ASUS Zenbook UX305 – review

17/01/2015

Mi-am dorit să testez Zenbook UX305 de când l-am auzit a fi lansat comercial. Merg de multe ori pe la diverse evenimente și de câteva ori pe an în cadrul unor târguri de tehnologie precum MWC Barcelona sau IFA Berlin. Acolo ai nevoie de un laptop ușor și cu autonomie mare care să-ți permită a livra articole într-un ritm alert.

ASUS are deja o expertiză acumulată pe nișa ultrabook-urilor. Intel a colaborat cu compania taiwaneză de la bun început, iar Zenbook-urile sunt apreciate pentru designul plăcut, aspect metalic + fiabilitate și raport ok al specificațiilor raportat la prețul de comercializare.

ASUS-Zenbook-UX305 (4)

ASUS Zenbook UX305 l-aș considera cel mai ultrabook produs testat până acum. Da. Este o mică nebunie în propoziția anterioară, dar nu prea găsesc cuvinte care să redea corect ce am în gând. Ce poți spune când testezi un laptop de 13.3 inch cu rezoluție 3200×1800 pixeli și 1.2 kg, 12.3 mm grosime?

Trec direct la specificațiile detaliate pentru Zenbook UX305:

specificatii-ASUS-Zenbook-UX305


Design

ASUS-Zenbook-UX305 (7)

Trebuie să precizez că sample-ul a venit de la ASUS România. În pachet am dat de ultrabook și încărcător. Apreciez dimensiunile compacte ale încărcătorului, în stilul MacBook Air. Trec direct la elementele de design propriu-zise și sar peste greutatea de 1.2 kg și grosimea de 12.3 mm care-l transformă într-o alternativă fezabilă la tabletele de top cu Windows 8.1. Aș spune că stă mult mai bine decât acestea la capitolul plurivalență în utilizare. Nicio tabletă cu tastatură sub formă dock nu se poate compara cu un laptop ce are tastatura by default.

Carcasă metalică, finisare din categoria premium, dimensiuni compacte pentru un produs cu specificații ale căror valențe sunt de top = rețeta perfectă. Logo-ul ASUS îl regăsiți pe capac, central, argintiu, plăcut stilizat. Nu se deschide la un unghi de 180 grade, mai degrabă se oprește pe la 140 – 150 grade. Sunt 2 elemente pe spate ce blochează o rotire mai amplă.

Elementele de conectivitate sunt poziționate pe lateral dreapta și stânga, baza laptopului are 4 elemente de susținere ce contribuie la un grip bun când device-ul este așezat pe un birou sau o masă, îl îngheață în poziția respectivă, dacă-mi permiteți un astfel de termen.

ASUS Zenbook UX305 – materiale de bună calitate, finisare ireproșabilă și dimensiuni ultra-compacte pentru un laptop cu display de 13.3 inch.

Ecran și sunet

ASUS-Zenbook-UX305 (23)

Display-ul este și unul dintre elementele majore pentru care recomand acest ultrabook. Folosește un ecran mat de 13.3 inch cu rezoluție 3200×1800 pixeli, dar îl găsiți și în varianta FHD / 1920×1080 pixeli. La review a sosit modelul de top, cu rezoluție la 1800p. Nu suport display-urile cu glare și reflecție a spațiului ambiant, iar acest panel mat cu rezoluție mare mi s-a părut excelent. Nu reflectă spațiul ambiant, culorile și nivelul de detalii sunt de-a dreptul incredibile. Recomand vizionarea unui film la rezoluție 4K pe un astfel de ecran. Am testat pe YouTube unde sunt destule filme în format 4K. Laptopul meu de zi cu zi nu poate reda la 2160p fără să sacadeze, nu este cazul la UX305, după cum este și normal.

Un singur punct negativ la display, un plus de luminozitate ar fi întregit peisajul, în rest nu am nimic de zis, jos pălăria.

Sunetul beneficiază de tehnologia Bang & Olufsen, cele 2 speakere sunt poziționate la bază, le vedeți pe spatele laptopului, cele 2 grile poziționate pe stânga și dreapta. Impresionează prin amplitudine, nivel de bass chiar și la volum maxim nu zgârie urechea ci oferă un sound plăcut. Nu am simțit nevoia să conectez o boxă bluetooth. ASUS dovedește că are suficientă expertiză în domeniu și pe un ultrabook aduce un sunet destul de imersiv. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în lateral dreapta și este de tip combo (microfon + jack propriu-zis).

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenbook-UX305 (22)

Intel Core M Broadwell = CPU optimizat spre a oferi o autonomie cât mai bună și spre a fi implementat pe ultrabook-uri cu adevărat compacte. Nu achiziționezi un laptop cu Core M Broadwell pentru performanțele sale grafice, deși permite folosirea unui ecran cu rezoluție de 3800×1800 pixeli, precum în cazul de față și nu are lag / întârzieri în meniu în rularea Windows 8.1.

Elemente definitorii la nivel hardware pentru ASUS Zenbook UX305: Intel Core M5Y10 la 998 MHz + placă grafică integrată Intel HD Graphics 5300 + SSD de 256 GB organizat în 2 partiții, în cazul de față (C-ul de 95.3 GB și D-ul de 130 GB) + 8 GB memorie RAM.

Rulează Windows 8.1 Pro cu puține aplicații preinstalate. Nu cred că are rost să încep a diseca Windows 8.1 la nivel de interfață grafică, nu sunt elemente noi ce merită a fi menționate. Apropo, Internet Explorer se descurcă foarte bine și nu am simțit nevoia pentru browsing propriu-zis să trec pe Chrome. Mă rog, Chrome pentru PC a devenit o unealtă pe care o folosesc atunci când vreau să scriu pe site. Nu aș putea să lucrez de pe IE10 decât dacă ar fi o situație ieșită din comun. Asta-i cu totul altă discuție.

Aplicațiile preinstalate:

Skype – mesagerie instant, apeluri video;

OneDrive – spațiu de stocare în cloud;

Weather – prognoza meteo;

Zinio – citești reviste în format digital, colecție foarte mare;

Netflix – seriale online, fără suport în România;

Flipboard – citești materiale online într-un format intuitiv;

ASUS WebStorage – stocare în cloud;

Fresh Paint – editare foto.

Mai sunt și alte aplicații, dar nu sunt elemente cu adevărat noi, ce trebuiesc a fi scoase în evidență.

Este impecabil pe partea de conexiune la internet, Wi-Fi ac-ul rules și abia aștept ca acest standard să fie încorporat de toate laptopurile, de la entry-level și până la segmentul de top. Se descurcă foarte bine și în redarea filmelor, în partea de Office și în jocurile mai vechi cu grafică mai puțin complexă. Plus că magazinul de aplicații al Windows a devenit din ce în ce mai atractiv și găsiți jocuri în genul Asphalt 8 foarte bine puse la punct.

Performanță

A trecut prin câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-ASUS-Zenbook-UX305


Conectivitate

ASUS-Zenbook-UX305 (10)

Wi-Fi ac ar fi un prim element ce merită a fi menționat. Am reușit să ating viteze de peste 300 Mbps pentru Fiberlink 500-le de acasă, record în ce privește testele făcute cu SpeedTest. Niciodată nu am reușit să obțin o valoare mai mare.

Dispunerea elementelor de conectivitate: în lateral stânga regăsiți cititorul cardurilor SD + 2 x USB 3.0, în lateral dreapta dați de jack-ul pentru încărcător, USB 3.0, miniHDMI, jack de 3.5 mm.

A funcționat excelent pe Wi-Fi ac, după cum am spus de la bun început. Mă aștept ca tot mai multe laptopuri să adopte acest standard în 2015.

Tastatură și touchpad

ASUS-Zenbook-UX305 (25)

Tastatura este clar delimitată, taste cu o cursă scurtă, dar m-am adaptat rapid și a devenit o adevărată plăcere să redactez articolul de față, direct de pe Zenbook UX305. Și de obicei cu greu mă despart de tastatura Apple.

Touchpad-ule este generos, raportat la dimensiunile notebook-ului, funcționează precis, preia comenzile într-un ritm alert, fără probleme de vreun fel. ASUS a făcut treabă bună și la acest capitol. Apreciez că nu agață așa ușor și nu mă trezesc cu alte comenzi decât cele pe care doresc să le efectuez pe device.

Autonomie

Contează ce faci pe laptop, dar mai ales modul de utilizare (Power Saver, Balanced sau High Performance) + luminozitatea display-ului. Cu luminozitatea setată la 50%, browsing și Youtube + câteva filme a ajuns în zona roșie după 8 – 8.30 de utilizare în modul Balanced. Excelent, în opinia mea și unul dintre cele mai bune laptopuri testate vreodată de către mine, pe partea de autonomie oferită de acumulatorul încorporat.

Preț

  1. ASUS UX305FA-FB003P – 4399 lei (display de 13.3 inch cu rezoluție 3200×1800 pixeli, mat, non-touch, 8 GB memorie RAM și 256 GB de tip SSD);
  2. ASUS UX305FA-FC002H – 3509 lei (display de 13.3 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, mat, non-touch, 4 GB memorie RAM și 128 GB de tip SSD).

Concluzii

ASUS-Zenbook-UX305 (38)

ASUS Zenbook UX305 este unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri la început de 2015. Se adresează celor care caută portabilitate maximă, display excelent, audiție la același nivel, Windows 8 cu suita de aplicații cunoscută. Nu este un notebook axat pe partea de performanțe în editare grafică, video și să-l încarci cu cele mai noi jocuri. Totuși, editare foto și video de bază merg a fi făcute pe Zenbook UX305, cât și jocurile cu ceva vechime, fără titlurile din ultimii ani, mă refer la jocurile de dimensiuni apreciabile ce au nevoie de o placă grafică dedicată destul de puternică.

PRO

– design plăcut, materiale și finisare de top, 1.2 kg și 12 mm grosime;

– display mat de-a dreptul excelent cu rezoluție 3200×1800 pixeli;

– autonomie mare, de la 7 – 8 ore în sus. Urcă și la peste 10 ore, cu luminozitate la o valoare foarte scăzută;

– tastatură & touchpad la care te adaptezi rapid;

– Wi-Fi ac pentru conexiuni la internet în ritm accelerat;

– sound bine calibrat cu tehnologie Bang & Olufsen.

CONTRA

– un conector miniDisplayPort ar fi fost binevenit pe lângă miniHDMI.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.