Smartphone-urile pliabile sunt considerate a fi viitorul în materie de telefoane mobile premium, iar în câțiva ani se estimează că smartphone-urile convenționale vor fi văzute precum feature phone-urile în raport cu telefoanele smart. Rămâne de văzut dacă ceea ce speră anumite companii se va îndeplini, cert este că ASUS & Intel ies în față cu notebook-ul pliabil, iar Zenbook 17 Fold OLED este o primă propunere.

Rețeta urmează a fi îmbunătățită de la o generație la alta, iar feedback-ul adunat de către Zenbook 17 Fold OLED sunt sigur că va duce spre produse mai subțiri, cu balama și mai bine pusă la punct, cu display ce are cută mai puțin pregnantă etc.

L-am văzut pe Zenbook 17 Fold OLED pentru câteva momente, dar haideți să-i parcurgem specificațiile tehnice și să încerc a relata primele impresii.

Specificații cheie pentru ASUS Zenbook 17 Fold OLED:

➡️ display OLED pliabil de 17.3 inci cu rezoluție 2560 x 1920 pixeli și aspect 4:3 ce se pliază în mijloc și astfel sunt formate 2 ecrane de 12.5 inci cu rezoluție 1920 x 1280 pixeli și aspect 3:2, rată de refresh la 60Hz, HDR400 și acoperire 100% în spectrul DCI-P3;

➡️ tastatura și touchpad-ul ASUS ErgoSense Bluetooth se află în pachet;

➡️ procesore Intel Core i7 din seria U și a 12-a generație, până la 16 GB memorie RAM de tip LPDDR5-5200  și până la SSD de 1 TB pe PCIe 4.0;

➡️ conectivitate asigurată de Intel WiFi 6e, 2 x Thunderbolt 4, jack de 3.5 mm;

➡️ baterie de 75Wh cu încărcare rapidă la 65W pe USB Type-C, 1.52 kg pentru notebook și 1.82 kg pentru notebook + tastatura ASUS ErgoSense Bluetooth;

ASUS Zenbook 17 Fold OLED debutează în ultimul trimestru din 2022 și în România la prețul de…, 3999 euro.

Adevărul este că avem smartphone-uri pliabile cu preț de aproape 2000 euro, un laptop pliabil în primă generație să coste dublu nu mi se pare cine știe ce. Tehnologia este abia la început, iar în timp vom avea smartphone-uri pliabile cu preț așezat, idem și pentru notebook-urile pliabile. Așa se întâmplă cu diverse tehnologii, inițial debutează la prețuri considerabil de mari, iar în timp are loc o democratizare a specificațiilor, tehnologiilor etc.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED – primele impresii;

Design – aș putea spune că avem o tabletă de 17.3 inci ce poate fi îndoită la mijloc și transformată în notebook. Bineînțeles, sunt concesii făcute în ce privește grosimea dispozitivului. Balamaua ce permite rotirea la 180 grade face ca partea centrală să fie mai groasă. ASUS afirm că ecranul a trecut proba a 30.000 de îndoiri, iar cu 5 – 6 plieri pe zi, ar trebui să reziste până la 5 ani fără probleme.

Ecranul mi s-a părut a fi suficient de luminos, culorile sunt nuanțate în mod plăcut. Am citit ulterior că are acoperire 100% în spectrul DCI-P3. Trebuie ținut că display-ul a fost fabricat de către BOE, este din plastic, iar unele reflexii ale spațiului ambiant vor fi remarcate. Nu este suficient de mat spre a le contracara. Pe de altă parte, l-am văzut la lucru în lumini puternice etc.

Hardware – sunt specificații similare unui ultrabook cu procesoare Intel Core i7 din seria a 12-a / U, memorie RAM DDR5, stocare de generație nouă, cel mai rapid Wi-Fi, 2 x Thunderbolt etc. Nu aș putea spune că avem super putere de procesare, dar accentul este pus cumva pe mobilitate, versatilitate etc. Cred că la generațiile viitoare vom descoperi mai multă putere de procesare pe partea grafică. Este clar că nu puteau strecura cine știe ce hardware fix de la prima generație, plus că ASUS respectă standardele stabilite de Intel în domeniu.

Este util ASUS Zenbook 17 Fold OLED?

Da. Spun asta deși l-am văzut pentru puțin timp. Nu strică niciodataă să ai un ecran mai mare, iar dacă poți aduce acest display mai mare într-un corp compact cu atât mai bine.

Cred că Zenbook 17 Fold OLED este un deschizător de drumuri și cum am scris și mai sus, rețeta va fi îmbunătățită în timp. Îl voi folosi pentru câteva zile și revin cu mai multe impresii. Între timp, puteți parcurge review-ul lui Andrei de pe UltrabookReview.

Deplasarea la evenimentul de lansare al Zenbook 17 Fold OLED a fost susținută de către ASUS România. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Categorii: asusnotebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.