GOCLEVER este un brand polonez care a intrat destul de puternic în țara noastră. Am avut ocazia să testez o tabletă de 7.85 inch și telefonul GOCLEVER Insignia 5X. Încep cu tableta, iar telefonul urmează a primi review dis-de-dimineață.

Tabletele Android de 7.85 inch încearcă să copieze iPad Mini-ul, cele mai multe. În această linie se încadrează GOCLEVER Orion 785 și am avut ocazia să pun iPad Mini din prima generație lângă tableta GOCLEVER, culmea este că aveam impresia să spun că mai degrabă copia dă mai bine la design decât originalul. Asta și pentru că iPad Mini-ul era pe negru, iar GOCLEVER pe alb arată într-un mare fel.

Specificațiile lui GOCLEVER Orion 785 sunt interesante, iar prețul de comercializare este mai mult decât corect.

Tabletă

Date tehnice

GOCLEVER Orion 785

Ecran

IPS de 7.85 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli

Procesor

Allwinner A31s quad-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544MP2

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

3800 mAh

Greutate

382 gr.

Grosime

7.15 mm

Design

GOCLEVER-Orion-785 (8)

În pachet dați de tabletă, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni, cablu OTG pentru conectarea unui stick cu memorie flash sau pentru modem 3G pe USB 2.0.

Tableta GOCLEVER este o copie reușită de iPad Mini. Cântărește 382 gr. și asta pentru că au ales aluminiu la carcasa spate. Nu adună amprentele, nu mi-a dat impresia că s-ar zgâria rapid. Nu am avut ocazia să testez, dar cred că husele de la iPad Mini se potrivesc și la Orion 785. iPad Mini are aceeași grosime, de 7.2 mm, display de 7.9 inch. Mă rog, iPad-ul cântărește 308 gr., iar GOCLEVER Orion 785 urcă la 382 gr.

Marginile ecranului de 7.85 inch sunt albe, iar muchia ce înconjoară tableta este fabricată dintr-un plastic alb, rigid, rezistent. Este bun pentru că metalul ar fi adunat zgârieturile mai rapid, iar plasticul flexează ceva mai mult. În partea frontală lipsește brandingul GOCLEVER, poziționat central pe spatele device-ului (GO și denumirea Orion 785).

Din partea frontală se confundă cu iPad-ul Mini, din partea spate doar sigla GOCLEVER arată cț nu ar fi vorba de tableta Apple. Este o tabletă subțire, ergonomică, plăcută în utilizare.

Ecran și sunet

GOCLEVER-Orion-785 (11)

IPS de 7.85 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli și aici trebuie să fac o mică precizare. Există trei tipuri de display-uri IPS (A – calitatea de iPad, B și C pentru modele low-cost). Prima generație de iPad avea 1024×768 pixeli. Culmea este că panelul implementat pe GOCLEVER Orion 785 se evidențiază mai bine la capitolul luminozitate, intensitate a culorilor.

Display-ul este unul dintre punctele PRO de la Orion 785. Nu uitați că discutăm de o tabletă cu preț de puțin peste 500 lei.

Sunetul provine de la două micuțe speakere poziționate la baza tabletei, pe o singură latură. Sunetul aș spune că este modest, nu-i nici mediocru, dar nici nu excelează la acest capitol. Mi s-a părut a fi un sound crispat, fără prea mult bass, frecvențele înalte predomină. Tableta dispune de bluetooth pentru conexiunea cu o micuță boxă externă, jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară. În pachet nu dați de căști, trebuiesc achiziționate separat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GOCLEVER-Orion-785 (12)

Sunt circumspect în ce privește soluția Allwinner A31s quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1 GHz. Totuși, GOCLEVER și-a scris firmware-ul mai bine și experiența oferită de Orion 785 a fost o supriză plăcută.

Restul specificațiilor hardware: PowerVR SGX544MP2, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Nu am simțit nevoia să instalez vreun launcher din Google Play. Asta și pentru că nu a fost modificată Android. Pe GOCLEVER Orion 785 dai de Android 4.2 JB regăsit pe tabletele Nexus când rulau această versiune de software. Modificările sunt evidente la zona de setări și aveți mai multe detalii în galeria cu capturile de ecran ce însoțesc secțiunea de față.

Au mizat pe puține aplicații preinstalate, bloatware minim și de cele mai multe ori, funcțional. Îmi amintește la nivel de UI și grupare a meniului de setări mă duce cu gândul la unele tablete Allview. Poate GOCLEVER și Allview au un ODM comun ce le furnizează tabletele cu Android.

Pentru o tabletă de 520 lei pot spune că a impresionat în browsing, rularea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Am instalat tot felul de jocuri cu grafică mai dezvoltată sau mai simple și le-a dus fără probleme. Punct PRO important. Ai o tabletă completă la un preț foarte bun.

Aplicații preinstalate pe GOCLEVER Orion 785:

4K Player – redă fișiere în format 4K / 2180p;

Adobe Air, Flash Player Settings – servicii cunoscute;

Cool Reader – pentru a citi cărțile în format eBook într-un mediu plăcut, intuitiv;

ES File Explorer, ES Task Manager, File Manager – aplicații pentru managementul de fișiere;

Kingsoft Office – suită pentru documentele Office (Word, PowerPoint, Excel etc);

Legimi – magazin de cărți cu o ofertă diversificată și în limba română.

Performanță

Am trecut tableta prin câteva teste de benchmark:

Tabletă

Teste de benchmark

GOCLEVER Orion 785

Quadrant Standard

5054 puncte

AnTuTu Benchmark

20780 puncte

CF-Bench

9031 puncte

NenaMark 1

57.8 fps

NenaMark 2

61.1 fps

Vellamo

HTML5 – 1186 puncte

METAL – 368 puncte

3DMark

Ice Storm – 5042 puncte

Ice Storm Extreme – 2851 puncte

Ice Storm Unlimited – 4131 puncte

BrowserMark 2.0

HTML5test

468 puncte cu browserul Chrome pentru Android

Conectivitate

GOCLEVER-Orion-785 (10)

Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, Wi-Fi display sunt câteva elemente de conectivitate integrat de către tableta GOCLEVER. În partea superioară sunt poziționate jack-ul de 3.5 mm, porturile microUSB și microHDMI, butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea display-ului de 7.85 inch.

În lateral dreapta au poziționat slotul pentru microSD-urile de până la 32 GB și tasta dedicată pentru reglarea volumului. Intensitatea sunetului merge a fi reglată și de la butoanele tactile integrate în interfața grafică a 4.2.2 Jelly Bean, în stânga și dreapta controalelor clasice asociate touch buttons: Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente.

Cameră foto și video

GOCLEVER-Orion-785 (5)

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Camera frontală să spun că este utilă pentru cei care fac apeluri video prin Skype, Yahoo! Messenger etc. Camera principală de 2 Megapixeli este mediocră. Nu cumperi tableta GOCLEVER pentru abilitățile sale în acest domeniu.

Câteva fotografii făcute cu GOCLEVER Orion 785:

Autonomie

Bateria de 3800 mAh își face datoria. Era și mai bine dacă integra un acumulator de 4500 – 5000 mAh. GOCLEVER promite un maxim de 5 ore de autonomie. Cu luminozitatea la maxim și jocuri & browsing în ritm susținut nu trece de pragul a 3 – 3.5 ore de utilizare. Apropo, se poate și mai rău de atât. Totuși, cu luminozitatea pe la 50% și utilizare ocazională merge o zi întreagă.

Preț

CEL.ro – 499 lei.

Concluzii

GOCLEVER-Orion-785 (18)

GOCLEVER Orion 785 este una dintre cele mai bune tablete de 7.85 inch și aici mă refer la categoria low-cost, cu preț situat sub 800 de lei. Nu am ce să-i reproșez în ce privește designul / copie fidelă de iPad Mini, se descurcă onorabil în ce privește rularea sistemului de operare Android și este compatibilă cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. La 499 lei nu găsești altă tabletă de 7.85 inch cu raport preț / specificații / experiență de utilizare mai bun.

PRO

– copie fidelă de iPad Mini, aluminiu pe spatele tabletei, finisare plăcută;

– display IPS luminos și culori plăcute;

– compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, funcționare fără lag;

– Android 4.2 Jelly Bean cu o interfață grafică simplă, user friendly, puține aplicații preinstalate.

CONTRA

– autonomie modestă.

Partea de unboxing și primele impresii:

Câteva fotografii ale lui GOCLEVER Orion 785: