Software

Rusia doreşte să îşi realizeze un sistem de operare mobil propriu pentru a evita orice suspiciuni legate de securitatea informaţiilor (Android şi iOS sunt sisteme de operare americane).

Prin intermediul companiei telecom de stat, Rostelecom, Rusia a cumpărat 75% din platforma pe care este bazat Sailfish OS (ambiţia unor foşti ingineri Nokia). Compania din spatele Sailfish OS, Jolla, va primi o finanţare de aproximativ 2 miliarde de euro pentru a veni până în 2021 cu o versiune finală a ceea ce se vrea a fi primul sistem de operare mobil rusesc: Aurora OS.

Aurora OS va fi optimizat pentru limba rusă, deci nu va fi un sistem de operare cu ambiţii globale. Acesta va fi utilizat atât de autorităţile locale, cât şi de cele centrale, iar la un moment dat va fi disponibil şi cetăţenilor (se doreşte ca până în 2021 să existe peste 8 milioane de utilizatori activi).

Sursa: nokiamob.net

Categorii: software
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.