ASUS Zenfone 2 Laser – review

27/09/2015

ASUS mizează din ce în ce mai puternic pe telefoanele sale cu Android. În 2014 au adus o linie întreagă de modele, iar în 2015 aș spune că au rafinat rețeta, iar linia Zenfone 2 uimește prin raportul preț / specificații.

Cred că ASUS Zenfone 2 în varianta de top și acum este cel mai ieftin smartphone cu 4 GB memorie RAM, pe lângă faptul că a fost primul telefon comercializat cu atât de mult RAM.

ASUS-Zenfone-2-Laser (10)

ASUS Zenfone 2 Laser dorește a aduce tehnologia de detecție cu laser pe telefoanele din categoria mid-range. Pe piața din România găsiți ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL și ASUS Zenfone 2 Laser ZE500KL. 

Care sunt diferențele între cele două variații de ASUS Zenfone 2 Laser?

ASUS-ZE550KL-ASUS-ZE500KL

ASUS-Zenfone-2-Laser (2)

Cu tot respectul pentru ASUS, un sistem mai simplu de delimitare al versiunilor cred că ar fi de mare folos. Mă descurc să văd diferențele și toate cele, dar un utilizator neavizat se pierde prin codurile utilizate. În lumea telefoanelor mobile nu este ca la notebook-uri, iar pentru o promovare de bun augur, denumiri mai simple și delimitări clare sunt recomandate.

Am testat ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL cu procesor Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare.

Specificații ASUS Zenfone 2 Laser

specificatii-ASUS-Zenfone-2-Laser
Design

ASUS-Zenfone-2-Laser (1)

În cutie dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm*, încărcător pe USB, manuale cu instrucțiuni de utilizare. ASUS Zenfone 2 Laser = ASUS Zenfone 2 în varianta de top, designul, finisarea și materialele fiind aceleași.

*În pachetul de retail nu veți da de căști pentru Zenfone 2 Laser ZE550KL și ZE500KL. 

Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la bateria de 3000 mAh, la sloturile dedicate celor două cartele microSIM și la lăcașul gândit să andocheze un card microSD cu până la 128 GB spațiu de stocare. Observ că ASUS comercializează Zenfone 2 ZE550KL și ZE500KL în mai multe variante de culoare, de fapt capacul spate în diferite culori. Teoretic, poți merge pe capace interschimbabile. Practic, nu știu dacă ASUS vinde astfel de accesorii. ASUS comercializează capace interschimbabile, momentan doar pe negru pentru ASUS ZE500KL. 

ASUS Zenfone 2 Laser păstrează controlul volumului sub camera de 13 Megapixeli, power în partea superioară și la baza ecranului se află trei taste capacitive. Nu impresionează prin margini care să se apropie de noțiunea borderless, dar nici nu are zone largi neutilizabile. Raportul display / corp al terminalului fiind de 70.8%, unul destul de bun pentru un smartphone din categoria mid-range.

Nu trebuie să vă speriați de grosimea de 10.8 mm, ea este atinsă doar în punctul central, spatele telefonului fiind curbat, de la stânga la dreapta cu muchii subțiri de 3.9 mm și o zonă centrală de grosime mai mare, valoarea amintită. O astfel de formă a spatelui ajută la o poziționare cât mai naturală în palmă. Capacul spate ajută la grip, o textură plăcută, mat și nu reliefează amprentele adunate în timp.

ASUS Zenfone 2 Laser îl consider a fi un telefon practic, un grip ce ajută la folosirea smartphone-ului cu o singură mână, relativ compact pentru cei 5.5 inch ai display-ului, bine închegat, rezistent la o utilizare îndelungată.

Ecran și sunet

ASUS-Zenfone-2-Laser (17)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, o densitate a pixelilor de 267 ppi. Nu cred că o rezoluție HD vi se mai pare cine știe ce, mai ales în nebunia asta în care telefoane de 5.5 inch ajung să redea rezoluțiie Quad HD / 2560×1440 pixeli.

Totuși, ASUS Zenfone 2 Laser nu oferă o rezoluție de mare angajament, dar display-ul îl consider suficient de bun, nu vezi pixeli pe display, ai parte de o luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, culori naturale, reflecții reduse ale spațiului ambiant, utilizabil și sub acțiunea directă a razelor de soare.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spate, o grilă generoasă îi anunță prezența. Livrează un sunet bine calibrat, fără a impresiona neapărat la capitolul volum. La maxim nu distorsionează deloc și are suficient de mult bass. Pus pe o suprafață plană se aude bine, asta în contextul în care spatele telefonului are o formă curbată și speaker-ul nu este obturat. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face de sub camera de 13 Megapixeli, aici ai nevoie de un oarece timp de acomodare. Nu înțeleg de ce ASUS nu a adus și butonul power în aceeași zonă, ar fi fost mai ușor de accesat decât în partea superioară.

Căștile in-ear din pachet sunt destul de bune, audiție imersivă și calitate de top. Îmi place să văd că ASUS a dat atenție capitolului sunet.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenfone-2-Laser (18)

Am testat modelul ZE550KL cu procesor Qualcomm Snapdragon 410 și toate considerațiile mele se leagă de această variantă, cea cu Snapdragon 615 nu cred că a ajuns momentan în România. Snapdragon 615 este un CPU octa-core, tot de la Qualcomm, teoretic, cu performanțe superioare lui Snapdragon 410.

Hardware-ul de pe ASUS ZE550KL – Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53, 64-bit, Adreno 306 în poziția de accelerator grafic, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Rulează Android 5.0 Lollipop cu ASUS Zen UI, interfața grafică pe care ASUS mizează pe telefoanele și tabletele sale cu sistemul de operare mobil gândit de Google. ASUS Zenfone 2 Laser nu agață în meniu, nu oferă momente de lag, chiar și când te joci și alte activități se desfășoară în fundal / update software pentru aplicații, spre exemplu.

Pe de altă parte, mi se pare o interfață destul de aglomerată, multe aplicații, se duce cam departe de ceea ce vrea Google cu interfața stock. Ar fi cazul ca ASUS să mai dea jos din aplicații și servicii, să ia exemplul celor de la Samsung ce la TouchWiz au început a oferi un UI aerisit.

O parte dintre aplicațiile preinstalate pe ASUS Zenfone 2 Laser merg a fi dezinstalate pentru totdeauna (jocurile și alte câteva aplicații, restul pot fi doar dezactivate, dar ocupă spațiu din memoria terminalului).

Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 2 Laser:

Aplicații Google: Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Plus, Google Maps, Google Photos, Play Music, Play Store, Google StreetView, Căutare vocală prin Google, YouTube;

Aplicații ASUS & altele:

ASUS Cover – pentru cei ce folosesc o husă ASUS de tip cover;

ASUS Suport – informații legate de ZenUI și suport pentru diverse eventuale probleme avute cu telefonul;

AudioWizard – setări personalizate pentru sunet;

Auto-Start Manager – setezi aplicații care să pornească în mod automat, dezactivezi pe cele pe care nu le dorești pornite;

Backup – opțiune de salvare a datelor aplicațiilor și restore în funcție de situație;

DataTransfer – pentru conectarea lui Zenfone 2 Laser cu telefoanele mai vechi ce au conectivitate bluetooth;

Do It Later – salvezi task-uri pe care să le faci peste zi, remindere și toate cele;

FileManager – nu are nevoie de o descriere;

Flashlight – lanternă ce se folosește de cele două LED-uri flash;

Radio FM – are nevoie de căștile din pachet ca să funcționeze;

Kids Mode – pentru momentele în care-l lași pe junior să se joace pe telefon;

LiveWater – wallpaper animat ce-l poți seta și în background;

MiniMovie – pe baza fotografiilor din telefon poți face un scurt clip și-l poți share-ui în social media;

Mirror – oglindă ce se folosește de camera frontală;

MyASUS – suport 24/7 din partea ASUS, din păcate nu și în limba română;

PhotoCollage – din denumirea aplicației aflați cu ce se ocupă;

Power Saver – util pentru cei interesați să beneficieze de un plus de autonomie;

Setup Wizard – parcurgi pași din procedura inițială de activare a telefonului;

Remote Link – transformă telefonul în touchpad wireless pentru PowerPoint și Windows Media Player de pe PC;

Share Link – transfer de fișiere fără a necesita o conexiune la o rețea mobilă;

Splendid – setări personalizabile pentru ecranul IPS;

SuperNote – iei notițe pe smartphone;

Teme – sunt câteva teme preinstalate, mi-aș dori să văd un magazin online cu o colecție cât mai vastă, în genul a ceea ce oferă Samsung, HTC, Xiaomi etc;

TripAdvisor – aplicație utilă celor ce călătoresc mult;

ZenCircle – din păcate nu și în România, rețea socială cu filmulețe create pe telefon;

ZenTalk – forum dedicat Zenfone-urilor.

Observați că lista este destul de generoasă. Nu? Întrebarea o consider retorică. Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, fără nicio problemă. Need For Speed: Most Wanted îl duce fără lag, nu la fel se poate spune și de Grand Theft Auto: San Andreas, unde lag-ul persistă și nu poți avansa în gameplay.

Galerie cu screenshots din interfața lui ASUS Zenfone 2 Laser;

Performanță

Screenshot-ASUS-Zenfone-2-Laser (35)

Rezultatele obținute în testele de benchmark le-am compilat în tabel:
teste-benchmark-ASUS-Zenfone-2-Laser

Screenshots cu testele de benchmark făcute pe ASUS Zenfone 2 Laser;


Conectivitate

ASUS-Zenfone-2-Laser (14)

Punctează bine la capitolul conectivitate, lipsește Wi-Fi-ul dual-band și Wi-Fi-ul în standard ac. Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, oferă suport pentru două cartele de tip microSIM, ambele active în standby.

Alte elemente de conectivitate implementate pe ASUS Zenfone 2 Laser: Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct și Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, radio FM cu căștile din pachet conectate. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și butonul de power, la bază de portul microUSB, reglarea volumului se face de sub camera de 13 Megapixeli.

Rezultate obținute cu SpeedTest pe ASUS Zenfone 2 Laser pe conexiune Gigabit;

SpeedTest-ASUS-Zenfone-2-Laser

În apelurile de voce s-a descurcat bine spre foarte bine, claritate a vocii, semnal ok. Nimic de punctat negativ în acest domeniu. Nu am avut partea de reporniri din senin, de crash-uri de vreun fel. Și-a făcut datoria cu brio.

Cameră foto și video

ASUS-Zenfone-2-Laser (5)

Aici este aici, cu bune și rele. Camera de 13 Megapixeli ar trebui să fie elementul central și unul dintre punctele de atracție în achiziția lui ASUS Zenfone 2 Laser. Pe lângă autofocusul clasic aduce și detecție cu laser, de aici viteza cu care Zenfone 2 Laser își face focusul în fotografiile sale. LED-ul flash este de tip dual și ajută mult în imaginile în care ai nevoie de lumină. Camera frontală afișează 5 Megapixeli și merge pe tehnologia fixed focus.

Îmi place aplicația dedicată, aerisită, ușor de parcurs, multe funcții adăugate. Pe de altă parte ar fi de criticat două elemente: zgomotul de imagine pe care-l scoate în situațiile cu lumină redusă și în momentul în care intră o lumină mai puternică în micuțul obiectiv al senzorului principal distorsionează imaginea, spre exemplu o rază de soare cât de mică. Mă gândesc că un update de firmware ar mai rezolva din aceste probleme și Zenfone 2 Laser ar deveni un camera phone în adevăratul înțeles al termenului.

Clip făcut cu ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL;

Fotografii făcute cu ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL;

Autonomie

ASUS-Zenfone-2-Laser (15)

Display IPS cu rezoluție HD, procesor Qualcomm Snapdragon 410 ce promite consum redus al energie și acumulator de 3000 mAh, de aici și o autonomie bună din partea lui Zenfone 2 Laser ZE550KL.

Am impresia că se duce spre 1.5  – 2 zile cu luminozitatea la 50% + utilizare moderată cu multe apeluri, mesaje, jocuri, browsing.

În redarea playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a rezistat 8 ore și 57 de minute (de la 100 la 5%, luminozitatea setată la valoare maximă, conexiune Wi-Fi)

Preț

ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL – a fost 1069 lei la eMAG, momentan nu este în stoc.

Concluzii

ASUS-Zenfone-2-Laser (23)

ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL este o alternativă interesantă pentru cei dornici să achiziționeze un telefon cu preț în jurul a 1000 de lei, un smartphone conceput de un brand A-list cu suport software în viitorul apropiat, garanție la nivel local, ansamblu de camere foto pe care l-aș considera decent, autofocus făcut în ritm alert și o autonomie peste clasa mid-range din care face parte.

Cred că o parte din limitele pe partea de procesare a imaginilor sunt date de procesorul Qualcomm Snapdragon 410, unul din categoria low-cost. Aș avea curaj să fac pariu că varianta de Zenfone 2 Laser cu Snapdragon 615 se descurcă mult mai bine.

PRO

  • design plăcut, grip de-a dreptul excelent;
  • display ce punctează bine la capitolul luminozitate;
  • sunet bine calibrat, mult bass și audiție de top cu ajutorul căștilor din pachet;
  • autofocus făcut în mare viteză;
  • înregistrează clipuri video la o calitate foarte bună;
  • autonomie foarte bună.

CONTRA

  • prea multe aplicații preinstalate, doar o mică parte pot fi dezinstalate pentru totdeauna;
  • jocurile cu grafică complexă nu sunt rulate fără lag, procesorul Snapdragon 410 își arată limitele;
  • camera de 13 Megapixeli are momente în care nu știe să scape de zgomotul de imagine;
  • ASUS Zenfone 2 ZE550 cu specificații similare, fără detecție cu laser și cu procesor Intel quad-core la 1.8 GHz + 2 GB RAM îl consider a fi o alternativă mai inspirată, din păcate, am remarcat că a dispărut din oferta magazinelor românești. Nu a sosit pe canal oficial în România, sare din schemă. 

Partea de unboxing și primele impresii;

httpvh://youtu.be/tzvvAeSIAQQ

Galerie de imagini cu ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.