Software

Recunosc că uneori sunt prins pe picior greșit și uit să mai trec pe la bancomat ca să mai alimentez portofelul cu câteva bancnote. Îl folosesc pentru a stoca cardurile, cartea de identitate și permisul de conducere.

Cardurile sunt degeaba pe acolo, pot plăti cu telefonul sau ceasul. Cât de curând s-ar putea ca smartphone-ul să ne scape și de actele de identitate la purtător.

În Germania printr-un parteneriat între Samsung, BSI, Bundesdruckerei și Telekom Security se pregătește eID-ul. Este o soluție ce mă aștept să devină standard în viitor, eID-ul va permite stocarea documentelor de identitate direct pe smartphone-ul personal.

Bundesdruckerei este o firmă de securitate high-tech și un contractor al guvernului german. Ei vor lansa o aplicație prin care ID-ul poate fi înregistrat de către orice cetățean german ce folosește un telefon din seria GALAXY S20.

Seria formată din GALAXY S20 îndeplinește cerințele de securitate ale guvernului german și Uniunii Europene (este un comunicat al Samsung, nu am găsit informații cum că va fi disponibil și pe alte modele de smartphone-uri cu iOS sau Android).

eID-ul a fost dezvoltat de către Samsung. Este o soluție electronică de autentificare printr-un proces simplificat de emitere de ID-uri digitale (utilizatorul poate solicita ID-ul digital prin intermediul smartphone-ului, autoritățile sunt cele ce validează solicitarea, iar ID-ul este stocat automat și izolat într-un spațiu securizat de pe dispozitiv printr-un sistem de criptare de tip end-to-end). Înțeleg că doar autoritatea emitentă și dispozitivul autorizat au acces la datele de identitate.

Elemetul încorporat eSE oferă un spațiu criptat pentru stocarea și procesarea datelor vulnerabile. eID și eSE sunt tehnologiile pe care compania sud-coreeană le-a pregătit pentru viitor, pentru viitorul în care identificarea se face printr-un proces complet digitalizat.

Știu că Apple și Samsung aveau cele mai avansate spații criptate, asta prin 2015 când am fost la un eveniment Mastercard din Polonia. Vă dați seama că nu au bătut pasul pe loc, au rafinat soluția, iar acum autoritățile din Germania sunt deschise să pornească identificarea digitală. Arată și încrederea pe care statul german și alte companii o au în Samsung.

Knox & Folderul Securizat sunt printre funcțiile software pe care le evidențiez mereu când testez un smartphone Samsung din segmentul premium. Pe de altă parte, parcă apare un risc din ce în ce mai mare. Este destul de grav și când un hacker are acces la un card bancar, ce să mai spun și de identitatea digitală…

eID-ul urmează a fi disponibil pe GALAXY S20, S20 Plus și S20 Ultra. Bundesdruckerei este o firmă de securitate high-tech și un contractor al guvernului german. Ei vor lansa o aplicație prin care ID-ul poate fi înregistrat de către orice cetățean german ce folosește un telefon din seria GALAXY S20. Vor putea folosi eID-ul spre a-și deschide un cont bancar sau spre a accesa servicii digitale specifice furnizate de către guvernul german. 

Samsung afirmă că este doar un prim pas, iar pe viitor în spațiul securizat pot fi stocate permisul de conducere, cardul de sănătate, cheile digitale folosite pentru casă și mașină (bineînțeles, dacă este cazul). Ar putea să extindă funcționalitatea și spre procesul de votare, accesarea de documente medicale private etc.

Nu-i așa că deja simțiți un fior rece pe coloana vertebrală? :) Nu spun că nu este safe, că soluția se bazează pe criptare etc. Totuși, implicațiile furtului de identitate ar fi exponențiale față de ceea ce cunoaștem în prezent.

Sursa: News.Samsung.com

Categorii: software
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.