ASUS Transformer Book T100 – review

24/03/2014

ASUS are câteva tablete cu succes la public. Cele mai cunoscute sunt tabletele Google Nexus 7 în edițiile pe 2012 și 2013. Ar mai fi și seria Transformer cu Android care a intrat într-un con de umbră la început de 2014.

Pe de altă parte știu multe persoane interesate de versatilitatea unei tablete ASUS și Windows 8. Primele tablete cu Windows 8 erau prohibitive ca preț. Între timp a fost anunțată și tableta ASUS Transformer Book T100 cu preț situat sub 2000 de lei. Nu uitați că în costurile sale de comercializare sunt incluse și Windows 8 + Microsoft Office for Home & Students. Am testat produsul, iar impresiile le găsiți în articolul de față.

ASUS-Transformer-Book-T100 (20)

Ca linie generală, T100 s-ar putea să fie exact ce își doreau Microsoft și ASUS spre a avea un impact în segmentul iPad & tablete Android din categoria premium (mă rog, ASUS are și tablete Android de top, Microsoft și-ar dori mai mult să aibă un cuvânt de spus pe această piață).

Specificații detaliate pentru ASUS Transformer Book T100:

Tabletă

Date tehnice

ASUS Transformer Book T100

Ecran

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli

Procesor

Intel Atom Z3740 de tip quad-core la 1.3 GHz pe tehnologie de 22 nm

Memorie

2 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD

GPU

placă grafică integrată Intel HD Graphics Gen7

Sistem de operare

Windows 8.1

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm, 1 x USB 3.0

Cameră foto și video

cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

2 celule și ar oferi autonomie de până la 11 ore

Greutate

544 gr. pentru tabletă și aceeași greutate pentru tastatura dock inclusă, 1070 gr. pentru tabletă + tastatură

Grosime

10.5 mm grosime fără tastatură și 23.6 mm pentru tabletă + tastatură

Design

ASUS-Transformer-Book-T100 (1)

În pachet dați de tabletă, tastatura dock, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni. La prima vedere nu se diferențiază de tabletele Android ale ASUS, mă refer la liniile de design, formă, materiale, finisare.

Ecranul de 10.1 inch are muchiile negre, lucioase. Logo-ul ASUS îl regăsiți într-un colț al ecranului cât și pe spatele tabletei, poziționat central. Tableta cântărește în jur de 540 gr. și 10.5 mm grosime. Este una dintre primele tablete cu Windows 8 în varianta full la un preț de sub 2000 de lei și fără să poată fi considerată un device butucănos, greu. Aș spune că T100 punctează la capitolul portabilitate, cei 10.5 mm grosime fac notă discordantă și nu-i o tabletă tocmai subțire.

ASUS-Transformer-Book-T100 (6)

Tastatura dock este inclusă în pachet. Conexiunea dintre tabletă și tastatură se face într-un mod facil. Încorporează un port USB 3.0, tastatura propriu-zisă, touchpad. Un buton sub ecran ajută în decuplarea tabletei din dock. Tot mecanismul dă impresia de soliditate, de rezistență în timp. Tastele sunt bine definite și nu par a fi înghesuite. Am reușit să redactez câteva articole direct de pe ea. Te ajută și display-ul tactil în anumite situații de utilizare. Tastatura dock nu integrează și o baterie auxiliară. Ar fi oferit un plus la capitolul autonomie.

ASUS T100 este o tabletă clasică, materiale rezistente, ușor de utilizat, plastic utilizat în carcasa tabletei și la tastatura dock. O textură plăcută pe spatele lui T100 ce contribuie la partea de grip. Tastatura dock ajută pentru un plus de operabilitate. O tastatură qwerty fizică nu este așa ușor înlocuită de către una de tip touch, direct pe display.

Ecran și sunet

ASUS-Transformer-Book-T100 (12)

IPS de 10.1 inch cu rezoluție de 1366×768 pixeli. Majoritatea laptopurilor cu Windows 7 / Windows 8 dispune de această rezoluție, devenită un fel de standard. Pe 10.1 inch aș zice că este ok și la nivelul lui 2014. Display-ul reflectă spațiul ambiant, în unele situații deranjeză, nici luminozitatea nu este foarte mare. Până la urmă vorbim de o tabletă ce dorește să se încadreze în segmentul mid-range.

Știu că ASUS are câteva tablete Android de peste 2000 lei cu display-uri excelente. Ar fi fost prea scump în economia acestei tablete să mizeze pe un astfel de ecran. Totuși, T100 se descurcă ok și punctează ok la acest capitol.

Sunetul provine de la două micuțe speakere dispuse în lateral dreapta și stâng. Cuvântul de ordine este excelent. Impresionează prin volum, claritate, nivel de bass. Nu se transmit vibrații în carcasă. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți într-o laterală a tabletei. Și aici punctează la calitate, dar un rol important îl au și căștile utilizate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Transformer-Book-T100 (13)

În cazul lui ASUS T100 s-a optat pentru un procesor din gama Intel Bay Trail. Indicativul său este Intel Atom Z3740 quad-core la 1.33 GHz și urcă în modul Turbo la 1.86 GHz. Se adaugă 2 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD. Procesorul include arhitectura Silvermont, un răspuns al Intel la ARM Cortex-A15 și Krait-ul specific Qualcomm. Intel își dorește să aducă aceste procesoare de la tablete spre smartphone-uri etc.

Rulează fluent în interfața Modern UI, fără lag. Când intri în modul Desktop și încerci a rezolva sarcini mai complexe vei resimți o oarecare întârziere în rezolvarea task-urilor. Este perfectă pentru partea de office, browsing, YouTube, multimedia. Nu sunt prea multe jocuri prin Windows Store care să pună tableta în valoare. Mă refer la jocuri simple care să atragă. Sunt o multitudine prin App Store și Google Play.

Totuși, ASUS Transformer Book T100 este o tabletă care nu dorește să aducă partea de gaming și entertainment în față. A fost gândită pentru cei interesați de productivitate. Include Office 2013 pentru Acasă și Studenți, un serviciu care te scutește de câteva sute de lei investiți. Tastatura dock mizează pe aceeași idee, de polivalență. Și aici ești scutit de achiziția vreunui accesoriu third party din comerț.

Rulează Windows 8.1 în varianta full, de aici compatibilitatea cu tot felul de aplicații, servicii etc. Nu mai insist pe Windows 8.1, interfața sa și aplicațiile adiacente. Windows 8 Store crește constant în ce privește aplicațiile, calitatea lor. Mereu mai dau de câte o supriză plăcută.

Performanță

Am făcut câteva teste de benchmark:

Teste de benchmark

ASUS Transformer Book T100

3DMark

Ice Storm – 15721 puncte

BrowserMark 2.0

2775 puncte

3DMark 11

P 228 puncte

PCMark 7

1928 puncte

CineBench R11.5

6.18 fps

Conectivitate

ASUS-Transformer-Book-T100 (2)

Lipsește doar 3G-ul, dar cu un port USB 3.0 în tastatura dock poți conecta un stick cu modem 3G, fără probleme. Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth.

Într-o laterală a lui ASUS T100 dați de porturile microUSB, microHDMI, jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta regăsiți taste dedicate pentru funcția power și blocarea / deblocare rapidă a display-ului de 10.1 inch, tastă pentru reglarea volumului. În partea superioară, dacă tableta ar fi în mod landscape, dați de slotul pentru cardurile microSD protejat de un element de plastic.

Conexiunea la internet prin Wi-Fi a funcționat fără probleme. Mai trebuie să adaug și portul USB 3.0 din tastatura dock, lateral stânga.

Cameră foto și video

Capitolul ăsta nu prea trebuia să mai existe. Tableta nu dispune de cameră principală. Nu consider asta ca pe un punct negativ. ASUS T100 este o tabletă axată pe productivitate și mai puțin pe partea de entertainment. Plus că nu este așa ușor să faci fotografii cu o tabletă a cărei diagonală urcă la 10.1 inch.

Dispune de o cameră frontală de 1.3 Megapixeli ce se dovedește utilă în apelurile video via Skype, Yahoo! Messenger etc.

Autonomie

ASUS-Transformer-Book-T100 (18)

Bateria integrează 2 celule și este capabil să ofere o autonomie de până la 11 ore, conform producătorului. Tastatura dock nu include un acumulator suplimentar, din păcate. Totuși, este una dintre tabletele ce impresionează la capitolul autonomie. Am folosit tableta intensiv pe parcursul unei zile și nu am reușit să-i golesc bateria în totalitate. Aveam și luminozitatea setată pe la 50%. ASUS a pus ce are mai bun la capitolul autonomie și asta se vede.

Preț

eMAG – 1699 lei.

Concluzii

ASUS-Transformer-Book-T100 (19)

ASUS T100 este o tabletă convertibilă care la nevoie dintr-o singură mișcare se transformă într-un mini-laptop varianta full. Rulează Windows 8.1 și include o licență Office pentru Acasă și Studenți. Software-ul implementat te scutește de câteva sute de lei.

ASUS Transformer Book T100 se adresează celor interesați de productivitate, de realizarea unor taskuri specifice unui laptop, dar într-un corp compact, portabilitate maximă. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

– tabletă cu Windows 8.1 preinstalat;

– una dintre cele mai compacte tablete de 10.1 inch cu software-ul Microsoft, în jur de 540 gr. pentru tabletă;

– sunet puternic, de calitate;

– tastatura dock inclusă în pachet, permite transformarea tabletei într-un notebook ad-hoc;

– conectivitate bună: Wi-Fi, bluetooth, microUSB, microHDMI, slot pentru microSD, USB 3.0;

– autonomie excelentă;

– raport  preț / specificații / experiență de utilizare ce uimește în sens pozitiv;

CONTRA

– display care stă ceva mai slab la capitolul luminozitate, reflectă spațiul ambiant;

– tastatura dock nu include o baterie secundară sau un cititor de carduri SD.

Și un fel de preview video:

httpvh://youtu.be/HuFKq_Pckyg

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.