Am mai avut două bătălii până acum: aici și aici. Pot spune că recidivăm în sens pozitiv, iar de data aceasta am testat trei telefoane mobile cu cameră principală de tip dual: Huawei Mate 10 Pro ce a intrat de curând și în țara noastră, Samsung GALAXY Note8 – vârful de gamă al companiei sud-coreene și iPhone 8 Plus.
Să vedem de unde au sosit cele trei dispozitive:
- Huawei Mate 10 Pro l-am primit la review prin programul Orange Smartphone Tester;
- Samsung GALAXY Note8 de la Samsung România (după DeX îl voi testa la pachet cu ochelarii Gear VR de generație nouă ce aduc la pachet și un controller);
- iPhone 8 Plus de la Orange România.
Context
Diferența dintre un smartphone de 7 – 800 – 900 lei și unul de peste 3000 lei este dată de design și capacitățile foto și video. Mai toate smartphone-urile cu hardware octa-core și 4 GB memorie RAM sunt capabile să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play.
La nivel de cameră foto și video aș spune că lucrurile se complică, aici se vede munca depusă la nivel de cercetare și dezvoltare, aici ies în față Huawei, Samsung și Apple ce au depus eforturi consistente spre a livra senzori de calitate din ce în ce mai bună, chiar și în low-light. Pe modul automat, un DSLR aproape că ajunge a fi surclasat de un smartphone. Cumva este logic, DSLR-ul nu este gândit să fie utilizat pe modul Auto, pe când telefonul mobil ajunge a fi dezvoltat ca să funcționeze cât mai bine într-un astfel de scenariu de utilizare.
2017 este anul în care camerele duale au fost adoptate de din ce în ce mai multe companii. Huawei a fost un deschizător de drumuri, Apple a prins trendul din mers, iar Samsung abia la Note8 a pus o cameră duală pe un vârf de gamă. Oricum, S8 și S8 Plus fără cameră duală sunt printre cele mai bune camere foto și video din anul curent.
La ce ajută o cameră duală?
În cazul de față, zoom-ul 2x pe care l-a început îl consideram inutil și acum am ajuns să-l apreciez. Camera principală adună mai multă informație printr-un senzor dual, informație ce ajunge a fi procesată spre a livra o imagine cât mai bună către utilizator. Cred că în 2018 mai toate smartphone-urile de top vor trece pe un senzor de acest fel, s-ar putea să vedem o creștere (unul pentru zoom 2x, altul pentru adâncimea de câmp etc).
Specificații
Sunt câteva elemente comune, dar și diferențe notabile între configurațiile la nivel de cameră foto și video găsite pe Mate 10 Pro, Note8 și iPhone 8 Plus. Un element comun: faptul că aducă la pachet zoom optic 2x, mai multe detalii în tabel.
Câteva elemente de luat în calcul:
- Huawei Mate 10 Pro folosește detecție de fază pentru autofocus + tehnologia laser, de aici și viteza de reacție ușor mai bună față de ceilalți competitori;
- Note8 are un singur LED flash față de iPhone 8 Plus cu 4 LED-uri în dreptul camerei principale, 2 LED-uri pentru Mate 10 Pro;
- în ce privește selfie-urile, aș spune că Note8 este avantajat de un senzor cu diafragmă f/1.7 vs 2.2 și 2.0 la concurență;
- Mate 10 Pro coboară la f/1.6, unul dintre puținele smartphone-uri cu un astfel de indicator. O astfel de diafragmă ajută în low light, mai multă lumină în micuțul obiectiv, iar telefonul trebuie să compenseze zgomotul de imagine din software;
- Note8 are un senzor ce nu iese în evidență, iPhone 8 Plus are ditamai bulbul în colțul din stânga sus al părții spate, Mate 10 Pro are două camere ce ies puțin de tot în relief, de aici și necesitatea unei huse de protecție;
- senzorul dual de la iPhone 8 Plus și Note10 Pro aduce 12 + 12 Megapixeli și așezare unul lângă altul, Mate 10 Pro îl integrează în partea superioară, unul sub altul și 20 + 12 Megapixeli ( senzor monocrom de 20 Mgpx și senzor RGB de 12 Megapixeli, ansamblu îmbunătățit față de ceea ce aveam pe generațiile anterioare);
- Huawei ne spune că Mate 10 Pro este ajutat destul de puternic de către CPU la nivel de cameră foto, cu recunoaștere rapidă a diverse tipuri de scene și obiecte (floare, cewr albastru, peisaj nocturn, mâncare, plajă, zăpadă etc)
- Samsung Note8 îl are pe Bixby Vision, iar prin intermediul său este capabil să recunoască locații importante din apropiere, traduce text, scanează codurile QR, caută imagini similare. Necesită cont și în unele țări nu avem serviciul activ/
Interfață
Huawei Mate 10 Pro
Una dintre cele mai bine organizate interfețe grafice din cee ce avem în 2017. Prin swipe de la stânga spre dreapta sunt modurile de fotografie, swipe de la dreapta spre stânga pentru setările camerei foto și video. Și un începător se aclimatizează repede, cu ghilimelele de rigoare.
Samsung GALAXY Note8
La fel și pe Samsung în ce privește accesul la modurile de fotografie, prin swipe de la dreapta spre stânga apare opțiunea de filtre pentru imagini. Setările au control touch dedicat în colțul superior. Până la urmă, te adaptezi rapid și pe Note8. Prefer setările cu accesare în modul Mate 10 Pro, dar fiecare cu opțiunile sale.
iPhone 8 Plus
Aici chiar că se mizează pe simplitate maximă, doar câteva setări rapide sunt prinse în interfață (modurile Panorama, Square, Portrait, Photo, Video, Slow-mo și Time-lapse). Posibilitatea de a activa flash-ul, HDR, Live cu înregistrare a câteva secunde pe lângă imagine și posibilitatea de a seta un cronometru până când fotografia este captată. Câteva setări suplimentare sunt regăsite în Setări / Cameră. Aici poți stabili rezoluția materialelor video + câteva funcții de bază.
iPhone nu te îmbie cu nșpe mii de setări, simplitate și eficiență asta își dorește să ofere compania americană. Samsung și Huawei încearcă prin modul Pro / Manual să acceseze și nișa pasionaților, cei dornici să scoată tot ce este mai bun din optica adusă de cele două terminale.
Testul propriu-zis;
Am făcut mai multe seturi de imagini cu cele trei telefoane mobile, prima imagine este captată cu Mate 10 Pro, a doua cu iPhone 8 Plus și a treia cu Samsung GALAXY Note8. Aici găsiți imaginile fără resize.
1. Lumină bună = imagini de calitate, asta-i valabil și în categoriile mid-range, chiar și pe anumite low-costuri. Huawei aduce o imagine mai soft, fără aberații cromatice, parcă un pic prea ștearsă pentru gustul meu. 8 Plus scoate totul cu mult sharpness, mă așteptam ca Samsung să fie campion aici, iar Note8 aduce mult boost în imagine – culori parcă prea saturate. Câștigător – iPhone 8 Plus, Note8 pe 2 și Mate 10 Pro pe locul al 3-lea.
2. Zoom 2x, Mate 10 pro pierde clar aici. Nu a realizat focusul în mod corect, iPhone 8 Plus aduce totul în focus și se descurcă neașteptat de bine. Note8 cu aceleași concluzii precum mai sus, dar pot să spun că în cazul de față îl consider a fi peste 8 Plus. 1 pentru Note, 2 pentru iPhone, 3 pentru Huawei.
3. Aici avem iarăși abordări diferite. Samsung evidențiază partea centrală a imaginii și aduce blur în rest, un blur destul de forțat, Huawei în aceeași linie, dar cu un blur mai plăcut, mai natural. iPhone 8 Plus analizează diferit și scoate totul în focus.
Acum depinde ce îți dorești – focus pe partea centrală + blur sau totul în focus. Îmi este greu să stabilesc un învingător. Clasamentul ar fi Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus, Note8.
4. Zoom 2x, din nou: zgomot de imagine consistent la Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus îi ține isonul, iar Note8 cu un rezultat mai bun.
5. iPhone 8 Plus și Mate 10 Pro ratează focusul pe floarea din poziție centrală. iPhone-ul livrează culori frumoase, ușor suprasaturate. Mate impresionează printr-un blur plăcut, Note8 aduce focus pe floare, dar blurul pare forțat. Îmi este greu să stabilesc un câștigător. L-aș pune pe Note în pole position, pe Mate 10 Pro în a 2-a poziție, iar pe 8 Plus pe trei.
6. A venit și rândul lui Mate 10 Pro să câștige, o nouă rundă – chiar pe o categorie grea: low-light, cu lumină puternică etc. Overall, are imaginea cea mai reușită, Note8 pe 2 și 8 Plus pe trei.
7. Samsung își arată adevărata sa natură cu un sharpness de zile mari, Mate 10 Pro și iPhone 8 Plus cu o abordare mai soft. L-aș pune pe Note8 pe locul 1, pe Mate 10 Pro pe 2 și pe iPhone 8 Plus pe trei.
8. Selfie-urile, atât de importante în prezent. Dacă vă uitați la ce a livrate Mate 10 Pro, am putea spune că au fost suprapuse caracteristicile de la Note8 și 8 Plus, o combinație între cele două imagini. Apreciez iPhone-ul pentru realitatea tonalității, Note8 pentru încadrare și Mate 10 Pro pentru rezultatul overall.
9. Bătălia se dă între Mate 10 Pro și Note8, iar Samsung aș spune că iese câștigător la mustață. Totuși, neașteptat de bine ce livrează cele trei telefoane. Acum 2 – 3 ani părea de domeniul SF-ului să scoți ceva într-un scenariu de gen.
10. Un alt exemplu în care diferențierea este greu de realizat. Toate trei se descurcă aproape în același model – excelent. Note8 iese în față cu un sharpness mai pronunțat, iPhone 8 Plus pe 2 și Mate 10 Pro pe 3.
Poziția 1 a primit 3 puncte, 2 – 2p, 3 – 1p.
Concluzii
În primul rând trebuie să stabilim din start că sunt telefoane mobile de top, cu fotografii dintre cele mai bune. Diferența ajunge a fi trasată de mici detalii, iar fiecare dintre voi are un set propriu de valori după care judecă.
Este prima dată când îmi este foarte greu să detașez un câștigător. Huawei joacă în liga mare, asta-i clar și în 2017 au redus cu mult ecartul față de Apple și Samsung. De fapt, sunt în linie cu ei. Mate 10 Pro abia a debutat comercial, iar cu următorul firmware mă aștept la rezultate din ce în ce mai bune.
iPhone 8 Plus aș spune că este un pas în față peste ceea ce am văzut la 7 Plus, Apple revine în liga mare. Samsung pe de altă parte, mai are un atu în mânecă. Trebuie să impresioneze cu S9 și S9 Plus, la Note8 deja simt răsuflarea lui Mate 10 Pro și iPhone 8 Plus în spate.
Aș spune că Samsung GALAXY Note8 câștigă la mustață, deși prin tabel îi vedeți la câteva puncte în față. Am scris și o repet, diferența este foarte, foarte mică. Note8 pierde uneori prin culori puternice, dar sunt utilizatori ce apreciază asta. Mate 10 Pro are o abordare mai soft, cu momente în care camera ar mai putea fi îmbunătățită. În low-light se descurcă impresionant.
Sunt sigur că fiecare dintre voi are un clasament personal și putem extinde discuția în rubrica de comentarii.