Diverse

Se pare că nimeni nu scapă de ochiul vigilent al Uniunii Europene, iar acum la rând este gigantul chinez AliExpress. Conform celor mai noi informaţii, Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva AliExpress cu privire la încălcarea DSA (Legea privind serviciile digitale).

Ancheta va verifica aspecte legate de gestionarea și reducerea riscurilor, moderarea conținutului, mecanismul intern de tratare a plângerilor, transparența publicității și a sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și accesul cercetătorilor la date.

Există indicii de încălcare a articolelor 16, 20, 26, 27, 30, 34, 35, 38, 39 şi 40 din DSA, iar prin verificările aspectelor menţionate mai sus, Comisia Europeană va încerca să descopere dacă AliExpress se face vinovată de încălcarea parţială a legii privind serviciile digitale din Uniunea Europeană.

Pentru cei care nu ştiu, DSA (Legea privind serviciile digitale) reprezintă actul legislativ al Uniunii Europene care urmăreşte să facă mediul online mai sigur, mai transparent şi mai corect pentru toţi europenii, în special copiii.

Toate platformele online sunt obligate prin această lege să aplice măsuri pentru combaterea conţinutului, bunurilor şi serviciilor ilegale, protejarea minorilor, să le ofere utilizatorilor informaţii cu privire la reclamele pe care le văd, să furnizeze expuneri de motive unui utilizator afectat de orice decizie de moderare a conţinutului, să ofere utilizatorilor acces la un mecanism de tratare a plângerilor pentru a contesta deciziile de moderare a conţinutului etc.

Rămâne de văzut cum se va finaliza ancheta Comisiei Europene şi cum va fi sancţionată AliExpress (pentru că va fi, aşa ne-a obişnuit Uniunea Europeană în ultima perioadă, să amendeze pe toată lumea).

Surse: profit.ro, digi24.ro