ASUS este printre puținele companii care mai promovează și gama sa de laptopuri. Există o agitație maximă pe telefoane și tablete, dar la capitolul notebook-uri la review în ultimele luni am remarcat o acalmie absolută. HP, Dell, Acer sunt inexistente din acest punct de vedere. Lenovo mai trimite câte un sample din joi în paște, ASUS menține ștacheta ridicată și pe blogurile & site-urile locale de tehnologie găsiți recenziile ultrabook-urilor, laptopurilor din gama de gaming etc.

Înțeleg că piața de laptopuri nu mai este pe un trend ascendent, ci dimpotrivă scade serios. Sony a renunțat la divizia VAIO. Erau momente în care erau activi și în țara noastră, dar acum s-a dus totul pe apa sâmbetei. ASUS este printre companiile ce a făcut la timp trecerea spre tablete Android, tablete cu Windows RT / Windows 8. Din 2014 vor miza mai tare pe telefoane mobile (gama Zenfone prezentată la CES 2014 și adusă pe continentul european în cadrul MWC 2014).

Și acum să revenim la ASUS UX302. Pe aceeași linie găsiți review-ul vârfului de gamă din domeniul ultrabook al companiei taiwaneze / ASUS Zenbook UX301. Sunt câteva diferențe, dar minore la capitolul design și la specificațiile hardware, rezoluția display-ului.

Specificații detaliate pentru ASUS Zenbook UX302:

Ultrabook

Date tehnice

ASUS Zenbook UX302

Ecran

IPS de 13.3 inch cu rezoluția 1920×1080 pixeli

Procesor

Intel Haswell i7-4500U la 1800 MHz și cu Turbo Boost ajunge la 3000 MHz, tehnologia de 22nm

Memorie

6 GB DDR3 la 1600 MHz, SSD Kingston de 256 GB

Placă grafică

Integrată / Intel 4400 HD + Dedicată / NVIDIA GeForce GT730M de 2 GB

Sistem de operare

Windows 8 Pro

Sunet

Sonic Master + Tehnologia ICEpower de la Bang & Olufsen

Conectivitate

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, RJ-45 cu adaptor, 3 x USB, HDMI, cititor de carduri, port miniDisplay

Foto & video

cameră web ce filmeză la 720p

Baterie

4430 mAh, 50 Wh, 3 celule

Greutate

1.45 kg

Grosime

6.5 – 22.6 mm

Design

ASUS-Zenbook-UX302 (6)

În pachet dați de ultrabook, husă de protecție în stil plic fabricată din piele ecologică, încărcător destul de compact care mi-a adus puțin aminte de cel utilizat de MacBook-urile Air de la Apple, manual de instrucțiuni, adaptor pentru RJ-45 și adaptor pentru VGA.

Primele elemente pe care le remarci când scoți ultrabook-ul din cutie: grosimea cuprinsă între 6.5 mm și 22.6 mm, greutatea de 1.45 kg. În contextul în care avem un ultrabook cu display FHD tactil de 13.3 inch. Portabilitate la maxim. Nu-l simți în rucsac. Capacul exterior au ales să-l protejeze cu sticlă Corning Gorilla Glass. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte emisiunea lui George Buhnici la care am participat și a avut curajul să transforme UX301 în tocător. Ambele modele au Gorilla Glass pe capacul exterior. A rezistat cu brio.

Partea negativă este că adună amprentele și praful destul de rapid. Noroc că o microfibră moale șterge ultrabook-ul rapid. Am mai testat ultrabook-uri cu sticlă pe spate: Acer Aspire S7 cu Corning Gorilla Glass 2, ASUS UX301 cu Gorilla Glass 3. Aș prefera un capac din aluminiu, mat. Aici vorbim de preferințele fiecăruia. Presupun că fiecare companie și-a făcut ceva studii și a reieșit că un capac din sticlă ar fi un element inedit și interesant în opinia celor ce doresc a cumpăra un ultrabook din categoria premium.

Logo-ul exterior ASUS poziționat central se aprinde când ultrabook-ul este pornit. Marginile ecranului de 13.3 inch sunt negre, ușor lucioase. I-aș da notă maximă la atenția pentru detalii, finisare, materiale de calitate.

Ecran și sunet

ASUS-Zenbook-UX302 (21)

13.3 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, control tactil inclus. Ecranul este ceva mai gros, asta și pentru că include partea de touch și trebuie să ofere un plus de rezistență. Mă bucur că nu mai au integrat acel display la 1440p la care cu fonturile la maxim și tot erau probleme în ce privește lizibilitatea caracterelor. 1080p pe 13.3 inch pare a fi o alegere mai inspirată.

Apreciez că display-ul nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Acum să nu credeți că se compară cu un display mat. Am înțeles că sunt folii care aplicate pe ecran ar aduce un plus de opacitate și o reflecție și mai redusă a luminii.

Sunetul provine de la două micuțe boxe implementate pe lateral dreapta și stânga. ASUS a făcut o treabă excelentă la acest capitol. Mi s-a părut a fi unul dintre cele mai gălăgioase ultrabook-uri, din ce am testat până acum. Și spun gălăgios în sensul bun al termenului. Are suficient de mult bass, intensitate a sunetului. L-am ținut mai tot timpul la 50%, la 100% este ceva cam mult pentru un birou. Plus că la maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Sunt câteva elemente care-l definesc pe ASUS UX302: Intel Core i7-4500U quad-core la 1.8 GHz care cu TurboBoost urcă la 3 GHz, 6 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz, ansamblu format dintr-o placă grafică integrată Intel HD Graphics 4400 și placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 730M cu 2 GB memorie inclusă.

Este unul dintre cele mai puternice ultrabook-uri existente la momentul actual în piață. Și asta pentru că majoritatea ultrabook-urilor dispun de o placă grafică integrată și nu de una dedicată precum Zenbook UX302, NVIDIA GeForce 730M. Merg a fi instalat mai toate jocurile și aplicațiile, fără probleme. Se descurcă și la editarea foto & video, nivel de bază.

ASUS Zenbook UX302 livrează o experiență de utilizare fluentă, fără pic de lag. Merge a fi utilizat atât la jocurile cu grafică mai elaborată, dar cu detaliile reglate la nivel mediu, pe partea de redare video se descurcă fără nici cea mai mică problemă.

Rulează Windows 8 Pro. I-am făcut update la Windows 8 Pro 8.1. Display-ul include un panel touch și pe lângă tastatură și touchpad te alegi cu o modalitate de control mai naturală, mai simplă și aș spune, de multe ori, mai intuitivă. Bloatware-ul este inexistent. Windows 8.1 Pro mi s-a părut a fi ceva mai matur, mai bine așezat. Butonul de start reapare în colțul din stânga jos, dar nu are funcțiile clasice de pe Windows 7. Printr-un swipe ai acces la tot felul de funcții, fiecare colț cu setările sale.

Windows Store-ul a început a fi mai animat. Pe acolo dai de aplicații în genul Facebook, Twitter, YouTube / făcută de către dezvoltatori third party și nu de Google, Flipboard. La capitolul jocuri poți instala Asphalt 8 și gameplay-ul mi-a plăcut cu mult mai mult decât pe telefoane sau tablete.

Performanță

Am rulat câteva teste de benchmark și le găsiți în tabel:

Ultrabook

Teste de benchmark

ASUS Zenbook UX302

3DMark 11

P1732

3DMark Professional Editon

5111 puncte

3DMark Ice Storm

40125 puncte

PCMark 7

5312 puncte

Notele din Windows 8 Experience Index:

Ultrabook

Windows 8 Experience Index

ASUS Zenbook UX302

Procesor

7.2

Memoria RAM

7.5

Placă grafică

5.8

Grafică de gaming

6.3

SSD

8.1

Conectivitate

ASUS-Zenbook-UX302 (5)

Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În cutie sunt adaptoare separate pentru RJ-45 și conexiunea pe fir la internet, pentru VGA. În lateral stânga dați de două porturi USB și cititorul de carduri.

În lateral dreapta sunt mai multe elemente de conectivitate: jack combo de 3.5 mm pentru microfon și căști, HDMI, port USB, port miniDisplay, jack pentru încărcătorul bateriei cu 3 celule a ultrabook-ului ASUS.

În ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi nu am avut nici cea mai mică problemă. Nu am avut curiozitatea să testez și portul RJ-45. Mă rog, la nevoie aveți un adaptor inclus. Mai sunt și astfel de scenarii de utilizare.

Tastatură și touchpad

ASUS-Zenbook-UX302 (14)

Tastatura lui ASUS UX302 este iluminat, dispusă pe 6 rânduri. Tastele sunt ușor de accesat, rigide, ergonomice. M-am adaptat rapid. Apreciez că led-urile tastaturii nu deranjează vizual atunci când utilizezi ultrabook-ul în întuneric complet. Nu are numpad, dar nu sunt utilizator al său, nu i-am simțit lipsa. Până la urmă vorbim de un ultrabook care pune preț pe portabilitate, simplitate în utilizare.

Touchpad-ul este generos dimensionat raportat la dimensiunile laptopului. Click dreapta și stânga nu sunt individualizate. Impresionează prin viteza de reacție oferită. Oricum la UX302 ai și posibilitatea să-l controlezi prin gesturile touch.

Autonomie

ASUS-Zenbook-UX302 (2)

Un alt element PRO în alegerea lui Zenbook UX302. Vine cu un procesor din gama Intel Haswell, gândit special pentru ultrabook-uri. Livrează un plus de performanță față de Ivy Bridge, dar mai ales impresionează pe partea de autonomie.

În funcție de modul în care este folosit atinge fără probleme 5 – 6 – 7 ore de utilizare. Contează luminozitatea display-ului, ce aplicații sunt folosite pe ultrabook (browsing, Office, jocuri). Și pe setările maxime și tot trece ușor de 4 – 5 ore autonomie.

Preț

eMAG listează mai multe configurații:

1. ASUS UX302 cu Intel Core i5-4200U, 8 GB RAM, fără placă grafică dedicată, SSD de 256 GB, Windows 8 – 5949 lei;

2. ASUS UX302 cu Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM, fără placă grafică dedicată, HDD de 750 GB + SSD de 16 GB, Windows 8- 5999 lei;

3. ASUS UX302 cu Intel Core i5-4200U, 8 GB RAM, fără placă grafică dedicată, SSD de 256 GB, Windows 8 Pro – 6149 lei;

4. ASUS UX302 cu Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM, fără placă grafică dedicată, SSD de 256 GB, Windows 8 Pro – 6399 lei;

5. ASUS UX302 cu Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GT730M, SSD de 256 GB, Windows 8 Pro – 6749 lei.

Concluzii

ASUS-Zenbook-UX302 (20)

ASUS Zenbook UX302 livrează o experiență de utilizare fără compromis. Îl recomand celor interesați de achiziția unui ultrabook premium, celor interesați de un design fără cusur, portabilitate maximă și celor care nu au arici la portofel. Sunt conștient că nu este un produs de masă și pentru majoritatea românilor la peste 5000 de lei îl putem considera prohibitiv. Totuși, suntem într-o categorie în care prețul nu contează ci beneficiile produsului, atât.

Sunt laptopuri portabile mai ieftine pentru cei interesați. ASUS are gama VivoBook care se descură destul de bine. Le-am testat și mai multe impresii găsiți în review-urile noastre.

PRO

– design premium, materiale și finisare de calitate;

– hardware puternic, capabil să redea jocuri din generațiile mai noi;

– display cu rezoluție la 1080p, control tactil;

– sunet puternic, clar, mult bass pentru nișa sa;

– tastatură iluminată, ergonomică;

– autonomie mare.

CONTRA

– capacul protejat cu sticlă Gorilla Glass ce adună amprentele destul de rapid.

Categorii: notebookreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.