Notebook

2013 s-ar putea să fie anul laptopurilor cu touchscreen. ASUS a beneficiat de oportunitățile aduse de Windows 8 și deja are câteva modele pe piață. Unul dintre ele este ASUS Vivobook S200 pe care am avut ocazia să-l testez în ultima perioadă. Am remarcat că mai este denumit și ASUS X202. Cel puțin la noi în țară sub această denumire este comercializat și o să-l numesc ASUS X202. Varianta sosită la review are indicativul ASUS X202E-CT009H.

Observați cum partea de touch evoluează dinspre smartphone-uri și tablete către portabile. Laptopurile cu touch vor avea și un software ce permite o navigare facilă prin meniu, Windows 8 a fost gândit special pentru device-urile de gen, de aici rezultă o compatibilitate mai mare și pe viitor veți folosi tastatura și touchpad-ul din ce în ce mai puțin.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile tehnice pentru ASUS-ul X202 ajuns la recenzie, o să remarcați că oferă destul de multe pentru prețul la care-l găsiți în oferta magazinelor locale:

Notebook
Date tehnice
ASUS X202E-CT009H
Display LCD LED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, touch screen și glare
Procesor Intel Core i3-3217U la 1800 MHz
Memorie 4 GB DDR3 la 1333 MHz
Spațiu de stocare HDD de 500 GB la 5400 rpm
Placă grafică Intel HD Graphics 4000 / integrată
Sistem de operare Windows 8 Pro
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, HDMI, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, VGA, RJ-45, cititor de carduri, jack de 3.5 mm
Foto cameră web de tip HD
Baterie Li-Polymer cu 2 celule
Greutate 1.38 kg
Grosime 21 mm
Preț 2349 lei pe eMAG

Design

ASUS-X202 (20)

La prima vedere mi-a adus aminte de ultrabook-urile ASUS din seria Zenbook. Este clar că unele linii de design vin de acolo și asta-i un lucru pozitiv. Să ai o parte din designul unui portabil ce costă peste 4000 de lei și la un ultraportabil de sub 2500 de lei. Cântărește doar 1.38 kg și grosimea nu ajunge decât la 21 mm. Termenul de ultraportabil nu este doar o forțare ci consider că-i respectat în totalitate.

Impresionează în mod plăcut, mi-a adus aminte de carcasele unibody de pe telefoanele de top. Nu se oferă acces facil la HDD, memoria RAM, etc. Nici bateria nu poate fi detașată. Baza laptopului, partea care nu se vede când stă pe birou, a fost acoperită cu un plastic ok, o textură plăcută la atingere.

Pe spate veți remarca logo-ul ASUS, display-ul de 11.6 inch cu touch are muchiile negre și-i ceva mai gros decât un display obișnuit. Asta pentru că încorporează și parte de touch cât și o protecție mai solidă în contextul în care îți plimbi / apeși degetul pe el. Tastatura este clar definită și mai multe detalii legate de feedback-ul oferit la capitolul dedicat. Tastatura și touchpad-ul sunt înconjurate de porțiuni metalice.

ASUS X202 place prin design, prin construcția solidă și asta în contextul în care cântărește doar 1.38 kg. Materialele și finisare sunt ireproșabile, ridică standarde în gama din care face parte.

Ecran și sunet

ASUS-X202 (10)

11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, panel de tip LCD LED, touch screen, glare – acestea ar fi coordonatele pentru ASUS X202. Se vede destul de bine, touch-ul funcționează precis și-l ajută interfața Modern UI de pe Windows 8. Și când se trece în modul Desktop merge fără probleme, deși acolo seamănă mult cu ce se oferă și în Windows 7.
ASUS nu a uitat nici partea de sound cu standardul Sonic Master încorporat. Se aude destul de bine, sunetul oferit pe jack-ul de 3.5 mm este de calitate. L-aș nota cu de la bine spre foarte bine la acest capitol. Micuțele boxe sunt dispuse pe lateral, la bază. Sunetul aduce și mult bass, vibrațiile transmise în carcasă sunt insesizabile.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-X202 (2)

Avem o configurație cu Intel Core i3-3217U, un CPU gândit special pentru ultraportabile. Ar trebui să ofere și performanță, dar și autonomie. Trebuie să fie conștientizat scopul pentru care se face achiziția unui ASUS X202. Punctele sale forte sunt portabilitatea, autonomie, display cu touch, design elegant și cu materiale de calitate. Nu-l cumperi pentru jocurile de ultimă generație sau grafică de top + editare foto și video la nivel profesional.

Pe lângă procesorul Intel mai sus menționat se adaugă 4 GB de memorie RAM la 1333 MHz, HDD de 500 GB la 5400 rpm, placă grafică integrată de tip Intel HD Graphics 4000.

Rulează Windows 8, cel primit de review avea Windows 8 Pro. Apropo, pentru 2349 lei primiți un laptop cu specificațiile de mai sus + sistem de operare, mi se pare o ofertă de tip best buy. Se adaugă și Microsoft Office Starter sub formă de trial pentru 60 de zile.

Nu mai intru în detalii legate de Windows 8 și interfața Modern UI. A trecut ceva timp de lansare și fiecare și-a format o opinie, a tras o concluzie dacă merită sau nu să renunțe la Windows 7 pentru noul sistem de operare powered by Microsoft. Cert că are și puncte forte: optimizarea pentru touch, se mișcă mai repede, booteză un pic mai sprinten, aplicații ce pot fi instalate din Windows Store și numărul lor crește vizibil de la lună la lună. ASUS nu a pus prea mult software adiacent și asta ar fi un punct bun.

Se descurcă excelent în browsing, editare foto de bază, socializare via facebook, twitter, etc, mail + office și multe alte sarcini pe care le faci zi de zi pe un laptop. Merg și ceva jocuri, dar nu vă așteptați să ruleze cele de ultimă generație cu cerințe hardware mult mai mari decât poate oferi ASUS X202.

Performanță

Nu am chinut laptopul în prea multe teste de benchmark. M-am rezumat la notele din Windows 8 Experience Index și câteva teste:

Notebook
Windows Experience Index*
ASUS X202
Procesor 6.3
Memorie RAM 5.9
Grafică 4.4
Grafică de gaming 6.1
HDD 5.9

* Notele se acordă pe o scară de la 1.0 la 9.9.

Stă bine în privința procesorului și călcâiul lui Ahile se dovedește placa grafică integrată.

Teste benchmark ASUS X202
BrowserMark 2.0 4113 puncte
HTML5test 448 puncte cu browserul Chrome pentru Windows313 puncte cu IE9 și IE10

Tastatură și touchpad

ASUS-X202 (14)

Dispusă pe șase rânduri, tastele sunt clar definite, tastele direcționale sunt puse puțin separat de restul și asta le face mai ușor de accesat. Au folosit un plastic ceva mai dur, cursa tastelor nu este lungă, o adevărată plăcere să lucrezi pe ASUS X202 / VivoBook S200.

Touchpadul este generos dacă-l relaționăm cu dimensiunea laptopului + zonele de click dreapta și stânga ce sunt încorporate. Oferă un feedback plăcut, nu agață dacă-mi permiteți un termen mai plastic.

Conectivitate

ASUS-X202 (21)

Integrează Wi-Fi în standardele b/g/n și bluetooth 4.0. În lateral dreapta regăsiți VGA, USB 2.0, jack de 3.5 mm și cititorul de carduri. Pe stânga dați de jack-ul pentru încărcător, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, port Kensignton. Simplu și eficient.

Autonomie

Ajunge până la 5h, în funcție de setările utilizate. Este o valoare respectabilă pentru clasa din care face parte și prețul la care este comercializat.

Concluzii

ASUS-X202 (23)

Trec direct la punctele sale forte și slabe, X202 este o alternativă fezabilă pentru cei ce doresc un laptop cu accent pe câteva elemente: portabilitate, design, autonomie.

PRO

– design elaborat, linii simple, materiale și finsare de calitate;
– display cu touch și cu interfața Modern UI de pe Windows 8 fac o pereche de senzație;
– ușor și destul de subțire cu 1.38 kg și 21 mm;
– sound excelent;
– autonomie decentă;
– preț excelent, mai ales că include și Windows 8 la sub 2400 de lei în configurația mai sus amintită.

CONTRA

– display cu glare;
– bateria nu este detașabilă, nu-l poți upgrada ușor.