Daniel Götz este product manager în cadrul vivo Europa. Am trimis mai multe întrebări pentru un interviu legat de Vivo X80 Pro și funcțiile prin care iese în evidență la nivel de cameră foto și video.

1. Ce presupune parteneriatul dintre vivo și ZEISS? Care au fost elementele ce au ghidat vivo în a alege ZEISS drept partener în dezvoltare de funcții noi la nivel de cameră foto și video?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: Pentru vivo, camera este întotdeauna cea mai importantă, iar scopul companiei este ca utilizatorii să obţină cadrul perfect. Aceasta este una dintre motivaţiile majore pentru inovaţiile companiei şi baza parteneriatul strategic de R&D cu ZEISS, companie pionieră în domeniul opticii şi optoelectronicii.

Renumele lentilelor ZEISS este rezultatul a peste 100 de ani de inovaţie în design optic pentru a controla provocările optice precum reflexii, artefacte, aberații cromatice şi distorsiuni. Alături de vivo, ZEISS foloseşte aceste tehnici avansate pentru a dezvolta sisteme de camere pentru modelele flaghip vivo, precum cele din seria X.

2. Dacă ar fi să găsiți 5 funcții prin care vivo X80 Pro se situează peste concurența din segmentul Android premium pe partea de cameră foto și video ce ați evidenția?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: X80 Pro demonstrează dorința vivo de a oferi utilizatorilor inovații şi tehnologii de imagistică premium pentru dispozitive mobile. X80 Pro folosește o cameră frontală de 32 MP şi un sistem de patru camere format dintr-o cameră principală de 50 MP ultra-sensibilă cu senzor GNV şi stabilizator optic de imagine (OIS), o cameră grandangulară de 48 MP, o cameră pentru portrete de 12 MP cu sistem gimbal şi o cameră periscopică de 8 MP. 

Daca ar fi să alegem 5 funcții prin care vivo X80 Pro se remarcă, acestea ar fi: 

  1. ZEISS T* Coating – toate camerele din spate ale X80 Pro sunt certificate cu ZEISS T* Coating. Această tehnologie îmbunătățește rata de transmisie a luminii vizibile, îmbunătățește calitatea imaginii și reproduce cu mai multă acuratețe culorile.
  2. ZEISS Cinematic Video Bokeh creează videoclipuri cu un subiect clar și un fundal neclar pentru un bokeh cu profunzime redusă de câmp, permițând utilizatorilor să capteze imagini expresive și creative.
  3. 360° Horizon Leveling Stabilization poate roti automat imaginea în funcție de datele senzorului de viteză unghiulară și poate efectua tăierea și compensarea. Indiferent de modul în care se rotește telefonul, orizontul din ecranul de previzualizare video nu se mișcă și rămâne întotdeauna pe linia orizontală.
  4. Real-Time Extreme Night Vision —următoarea generație a modului Extreme Night Mode de pe X80 Pro optimizează scenele de noapte cu o ajustare tonală la nivel profesionist, făcând întreaga imagine să pară mai luminoasă.
  5. Camera Panning – X80 Pro este echipat cu o cameră de portret Gimbal de 50 mm, care poate realiza imagini portret de tip sportiv impresionante, cu un subiect clar și neclaritate liniară a mișcării în fundal, combinând tehnologia de urmărire a mișcării portretului, tehnologia de segmentare a fundalului uman și tehnologie inteligentă bokeh de fundal. 

3. Care este abordarea vivo în materie de fotografie? Care sunt elementele după care vă ghidați?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: În tot ceea ce dezvoltăm, urmăm valorile de bază ale companiei, care includ Benfen (atitudinea de a face lucrurile corect și să le facem bine) și orientarea către utilizator. Așadar, în spatele fiecărei imagini superbe se află un proces exigent de asigurare şi testare a calităţii în Laboratorul de Imagistică vivo – ZEISS. Pentru a atinge standardele riguroase impuse de ambele companii, fiecare dispozitiv nou trebuie să îndeplinească peste 20 de parametri diferiţi de calitate a imaginii, cu până la 150 de module de camere testate şi peste 5000 de imagini de test, pentru a asigura rezultate excelente în mod constant. Scopul final este de a ajuta utilizatorii de smartphone-uri vivo să realizeze cadrul perfect. 

4. Care este abordarea vivo pe partea de materiale video? Care sunt principalele elemente pe care doriți să le scoateți în față?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: Conceput ținând cont de nevoile consumatorului, smartphone-ul vivo X80 Pro oferă moduri video cu aspect cinematografic create împreună cu ZEISS. Noua funcţie ZEISS Cinematic Video Bokeh crează un bokeh oval la folosirea raportului standard pentru filme 2,39:1, redând efectul de obiectiv cu aspect cinematografic pentru ecran lat, pentru filmări clare şi expresive. 

Pentru a oferi o experință video premium, noul flagship vivo X80 Pro asigură mai puțină neclaritate în mișcare și mai multă capacitate pentru expunerea la cadrele următoare pentru a crea videoclipuri stabilizate în condiții dificile.

5. Cât de important este hardware-ul, dar și software-ul în a avea imagini de calitate de la un smartphone?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: Considerăm că amândouă sunt importante. Astăzi nu mai este doar despre evoluţia componentelor hardware la fiecare generaţie de dispozitive. La fel ca în artă, este vorba de armonizare. În cazul tehnologiilor de imagistică pentru dispozitivele mobile, interacţiunea sincronizată dintre hardware şi software va seta direcția către cadrul perfect şi va influenţa viitorul acestor tehnologii.

6. Din studiile voastre, ce ați remarcat că își dorește un utilizator de la smartphone-ul său în materie de fotografie și materiale video? Ați observat că sunt cerute anumite funcții? 

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: vivo este întotdeauna centrat pe consumator și se angajează să creeze produse și experiențe optime pentru utilizatorii din numeroase piețe, ținând cont de obiceiurile consumatorilor locali. Din studiile noastre privind nevoile consumatorului european, când vine vorba de telefoane, funcționalitatea camerei este printre cele mai importante aspecte. Consumatorii fac o mulțime de fotografii și videouri cu peisaje, dar și cu familia și prietenii și apreciază caracterul natural al pozelor și videourilor. 

Cu vivo X80 Pro, le oferim din nou utilizatorilor noştri o experienţă excelentă, ajutându-i să imortalizeze amintiri şi să realizeze fotografii şi videoclipuri de calitate, mai dinamice şi cu o perspectivă mai amplă. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care vivo X80 Pro include cipul de imagistică V1+, cu funcțiile sale puternice de procesare a imaginii și inteligență artificială, care contribuie la experiența generală de imagistică și video.

7. Cât de importantă este naturalețea imaginilor realizate cu smartphone-ul pentru vivo și ZEISS sau preferați o abordare în care imaginile par a avea direct filtru aplicat pentru plus de culoare și share direct în social media?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: Credem că imaginea ar trebui să reflecte ceea ce poate vedea ochiul uman. Pentru a optimiza experiența la fotografierea cu un dispozitiv mobil, vivo X80 Pro oferă și funcţia ZEISS Natural Color care, împreună cu primul AI Perception Engine folosit în această serie, îmbunătăţeşte claritatea culorilor şi permite ajustarea acestora şi a luminozităţii în timpul înregistrării. ZEISS Natural Color poate reproduce culorile naturale şi poate optimiza automat expunerea precisă şi nivelul de alb optim. Funcţia actualizată oferă posibilitatea de a regla luminozitatea tonurilor pentru a reda experienţele într-un mod mai realist, mai rafinat şi mai natural.

În plus, deoarece camerele din spate ale X80 Pro sunt certificate cu ZEISS T* Coating, modelul oferă performanţă deosebită pentru scenele nocturne. ZEISS T* Coating îmbunătăţeşte transmisia luminii şi ajută la reducerea aberaţiilor precum reflexii şi artefacte. 

8. Care sunt planurile de viitor? Vor sosi și alte smartphone-uri vivo cu brandingul și software-ul ZEISS la camera principală? Vă gândiți să aduceți aceste tehnologii și în segmentul mid-range?

Daniel Götz, Product Manager vivo Europa: Parteneriatul strategic cu ZEISS reprezintă unul dintre principalele elemente din strategia vivo pe termen lung pentru dezvoltarea noilor produse. Am înfiinţat Laboratorul de Imagistică vivo – ZEISS unde au loc activităţi de R&D comune şi unde tehnologiile, standardele înalte de calitate şi procesele de certificare ZEISS ajung să fie adaptate pentru smartphone-uri. 

Deși așteptăm cu mare nerăbdare să vă împărtășim mai multe informații, nu putem încă oferi mai multe detalii despre produsele viitoare. Putem însă confirma că se vor întâmpla o mulțime de lucruri remarcabile în cadrul acestui parteneriat.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.