ASUS Zenfone 8 a fost telefonul meu principal pentru mai bine de un an de zile și i-am apreciat la maximum principalele avantaje, cel mai important fiind dat, așa cum probabil vă așteptați, de dimensiunile mici. Un adevărat flagship într-un corp compact, ce nu a făcut mari compromisuri spre a atinge acest deziderat. Nu există încărcare wireless sau slot pentru card microSD, caracteristici pe care nu le regăsim nici la ASUS Zenfone 9. De fapt, diferențe majore, notabile, între cele două generații nu sunt, doar în dreptul chipset-ului și pe partea de camere foto au apărut îmbunătățiri și o idee la capacitatea bateriei observăm un plus.
Specificații pentru ASUS Zenfone 9
Eu am primit un exemplar ASUS Zenfone 9 în urmă cu doar 3 zile, deci nu aș putea pune atât de repede cap la cap un review complet, așa că mă limitez la câteva prime impresii, „la cald” cum s-ar spune, fiindcă telefonul este chiar în fața mea în timp ce aștern aceste rânduri de text.
ASUS Zenfone 9 a venit la mine în ceea ce pare cutia de retail, care însă nu a fost sigilată și sunt semne că și altcineva l-a mai întors pe toate fețele înaintea mea.
În fine, în pachet mai este o husă din plastic rigid, încărcător rapid la 30W pe USB-C, un cablu USB-C la ambele capete, agrafă pentru accesul la slotul sim și un pliant cu diferite informații.
Probabil cea mai mare schimbare pe care o pot pune în dreptul lui ASUS Zenfone 9 față de modelul pe care îl înlocuiește ține de design. Dimensiunile au scăzut la Zenfone 9 pe lungime și lățime, dar a fost majorată grosimea, cu doar 0.2 mm, ce-i drept.
Însă, aparte de dimensiuni, ASUS Zenfone 9 vine cu un aspect total schimbat. A dispărut sticla de pe spate, fiind acum înlocuită cu o suprafață texturată ce se simte… altfel decât orice alt material pe care l-am mai întâlnit la telefoanele ce au mai ajuns pe la mine. Cel mai probabil, vorbim despre un policarbonat tratat într-un mod unic, spre a ajunge la textura aceasta ușor rugoasă, care se aseamănă la atingere cu… cartonul. Nu-i vorba în mod clar despre așa ceva, doar că este cea mai la îndemână comparație pe care o pot face.
Spatele are și niște reflexii ușoare ale unor mici particule, ce se pot descrie ca… sclipiciul, sau, poate mai corect, precum firele de nisip.
În fine, modelul despre care vorbesc aici este de culoare neagră, dar ASUS Zenfone 9 poate fi ales și în alte trei nuanțe. Bine, culorile sunt ceva mai speciale, nu par a fi tocmai simplele nuanțe de roșu, albastru sau alb.
Tot pe spate apare acum un cu totul nou aranjament pentru cei doi senzori foto. Vorbim acum despre două module separate pentru fiecare dintre lentile, ambele cu același diametru, dar care se profilează diferit. Astfel, senzorul principal, cel de sus, iese mai tare din profilul general al telefonului, în timp ce camera ultrawide rămâne doar idee mai ridicată.
Inițial, mi s-a părut că ASUS Zenfone 9 arată ușor ciudat, oarecum disproporționat cu această abordare pentru camerele spate, dar acum nu mi se mai pare nimic ieșit din comun. Doar o chestie de acomodare cu o nouă idee de design.
Și în ceea ce privește marginile, noul model se detașează clar față de predecesorul. Acum avem laterale la unghi drept, cum vom mai tot întâlni de acum înainte, cel mai probabil. Îmi place cum se așează în mână ASUS Zenfone 9, la fel cum mi-a plăcut și Realme C35.
Butonul de Power, de pe laterala din dreapta, sub butoanele de reglaj al volumului, integrează și senzorul de amprentă, dar recunoaște și anumite gesturi, anume de swipe de sus în jos și invers. Gesturi tactile mai recunoaște și o anumită zonă de pe spatele dispozitivului, dar despre toate acestea vorbim pe larg în review. Senzorul de amprentă este așadar acum în butonul Power, față cel amplasat sub ecran la Zenfone 8.
Ecranul, din punctul meu de vedere, a rămas același între generații. Da, era și încă este unul excelent din mai toate direcțiile, poate doar rata de refresh adaptivă să lipsească din peisaj. În rest, mai nimic de reproșat.
Sunetul extern este stereo și nici aici nu aș spune că am remarcat mari deosebiri față de ce era la predecesorul flagship ASUS.
De fapt, rămâne să analizez în zilele următoare tot ce ține de performanță, de camere foto-video, de autonomie și încărcare, spre a putea reveni cu un material complet legat de ASUS Zenfone 9.
Ce mai vreau să adaug aici este că ASUS a gândit și două accesorii ceva mai speciale pentru Zenfone 9. Este vorba despre carcase interesante și un suport pentru bretelele unui rucsac, deosebit de interesant. Puteți afla despre ce vorbesc din clipul video de mai jos:
httpvh://youtu.be/Z17qlSVnSAk
În final, mai adaug doar că dacă sunteți în căutarea unui smartphone compact, dar extrem de puternic, ASUS Zenfone 9 este la momentul actual una dintre cele mai bune opțiuni din universul Android. Practic, ASUS a rafinat rețeta aplicată în cazul Zenfone 8, iar acum avem în față un exemplar ce pare a merita prețul recomandat de lansare ce pleacă de la aproximativ 3.900 de lei. Nu-i puțin deloc, dar care flagship mai este zilele astea ieftin…