Smartphone

M-am gândit mult la un titlu cât mai sugestiv și în cele din urmă a trebuit să trec de acest punct și să mă concentrez pe conținut. Am selectat 5 telefoane mobile care au schimbat piața prin designul, specificațiile, experiența de utilizare sau prețul lor. Alegerea nu a fost deloc ușoară mai ales că vorbim de peste 20 de ani în care s-au lansat numeroase modele de succes.

5. Motorola StarTAC

motorolastartac

Este unul dintre primele telefoane mobile cu clapetă ce a arătat la nivelul  lui1997 că un telefon poate fi compact, ușor. Primul StarTAC cântărea 112 gr,  StarTAC 130 cobora sub pragul a 100 de gr. / 95 gr. Avea 19 mm grosime, dar vorbim de o perioadă de timp când telefoanele mobile erau butucănoașe, micuțe cărămizi în ce privește greutatea și grosimea. Spre comparație, Nokia 5110 cântărea 170 gr. și 31 mm grosime.

4. Nokia E71 / E72

Earns Nokia

Nokia a lansat multe telefoane ce pot fi considerate adevărate borne în istoria telefoanelor smart. Nokia E71 este unul dintre aceste modele. Poate și acum mai este câte un utilizator de E71 sau E72, la mai bine de 8 6 ani de la anunțul oficial făcut în 2008.

Nokia E71 uimea prin tastatura qwerty fizică bine pusă la punct, printr-un sistem de operare decent cu multe funcții incluse pe partea de mail, autonomie excelentă. Totul într-o carcasă de calitate.

3. Nokia 3310

nokia-3310

Prin intermediul unor astfel de telefoane și-a menținut Nokia și poziția de lider mondial. Nokia 3310 a arătat că un telefon poate fi compact, customizabil în funcție de preferințe prin carcasele interschimbabile și la un preț ceva mai bun decât concurența directă. Cei care au 30 – 40 ani sunt sigur că au intrat în contact cu un 3310 prin perioada 2000 – 2004.

2. Samsung GALAXY S / S II / S III 

Samsung-Galaxy-S-III

Samsung GALAXY S a fost primul smartphone Android comercializat în milioane de unități. Prin intermediul său a reușit Samsung să facă un prim pas în detronarea Nokia de pe primul loc în industria telefoanelor inteligente. Uimea prin raportul preț / specificații. De vină pentru succesul lui GALAXY S, cu ghilimelele de rigoare, este și campania de marketing făcută în spatele său de către compania sud-coreeană.

Au urmat o sumedenie de modele în gama GALAXY. Vârfurile de gamă s-au comercializat foarte bine. Apropo, nu am introdus GALAXY S4 pentru că nu a reușit să depășească pe S III în număr de unități vândute.

1. iPhone

iPhone_4S_testat

Oricât ați fi de critici la adresa produselor Apple, iPhone a creat o isterie generală și nu doar prin marketing ci mai ales prin experiența de utilizare. Gândiți-vă că primul iPhone a sosit în 2007. Pe atunci nici nu prea existau telefoane care să mizeze în mod exhaustiv pe un display touch.

Magazinele de aplicații erau în stadiu incipient. Steve Jobs a livrat un smartphone care a crescut de la o generație la alta. Când Apple lansa iPhone 4, GALAXY S copia iPhone 3GS-ul și diferența dintre cele două telefoane la capitolul design era imensă. GALAXY S era o pocnitoare, iar iPhone-ul venea îmbrăcat în sticlă și metal.

Sunt sigur că mai găsiți telefoane care s-ar încadra în această rubrică, de aceea vă recomand să apelați cu încredere la rubrica de comentarii.