Bec inteligent LED Wi-Fi TP-Link LB120 – review

21/05/2019

TP-Link este cunoscut de mai toată lumea îndeosebi pentru routerele lor, unele ce reușesc nu de puține ori să ofere un bun raport preț / specificații. Compania chineză încearcă să intre ușor și în piața de produse Smart Home, care, până la urmă, sunt tot produse ce se bazează pe experiența în rețelistică.

Am primit două astfel de produse de la TP-Link. Primul dintre ele, despre care veți putea citi mai mult în continuare, este un bec inteligent. Modelul TP-Link LB120 este unul de mijloc în gama producătorului, peste el fiind disponibil un bec inteligent color.

Specificații pentru becul inteligent LED Wi-Fi TP-Link LB120

  • Tip fasung – E27;
  • Putere – 10W, 220 – 240V la 50Hz;
  • Intensitate luminoasă – 800 lumeni;
  • Temperatură de culoare – reglabilă între 2700 și 6500 grade Kelvin;
  • Conectivitate – Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Compatibilitate smart – sisteme de operare de la Android 4.1 sau iOS 8 și mai noi;
  • Integrare cu Google Assistant și Amazon Alexa;
  • Durată de viață – 25.000 de ore la intensitate luminoasă de 50%;
  • Greutate – 170 de grame.

Design

Becul inteligent cu LED TP-Link LB120 vine într-o cutie ce depășește cu doar puțin dimensiunile efective ale produsului din interior. În pachet mai găsim câteva pliante cu diferite informații, precum ghid de pornire rapidă sau modalitățile prin care poți primi suport tehnic:

Despre aspectul în sine al becului, ce pot spune? În principiu arată ca aproape orice alt bec cu LED. Deasupra fasungului există o zonă de culoare albastră pe care sunt scrise câteva informații, mai sus este o zonă din plastic alb, cu un model subtil ”romboidal” și pe care regăsim denumirea producătorului, apoi urmând balonul din spatele căruia luminează sursa LED. Acesta din urmă este din plastic, să-i spunem, sablat, ce permite ieșirea luminii, dar care nu este trasparent spre a vedea înăuntrul balonului.

Greutatea este cea care dă de gol acest bec ca fiind unul inteligent. Cu 170 de grame este evident mai greu decât becurile convenționale cu LED. Dimensiunile, însă, nu sunt nici pe departe mai mari.

Becul TP-Link LB120 se simte solid construit, nimic nu pare de proastă calitate. Materialele sunt normale pentru un astfel de produs, nu pot spune că au ceva special.

Instalare

Montarea becului nu necesită a face nimic diferit față de infiletarea oricărui alt bec. Înșurubezi fasungul în soclul corespunzător și gata montajul.

Poți trece apoi la configurarea funcțiilor smart. Pentru asta în primul rând trebuie să descarci și să instalezi aplicația TP-Link Kasa Smart, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store. Compatibilitatea aplicației este de la Android 4.1 sau iOS 8 în sus.

Primul pas după ce deschizi aplicația este să-ți faci un cont TP-Link, asta dacă nu ai deja unul. Pașii sunt cei obișnuiți: introduci o adresă de e-mail care va fi ulterior și numele de utilizator și alegi o parolă. În scurt timp vei primi un mail de confirmare al contului. Dai click pe link-ul din mail și gata, ai creat cont TP-Link.

Trebuie mai departe să începi a adăuga produse TP-Link compatibile cu această aplicație. În cazul becului TP-Link LB120 trebuie să alegi din listă mai întâi ”Smart Bulbs”, apoi modele din seria KL50-130/LB100.

Următorul pas este să pornești becul din întrerupătorul clasic, spre a primi curent. Becul se va aprinde intermitent de 3 ori, moment în care vei știi că este gata de a fi configurat. În cazul meu becul mai fusese instalat, așa că a fost nevoie de un reset. Cu becurile noi acest pas nu va exista.

Urmează alegerea rețelei Wi-Fi în care becul TP-Link LB120 va fin introdus. Selectezi rețeaua, introduci parola acesteia, dai o denumire becului și alegi un icon pentru acesta. Poate fi unul predefinit din aplicație, dar poți alege și o poză din telefon.

Aceștia ar fi toți pașii necesari instalării unui bec TP-Link LB120. Dacă totul a decurs corect aplicația va face și un update de firmware, așa cum a fost la mine:

Utilizare

Odată ce becul TP-Link LB120 a fost instalat și configurat să fie în rețeaua Wi-Fi, poți trece la descoperirea opțiunilor din aplicație. Ai parte de 3 noțiuni introductive, despre scurtături, configurarea acestora și setarea punctului de alb automat.

În meniul becului ai la dispoziție în centru butonul Power, sus sunt scurtăturile pentru anumite setări, iar mai jos avem zona de Power (ce afișează tocmai butonul Power), zona Brightness (Iluminare – unde poți alege puterea de iluminare de la 3 la 100%) și zona White (unde poți selecta temperatura de culoare de la 2700 la 6500 grade Kelvin):

Sub toate acestea sunt meniurile pentru Presets (presetări configurabile pentru intensitatea iluminării și temperatura de culoare), Schedule (stabilești unul sau mai multe programe de aprindere, pe ore și zile) și Usage (este afișat consumul din ultima zi, media din ultimele 7 zile și din ultima lună și poți vedea cât ai economisit față de un bec incandescent echivalent, adică față de unul de 60W):

Primul lucru pe care îl găsesc ca un minus la becul TP-Link LB120 este faptul că nu are o putere luminoasă la maximum precum aș fi crezut raportat la puterea de 10W anunțată. Am alte becuri cu LED prin casă, de 9W putere, care luminează mai intens decât acest TP-Link LB120.

Becul TP-Link LB120 la intensitate de 3%, 50% și 100% și cu temperatura de culoare de 2700K, 4500K și cu 6500K:

Cu siguranță cele mai inteligente funcții nu sunt cele de mai sus, ci sunt cele reprezentate de compatibilitatea cu Google Assistant și Amazon Alexa. Practic, becul inteligent TP-Link LB120 poate fi integrat cu ușurință cu oricare dintre cei doi asistenți virtuali, iar astfel interacțiunea cu funcțiile de bază (pornit/oprit) este mult mai simplă, doar o comandă vocală și gata: ai aprins becul sau pe oricare dintre ele dacă sunt mai multe, identificate de asistenți prin numele date în aplicație.

Ce nu poți face cu becurile TP-Link LB120: nu poți adăuga două sau mai multe într-un grup spre a le putea astfel controla pe toate cu o singură comandă. Această funcție este utilă atunci când ai într-o singură plafonieră (spre exemplu) mai multe becuri pe care, normal, vrei să le aprinzi/stingi dintr-o singură comandă.

Preț

Bec inteligent LED Wi-Fi TP-Link LB120 – 204 lei pe PCgarage.ro cu lipsă stoc sau 165 de lei pe Altex.ro cu promoție (stocul și promoțiile sunt valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

Bec inteligent TP-Link LB120

Sunt destule soluții comparabile cu becul inteligent TP-Link LB120, dar nu foarte multe funcționează fără un hub, un gateway, un modul suplimentar. Becul TP-Link LB120 nu are nevoie de nimic altceva spre a-ți pune la dispoziție toate funcțiile pe care le încorporează, dintre care cea mai importantă este, după părerea mea, integrarea cu Google Assistant și Amazon Alexa.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru becul inteligent LED Wi-Fi TP-Link LB120:

PRO

  • extrem de simplu de instalat și configurat;
  • toate funcțiile sunt integrate direct în bec, nu este nevoie de un modul suplimentar;
  • suficiente funcții integrate: setarea intensității luminoase, a temperaturii de culoare, mod Circadian, program configurabil de aprindere/stingere, afișarea consumului din zi, cu medie pe ultimele 7 zile sau ultima lună;
  • compatibilitate cu Google Assistant și Amazon Alexa.

CONTRA

  • intensitatea luminoasă maximă este mai mică decât mă așteptam la un bec LED de 10W;
  • nu poți grupa mai multe becuri TP-Link LB120 spre a fi comandate printr-o singură comandă.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.