Notebook

Acum două zile la JW Marriott din București au fost prezentate UX21A și UX31A – ultrabookurile ce vor fi comercializate sub denumirea Zenbook Prime. Vorbim de a doua generație. Într-un cadru select am primit informații legate de cele două modele ASUS, le-am văzut la lucru și socializarea a fost la cote maxime. Le găsiți și în magazinele din țara noastră.

Să vedem datele hardware pentru cele două modele:

Ultrabook
Date tehnice
ASUS Zenbook UX31A ASUS Zenbook UX21A
Dimensiune ecran și tehnologie 13.3 inch cu aspect 16:9, IPS FHD 11.6 inch cu aspect 16:9, IPS FHD
Rezoluție 1920×1080 pixeli 1920×1080 pixeli
Procesor Intel Core i5 3317U / i7 3517U Intel Core i5 3317U / i7 3517U
Memorie 4GB la 1.600 MHz Idem
Spațiu de stocare 128 / 256 GB Idem
Placă grafică Intel HD Graphics 4000 Idem
Sistem de operare Windows 7 Home Premium Idem
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0, microHDMI, miniVGA, card reader SD, tastatură iluminată, Bang & Olufsen ICE Power, cameră web HD Idem
Baterie 50 Whrs 35 Whrs
Greutate 1.3 kg 1.1 kg
Grosime 3 – 18 mm 3 – 17 mm
Preț 6.499 lei cu Intel Core i7-3517U la 1.9 GHz 5.999 lei cu Intel Core i7-3517U la 1.9 GHz

Designul este neschimbat față de generația anterioară. S-a spus că acesta a fost unul dintre elementele pozitive, menționat în studiile ASUS și dorința clienților era ca să nu se umble la liniile de design. Tastatura a fost shimbată cu una iluminată de tip chiclet – o tastatură premiată în urmă cu ceva timp. Aproape că m-aș întreba de ce ASUS nu a mizat pe această soluție de la bun început.

Mi-am creionat primele impresii vis-a-vis de UX21A și UX31A, deși la JW Marriott nu erau decât câte un model din fiecare și aglomerația inițială a fost considerabilă. Toată lumea dorea să le facă fotografii, să le atingă, să le vadă la lucru. Se și vede acest aspect din primele imagini.

Design

S-a mers pe conceptul inițial de la primele Zenbook. Am remarcat o muchie de cauciuc foarte fină pe marginea clapetei superioare și o modalitate mai facilă de deschidere a laptopului, la generația anterioară se putea dovedi un challenge să-l deschizi cu o singură mână fiind foarte îngust în partea din față și fără un locaș de unde să pornești, unul bine pus la punct. Acum Zenbook UX21A și UX31A se deschid mult mai ușor. Îmi plac materialele utilizate, mult metal și asta contribuie la impresia de rezistență, de soliditate. Apropo, Zenbook Prime este un produs premium cu un anumit target și nu vorbim de un produs de tip best buy cu un preț care să se adreseze maselor.

Ecran și sunet

ASUS uimește de-a dreptul cu 1920×1080 pixeli la ambele modele, tehnologie IPS – cea care se află pe val în acest moment de la telefoane mobile până la tablete, monitoare și acum la ultrabook-uri. În cele câteva momente în care l-am văzut mi-a plăcut, se vede foarte bine. Aduce atât luminozitate cât și un nivel al detaliilor foarte bun.

FHD / panelul IPS poate reda 72% din gama RGB față de 45% la un panel TN concurent. Redă 16.7 milioane culori, luminozitate de 350cd/ metru pătrat și contrast de 800:1. Unghiul de vizualizare este îmbunătățit.

Sunetul se bazează pe tehnologia SonicMaster dezvoltată împreună cu Bang & Olufsen ICEpower. Se promite bass pronunțat și volum mare. Știu că prima generație se descurca excelent la acest capitol și bănuiesc că au rafinat soluția.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Vorbim de a treia generație de procesoare Intel Core i7. ASUS mizează pe procesoare de top: Intel Core i5-3317U și Core i7-3517U. La un moment dat s-a pus întrebarea dacă va sosi și un model cu 8GB memorie RAM în contextul în care aceste ultrabook-uri ar putea să facă editarea video la nevoie și un plus de RAM s-ar dovedi de folos. Din răspuns am înțeles că posibilitatea de upgrade nu există. Vă veți mulțumi cu 4GB memorie RAM la 1.600 MHz. Nu văd ultrabook-urile pentru editare video sau cel puțin aceasta nu intră în caietul de sarcini inițial. Mi-aș dori să văd de la un ultrabook: design, grosime și greutate redusă, materiale de calitate, portabilitate, autonomie și performanță, editare video la nivel profesionist mi se pare deja prea mult pentru un ultrabook la nivelul lui 2012, poate pe viitor.

Punctele forte ale celei de-a doua generațiie au fost rezumate într-un slide sugestiv – FHD/ IPS panel cu rezoluția la 1080p, SSD, tastatură iluminată. De aici rezultă – Zenbook Prime.

Totuși, am tras o privire la Windows Experience Index și uite ce am găsit:

Ultrabook
Windows Experience Index
ASUS Zenbook UX31A cu Intel Core i7-3517U la 1.9 GHz și maxim la 2.4 GHz
Procesor 7.1
Memorie RAM 5.9
Grafică 5.9
Grafică de gaming 6,4
SSD 7.5

Din start se remarcă o performanță de luat în seamă și mai ales în comparație cu alte ulrabook-uri din piață.

Iese din stand-by în 2 secunde – Performance Mode și oferă o autonomie de 15 zile / standby, iar în Battery Saving se duce la 7 secunde până pornește și 200 de zile standby.

SSD-ul de pe Zenbook Prime asigură o viteză de 4x mai mare decât un HDD și 2x față de SSD cu SATA2. Maxim se poate opta pentru un SSD de 256 GB.

Tastatură și touchpad

Mă bucur că au ales o tastatură neagră, iluminată. Abia aștept să scriu de pe un asftel de ultrabook, să văd cât de ergonomică este față de generația anterioară și față de produsele concurente.

Conectivitate

Are de toate: Wi-Fi, USB 3.0, adaptoare pentru microHDMI și miniVGA, bluetooth. Nu i se poate reproșa nimic la acest capitol. Poate că sunt microHDMI și miniVGA în loc de porturile full corespondente, dar așa nu se mai obținea grosimea situată între 3 și 17 – 18 mm.

Autonomie

Se poate utiliza și UBS Charger+ pentru a încărca un telefon mobil sau o tabletă, player media și asta chiar dacă ultrabook-ul este oprit. Nu mă pot pronunța asupra autonomiei până nu văd ultrabook-urile la lucru, diferă destul de mult valorile oficiale față de cele reale. Oricum sunt oferit peste 4 – 5 ore la Zenbook UX21A și UX31A.

Concluzii

UX21A și UX31A ridică standardele încă odată. ASUS este pe calea cea bună în ce privește ultrabook-urile și rămâne un singur impediment – prețul. Asta și pentru că nu suntem în targetul său. Au adus în România și un model ASUS Zenbook cu Intel Core i3 și designul lui UX21 și UX31, preț de achiziție în jurul a 3.500 de lei. Mai multe într-un articol dedicat.

Galerie foto de la evenimentul de lansare al lui Zenboox Prime. Mai multe imagini pe pagina noastră de facebook.