Revin în aceeași zi cu încă un review la un produs ASUS. După căștile de gaming, analizăm și un smartphone ce vrea să-și atragă cumpărătorii printr-o autonomie de invidiat.
ASUS Zenfone Max nu aduce neapărat un ecran imens. Diagonala de 5.5 inci nu mai este de mult una considerată în zona phablet, ci a ajuns cea mai folosită de către majoritatea producătorilor. Așadar, particula ”Max” din denumirea smartphone-ului despre care vorbim nu se referă la dimensiunea display-ului. Ea face trimitere la baterie. Cu 5000 de mAh, ASUS Zenfone Max vrea să facă impresie bună la capitolul autonomie.
Până ajungem acolo trebuie să urmăm pașii uzuali.
Specificații pentru ASUS Zenfone Max:
Design
ASUS Zenfone Max a venit direct de la importatorul oficial. Lângă smartphone, în cutie am mai găsit încărcătorul pe USB, un cablu microUSB – USB și căști de tip in-ear. În pachetul de retail veți primi cel mai probabil și un manual de utilizare și certificatul de garanție.
Prima impresie este că particula ”Max” se referă la dimensiuni și greutate. Am spus că diagonala ecranului este în medie pentru zilele noastre, doar că ASUS Zenfone Max putea fi mai compact. Multe smartphone-uri cu display de 5.5 inci sunt și cu 4 – 5 mm mai scurte. Și grosimea este cam mare, dar o putem pune pe seama acumulatorului de mare capacitate. Nu se simte totuși atât de gros precum ne arată tabelul de mai sus, întrucât spatele este curbat către toate cele patru laturi.
Această curbură, precum și plasticul din care este confecționat capacul, unul ce imită pielea, dau un grip bun. Aderența în palmă este esențială la un smartphone cu aceste dimensiuni și greutate de peste 200 de grame.
În rest, nu am nimic de comentat. Încă o dată ASUS arată că are grijă la detalii. Finisările și construcția sunt la un nivel greu de egalat de competitori, mai ales în zona de preț în care concurează ASUS Zenfone Max. Ba da, ar fi ceva de reproșat. Chiar dacă foarte solid, smartphone-ul scoate ușoare zgomote când îl strângem mai tare în mână. Aceste sunete vin de la capacul spate, dar este posibil ca această situație să fie întâlnită doar la exemplarul de test, fiind un model de preproducție.
ASUS Zenfone Max se încadrează în linia de design a gamei Zenfone 2, cu mențiunea că butoanele pentru reglarea volumului nu mai sunt pe spatele terminalului, ci s-au deplasat pe laterala din dreapta, deasupra butonului power.
Privit din față, ASUS Zenfone Max ne arată de ce are o lungime apreciabilă. În partea de jos a ecranului sunt cele trei butoane capacitive consacrate de sistemul Android, sub care mai apare o zonă din plastic. Deasupra display-ului, sub difozorul pentru apeluri, apare logo-ul ASUS. Fără aceste două elemente, am fi avut un smartphone compact pentru o diagonală de 5.5 inci.
Marginea de jur-împrejurul telefonului este confecționată din metal sau un plastic dur ce imită metalul, dar care asigura o rigiditate structurală foarte bună. Nuanța acestei poțiuni de metal este de un auriu care, în funcție de cum bate lumina, sub anumite unghiuri, pare că este de fapt argintie.
În esență, ASUS Zenfone Max este un smartphone foarte bine construit, doar zgomotele venite de la capacul bateriei știrbind ușor această impresie. Designul este plăcut, chiar dacă terminalul ar fi putut să fie mai compact.
Ecran și sunet
Pentru a se asigura că Zenfone Max va oferi o autonomie bună, ASUS a decis că ecranului de 5.5 inci îi este suficientă o rezoluție HD 1280 x 720 pixeli. Din fericire pentru producător și eu sunt de părere că densitatea de 267 ppi este în majoritatea situațiilor suficientă.
Panelul de pe ASUS Zenfone Max este unul de calitate, imaginile și textele fiind bine conturate, chiar dacă la cele de mici dimensiuni se poate vedea limitarea impusă de rezoluția HD la un ecran de 5.5 inci. În general nu ai nevoie de mai mult, iar culorile vii, luminozitatea intensă și unghiurile largi de vizualizare ajung să te facă să uiți de ppi.
Printre setările din ZenUI, interfața propusă de ASUS peste Android-ul Lollipop, găsim și reglarea modului de afișare a culorilor. Cu modurile predefinite Echilbrat sau Vivid poți alege temperatura de culoare, iar în modul personalizat poți seta nuanța și saturația culorilor. Cert este că diferențele se văd și fiecare dintre voi va găsi reglajul care îl satisface.
Sunetul ce vine din dfuzorul spate, amplasat undeva în colțul din dreapta-jos (deși grila carcasei este pe toată lățimea smartphone-ului) este bun. Cu o intensitate mai mult decât decentă, avem parte și de calitate. Bass-ul nu este foarte prezent, dar la câte smartphone-uri putem spune că avem parte de așa ceva? La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă și apar doar mici distorsiuni.
Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet echilibrat, de bună calitate. Volumul maxim ar fi fost bine să fie la cote mai înalte, dar nu-i deloc insuficient. Căștile din pachet arată bine, au logo-ul ASUS, dar nu oferă decât o calitate medie. Nu sunt rele, dar dacă vreți să experimentați tot ce poate oferi ASUS Zenfone Max prin jack-ul de 3.5 mm alegeți unele de calitate superioară.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Dacă ASUS a făcut un compromis la rezoluția ecranului spre a oferi o autonomie bună, atunci a ales să facă un compromis și la capitolul chipset. Procesorul Snapdragon 410 este unul entry level ce nu poate asigura performanțe înalte, dar nu pune nici prea mare presiune pe baterie.
Cei 2 GB de memorie RAM ajută mult un sistem Android cunoscut pentru setea de astfel de memorie. Nu pot face minuni și, cu toate că în majoritatea sarcinilor ASUS Zenfone Max se mișcă decent, mai există momente când platforma Qualcomm MSM8916 cu procesor quad core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53 dă semne de oboseală.
În momentele în care sunt executate mai multe task-uri simultan apare un lag evident. Nu vă gândiți că citirea mail-urilor, navigarea web sau Facebook-ul vor pune mari probleme, doar că uneori trebuie să mai aveți și puțină răbdare.
Dacă aveți grijă să închideți aplicațiile pe care nu le mai folosiți, ASUS Zenfone Max se descurcă onorabil.
Am încercat jocul Real Racing 3, unul ce solicită destul de tare un smartphone, iar acesta a rulat fără pic de lag. Să nu credeți că detaliile sunt extraordinare, dar măcar nu am avut parte de lag și experiența în joc a fost una plăcută.
Să trecem la sistemul de operare. În spate se află un Android Lollipop în versiunea 5.0.2 peste care ASUS a adăugat interfața ZenUI. Chiar dacă rulează fluent, există numeroase posibilitați de customizare și setări multiple, pot să spun că ZenUI este uneori prea mult.
Nu știu de ce, dar pare prea obositoare. Foarte colorată și cu enorm de mult bloatware, ZenUI nu-mi mai place. Da, spun nu-mi mai place, pentru că primele versiuni ZenUI au fost apreciate de către mine. Acum parcă au exagerat și m-am văzut nevoit să apelez la un launcher ce imită varianta stock de Android.
Revenim la interfața proprietară ASUS. Aproape totul este schimbat. Zona de notificări rapide mai seamănă cu cea de la Android-ul nativ, dar cu încă un swipe în jos ajungem la zona de setări rapide. Aici sunt numai buline rotunde. Într-adevăr, poți alege din meniu ce setări rapide poți accesa aici, precum și ce instrumente să fie disponibile cu două swipe-uri în jos.
Avem sertarul cu toate aplicațiile și da, sunt foarte multe preinstalate. Din fericire toate pot fi dezinstalate. Și când spun toate, credeți-mă că oricare poate fi ștearsă. Așadar, după câteva minute te poți alege cu un Android fără vreo aplicație pe care nu o folosești. Aici este un mare plus, faptul că ASUS îți dă posibilitatea de a renunța la tot bloatware-ul cu care a încărcat sistemul de operare.
Nu era însă mai simplu dacă ASUS renunța a le mai instala încă de la început? Punea un magazin propriu și fiecare își alegea de acolo ce voia.
Deja m-am întins cam mult la acest capitol. Dacă ar fi să înșir și toate aplicațiile preinstalate chiar aș exagera. Le puteți studia într-unul din celelalte review-uri de la smartphone-uri ASUS. De exemplu cel de la Zenfone Selfie sau cel pentru Zenfone 2 Laser. De fapt, Zenfone Max este în mare parte un Zenfone 2 Laser ZE550KL, dar cu baterie de 5000 mAh.
Performanță
Toate rezultatele din testele de benchmark rulate de ASUS Zenfone Max sunt în tabelul de mai jos.
Conectivitate
Deși suportă 4G LTE (inclusiv în banda deținută de RCS-RDS) ASUS Zenfone Max nu poate face asta decât pe SIM 1. Deci cartela de la operatorul de la care vreți să folosiți datele pe 4G trebuie introdusă în SIM 1. Slotul SIM 2 acceptă doar 3G și 2G.
Pe lângă suportul dual sim și conectivitate dual sim, ASUS Zenfone Max mai aduce Wi-Fi 802.11 în standardele b/g/n, Wi-Fi Direct, bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM, port microUSB (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm (în partea de sus).
Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate, iar în apelurile de voce calitatea este medie. Mă refer acum la sunetul din difuzor, atât la cum este perceput, cât și ca volum. Se putea puțin mai bine aici, cum mi-ar fi plăcut și o recepție mai bună a semnalului GSM. NU este ceva grav, dar mediocru este cuvântul de ordine.
Cameră foto și video
Așa cum am spus deja, ASUS Zenfone Max este în mare parte un Zenfone 2 Laser cu câteva elemente de design schimbate și o baterie mai mare. Asta înseamnă că ar trebui să fie și aceeași cameră principală, cea care folosește laserul pentru a face autofocus.
În general pozele sunt bune, deși am observat că în special cele de tip Macro, făcute de la mică distanță, păstrează mai multe detalii. Fotografiile de tip peisaj nu beneficiază de un autofocus tocmai corect, poate tocmai că pe distanțe mari laserul nu mai poate ajuta atât de tare. Astfel, aceste imagini nu sunt bine conturate.
Culorile sunt bine reprezentate, dar zgomotul de imagine își face cam devreme apariția. Nu e nevoie de o lipsă prea mare de lumină pentru ca acest fenomen să apară. Led flash-ul dual, în două tonuri, aduce destulă lumină în cadru, dar nu poate face minuni peste 2 metri distanță.
Nici clipurile video nu surprind cele mai fine detalii și am impresia că asta se datorează tot unui autofocus ineficient. Vaeți mai jos câteva exemple despre ce poate camera principală de pe ASUS Zenfone Max.
Clip video Full HD făcut cu ASUS Zenfone Max
Autonomie
Am ajuns acolo unde ASUS Zenfone Max dorea să impresioneze încă de la început. Dacă până acum poate nu v-a convins, atunci autonomia o s-o facă.
De ceva timp, în review-urile pentru smartphone, pe Gadget.ro am stabilit un mod de a compara telefonale în ceea ce privește autonomia. Cu o baterie încărcată la maximum rulăm continuu clipuri video pe YouTube cu luminozitatea ecranului la 100%, prin conexiune Wi-Fi la internet.
Până acum cele mai bune valori au fost de circa 8 ore, 8 ore și jumătate. Cât credeți că i-a trebuit lui ASUS Zenfone Max în scenariu de mai sus ca să ajungă la 10%? Nu mai puțin de 10 ore și 40 de minute a rezistat acest smartphone.
Asta înseamnă că oricât de mult l-ați forța, el va reuși să aducă cel puțin 18 – 20 de ore de autonomie. Gândiți-vă că testul nostru presupune luminozitatea ecranului la maximum, așa că dacă o setați undeva la 50% (arhisuficient în interior) veți avea parte de peste 15 – 16 ore de ecran aprins.
Într-o utilizare medie, ca cea din cazul meu, cu câteva minute de convorbiri pe zi, cu multe mailuri, mult navigat pe net, ceva YouTube, câteva minute de jocuri și un strop de Facebook, ASUS Zenfone Max a rezistat mereu peste 2 zile și jumătate. De departe cel mai bun smartphone la capitolul autonomie pe care l-am testat.
Preț
ASUS Zenfone Max – 949 de lei pe MarketOnline.ro la precomandă, preț valabil la data publicării review-ului
Concluzii
Chiar dacă cu câteva puncte slabe, nici nu ar fi fost posibil fără ele la acest cost, ASUS Zenfone Max se achită cu brio de sarcina principală care i-a fost trasată. El aduce o autonomie la care multe dintre smartphone-urile din ziua de azi pot doar visa.
Există mai multe telefoane inteligente ce se laudă cu o baterie de dimensiuni mari, dar, din ce am testat până acum, doar ASUS Zenfone Max a reușit să ofere ce promitea prin fișa de specificații. Nu te va lăsa la greu (dacă ai bateria încărcată la maximum) oricât de tare l-ai solicita pe parcursul unei zile, tot te vei întoarce acasă cu minimum 35 – 40%. Și am uitat să vă spun că printr-un cablu OTG poate să devină acumulator extern pentru alte dispozitive. Așa că vă puteți ajuta și prietenii la nevoie.
Iată la final cele mai importante puncte pro sau contra pentru ASUS Zenfone Max:
PRO
- autonomie de-a dreptul impresionantă;
- ecran plăcut, ce oferă culori intense, luminozitate suficientă și unghiuri de vizualizare largi plus un răspuns tactil sensibil și exact;
- construcție solidă, finisări atent lucrate și materiale de calitate;
- cu toate că nu trebuiau să fie acolo de la bun început, apreciez faptul că ASUS permite ca toate aplicațiile preinstalate să poată fi șterse.
CONTRA
- deși se laudă cu autofocus cu laser, camera principală nu reușește să ofere rezultate constante;
- procesorul Snapdragon 410 nu este tocmai performant, iar asta înseamnă că aplicațiile complexe rulează mai greoi.