ASUS VivoPC – review

16/04/2014

Mi-am dorit să testez un Intel NUC de când am auzit de acest concept, iar în cele din urmă pot spune că mi s-a realizat și această dorință. Am avut ocazia să testez chiar două unități, de la companii diferite. Încep cu mini PC-ul ASUS, vroiam să spun mini PC-ul companiei taiwaneze, dar și celălalt device a fost realizat tot de către o companie ce a pornit din Taiwan. Apropo, mini PC-ul ASUS pornește de la conceptul de NUC, dar îl duce într-o zonă superioară și aici mă refer la experiența de utilizare.

De ce mi-am dorit să testez un astfel de gadget?

ASUS-VivoPC (5)

Trebuie să fac o scurtă introducere. Folosesc un laptop ASUS U36S cu Intel Core i5 Sandy Bridge, 8 GB RAM și SSD de 120 GB. Acasă îl împerechez cu două monitoare de 24 și 27 inch. Se descurcă foarte bine în operațiunile pe care le fac zi de zi (browsing, editare a fotografiilor la nivel de bază, entertainment, office, YouTube). Nu poate reda conținut decât pe monitoare, iar notebook-ul de 13.3 inch ocupă spațiu, adună praful și îmi dau seama că-l folosesc prea mult și ar fi cazul să trec pe un mini PC care să ocupe puțin spațiu pe birou, să fie ușor de montat pe perete sau în spatele monitoarelor, fără prea multe fire, silențios, upgradabil.

Am vrut să văd dacă un astfel de mini PC se potrivește la ce fac zi de zi și dacă este cazul să merg pe o astfel de achiziție. Impresiile lăsate de mini PC-ul ASUS în ultimele 7 zile le găsiți în cadrul acestui articol. De când l-am primit la review, mi-am pus U36S-ul de o parte și am trecut direct pe mini PC-ul companiei taiwaneze. Mi-a plăcut că am realizat conexiunea între cele două monitoare și PC în mai puțin de 2 minute, l-am pus în priză și gata. A rulat Windows 8, am setat monitoarele (unul se află în mod portrait și altul landscape) și am trecut la treabă, operațiile de rutină.

Specificațiile detaliate pentru ASUS VivoPC VC60:

PC

Date tehnice

ASUS VivoPC VC60

Procesor

Intel Core i5-3337U la 1800 MHz și cu Turbo Boost urcă la 2700 MHz

Memorie

8 GB RAM de tip DDR3 la 1600 MHz / suportă până la 16 GB RAM, HDD de 500 GB pe SATA III

GPU

placă grafică integrată / Intel HD Graphics 4000

Sistem de operare

Windows 8.1

Conectivitate

Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x mini DisplayPort, 1 x VGAm 1 x RJ-45, 2 x jack de 3.5 mm, cititor de carduri

Greutate

1 kg

Grosime

56.2 mm

Design

ASUS-VivoPC (4)

Este ceva mai lat decât mă așteptam și mai suplu în ce privește grosimea sa. Cântărește 1 kg, dimensiunile sunt de 190x190x56.2 mm. În pachet dați de mini PC, încărcător, manuale de instruciuni și suport VESA pentru prinderea PC-ului pe perete sau de un monitor compatibil.

Nu include tastatură și mouse. Acestea trebuiesc achiziționate separat. Am înțeles că există pachete și un mouse ASUS, prețul ar crește cu vreo 200 de lei față de ce găsiți în secțiunea dedicată de mai jos. O să văd mouse-ul în cadrul evenimentului de lansare, îi fac câteva poze, le pun în acest articol și trag concluziile dacă merită sau nu a fi achiziționat.

ASUS nu face rabat calitativ în ce privește finisarea și calitatea materialelor, plastic cu excepția zonei superioare din metal. Piciorușele de susținere îi dau un grip bun, nu alunecă pe masă nici dacă biroul este mișcat. Stă la locul său. În partea frontală este un LED ce pornește când VivoPC-ul este în sarcină. Niciun buton sau element de conectivitate nu le găsiți în partea frontală sau pe lateral, toate sunt în spatele device-ului. Tot în partea frontală sunt și inscripțiile ASUS VivoPC, Windows 8 și Intel Core i5. Mai multe detalii la capitolul conectivitate.

ASUS VivoPC își face loc fără probleme și într-un living sau pe un birou mai pretențios.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-VivoPC (3)

Sunt câteva elemente ce trebuiesc a fi menționate: Intel Core i5-3337U la 1800 MHz din gama Ivy Bridge, 8 GB RAM, HDD de 500 GB la 5400 rpm, placă grafică integrată Intel HD Graphics 4000. Trebuie să punctez din start că nu este un PC pentru gaming. Este singura zonă în care acest mini PC nu este recomandat.

A fost gândit pentru browsing, office, multimedia / am redat și clipuri 4K filmate cu Samsung GALAXY S5 fără ca PC-ul să ofere vreun pic de lag. Este un procesor de ultrabook implementat pe un miniPC. De aici reies cele amintite mai sus cât și un consum de energie destul de bun, pentru cei interesați de latura eco.

Rulează Windows 8.1 și ASUS a pus câteva aplicații & servicii ca să-l facă mai interesant. Printre acestea se află și celebrul Norton cu activare gratuită pentru 60 de zile. Am zis pas. Aș vrea ca Norton să dispară și să nu mai fie preinstalat pe niciun device. A rămas o pacoste de antivirus de când a fost lansat. Se oferă acces la Windows 8 Store și toate minunățiile adiacente. Windows 8.1 merge fără întârzieri în meniu. Aș zice că stă mai bine la lucrul pe mai multe monitoare decât Windows 7.

Vine cu HDD și de aici un ușor zgomot în utilizare. Acum să nu credeți că face ca o râșniță de cafea, este un zgomot perceptibil și nimic mai mult. Sunt obișnuit cu laptopul cu SSD care nu scoate nici cel mai mic fâșnet. Dacă aș cumpăra un VivoPC din start i-aș pune SSD pentru un plus de performanță. Ar fi zburat cu un astfel de spațiu de stocare, ar fi bootat mai repede în sistemul de operare și un plus de viteză în orice aplicație rulată pe PC, de la browser până la descărcatul de fișiere prin Wi-Fi. SSD-ul este un upgrade major pentru orice PC sau laptop.

Performanță

BrowserMark-2.0-ASUS-VivoPC

L-am supus la câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt reunite în tabel:

Teste de benchmark

ASUS VivoPC

LINPACK CPU-Benchmark

MFlop/s: 976.861;

BrowserMark 2.0

4445 puncte

HTML5test cu Chrome pentru Windows 8.1

505 puncte

PC Benchmark Disk Test:Write – 104.36 MB/s

Read – 110.73 MB/s

CPU Test:

Single-threaded – 218.77 MB/s

Multi-threaded – 447.71 MB/s

GFX Bench 2.7 T-Rex HD 2463 frames la 44 fps
GFX Bench 2.5 Egypt HD 11839 frames la 105 fps

Conectivitate

ASUS-VivoPC (9)

Toate elementele de conectivitate sunt poziționate în spatele PC-ului. Acolo se află și butonul de power pe care mai degrabă l-aș fi dorit în partea frontală. Nu-i lipsește nimic la acest capitol: Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0 (6 porturi USB în total), HDMI, VGA, miniDisplayPort, RJ-45, 2 x jack de 3.5 mm.

A funcționat în Wi-Fi fără nicio problemă pe partea de conexiune la internet (download, upload etc).

Preț

Sunt alte configurații de ASUS VivoPC în oferta eMAG:

ASUS VivoPC cu Intel Core i5-3210M + 4 GB RAM + HDD de 500 GB + Windows 8 – 2149 lei;

ASUS VivoPC cu Intel Core i5-3210M + 4 GB RAM + HDD de 500 GB – 1779 lei;

ASUS VivoPC cu Intel Core i3-3110M + 4 GB RAM + HDD de 500 GB + Windows 8 – 1749 lei.

Concluzii

ASUS-VivoPC (6)

ASUS VivoPC este un mini PC gata de lucru. Ocupă puțin spațiu și oferă suficientă putere de lucru pentru activități precum browsing-ul, documente office, acces la experiența Windows 8.1, redare de filme și clipuri etc. Nu este făcut pentru gaming sau editare grafică elaborată. Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.

PRO

– design îngrijit, standard VESA pentru prindere pe un perete sau în spatele unui monitor;â

– conectivitate excelentă, nu lipsește niciun standard major;

– suficient de puternic pentru browsing, office, multimedia;

– sound de top, ASUS a dat atenție și unui astfel de detaliu.

CONTRA

– mi-aș fi dorit să văd un procesor mai puternic din ultima generație Intel Haswell și o placă grafică dedicată.

Câteva imagini cu ASUS VivoPC:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.