Acum câțiva ani de zile s-a gândit Intel că merită să aducă un concept în segmentul de laptopuri – ultrabook-ul. Era produsul de care ASUS și alte companii aveau nevoie ca să concureze direct cu MacBook Air-ul. Între timp, lucrurile s-au mai așezat, iar ASUS a tot dezvoltat seria Zenbook.

Ultrabook-urile ASUS le-am considerat a fi printre cele mai bune produse din această nișă. Compania taiwaneză a știut dintotdeauna să puncteze bine la design, la pachetul hardware, fiabilitate în timp + autonomie bună. O dovadă că ASUS își face treaba în mod corect este dată și de poziția gigantuui asiatic pe piața locală de laptopuri – locul 1 în prima parte a lui 2017.

Am avut ocazia pentru câteva zile să mă joc cu unul dintre cele mai interesante ultraportabile ale momentului – ASUS Zenbook UX430UQ. Haideți să descoperiți ce date hardware îl animau.

Specificații

Design

În pachet dați de laptop, husă de protecție ce te scutește de o achiziție separată, încărcător de 65W ce alimentează la 19V, ghid de utilizare, certificat cu informații legate de garanție, adaptor micro HDMI la HDMI, adaptor USB la LAN.

De la primul contact iese în evidență prin designul său, îl consider a fi un ultrabook cu o construcție premium și tușe elegante. Pe capacul exterior se află sticlă Corning Gorilla Glass, iar baza este îmbrăcată într-o carcasă metalică. Mi-a plăcut că față de alte laptopuri cu sticlă pe exterior nu adună amprentele așa rapid, plus că mi s-a părut ușor de șters.

Prinderea dintre display și tastatură imprimă ideea de soliditate, de rezistență în timp, de lucru făcut să reziste și după multe ore de utilizare. Logo-ul ASUS nu se iluminează din spate, elementele de conectivitate sunt poziționate pe lateralele din stânga și dreapta, difuzoare la bază spre extremitate.

Pe lângă design mai punctează și în alt aspect: laptop cu ecran de 14 inch încadrat într-un form factor de 13.3 inch. Dimensiunile sale sunt de 32.4 cm x 22.5 cm x 1.59 cm ( Lungime x Lățime x Grosime). Marginea display-ului este de doar 7.18 mm, iar raportul display / corp urcă la 80%.

Una peste alta, arată bine și aș spune că se pretează ca linii de design pe biroul unui manager (mai ales modelul testat ce are specificații high-end pentru nișa sa). ASUS reușește să impresioneze, din nou.

Ecran și sunet

Câteva date legate de ecranul lui ASUS UX430UQ: LED de 14 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, unghi de vizualizare la 178 grade. Prin ASUS Eye Care se realizează o reducere a emisiilor de lumină albastră cu 30%.

Nu avem o rezoluție mare, dar 1920×1080 pixeli îl consider arhisuficient pe formatul de 14 inch. Plus că nu trebuie să mărești fonturile și nici nu consumă mult din energia stocată în acumulator. Avem culori plăcute, fără a fi suprasaturate, luminozitate ridicată – indiferent că este conectat la priză sau funcționează pe bateria integrată. Sunt laptopuri ce nu te lasă pe baterie să reglezi o luminozitate mare, nu este cazul la UX430UQ.

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare de 1.5W RMS pe fiecare speaker în parte, cu certificare Harman / Kardon și cu tehnologia ASUS. Jack-ul de 3.5 mm este de tip combo și combină sunetul extern și microfonul. Laptopul ASUS livrează un sunet plin, cu mult bass, puternic. Aș zice că într-un spațiu gen living, nici nu ai nevoie de mai mult, doar dacă dai o petrecere ai nevoie de un sisem de boxe conectat la ultraportabil. Jos pălăria pentru modul în care ASUS s-a descurcat aici.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Am testat configurație de top cu Intel Core i7-7500U de tip dual-core la 2.7 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 3.5 GHz, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 940MX + placă grafică integrată Intel HD Graphics 620, 16 GB memorie RAM de tip DDR4 la 2133 MHz, SSD de 512 GB de tip M.2 pe interfață SATA 3.

Placa grafică dedicată dispune de 2 GB memorie dedicată. Avem un ansamblu hardware de ultimă generație din domeniul ultraportabilelor. Are suficientă putere de procesare ca să ducă aplicații de orice fel, browsing în ritm alert, editare în Photoshop și randare video, mare a parte a jocurilor pentru Windows cu excepția celor ce necesită grafică cu adevărat puternică. Nu este un notebook gândit pentru gaming sau multimedia, mai mult pentru aplicații on-the-go, pentru cei ce lucrează în diverse companii și călătoresc în ritm alert etc.

Informații relevate de CPU-Z pentru ASUS UX430UQ;

Rulează Windows 10 în ediția Pro, fără prea multe servicii aduse de către ASUS pe lângă ceea ce se oferă stock de către sistemul de operare al Microsoft.

Aplicații aduse de către ASUS:

  1. ASUS Splendid – mai multe moduri presetate pentru display + posibilitatea dată utilizatorului în a face reglajele după bunul său plac. Standard sunt modurile Normal, Eye Care și Vivid.
  2. ASUS Eye Care – sosește de pe monitoarele ASUS și aduce reducerea emisiilor de lumină albastră cu până la 30%;
  3. ASUS Tru2Life Video – îmbunătățire în redarea materialelor video, culori mai puternice și clare pentru o experiență îmbunătățită;
  4. ASUS AudioWizard – posibilitatea de a face reglaje audio sau a merge pe unul dintre modurile preinstalate.

Nu cred că are rost să deschid discuția legată de Windows 10. Îl cunoaștem cu toții, nu sunt noutăți în domeniu. ASUS UX430UQ are suficient de multă putere de procesare pentru partea de multimedia, browsing – 90% din ceea ce faci pe un laptop, cu excepția aplicațiilor ce necesită randare complexă și au nevoie de un procesor mai puternic + jocurile de ultimă generație ce necesită putere de procesare dedicată.

Sunt multe jocuri ce merg și pe UX430UQ – Fifa 2017, diferite simulatoare auto etc. Până la urmă, avem 16 GB RAM de tip DDR4, placă grafică dedicată, SSD de 512 GB, procesor de ultimă generație etc.

Interfața Windows 10 pe ASUS UX430UQ;

Performanță

L-am trecut prin mai multe teste, iar rezultatele sunt compilate în tabel. Spun din start că nu-mi explic de ce CPU-Z a scos anumite rezultate pe UX310UQ și altele mai modeste pentru UX430UQ (ultrabook superior din toate punctele de vedere lui UX310UQ).

Îmi asum faptul că nu am standardizat testele pentru laptopuri, așa cum procedăm la telefoane mobile. Nu prea testăm multe exemplare, dar de acum încolo voi rula fix aceeași suită de aplicații.

Teste rulate pe ASUS UX430UQ;

Conectivitate

Elemente-cheie: Wi-Fi ac și dual-band (mi le-aș dori să le găsesc pe orice laptop, indiferent de categoria sa de preț. Se adaugă bluetooth 4.1. În lateral dreapta dați de jack-ul pentru alimentarea cu energie, USB 3.1, microHDMI, jack de 3.5 mm și USB Type-C.

În stânga au adus slotul pentru cardurile SD, USB 2.0 și LED-urile de notificare pentru procesor, alimentarea cu energie. Deasupra display-ului se află camera ce filmează la 720p. Mi-aș fi dorit să găsesc o cameră web integrată ce duce minim 1080p. Nu de alta, dar suntem în 2017.

Alt element pe care l-aș fi apreciat pentru polivalență – alimentarea să se facă pe USB type-C și nu pe jack dedicat. Asta că tot există trendul de a trece cu cățel și purcel pe USB Type-C, iar un încărăctor de acest fel aș spune că ar fi complete peisajul.

Mai multe detalii în galeria de imagini ce însoțește articolul.

Tastatură și touchpad

Cea mai bună tastatură de când testez laptopuri și sunt un utilizator cârcotaș aici. Asta și pentru că scriu mult și am nevoie de o tastatură făcută cu cap. În cazul lui UX430UQ avem tastatură chicklet luminată, cursă a tastelor de 1.4 mm. Ca utilizator de tastatură Apple pe fir m-am adaptat instantaneu și am atins viteza de lucru cât ai clipi. Tastele sunt bine delimitate, ușor de accesat.

Touchpad-ul este acoperit cu sticlă, iar în partea dreaptă superioară dați de un cititor de amprentă. Și aici am rămas uimit în senz pozitiv, față de ceea ce am pe UX310UQ-ul meu sau pe ROG-ul din dotare. Touchpad-ul de pe Zenbook UX430 este din altă clasă, precis, prompt, excelent calibrat.

Autonomie

ASUS promite până la 9 ore de autonomie din partea baterie cu 3 celule. În funcție de scenariul de utilizare am prins de la 3 ore – 3 ore și jumătate până la 6 – 7 ore. Mă refer la un regim de utilizare continuu. Contează luminozitatea, modul de utilizare al bateriei, aplicațiile rulate și gradul de complexitate, cât activeaz din CPU și memorie la nivel de resurse.

Preț 

ASUS Zenbook UX430UQ cu Intel Core i7-7500U, 16 GB RAM, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 940 MX, 256 GB pe SSD de tip M.2 – 6099 lei la eMAG;

ASUS Zenbook UX430UQ cu Intel Core i5-7200U, 8 GB RAM, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 940MX, SSD de 256 GB – 4599 lei la eMAG.

Concluzii

ASUS Zenbook UX430UQ este o alegere inspirată pentru cei ce caută portabilitate, design din liga premium, fiabilitate în timp și nu în cele din urmă, calitate. Cu greu am găsit și puncte CONTRA.

PRO

  • design ce mizează pe eleganță, atenție maximă la detalii și construcție premium;
  • compact – display de 14 inch în format de ultraportabil de 13.3 inch;
  • display ce punctează la unghi de vizualizare și reproducere corectă a culorilor;
  • sunet puternic și clar, mult bass pentru categoria sa de preț;
  • hardware suficient de puternic, fără cine știe ce zgomot, fără supraîncălzire;
  • conectivitate decentă;
  • tastatură și touchpad de-a dreptul excelente;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • cameră web ce filmează la 720p, când 1080p ar fi fost o adiție în rând cu tehnologia din ultimii ani;
  • încărcarea pe USB Type-C ar fi fost un alt element de bun augur;
  • mini DisplayPort-ul ar fi completat partea de conectivitate.

Categorii: notebookreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.