Atenţie la comenzile de pe site-urile retailerilor chinezi. Serviciul Priority Line este în cele mai multe cazuri suspendat

13/05/2020

În ultimii 2-3 ani retailerii chinezi au oferit clienţilor din Europa serviciul de livrare Priority Line / EU Priority Line. Prin intermediul acestuia plăteam o sumă modică de bani (de la câţiva cenţi, până la 15 – 20 dolari) şi aveam garanţia că primeam coletul direct acasă prin intermediul unui curier local (scăpam astfel de plata TVA-ului şi a taxelor vamale ce ajungeau destul de mult în cazul produselor mai scumpe).

Am observat că în ultima perioadă tot mai mulţi retaileri chinezi au început să suspende acest serviciu şi foarte multe produse care altă dată se puteau livra cu Priority Line / EU Priority Line nu mai beneficiază de acestă opţiune. Se pare că în contextul crizei actuale sunt ceva probleme la nivelul curierilor şi chiar controale suplimentare realizate de Uniunea Europeană pentru coletele din China.

Aşa că mare atenţie la ce comandaţi din China din două motive:

  • sunt şanse mult mai mari să vă ajungă coletele la Poşta Vamală şi să plătiţi TVA şi / sau taxe vamale (de exemplu noul Xiaomi Poco F2 Pro costă pe gearbest.com doar 499 dolari. Dacă livrarea se făcea cu Priority Line / EU Priority Line preţul era bun, dar aşa livrarea este cu Registered Air Mail şi mai mult ca sigur va trebui să plătiţi TVA şi taxe vamale);
  • pentru a nu-şi pierde din clienţi, unii retaileri au păstrat serviciul de livrare Priority Line / EU Priority Line, însă există multe plângeri legate de întârzieri nejustificat de mari ale coletelor. Sunt foarte multe cazuri în care comenzi de prin luna februarie nu au fost încă livrate şi sunt pierdute pe undeva (retailerii dau vina pe COVID-19 şi refuză să ramburseze banii).

În perioada următoare vă recomand să comandaţi de prin China (inclusiv de pe Aliexpress) produse ieftine, nimic care să vă blocheze o sumă mare de bani. Din păcate contextul actual este unul nefavorabil şi cel puţin pentru o perioadă riscurile sunt prea mari pentru un câştig de 200 – 300 lei. Mai există şi alternativa depozitelor din Europa, însă de obicei acolo opţiunile sunt limitate.

PS: ca o paranteză şi retailerii autohtoni au probleme cu aprovizionarea. Magazinele fizice Altex au comenzi neonorate de la furnizori de săptămâni bune, anumite categorii de produse fiind în stoc foarte mic sau chiar inexistente la raft.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.