Seria de smartphone-uri flagship Zenfone de la ASUS a venit în ultimii ani numai sub formă compactă (Zenfone 8, Zenfone 9 și Zenfone 10), asta după ce câteva ediții au propus module foto rabatabile (Zenfone 6 și Zenfone 7 și 7 Pro). Pentru anul acesta însă, strategia se schimbă și vedem ca prim exponent al seriei Zenfone 11 modelul Ultra. Am întrebat dacă ASUS are în pregătire și o versiune compactă, așa cum au fost cele din anii trecuți, dar nu am putut obține nici o negare, dar nici o confirmare.
În fine, despre ASUS Zenfone 11 Ultra se cam știa tot ce se putea chiar înainte de lansarea oficială, așa că nu mai vine pentru nimeni ca o surpriză faptul că acest smartphone este de fapt o variantă ușor modificată a unui ROG Phone 8. Așadar, să nu vă mire dacă voi face tot felul de paralele între cele două modele, mai ales că ROG Phone 8 Pro abia ce a primit un review complet din partea mea.
Începem, ca de obicei, cu specificațiile detaliate pentru dispozitivul „vedetă” de aici, specificații pe care le-am așezat tocmai lângă cele ale ROG Phone 8 Pro, pentru a observa mai ușor care sunt principalele diferențe cu care vine ASUS Zenfone 11 Ultra.
Review video:
Specificații smartphone ASUS Zenfone 11 Ultra
Date tehnice
SmartphoneASUS Zenfone 11 Ultra ASUS ROG Phone 8 Pro
Ecran E6 Flexible AMOLED de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 388 ppi, rată de refresh maximă de 144Hz, LTPO cu rată variabilă de la 1 la 120 Hz, luminozitate maximă 1600 niți cu până la 2500 niți în peak, sticlă de protecție Corning Gorilla Glass Victus 2 E6 Flexible AMOLED de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 388 ppi, rată de refresh maximă de 165Hz, LTPO cu rată variabilă de la 1 la 120 Hz, luminozitate maximă 1600 niți cu până la 2500 niți în peak, sticlă de protecție Corning Gorilla Glass Victus 2
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 pe 4nm, Octa-core cu 1 x 3.3GHz pe Cortex-X4 + 5 x 3.2GHz pe Cortex-A720 + 2 x 2.3GHz pe Cortex-A520
Memorie 12 / 16 GB LPDDR5X
256 GB / 512 GB UFS 4.012 / 16 / 24 GB LPDDR5X
256 GB / 512 GB / 1 TB UFS 4.0
GPU Adreno 750
Sistem de operare Android 14 cu Zen UI Android 14 cu ROG UI
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, NFC, localizare prin GPS, GNSS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS și NavIC, jack audio de 3.5 mm, USB Type-C dual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, NFC, localizare prin GPS, GNSS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS și NavIC, jack audio de 3.5 mm și 2 x USB Type-C
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide cu senzor Sony IMX890, 1/1.56 inch, f/1.9, OIS cu Hybrid Gimbal Stabilizier 3.0, PDAF
- 32 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), f/2.4, OIS, PDAF
- 13 Megapixeli Ultrawide (120°), f/2.2
Filmează 8K cu 24 fps, 4K cu 30/60/120 fps
Cameră frontală de 32 Megapixeli, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), wide la 90°, f/2.0
Filmează Full HD cu 30 fps
Baterie 5500 mAh, încărcare pe fir cu maxim 65W, încărcare wireless Qi cu maxim 15W
Alte detalii Rezistență la lichide și praf conform standardului IP68, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo Rezistență la lichide și praf conform standardului IP68, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo, butoane capacitive AirTrigger
Greutate 224 grame 225 grame
Dimensiuni 163.8 x 76.8 x 8.9 mm
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea pentru review în ceea ce pare pachetul de retail, cu mențiunea că avem în față, cel mai probabil, un exemplar destinat testelor media. În cutie, pe lângă telefon, am mai găsit și un bumper, un cablu USB-C la USB-C și o agrafă pentru acces la slotul sim. Cel mai probabil, în pachetel de retail vor exista și ceva pliante, aici nu au fost. Pe de altă parte, niciun ASUS Zenfone 11 Ultra nu va primi încărcător în cutie.
Ați remarcat probabil că nu am scris „husă”, ci „bumper” când m-am referit la acel accesoriu negru din pachet. Asta fiindcă nu este vorba despre o husă și nici o carcasă de protecție, ci doar despre un bumper din plastic tare, care acoperă, la fel ca la ROG Phone 8, doar colțurile și latura de sus pe margini. În rest, decupaje mari, cu toate că spatele este într-adevăr cu totul îmbrăcat. Bumperul copiază modelul cu linii oblice de pe spatele telefonului, model ce face referire la logo-ul ASUS introdus odată cu aniversarea celor de 30 de activitate pentru compania taiwaneză.
Din păcate, bumperul nu generează cel mai bun grip, deși plasticul este mat. Așadar, ASUS Zenfone 11 Ultra rămâne alunecos inclusiv cu acest accesoriu de protecție montat, ce-i drept aderența în palmă fără acesta este și mai scăzută. Da, trebuie să ai ceva grijă cu ASUS Zenfone 11 Ultra, nu se așează cel mai sigur în mână, spatele plat din sticlă mată nu-l ajută.
ASUS Zenfone 11 Ultra poate fi ales în patru culori pentru spatele din sticlă, cu două nuanțe ce fac trimitere la elemente din natură: Skyline Blue (ca telefonul de față), Misty Grey, Desert Sand și Eternal Black.
Ca design, ASUS Zenfone 11 Ultra este un ROG Phone 8 mai „domesticit”, să zic așa. Marea diferență față de telefonul de gaming constă în forma modulului cu cei trei senzori foto-video de pe spate, care nu mai are un colț decupat. Modulul are acum o formă dreptunghiulară și iese la fel de tare în relief. Nu mi se pare cea mai omogenă sau simetrică implementare, dar acestea sunt aprecieri ce pot intra în speța zicalei „De gustibus non est disputandum”.
Marginile din jurul display-ului sunt mici pe toate laturile, cea de jos fiind o idee mai lată decât celelalte.
Ar mai fi o diferență față de ROG Phone 8 Pro, care nu ține de aspect, cât de construcție. La telefonul de gaming aveam certificare IP68, în timp ce la Zenfone 11 Ultra nu am găsit nicio informație în acest sens.
UPDATE: Se pare că și ASUS Zenfone 11 Ultra are certificare IP68, inițial informația nu a fost cuprinsă în materialele de informare pe care le-am primit de la ASUS. Acum, după ce a avut loc lansarea oficială, informația legată de certificarea IP68 este oficial afișată pe site-ul global ASUS.
ASUS Zenfone 11 Ultra este foarte solid construit, extrem de zdravăn, dar vine cu un dezavantaj, legat de greutatea telefonului. Cu 224 de grame, îl simți mereu în buzunar. Pe de altă parte, chiar nu am nimic de comentat legat de calitatea de fabricație, una demnă de orice flagship, chiar din zona premium, să o numim așa.
Ecran și sunet
Nici despre ecran nu am ce să comentez negativ. Este acel E6 flexible AMOLED pe care l-am apreciat la maximum și în cazul lui ROG Phone 8 Pro, cu singura diferență că în cazul de față rata maximă de refresh este de 144 Hz și nu de 165 Hz ca la telefonul de gaming. În schimb, vine cu aceleași „bunătăți” precum rată variabilă de la 1 la 120 Hz, are culori vibrante, care pot fi reglate după plac, contrast infinit și o luminozitatea excelentă, care nu pune probleme de lizibilitate nici în soare puternic.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe ASUS Zenfone 11 Ultra:
Sunetul extern, de tip stereo, cu difuzor la bază care este acompaniat de cel pentru apeluri, este și el foarte bun. Parcă nu mai este fix același de pe ROG Phone 8 Pro, dar mă pot înșela aici. Totuși, nu pare atât de plin, cu un bass așa de prezent și la o intensitate maximă atât de ridicată. Nu trebuie să înțelegeți greșit, sunetul extern al ASUS Zenfone 11 Ultra este foarte bun chiar și pentru zona flagship, dar parcă nu este chiar cel de pe ROG Phone 8 Pro.
Ce a rămas de la modelul de gaming și este bine că a rămas, este jack-ul audio de 3.5 mm. Iar de aici primim un sunet de top, căruia cu greu îi pot reproșa ceva, mai ales în compania unor căști bune.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Mai nimic schimbat nici aici față de ROG Phone 8, cu același chipset, cu același tip de memorie RAM (LPDDR5X) și de memorie internă (UFS 4.0). Ce nu cred că s-a păstrat la ASUS Zenfone 11 Ultra față de modelul de gaming este sistemul complex și extins de răcire. Nu spun că nu mai este acolo, ci doar că în materialele primite de la ASUS nu se specifică nicăieri nimic despre acesta, așa că înclin să cred că nu mai este același de la ROG Phone 8 Pro.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 11 Ultra:
Altceva care nu s-a preluat este interfața ROG UI, înlocuită cu cea Zen UI. Este una plină de opțiuni suplimentare față de un Android 14 nativ, dar poate arăta ca acesta. Există opțiunea de a folosi aspectul optimizat ASUS sau pe cel original Android, așa că ai această posibilitate.
Interfața Zen UI cu Android 14 pe ASUS Zenfone 11 Ultra:
Ce am apreciat la maxim este cum se „mișcă” totul la ASUS Zenfone 11 Ultra. Interfața răspunde instant și cu tranziții rapide, orice actualizare și instalare de joc sau aplicație se face imediat, iar numărul de aplicații preinstalate este foarte redus. În afara celor de la Google, mai avem doar Facebook, Gallery, GlideX, Instagram, Link to Windows, Phone Clone, Tips și Weather. Puține, deloc intruzive și unele pe care chiar cred că le va folosi mai toată lumea.
Ce nu este tocmai de lăudat la Zenfone 11 Ultra este perioada garantată pentru care acest smartphone va primi suport software. Vor fi valabile două actualizări ale sistemului de operare (deci se va ajunge la Android 16) și 3 ani de update-uri de securitate. Cam puțin când ne amintim că unii competitori au ajuns la 7 ani pentru ambele cerințe.
Performanță
După ce am rulat aceleași teste de benchmark prin care a trecut și ROG Phone 8 Pro, am pus scorurile lui ASUS Zenfone 11 Ultra lângă cele ale fratelui geamăn de gaming. Mai mult sau mai puțin ciudat, observăm că în unele teste Zenfone 11 Ultra este în fața fratelui care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie mai performant. Doar că nu este chiar așa în toate cazurile, iar acolo unde există, diferența este marginală.
Teste benchmark
SmartphoneASUS Zenfone 11 Ultra ASUS ROG Phone 8 Pro
AnTuTu v10.2.3 / v10.1.9 2132131 puncte 2160457 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
21246 puncte
62838 puncte
3271.67 MB/s
3114.6 MB/s
21273 puncte
53398 puncte
2290.84 MB/s
2939.21 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
2272 puncte
7156 puncte
2246 puncte
7134 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay Vulkan
Maxed Out!
5237 puncte
8706 puncte
Maxed Out!
5175 puncte
8679 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Aztec Ruins Vulkan (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1
109 fps
119 fps
117 fps
120 fps
112 fps
125 fps
131 fps
165 fps
Testele de benchmark rulate pe ASUS Zenfone 11 Ultra:
Ce pot spune despre temperaturile atinse de ASUS Zenfone 11 Ultra în timpul rulării testelor de benchmark este că acestea cresc repede, foarte repede în sarcinile complexe. Se ajunge ca după ce s-a terminat AnTuTu telefonul să fie fierbinte pe mai tot spatele, dar și pe șasiu și pe ecran. Dacă rulezi acest test în buclă de 3 – 4 ori vor fi atinse temperaturi care vor forța telefonul să închidă aplicația, din cauza temperaturilor de pe componente.
Conectivitate
ASUS Zenfone 11 Ultra renunță la cel de-al doilea USB-C prezent pe ROG Phone 8 Pro, dar nu am găsit nici compatibilitate pentru rețelele Wi-Fi 6E. Am un router cu suport pentru așa ceva, dar ASUS Zenfone 11 Ultra nu „vede” rețeaua pe 6 GHz, semn că este o limitare aici, care nu a fost prezentă și pe ROG Phone 8 Pro. Poate este nevoie de un update de software care nu a venit înainte de lansarea oficială. Cert este că în specificațiile oficiale în dreptul lui ASUS Zenfone 11 Ultra este afișatp compatiblitate cu rețele Wi-Fi 7, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz.
În rest, aceleași elemente prezente, atât pe zona wireless (diferență la Bluetooth 5.4 aici, 5.3 la ROG Phone 8 Pro), cât și pe cea fizică. Apropo de aceasta, elementele de conectivitate prin contact direct sunt poziționate astfel: jos vedem portul USB-C, slotul SIM, jack-ul audio de 3.5 mm, difuzor și microfon, latura din stânga este complet liberă, sus apare un al doilea microfon, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.
Senzorul optic de amprentă de sub ecran este bine poziționat, ușor de ajuns la el. Recunoaște amprentele de fiecare dată și o face extrem de rapid.
Camere foto și video
Nici aici nu s-au făcut schimbări față de ROG Phone 8 Pro. Aceiași patru senzori, pe care i-am explicat în detaliu în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.
Aplicația Camera este una clasică în lumea Android, totul este poziționat acolo unde te aștepți să fie dacă ai folosit un smartphone cu sistem de operare de Google mai recent de 3 ani.
Interfața aplicației Camera de pe ASUS Zenfone 11 Ultra:
În ceea ce privește capturile foto pe timp de zi, totul bine. Doar pozele ultrawide mi se pare că puteau fi mai bune, nu sunt de nivel flagship, nicidecum. În rest, umai de bine, inclusiv de la lentila telephoto cu zoom optic 3X, care reușește capturi surprinzător de reușite inclusiv la zoom 10X. Ce-i drept aici nu-i totul la fel de fiecare dată, uneori mai se dă greș, dar vorbim totuși de zoom 10X, așa că și mâna noastră contează uneori.
Poze Ultrawide 0.7X, Wide 1X, Zoom 2X, 3X și 10X realizate cu ASUS Zenfone 11 Ultra:
În low light, din nou bine, cu excepția pozelor Ultrawide, care nu se ridică nici ele la nivel de flagship. Aș spune că nici ceilalți senzori nu scot rezultate impresionante de fiecare dată, nu așa cum ai vrea să primești de la un vârf de gamă cu pretenții.
Poze în low-light cu modul Noapte activat pe ASUS Zenfone 11 Ultra (Ultra Wide 0.7X, Wide 1X și Zoom 3X):
Camera frontală de 32 Megapixeli îmbină patru pixeli într-unul singur și astfel rezultatele finale sunt de 8 Megapixeli (3264 x 2448 pixeli). Cu suficientă lumină în cadru avem parte de selfie-uri cel puțin decente, dar nimic uimitor. Sunt două perspective dintre care poți alege, marcate 0.7 și 1X, și pentru ambele este disponibil modul Portret, care face treabă bună, dar nu exemplară.
Poze realizate cu camera frontală de pe ASUS Zenfone 11 Ultra (Ultrawide și Wide, fără și cu mod Portret):
La partea de filmare, avem aceleași capabilități ca la ROG Phone 8 Pro, așa că vă invit să urmăriți exemplele video de la review-ul respectiv. Merită apreciat din nou, modul de filmare 4K la 120 fps, care nu este prezent pe multe alte smartphone-uri, unele dintre ele cu pretenții mult mai mari decât afișează acest ASUS Zenfone 11 Ultra.
Autonomie
Din nou bine, bateria de 5500 mAh chiar face față fără nici cea mai mică probleme la o utilizare normală timp de două zile. Pus serios la treabă, ASUS Zenfone 11 Ultra va consuma rapid energia din baterie, dar asta înseamnă jocuri grele, care nu sunt neapărat recomandate acestui model, ci fratelui de gaming ROG Phone 8.
Oricum, autonomia în regim normal și chiar intensiv (a se citi fără jocuri grele și cu multe zeci de minute pe zi) nu are cum să dezamăgească la ASUS Zenfone 11 Ultra.
Despre încărcare nu voi spune nimic, cum nu spun niciodată în cazul telefoanelor care nu primesc adaptor în pachet. ASUS Zenfone 11 Ultra suportă încărcare rapidă cu până la 65W (HyperCharge de la ASUS), dar și încărcare rapidă de tip PD 3.0 și la standard PPS. Avem și încărcare wireles, dar limitată la 15W și fără reverse charging.
Preț
ASUS Zenfone 11 Ultra – de la 4.999 lei pentru versiunea cu 12 / 256 GB, în timp ce variantele cu 16 / 512 GB pleacă de la 5.499 lei. În perioada 14 martie – 14 aprilie 2024 va fi afișată o reducere de 500 de lei în eShop-ul ASUS. (prețurile sunt valabile la data publicării acestui review).
ASUS Zenfone 11 Ultra este un smartphone ce atacă în aplomb segmentul flagship și care se poate pune lângă oricare competitor din această zonă. Nu este perfect și i-aș putea ierta cea mai mare parte din minusuri și micile deficiențe dacă ar fi venit la un preț mai așezat. Altfel, îmi este greu să cred că cineva va alege un ASUS în detrimentul altor competitori cu nume mai grele în piața de smartphone-uri. Repet, Zenfone 11 Ultra nu este deloc rău, bifează bine și foarte bine multe dintre capitolele de analiză, dar este drept că la altele putea face o figură mai bună.
ASUS Zenfone 11 Ultra a fost testat timp de 7 de zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.