În ultimele zile am avut ocazia să văd la lucru şi una dintre cele mai interesante tablete ale momentului, cea mai puternică din punct de vedere hardware, dar şi cu o versatilitate ridicată. Vorbim de Asus Transformer Prime. Am instalat de ieri şi Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich pe ea. Să vedem date tehnice de la care porneşte micuţa mea analiză:
– ecran Super IPS+ LCD de 10.1 inch cu rezoluţie 1280×800 pixeli şi 16 milioane culori protejat de corning gorilla glass;
– procesor Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 32 GB spaţiu de stocare şi microSD de până la 32 GB;
– ULP GeForce GPU şi Android 4.o.3 Ice Cream Sandwich;
– Wi-Fi b, g şi n, Wi-Fi hotspot, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;
– cameră de 8 Megapixeli care filmează la 1080p cu autofocus şi LED flash, cameră secundară de 1.2 Megapixeli;
– 586 gr. şi 8.3 mm grosime.
1. Design
În primul rând vă recomand direct să achiziţionaţi această tabletă cu tastatura qwerty fizică ce joacă rol şi de acumulator de rezervă. Fără acest accesoriu, Eee Pad Transformer Prime nu este completă sau nu oferă versatilitatea maximă. Se poate transforma cu ajutorul său într-un netbook cu două metode de contro: clasic prin tastatură şi intiuitiv prin ecranul de tip touch.
Să revin la design. S-au îndepărtat de linia adoptată la primul Asus Transformer. Nu mai se găsesc acele elemente tridimensionale pe spate. Transformer Prime este mult mai subţire şi are doar 8.3 mm grosime şi carcasa este din metal. Se remarcă nivelul superior al modului în care este ansamblată, calitatea fabricaţiei cum s-ar spune, dar şi materialele plăcute la atingere. Dă impresia de tabletă slim, dar fără un compromis la capitolul rezistenţă. Nu se oferă acces la baterie, iar partea spate aminteşte de ultrabook-urile Asus Zenbook UX21 şi Asus Zenbook UX31.
2. Ecran şi sunet
Integrează un display Super IPS+ de 10.1 inch cu rezoluţie 1280×800 pixeli, 16 milioane culori şi protejat de sticla corning gorilla glass. Se vede excelent şi au pus o funcţie nouă ce duce display-ul la un maxim de luminozitate. Uimeşte de-a dreptul la prima vedere şi presupun că este ok în spaţiile deschise, deşi o văd ca o tabletă de acasă. Are 10.1 inch şi nu are 3G, versiunea cu 3G va apărea în lunile următoare. Poţi face un hotspot cu un telefon şi să-i oferi internet pe Transformer Prime şi la drum lung. O margine neagră înconjoară ecranul. Mi-ar plăcea ca pe mai târziu să dispară şi să fie un display edge-to-edge ce ar face ca tableta să fie ceva mai compactă. Bănuiesc că acum nu a apărut o soluţie destul de rezistentă şi ar mai apărea o problemă la edge-to-edge când apeşi marginile device-ului din greşeală.
Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, la bază. Se aude bine. Nu lipseşte şi un oarecare bass din el plus treble redat fin. Pe lateral, la bază, este dispus şi jack-ul de 3.5 mm. Am testat sunetul oferit cu o pereche de căşti intraauriculare. Şi aici mi-a plăcut ce livrează.
3. Sistem de operare şi aplicaţii
Pentru moment te poţi numi norocos dacă deţii o tabletă Asus Transformer Prime. Se importă într-u număr mic de unităţi, dar bănuiesc că pe viitor se va rezolva problema stocurilor insuficiente. Te poţi considera norocos deoarece este prima tabletă quad-core din România, dar şi prima tabletă locală cu Android 4.o.3 Ice Cream Sandwich. Am făcut un search de firmware şi ieri mi-a găsit unul disponibil. S-a restartat singură şi a instalat Android 4.o.3 ICS în 3 – 4 minute. Schimbările nu sunt majore faţă de Android 3.2 HoneyComb, dar vei remarca că se există un plus în ce priveşte organizarea, performanţele în rularea aplicaţiilor şi câteva schimbări de interfaţă. Ai zice că a fost transpusă interfaţa de pe Samsung Galaxy Nexus pe Asus Transformer Prime. Ca să vă faceţi o idee legat de sporul de performanţă. În testele cu Quadrant Standard scotea în jur de 1.900 – 2.000 puncte cu Android 3.2 şi a urcat la 2.500 – 2.6000 puncte cu Android 4.o.
Să revenim puţin la pachetul hardware. Asus Prime are un Tegra 3 quad-core tactat la 1.3 GHz. Mai este un procesor subtactat cu rol în operaţiile de bază şi care duce la o creşterea a autonomiei. Tegra 3 este însoţit de 1 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare plus un microSD de până la 32 GB. Rezultă o capacitate de stocare de maxim 64 GB care mi se pare arhisuficientă. Urmează şi o versiune a Transformer Prime cu 64 GB plus microSD de până la 32 GB, de unde rezultă 96 GB overall.
Rulează orice aplicaţie din Android Market fără probleme. Unele dintre ele aduc caracteristici noi când sunt jucate pe Transformer Prime. Mă refer, spre exemplu, la unele efecte din Riptide GP ce sunt disponibile doar pe Prime. Aveţi la dispoziţie şi Tegra Zone spre a vedea care sunt cele mai noi sau ce jocuri urmează a mai fi lansate pentru Tegra 2 sau Tegra 3. Pe partea de gaming este o adevărată plăcere să foloseşti Prime.
[nggallery id=237]
4. Performanţe
Am făcut o serie de teste de benchmark. Nu am încredere totală în niciunul dintre ele, dar bănuiesc că sunt şi persoane pasionate de asta. Vă recomand să vedeţi Prime la lucru într-un showroom şi veţi vedea că vă atrage. Este o tabletă care se adresează şi cunoscătorilor. Majoritatea o vor pentru că ştiu ce poate Android 4.0 şi pentru Tegra 3, nu şi pentru a epata ca în cazul iPad 2.
AnTuTu Benchmark – 9.766%, cu 30% mai mult decât Samsung Galaxy Nexus şi Samsung Galaxy Note;
Quadrant Standard – 2.637 puncte;
NenaMark1 – 60.1 fps;
NenaMark2 – 44.4 fps;
CF-Bench v1.1 – 11.828;
CPU Benchmark – 623ms la 1600 MHz;
Vellamo – 1.237 puncte.
[nggallery id=239]
5. Conectivitate
Majoritatea s-au legat de faptul că nu este şi o versiune 3G. Va urma în lunile următoare şi la câte de repede se mişcă Asus s-ar putea să apară mai repede decât ne aşteptăm. Spun că se mişcă repde pentru că au oferit mereu cele mai noi versiuni de software pe tabletele Transformer şi Slider, acum au promis că vor aduce pe ele în cel mai scurt timp şi Android 4.o, au livrat prima tabletă cu Tegra 3. Să revenim la capitolul conectivitate: Wi-Fi în standardele b, g şi n, bluetooth, microUSB, GPS, jack de 3.5 mm. Pe lateral superior veţi regăsi butoanele pentru reglarea volumului, microUSB şi slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB. Pe lateral stânga daţi de mufa specială pentru încărcător. Cablul încărcătorului se poate transforma în conector între pc şi tabletă. Pe laterala de la baza este dispus jack de 3.5 mm, iar în lateral dreapta este butonul cu rol de on şi off, în pornirea şi oprirea tabletei cât şi în blocarea şi deblocarea rapidă.
6. Cameră foto şi video
Senzorul camerei foto este de 8 Megapixeli şi permite filmarea la 1080p. Camera frontală utilizată şi în apeluri video afişează 1.2 Megapixeli. Se schimbă multe în bine după ce faceţi update la Android 4.o.3. O serie de mostre foto şi video găsiţi mai jos:
[nggallery id=238]
httpvh://youtu.be/rwOPIFkaPBU
7. Autonomie
Nu am avut ocazia să o testez în adevăratul sens al cuvântului. Împreună cu tastatură de tip dock oferă o autonomie considerabilă. Am ţinut ecranul la luminozitate maximă, m-am jucat pe ea, am downloadat aplicaţii şi am folosit-o în browsing intensiv şi fără tastatura cu rol de acumulator s-a dus spre 4 – 5 ore, dar în condiţiile amintite mai sus.
Concluzii
Vorbim de cea mai performantă tabletă Android. Nici nu mă obsosesc să o consider un iPad killer. Aduce experienţa oferită de tablete la un alt nivel. Dacă doreşti un device de tip tabletă cu Android, dacă doreşti cea mai performantă tabletă trebuie să te pui pe lista de aşteptare pentru un Transformer Prime. Uimeşte prin designul slim, portabilitate cu greutatea de sub 600 de grame şi ne referim la un device cu ecran de 10.1 inch, calitatea fabricaţiei, modul în care rulează Android 4.o.3 ICS, faptul că mereu vei primi update rapid la cele mai noi versiuni ale sistemului de operare mobil dezvoltat de Google. Camera foto face fotografiile la o calitate slabă, senzorul de 8 Megapixeli este mai mult un artificiu de marketing.
Preţul împreună cu tastatura dock se ridică în jurul a 2.700 de lei. Tastatura suplimentară aduce şi un port usb 2.o full size şi un cititor de carduri SD.