ASUS Zenbook NX500 – review

02/10/2014

Dacă Gadget.ro ar fi existat în urmă cu 5 – 6 ani de zile sunt sigur că review-urile de laptopuri ar fi curs pe bandă rulantă. Acum sunt telefoanele și tabletele oferite la foc continuu. ASUS este printre puținele companii care se mai încumetă să trimită notebook-uri la test și astfel am avut ocazia să testez produse de top.

Ultimul notebook ASUS pe care am avut ocazia să-l pun la lucru a fost Zenbook NX500. Seria N de la ASUS este axată puțin mai tare pe partea de multimedia. Îmi amintesc o recenzie făcută în 2012 pentru ASUS N56. Mult timp mi-am dorit o astfel de jucărie, dar prețul l-a făcut prohibitiv pentru bugetul meu, de la vremea respectivă. Îmi amintesc că încorpora un display FHD ce afișa culori plăcute, sunet de top și performanțe consistente pentru anul în care era comercializat.

ASUS-Zenbook-NX500 (3)

Să revin la ASUS Zenbook NX500. Vă dați seama că terminația Zenbook îl încadrează în linia de ultraportabile a companiei taiwaneze. NX500 impresionează din multe puncte de vedere, dar mai multe detalii veți găsi treptate în articol.

Specificații complete pentru ASUS Zenbook NX500:

specificatii-ASUS-Zenbook-NX500
Sunt mai multe configurații pentru ASUS Zenbook UX500, iar sample-ul sosit la review reprezintă versiunea de top. Prețurile am înțeles că se vor situa dincolo de granița a 2000 de euro. O să fac un update în secțiunea dedicată, din momentul în care am mai multe detalii. Observați că vorbim de un laptop de 15.6 inch care nu face compromisuri în ce privește partea hardware (16 GB RAM, SSD de 512 GB, display IGZO cu rezoluție 4K, procesor de top etc).

Un element central ce-l diferențiază de alte produse concurente este placa grafică NVIDIA GeForce GT850M cu 2 GB de tip GDDR5. Nu există un alt laptop de tip ultraportabil cu o unitate grafică de acest fel.

Design

ASUS-Zenbook-NX500 (29)

În pachet dați de laptop, încărcător pe jack dedicat, adaptor pentru conexiunea pe fir la internet / pentru RJ-45. Mi se pare oarecum inutil ținând cont că oferă viteze Wi-Fi în standardul ac ce atinge 1000 Mbps, valori similare cu cele atinse pe o conexiune clasică, cu fir.

Designul încadrează Zenbook NX500 în gama ultrabook-urilor ASUS și la prima vedere l-ai putea considera un ultrabook și nu un ultraportabil. Cântărește 2.2 kg, șasiu din metal, grosime de 19 mm. Nu are dvd-rw sau blu-ray player și asta contribuie la atingerea unor valori mai bune, portabilitate destul de bună pentru un laptop de 15.6 inch cu hardware de top și display 4K.

Calitatea construcției este specifică companiei taiwaneze. Sunt foarte multe laptopuri ASUS ce la nivel de design pot fi comparate cu unele modele de smartphone-uri produse de HTC. Materialele sunt de top, calitatea fabricației la fel.

Logo-ul ASUS se află la loc de cinste, pe capacul exterior într-o poziție centrală. Dacă alegeau să se lumineze când laptopul NX500 este aprins ar fi fost imediat comparat cu MacBook-urile. Nu este cazul. Doar tastatura este iluminată la NX500. Sașiul metalic contribuie la o rigiditate crescută, elementele de conectivitate sunt discret poziționate pe lateral dreapta și stânga. Tastatura preia culoarea argintie, marginile display-ului sunt destul de înguste și vorbim de un laptop cu display tactil, dar fără a îngloba un ecran generos în ce privește mm grosime.

ASUS Zenbook NX500 arată ca un ultraportabil de top, materiale din aceeași categorie și finisare ridicată la nivel superior. Merge fără probleme a fi poziționat pe biroul unui manager ce dorește a-și arăta cunoștințele în alegerea unui produs premium.

Ecran și sunet

ASUS-Zenbook-NX500 (23)

15.6 inch cu rezoluție 3840 x 2160 pixeli, panel IGZO de la Sharp. Am mai discutat de tehnologia IGZO la smartphone-ul Allview P7 Xtreme (IGZO de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli). Display-ul este de-a dreptul senzațional cu luminozitatea la maxim. Culorile sunt vii, plăcute, unghi foarte bun de vizualizare și nu reflectă spațiul ambiant într-un ritm alarmant. Și mă așteptam să reflecte mai tare, pentru că nu avem un display mat încorporat.

Totuși, observați că există și un totuși. Habar nu am de ce nu se menține luminozitatea la 100% când laptopul nu este conectat la energie electrică. Pe bateria sa se ajustează automat la o valoare intermediară și nu poți să-l forțezi, cu ghilimelele de rigoare, spre un nivel superior al luminozității.

Rezoluția de 3840 x 2160 pixeli aduce și ceva dureri de cap. În sensul că fonturile trebuiesc mărite, dar asta se rezolvă. Windows 8.1 știe să calibreze display-ul spre a deveni lizibil. Mă aștept ca Windows 10 să fie și mai optimizat în ce privește suportul pentru rezoluția 4K. Sunt unele aplicații care nu se scalează la o astfel de valoare. Recomand vizionarea conținutului 4K pe un astfel de laptop. Am avut câteva clipuri trase cu GALAXY Note 3 și nivelul de detalii uimea (mai ales că erau captate cu un smartphone).

Sunetul este livrat de 2 difuzoare ce includ tehnologia Bang & Olufsen. Nu ai nevoie de o boxă externă în cazul lui Zenbook NX500. Se descurcă excelent, atât în jocuri cât și în partea de multimedia (filme, YouTube etc). Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în lateral dreapta. Este un jack de tip combo (microfon + sunet).

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenbook-NX500 (26)

Elemente ce-l definesc pe ASUS Zenbook NX500: Intel Core i7-4712HQ ce urcă cu TurboBoost la 3.2 GHz, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GT850M cu 2 GB de tip GDDR5, 16 GB memorie RAM DDR3 la 1600 MHz, SSD de 512 GB.

Apropo, numai SSD-ul de 512 GB costă în jur de 1500 lei (o mică explicație pentru prețul de peste 2000 de euro afișat în dreptul lui Zenbook NX500). Rulează Windows 8.1 și recunosc sincer că mi-aș fi dorit să-l testez cu Windows 10. Mai ales că nu am fost un fan al Modern UI pe Windows 8.1, iar noul start menu este mai aproape de obiceurile mele de utilizare.

ASUS Zenbook NX500 este suficient de puternic să ruleze majoritatea jocurilor pentru PC, cel puțin pe detalii medii. Nu are probleme cu niciun astfel de joc. Am testat și eu câteva, am văzut și recenziile altor site-uri tech. S-a descurcat foarte bine. Totuși, nu cumperi un Zenbook NX500 doar pentru joc. Este destul de rapid și în ce privește editarea foto și video. Asta-l face de luat în seamă pentru cei dornici a dispune de un laptop portabil cu un design elegant și multă putere de procesare încorporată.

Nici nu are rost să spun că merge brici în partea de browsing, în redarea clipurilor 4K etc. Cu siguranță nu investești peste 2000 de euro într-un laptop în genul lui NX500 ca să faci browsing. Este un laptop din categoria premium ce nu face niciun compromis pe partea hardware. Vedeți în capitolul următor ce rezultate a obținut în testele de benchmark.

Performanță

L-am supus la câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt adunate în tabel:

teste-benchmark-ASUS-Zenbook-NX500


Conectivitate

ASUS-Zenbook-NX500 (14)

Wi-Fi ac reprezintă o adiție importantă. Mi-aș dori să găsesc laptopuri cu Wi-Fi ac și în zone de preț cu priză la un public mai larg. Se adaugă posibilitatea de a realiza conexiune pe fir la internet cu un adaptor inclus în pachet.

În lateral dreapta dați de 2 porturi USB 3.0, cititor de carduri și jack de 3.5 mm. În lateral stânga se află jack-ul pentru încărcător, mini-DisplayPort, HDMI și alt USB 3.0. În ce privește conexiune la internet nu am avut nicio problemă. Vitezele atinse au fost de peste 3 – 400 Mbps și asta pentru că atât oferă Fiberlink 500 în zona în care locuiesc.

Tastatură și touchpad

ASUS-Zenbook-NX500 (22)

Tastatura este de tip chicklet, taste bine definite, iluminate, argintii. Mi-aș fi dorit pentru un plus de ergonomie să ofere taste negre și nu argintii, siliconul din care sunt fabricate lasă un feedback plăcut și după un timp te obișnuiești cu ele și ajungi a redacta un text într-un ritm rapid.

Touchpad-ul este generos, reacționează prompt comenzilor și nu am simțit nevoia să trec pe mouse. Pe de altă parte, Zenbook NX500 are și un ecran tactil și pentru un plus de operabilitate poți opta la o astfel de metodă de control a Windows 8.1.

Autonomie

Contează mult scenariile de utilizare aplicate lui NX500. Cu luminozitatea la 50% și multe jocuri derulate pe nivel ridicat de detalii s-ar putea după 2 ore – 2 ore și jumătate de utilizare să fie cu nivelul bateriei în zona roșie (sub 10%). În browsing și setat pe Balanced Mode se duce dincolo de 4  – 5 ore de utilizare.

Preț

În funcție de echipare, prețurile lui Zenbook NX500 se vor situa între 9000 – 12000 de lei.

Concluzii

ASUS-Zenbook-NX500 (24)

ASUS Zenbook NX500 are un public destul de restrâns. Sunt sigur că multe persoane și l-ar dori, dar costurile de achiziție îl fac prohibitiv. Totuși, prețurile merg mereu în jos și s-ar putea ca în 2 – 3 ani de zile să avem astfel de specificații pe laptopurile cu preț de sub 4000 de lei. Zenbook NX500 este o mostră tehnologică a ce poți obține într-un corp compact, la nivelul lui 2014

PRO

– design elegant, materiale de calitate, finisare de top;

– display IGZO de 15.6 inch cu rezoluție 3840 x 2160 pixeli, excelent din mai toate punctele de vedere;

– hardware suficient de puternic să ducă și jocurile de ultimă generație;

– sunet puternic, bine calibrat.

CONTRA

– preț;

– se încălzește puțin mai tare în jocurile cu grafică complexă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.