altfel).

Categorii: asusnotebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.