Segmentul smartphone-urilor mid-range a evoluat puternic în 2016 și experiența de utilizare aș putea spune că se ridică la nivelul dispozitivelor de tip flagship (design, display, utilizare, rulare de aplicații și jocuri, conectivitate, cameră foto și video, autonomie etc).

Până în 1500 lei poți primi un pachet complet, repet, la nivel de smartphone ce costă peste 2000 – 2500 lei. Trebuie să precizez că ASUS Zenfone 3 ZE520KL și Huawei Nova au fost testate ca atare, sper ca în viitorul apropiat să facem rost și de ZTE Axon 7 Mini. L-am adus în această companie selectă pentru că a sosit de curând în țara noastră pe canal oficial (Altex, Digi Mobil, eMAG), am remarcat că există interes crescut în ce privește telefoanele ZTE, în special pentru perechea Axon 7 și Axon 7 Mini.

ZTE Axon 7 Mini are două puncte PRO: display-ul AMOLED și difuzoarele frontale ce beneficiază de certificarea Dolby Atmos. Nu aș vrea să trag concluzii legate de design: ASUS Zenfone 3 cu sticlă pe față și spate, Axon 7 Mini și Huawei Nova cu carcasă unibody metalică. Am impresia că Axon-ul arată mai bine în realitate față de imaginile din kitul de presă. Toate trei punctează bine spre foarte bine la capitolul design.

ASUS Zenfone 3 ZE520KL;

În rest, Axon 7 Mini are un ansambu hardware învechit. Sunt sigur că se descurcă cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor, dar observați că la un preț echivalent, Nova și Zenfone 3 aduc Qualcomm Snapdragon 625. Moto G4 Plus, dar și ZTE Axon 7 Mini cu Snapdragon 617 ar trebui să coste în jur de maxim 1000 – 1100 lei. Fiecare cu deciziile sale de achiziție.

Huawei Nova;

În ce privește suportul software, toate cele trei dispozitive rulează 6.0 Marshmallow, dar fiecare producător aduce customizarea sa software. Trebuie să precizez că vor face pasul spre Android 7.0 Nougat, Huawei Nova și Zenfone 3 mai rapid, iar Axon 7 Mini în prima parte a lui 2017, cel mai probabil. ASUS Zenfone 3 are cele mai multe aplicații preinstalate, Huawei Nova se situează la polul opus, despre Axon 7 Mini nu pot trage concluzii pentru că nu l-am văzut la lucru. Toate trei nu oferă lag sau întârzieri în preluarea comenzilor (procesoare octa-core, 3 GB RAM etc).

ZTE Axon 7 Mini;

Zenfone 3 și Huawei Nova se descurcă neașteptat la bine în ce privește captura foto și video. ZTE Axon 7 Mini trebuie să puncteze bine la acest capitol, dacă vrea să ridice pretenții în a fi ales în favoarea celor concurenților săi direcți.

Mi-ar fi greu să aleg între cele trei telefoane mobile și evit să trag o concluzie pentru că nu l-am testat pe Axon 7 Mini. Depinde ce puneți pe primul loc:

  1. AMOLED și difuzoare frontale – Axon 7 Mini;
  2. Cameră cu stabilizare OIS și port infraroșu – ASUS Zenfone 3 ZE520KL;
  3. Dimensiuni compacte și baterie mai mare – Huawei Nova.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.