Dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt gama de laptop-uri ASUS, indiferent dacă vorbim de cele dedicate gaming-ului, creatorilor sau alte serii, aș folosi cuvântul ”inovație” (cu riscul de a suna prea pompos, sau mai rău, fanboyism).

Dintre toți producătorii de notebook-uri parcă inginerii și designerii ASUS sunt cei ce se întrec între ei cel mai mult, pentru a aduce mereu ceva nou pe zona de laptop-uri.

Chiar dacă unele feature-uri puteau fi sub semnul întrebării la capitolul utilitate – dar inovația era acolo, cu certitudine, mereu și mereu, în fiecare generație nouă de laptop-uri. Fie un touchpad ce integra un numpad sau chiar un ecran secundar, fie chiar un al doilea ecran mare, deasupra tastaturii (ScreenPad Plus, semnătura unică a gamelor Zenbook și Zephyrus Duo), ba elemente unice de ergonomie/răcire – cum este tehnologia AAS (Active Aerodynamics System) sau multe alte elemente în premieră, precum plăci grafice externe mobile pe gama de gaming, ecrane OLED curbate etc.

Pachetul în care sosește are o formă atipică

Zenbook Pro 16X OLED nu face excepție de la acest trend, aducând abordări noi pe șasiul bătrânului laptop. 

Dar să luăm lucrurile pe rând, și înainte de a vorbi de design/ergonomie, să trecem rapid prin specificații.

Specificații

Notebook

Date tehnice
ASUS ZenBook Pro 16X OLED (UX7602)
EcranOLED de 16 inch, 4K (3840 x 2400), 16:10, 60Hz, 100% acoperire DCI-P3 și SRGB
Ecran tactil, glossy
ProcesorIntel Core i9-12900H

14 de nuclee fizice (6 Performance, 8 Efficient);

20 fire de execuție (tehnologia Hyper-Threading este valabilă doar pentru cele 6 nuclee de Performance), frecvența Max-Turbo 5000 MHz;

24 MB Intel Smart cache;

45W base TDP, maximum 115W
Placă grafică dedicatăNVIDIA GeForce RTX 3060 70W(95 W cu Dynamic Boost), 6GB GDDR6 VRAM
Placă grafică integratăIntel Iris Xe
Memorie32 GB LPDDR5-5200 onboard
SSD2 TB SSD Samsung PCIe 4.0 x4 NVMe M.2 PM9A1
Sistem de operareWindows 11 preinstalat
ConectivitateWiFi 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2, 2x USB Type-C (Thunderbolt 4) cu încărcare 5-20V, 1x USB 3.2 gen 2 Type-A, 1x HDMI 2.1, port alimentare, 1x cititor card SD Express 7.0, jack audio 3.5 mm
Alte specificațiitastatură cu WRGB, iluminare per zonă, înclinație de 7°, cameră web ce înregistrează la 1080p cu 30 fps
Baterie96Wh Li-Pol și încărcător de 200W
Greutate2.4 kg
Dimensiuni355 x 251 x 16.9 mm

Design și construcție

ASUS ZenBook 16X OLED

Zenbook Pro 16X OLED este un laptop destinat creatorilor de conținut. Nu este un laptop ca orice alt Zenbook, adică din gama exemplarelor super ușoare, ultraportabile, cu care poate v-ați familiarizat deja. 

Cam cum se întâmplă la fiecare reprezentant al gamei de vârf Zenbook Pro, avem un jucător din gama greilor – cu un șasiu care se mândrește cu 2.4 kg, full metalic, linii elegante, muchii drepte. Poate prea drepte. 

ASUS menționează la specificații 1.7 cm grosime, dar nu vă faceți iluzii – laptop-ul este atât de slim doar doar în față, evident, unde șasiul se îngustează pentru a fi mai confortabil încheieturilor. În spate, spre fantele de evacuare, dimensiunile sunt mai ”normale”, la nivelul unui șasiu de laptop de gaming, mai degrabă – avem peste 2 cm, la care se adaugă piciorușele din cauciuc, înalte. 

Nu e ceva negativ, din contră – însă trebuie să vă setați așteptările corect din start – Zenbook Pro 16X OLED este mai degrabă un desktop replacement super elegant, decât laptop-ul pe care să-l luați la drum, în rucsac, în fiecare zi. Nu zic că nu se poate…dar că am mai văzut laptop-uri de 16” din aluminiu care nu treceau de 1.7 kg, ba chiar am văzut și laptop la 1.2 kg, într-un șasiu de aliaj de magneziu. Dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului – ZenBook Pro 16X OLED are o configurație mult mai potentă decât laptop-urile amintite anterior, ce veneau cu procesoare Intel din seria P, nu H. Adică o diferență de la Cer la Pământ, cum ar veni. 

Da, șasiul generos a permis găzduirea unei configurații mai serioase – în loc de procesoare din gama P, iată, avem un procesor din gama superioară, H. Și nu orice procesor, ci un Core i9 destul de puternic, cu foarte mici limitări pe partea de TDP. Și placă grafică NVIDIA dedicată, nu unul integrat în procesor. 

Informații despre CPU și GPU

Pe capac avem semnătura mărcii premium – logo-ul monogramă ”A”. Acest logo distins a fost folosit  pentru prima dată pentru a marca 30 de ani de la înființarea companiei taiwaneze. Am fost surprins să descopăr că acest logo monogramă poate fi iluminat, iar acest lucru se face simultan cu selectarea modului de iluminare a tastaturii.  

După cum menționam și la începutul articolului, avem câteva elemente de design unice, pe care aș dori să le dezvolt un pic. 

Tastatura și tehnologia AAS – Active AeroDynamic System fac casă bună împreună

Tastatură ce se ridică și permite un mai bun flux de aer spre componentele interne

Acum mai bine de 6 ani, pe vremea când debuta primul laptop din gama de gaming portabile – ROG Zephyrus, ASUS a introdus o tehnologie numită AAS, Active AeroDynamic System – care a trecut la aceea vreme destul de neobservat, din păcate. Ideea merita mult mai multă atenție, pentru că era o direcție nouă, o gură de aer, literalmente. Era vorba de o fantă de aproximativ 0.5 cm, ce apărea la baza laptop-ului, odată ce cu deschiderea capacului laptop-ului. Această tehnologie a fost primul semn că inginerii ASUS căutau să optimizeze airflow-ul la maxim, într-un șasiu cât mai subțire. 

În anii care au trecut, tehnologia a evoluat incredibil – mai întâi, am făcut cunoștință cu AAS Plus – dacă vă aduceți aminte de ZenBook-ul Duo și Zephyrus Duo, laptop-uri ale căror display-uri secundare (ScreenPad Plus) erau ușor elevate/înclinate, pentru a permite unui flux și mai mare de aer să pătrundă direct pe ventilatoarele procesorului și plăcii video. Apoi ecranul înclinat era mai ergonomic, mai ușor de lucrat la el, de vizualizat datele pe el. Și nici nu se încingea de la hardware-ul puternic aflat sub capotă. 

Iată că am ajuns la a 3-a generație de AAS, Active AeroDynamic System Ultra: de data asta a venit rândul tastaturii să se ridice (!), atingând o înclinație de 7° în momentul deschiderii capacului laptop-ului.  

Pentru cei care nu își rezemă coatele pe birou, această abordare unică este perfectă pentru o tastare confortabilă (pentru că antebrațul într-o astfel de poziție nu este paralel cu masa). Nu degeaba și multe tastaturi de gaming au o mică înclinare. 

În al doilea rând, datorită mecanismului ce ridică tastatura (cu 14.5 mm), se îmbunătățește imediat și răcirea, producătorul afirmând că avem un spor de flux de aer cu 30% mai mare față de generația anterioară. Acest lucru ajută la reducerea temperaturii de suprafață a laptopului cu până la 7°C, sporind atât confortul, cât și performanța procesorului. 

Vă pot spune din propria experiență, tastatura rămâne rece, exact ca și touchpad-ul și palm rest-ul. Normal, doar este aer între zona fierbinte și tastatură, nu doar o placă metalică, cum era până acum, la modelele anterioare. 

La suprafața tastaturii (taste și între taste) temperaturile nu au depășit 32 grade Celsius (în majoritatea punctelor măsurate, temperaturile au rămas într-o plajă 25-29C), ceva nemaiîntâlnit de mine la un laptop cu o astfel de configurație hardware.

Culmea este că cea mai fierbinte zonă este banda metalică de la baza tastaturii – fiind cea mai aproape (este singurul punct de contact) de componentele aflate sub partea superioară a șasiului. 

Am crezut că o să fie ciudat până mă obișnuiesc cu această elevație, dar din contră. A fost ceva natural pentru mine. Evident, și calitatea tastaturii a avut un mare cuvânt de spus. În primul rând, tastele au o cursă destul de lungă pentru acest tip de laptop – 1.4mm este ”best in class”, iar tastele au o formă ușor concavă, cu o mică adâncitură de 0.2 mm, infimă la prima impresie, dar palpabilă cu buricele degetelor. Actuarea tastelor este familiară mie, forța necesară pentru apăsa o tastă, cursa și zgomotul, feedback-ul final după actuare – pentru un vechi utilizator de Zenbook, m-am simțit imediat ”acasă” cu această tastatură de nota 10. 

Tastatura este iluminată cu led-uri WRGB, și, deși nu avem parte de retroiluminare per tastă, precum la laptop-urile de gaming high-end, ci pe zone, mie si se pare arhisuficient efortul. 

Mi-a plăcut și modul în care designerii ASUS au creat o mică iluminare ambientală, prin atașarea unor benzi de LED-uri, sub tastatura elevată, lumină ce răzbate în stânga și dreapta laptop-ului – efect vizibil mai ales dacă lucrați seara, fără alte surse de lumină (efect similar cu Ambilight de pe TV-uri Philips). 

Touchpad și rotiță ASUS Dial

Tiuchpad-ul are dimensiuni generoase

Touchpad-ul parcă merge pe motto-ul ”Enough is never enough” – este pur și simplu supradimensionat: 15 x 9 cm. Suprafața sa permite o alunecare ideală. Click-urile sunt naturale și complet silențioase. În plus, avem și feedback haptic. Este genul de touchpad care te face să renunți la mouse, cel puțin pentru task-urile obișnuite. 

Avem Numpad integrat în Touchpad – la un click distanță – apăsând pe pictograma aflată pe colțul dreapta sus al touchpad-ului). Similar, apăsând pictograma aflată în colțul stânga sus al touchpad-ului, se controlează nivelul de iluminare al Numpad-ului. Această iluminare are două trepte. Iar dacă apăsăm pe această pictogramă din stânga și facem swipe în orice direcție (în jos, în diagonală, la dreapta), minune – se deschide aplicația Calculator. Mereu mi-a plăcut această mică inovație din partea inginerilor ASUS. 

Numpad inclus în touchpad

În stânga touchpad-ului avem un alt element cu semnătura ASUS innovation, o rotiță de tip Dial. Evident, se numește (cum altfel?) ASUS Dial și se dorește a fi un instrument de aur pentru creatorii de conținut. 

Rotița oferă meniu contextual, de exemplu în browser puteți da zoom in/out în ferestrele deschise, naviga între tab-uri, sau puteți controla clipul Youtube la care vă uitati. 

Dar rotița devine cu adevărat utilă în Photoshop, Premiere, Lightroom, After Effects sau Illustrator. Este complet personalizabilă și vă puteți pune scurtături către cele mai folosite unelte. 

Ecran OLED de 16 inch cu touch, 4K (3840 x 2400), 16:10, 60Hz

Rezoluție 4K pentru panelul OLED

Ecranul OLED nu mai necesită nicio introducere. Deși luminozitatea nu te dă afară din casă – pe modul SDR am măsurat 360 cd/m2 (pe modul HDR se poate obține un peak brightness de 550cd/m2).

Însă când vine vorba de nivelul de negru – aici nu avem egal. ASUS menționează un 0,0005 nits, dar evident calibratorul nostru a zis pas, zero și gata :). Adică contrast infinit. Literalmente. Iar acest lucru s-a văzut și în jocuri, deși voi sublinia imediat, nu avem un laptop de gaming per se. Dar, în timpul liber, poate fi unul – dar despre asta, mai târziu.

Legat de formatul ecranului, concluzia mea este foarte simplă: odată ce te-ai obișnuit cu formatul 16:10, nu mai există cale de întoarcere la 16:9. 

Culorile…exemplare. Colorimetrul nostru a evidențiat spațiul de culoare extins:

  • 100% SRGB;
  • 99% DCI-P3;
  • 96% Adobe RGB. 

Dar parcă cea mai realizare a acestui panou OLED produs de Samsung este uniformitatea sa: cea mai mare deviație de luminozitate între cele nouă zone măsurate a fost de 2%, un rezultat pe care cred că îl vom folosi ca benchmark o bună bucată de vreme.  

Măsurători realizate display-ului OLED de pe notebook-ul ASUS testat

Aș vrea să mai menționez ceva important: panoul emite cu 70% mai puțină lumină albastră dăunătoare în comparație cu un panou LCD normal. De altfel, panoul este certificat TUV Rhineland ce garantează că acest laptop vine cu standarde de calitate și siguranță pentru a proteja ochii. 

Și pentru că încă multă lume e reticentă când vine vorba de panouri OLED, mai ales pe laptop-uri, voi menționa câteva elemente de siguranță introduse de ASUS și Samsung (producătorul panoului)

🔵 Windows-ul preinstalat vine setat pe modul Dark;

🔵 Protecție ecran: după 5 minute în care sistemul este idle, luminozitatea ecranului scade automat;

🔵 Tehnologia de perfecționare a Burn-in-ului OLED, dezvoltată de Samsung: sunt detectați pixelii care îmbătrânesc și aceștia primesc un curent suplimentar. Astfel, acești pixeli vor afișa culori mai vii, mai luminoase, din nou. 

ASUS OLED Care plusează cu: 

  • screensaver după 30 de minute de idle;
  • tehnologia Pixel Shift – pixelii sunt translatați, mutați insesizabil pentru ochi, dar suficient pentru a reîmprospăta pixelii ”staționari” (adică imagini statice ce sunt afișate o perioadă mai lungă de timp – gen meniuri/tab-uri din browser, etc)
  • Windows taskbar semi-transparent, setat pe modul Auto Hide în mod default.

Și nu în ultimul rând, ASUS ne avertizează în secțiunea OLED Care să nu ținem imagini statice mult timp pe ecran la luminozitatea maximă, pentru a evita efectele de burn-in ce pot apărea din acest motiv.

Da, aș spune că ASUS, pionierul OLED-ului pe laptop-uri (unde challenge-ul este mult mai mare decât pe televizoare) a făcut pași mari și, ajutat și de utilizatorii responsabili, le poate oferi acestora experiența OLED pentru mulți ani.    

Sistem audio

ASUS Zenbook 16x OLED dispune de 6 (da, șase) speakere (certificate Harman Kardon). 2 tweetere (în stânga și dreapta tastaturii) + patru woofere (jos, în baza laptop-ului, pentru medii și joase). 

Nu am încă o bază mare de laptop-uri spre comparație, la acest capitol, dar pot să volumul m-a surprins. Și spațialitatea. Dar pot să afirm că sunetul este clar, punchy, și printre cele mai bine redate din ce am avut ocazia să văd până în prezent.  

Conectică, Asus Pen 2.0

Dispunerea elementelor de conectivitate pe lateral stânga

Pentru un ultraportabil, trei porturi USB, dintre care două cu Thunderbolt 4, un HDMI 2.1 și un cititor de card ar suna extraordinar de bine. Problema este că aici nu avem un Zenbook oarecare, și crema cremelor, top of the top, creat special pentru creatorii de conținut. 

Cred că e ușor dezamăgitoare oferta pentru creatori, cele 3 porturi USB și mai ales așezarea lor, una după alta, înșirate pe partea stângă poate crea bătăi de cap. Era atâta loc în spate, grosimea permitea…nu știu de ce nu a fost exploatată și această zonă la maximul potențial. 

Dispunerea elementelor de conectivitate pe lateral dreapta

Dar nu vreau să fiu greșit înțeles – este lăudabil că avem două porturi Thunderbolt 4 – să nu uităm că fiecare poate asigura până la 40Gbps rată de transfer, 4K sau chiar 8K video output, și power delivery de până la 100W. Portul clasic Type A este de ultimă generație – USB 3.2 Gen 2 – deși, aș fi vrut să văd și un port mai banal USB Type A, pentru device-uri ”banale” – dongle-uri USB (pentru mouse-ul meu Logitech de exemplu), pentru un calibrator, un stick USB old school sau o imprimantă banală, fără WiFi. 

Card reader-ul în schimb este unul foarte rapid – ASUS menționează un amețitor 985MB/s, însă iertată-mi fie ignoranța, nu mai am de mult un card SD să fi testat acest feature. Dar nu sunt chiar în target, deși, într-un alt deceniu, eram și eu fan DSLR. 

Avem și un stylus de nota 10, ASUS Pen, cu 4096 de nivele de presiune. Doar că eu n-am înțeles exact care este scenariul ideal pentru că da, pentru laptop-uri 2-in-1 care permit transformarea laptop-ului în tabletă, acolo da, pen-ul este ușor de folosit, dar așa, mi se pare mai greoi la unghiul acesta de 140 grade să desenezi, să apeși pe un ecran care are un pic de joc, natural de altfel. Dar poate în timp vă puteți obișnui. Din nou, nu sunt artist și poate nici în target. Apreciez însă că stylus-ul are autonomie mare, de până la 140 de ore și se încarcă în 30 de minute, printr-un port USB Type-C.

Performanțe – procesor și placă grafică, temperaturi, consum, zgomot

Laptop cu veleități de gaming aduse de către placa grafică dedicată

Acuma vine partea cea mai interesantă: analiza performanțelor – interpretarea lor. 

Notebook

Teste de benchmark
ZenBook Pro 16X - Performance ModeZenBook Pro 16X - Full Speed ModeSpor performanță
3DMark TimeSpy808882612%
PCMark10722376336%
GeekBench - single224324168%
GeekBench - multi11638126839%
Blender - Monster9511016%
Blender - Junkshop63676%
Blender - Classroom47506%
Cinebench R23 single173618476%
Cinebench R23 multi145721657814%

Zenbook Pro 16X OLED are mai multe profile de performanță: Whisper, Standard, Performance, Full Speed. Personal, am analizat două, cele mai relevante, aș spune – pentru că modul Performance este deja suficient de silențios, aș îndrăzni să afirm că nici nu trebuie să vă bateți capul cu modul Standard (dacă nu sunteți un freak anti-zgomot). Și modul modul Full Speed, pe care nu l-aș exclude pentru activități îndelungate în sarcină maximă. Deși în acest mod se ridică turația ventilatoarelor peste 5300-5400rpm, unde ajungem (din păcate) în zona ”portocaliu-roșie” din punct de vedere sonor, adică aproape de 50dB. 

Evident totul ține de scenariu – în Blender, în funcție de scena rulată, sporul de performanță a variat de la 6 la 16%. Deci dacă sunteți pe fugă, sau aveți un deadline la editarea/urcarea unui video, da, Full Speed poate face diferența. Dacă nu, modul Performance este ideal pentru majoritatea situațiilor, pentru majoritatea dintre voi.

Dar cum stăm cu consumul și temperaturile, se pune următoarea întrebare?

Surprinzător, cel puțin pentru mine, Zenbook Pro 16X OLED se descurcă onorabil la a ține sub frâu procesorul cal sălbatic Intel Core i9 10900H. 

În condiții maxime de stres, adică toate nucleele (da, chiar toate, inclusiv cele de Hyperthreading) în sarcină maximă (100% CPU load), frecvența procesorului rămâne fixă, consumul fix, temperaturile fixe. Ca și cum graficul de mai jos ar fi înghețat în timp:

Avem un consum constant pe CPU de 75W (TDP), 3000MHz pe toate nucleele, 96C temperatură constantă. Evident, acest scenariu este și cel mai sumbru, deci nu vă faceți griji pentru laptop sau procesor în viața de zi cu zi.

Sistemul de răcire este solid, este proiectat special pentru a lucra chiar și ore multe pe editare video / randare etc.

După cum se vede în imaginea de mai sus, avem un Vapor Chamber la mijloc, care este o soluție superioară oricărui sistem de heatpipe-uri. Avem și un heatpipe rătăcit ”mai la Sud”, care asigură răcire optimă MOSFET-ilor. Sistem de răcire de top.

M-am și jucat un pic de Cyberpunk 2077, să văd și load-ul total, și da, am văzut placa video că poate atinge 90W TDP, dar fără a depăși 70 grade Celsius. Iar consumul total CPU + GPU a atins 140W pe alocuri, deci avem un tandem de temut. 

Consumul total al laptop-ului în Full Speed, în randare nu depășește 130-140W, în jocuri 160-180 W. Sincer, când am văzut consumul laptop-ului în Cyberpunk 2077 (în 3DMark nu trece de 150-160W) mi-am pus întrebarea cum ”se simte”, ce părere are alimentatorul de 200W de această sarcină, care brusc mi se pare cam mic ca și specificații. Alarmă falsă – coafura rezistă, zise el. 

Temperaturile la suprafața alimentatorului au rămas sub 50C (între 40-50C, să fim mai preciși, în funcție de zonele/componentele aflate la interior (MOSFETI, bobine etc). Deci deși pare mult pentru unii, este chiar normală această temperatură la un astfel de consum. 

Da, îmi plac la maxim efectele benefice ale sistemului ASUS AAS Ultra! Toate zonele de pe suprafața laptop-ului cu care ar putea intra în contact un utilizator obișnuit rămân absolut reci, chiar și baza laptop-ului se încălzește în parametri normali.  

Performanță SSD

Rezultate obținute în CrystalDiskMark

SSD-ul Samsung de 2TB 2 TB PCIe 4.0 x4 NVMe M.2 PM9A1 este foarte rapid, nu există niciun bottleneck în acest laptop. Pe lângă vitezele de mai jos, se laudă și cu 1000K Random Reads IOPS respectiv 850K Random Write IOPS. 

Autonomie și încărcare

Încărcătorul de 200W din pachet

Autonomia laptop-ului este bună spre foarte bună, mai ales dacă luăm în considerare hardware-ul din dotare. 

Să ne setăm așteptările corect – totuși avem un procesor din gama de top, Intel Core i9 din familia cu sufixul H, oricât de eficient ar fi, cu n+1 nuclee de Eficiență etc, este totuși o bestie de procesor. 

Și ecranul. Pentru că testul meu practic de autonomie nu avantajează neapărat ecranul OLED. 

Se știe că OLED-ul este mai eficient în modul Dark, când ferestrele negre permit pixelilor să se stingă complet. Ei bine, editarea într-o fereastă de Google Docs pe background deschis nu e pe placul ledurilor organice. Nu când vine vorba de energie consumată. 

Luminozitatea a fost setată la 160cd/m2, adică aproape jumătate din ce poate panoul la maxim, în modul implicit SDR – Standard Dynamic Range – 360cd/m2. O valoare absolut suficientă pentru lumină ambientală în interior. Mai mult, am lăsat și iluminarea tastaturii, pe prima treaptă de iluminare, pentru a simula lucrul la lăsarea întunericului. 

Și am obținut o autonomie de puțin peste 7.5 ore, ceea ce nu este deloc o valoare slabă – repet, pentru diagonala și configurația de sub capotă. 

Grafic cu timpul de încărcare de la 4 – 100%

Invers, graficul de încărcare ne arată că într-o oră ajungem de la 4% la 84%, o viteză de încărcare foarte bună. Evident, după atingerea pragului de 90% curba se aplatizează, dar este OK și firesc.

Preț

ASUS ZenBook 16X OLED cu display 4K, Intel Core i9-12900H, 32 GB RAM și SSD de 2 TB, grafică NVIDIA GeForce RTX 3060 – 15.999 lei;

Review Box 0
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • configurație hardware de top;
  • calitatea construcției;
  • ecran OLED cu spațiu de culoare extins, uniformitate luminozitate excelentă;
  • sistem audio de calitate, 6 difuzoare cu certificare Harman Kardon;
  • răcire cu Vapor Chamber;
  • sistem AAS cu tastatură elevată, șasiu rece;
  • ASUS Dial;
  • ASUS Pen;
  • software-ul MyASUS ce permite multe personalizări;
  • software-ul ProArt Creator Hub ce permite personalizarrea ASUS Dial, setări de performanță, management culori;
Contra
  • autonomie ce putea fi un pic mai bună, având în vedere capacitatea mare a bateriei de 96Wh;
  • conectica putea fi mai bună sau măcar distribuția porturilor pe laturile laptopului;
  • preț cam piperat;
  • ectichetele de pe palm rest (serios ASUS, 4 etichete?);
Concluzii

Zenbook Pro 16X OLED este cel mai probabil cel mai potent model din seria Zenbook Pro până în clipa de față. Este o bestie.

Aveți nevoie de așa ceva? Păi cu siguranță, nu oricine. Puterea absolut uluitoare de procesare, calitatea ecranului sunt diferențiatori reali și vizibili, și care fac acest model clar țintit către o nișă care va putea exploata la maxim aceste beneficii, la care se adaugă inovațiile enumerate – rotița ASUS Dial, utilă în aplicații precum suita Adobe, dar nu numai, tastatura ergonomică și răcirea absolut impresionantă.

La fel de impresionant este și prețul de aproximativ 16000 Lei – ce să-i faci, Core i9 niciodată nu a fost ieftin ca braga, nici alăturarea sa cu un șasiu atât de reușit. Să nu uităm cei 32GB LPDDR5 și SSD-ul super rapid de 2TB. Și nu în ultimul rând, ecranul de înaltă calitate – nu orice panou OLED, să fim bine înțeleși.

Zenbook Pro 16X OLED este o investiție mai degrabă în zona de Content Creation, pentru companii, sau persoane care fac editare foto-video de un anumit nivel, profesional, nu doar ca un hobby. Pentru end-userul obișnuit există multe alte, poate zeci de alte soluții mai potrivite din gama Zenbook. Totul este să ne punem întrebarea corect ce ne dorim, pentru ce task-uri vrem să folosim laptop-ul și răspunsul vine automat.

Are și hibe acest laptop? Din punctul meu de vedere, da, dar mai degrabă minore, nu e nimic ”deal breaker” – conectica putea oferi mai mult, poate un wrist pad ar ajuta un pic la capitolul ergonomie, căci marginea laptop-ului dinspre utilizator este cam înaltă și cu muchii neprietenoase cu încheieturile, stylus-ul este cam ciudat de folosit sub unghiul acesta – nici plan nu se deschide ecranul, adică la 180 grade, nici nu se dă peste cap ecranul la 360 grade, să fie controlul cel mai bun.

Dar per total, la capitolul performanțe, răcire, calitatea ecranului, calitatea sistemului audio, Zenbook Pro 16X OLED strălucește – e un laptop destinat creatorilor greu de rivalizat. Creatorii de conținut au o opțiune demnă de luat în calcul.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații