Dacia intra in Dakar din 2025 gAuto

Existau zvonuri chiar de pe la începutul acestui an cum că Renault și-ar dori să intre în Campionatul Mondial de Rally-Raid, cu cea mai prestigioasă etapă reprezentată de Dakar, iar acum avem confirmarea oficială că Dacia va fi marca prezentă din Grup.

Printr-un comunicat oficial de presă, Dacia ne anunță că testele pentru participarea la Dakar 2025 vor începe chiar de anul viitor, în Raliul Marocului. Prototipul va fi dezvoltat de către Prodrive, britanicii care au din 2020 vehicule prezente în Campionatul Mondial de Rally-Raid și la Dakar.

Știrea este cu atât mai importantă când aflăm că pilotul echipei Dacia de la Dakar 2025 va fi nimeni altul decât Sébastian Loeb, cel mai mare pilot de raliu din lume, ce a câștigat campionatul mondial de raliuri de 9 ori consecutiv, între 2004 și 2012.

Din 2016, Sébastian Loeb participă la Dakar, iar în 2021 el a condus vehiculul Bahrain Raid Xtreme Hunter, proiectat și construit de preparatorul britanic Prodrive. Cooperarea dintre Sébastien Loeb și Prodrive va continua acum prin prezența francezului la volanul unui vehicul de competiție Dacia, ce va concura în categoria T1+, adică cea unde se întrec prototipuri de înaltă performanță. Acestea se bazează pe șasiuri tubulare, pe care sunt apoi montate trenul de rulare și grupul motopropulsor, în timp ce caroseria este realizată din fibră de sticlă sau de carbon.

Nu avem detalii despre modelul Dacia la care se va face referire prin desenul caroseriei prototipului ce va participa la Dakar 2025, dar presupunerea mea este că Bigster va fi cel asociat. Asta fiindcă acel SUV 4X4 va fi vârful de gamă al constructorului autohton din 2024, în timp ce noul Duster, ce va fi prezentat la sfârșit de 2023, este foarte probabil să nu mai vină cu opțiune de tracțiune integrală, fiindcă se va baza pe platforma CMF-B, una ce deocamdată nu permite astfel de sisteme.

Cel de-al doilea pilot Dacia de la Dakar 2025 este Cristina Gutiérrez Herrero, prima femeie pilot de raliu din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto, în 2017.

În vârstă de 31 de ani, ea are deja la activ 7 participări la raliul Dakar, între 2017 și 2023.

Referitor la prima parte a titlului acestui articol, informația este oficială și nu reprezintă presupunere. În comunicatul de presă se specifică clar că prototipul Dacia de la Dakar 2025 va fi alimentat cu combustibili sintetici produși de Aramco. Aceasta este compania petrolieră ce deține, printre altele, și 20% din entitatea cunoscută drept Horse, în care mai sunt acționari Grupul Renault și Geely.

În comunicarea oficială Dacia se precizează că la Dakar se face testul pentru acest tip de combustibil sintetic, iar eu înțeleg că apoi acest combustibil va putea alimenta viitoarele modele ale mărcii românești.

Raliul Dakar este terenul de testare ideal al acestei tehnologii pentru marca Dacia.” – extras din comunicat.

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.