Mă rog, a nu se subînțelege că noul monitor BenQ nu ar fi recomandat și pentru alte activități pe lângă jocurile auto. Are specificații interesante și le veți descoperi în rândurile următoare.

BenQ MOBIUZ EX3415R a fost dezvoltat alături de Wiliams Racing, o divizie din cadrul celebrei echipe de Formula 1 (echipă ce de câțiva ani se află într-o criză pe partea de rezultate, dar asta-i altă discuție).

Am structurat cele mai importante specificații ale monitorului BenQ EX3415R:

  • display IPS LED backlight curbat de 34 inch cu rezoluție 3440×1440 pixeli, luminozitate de 400 nits, timp de răspuns de 1 ms MPRT și 2ms GtG, rată de refresh la 144Hz, acoperire 98% pentru spectrul de culoare DCI-P3, curbură 1900R, 110 ppi;
  • suport pentru AMD FreeSync Premium + certificare VESA DisplayHDR 400;
  • contrast nativ de 1000:1, unghi de vizualizare la 178 grade, 16.7 milioane culori;
  • conectivitate asigurată de 2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4, difuzoare de tip 2.1 (2 x 2W + woofer de 5W cu tehnologia BenQ Trevolo), jack de 3.5 mm;
  • adaptor de 85W, 8.5 kg și suport VESA de tip 100 x 100 mm.

BenQ a adus un buton ce activează funcția split screen. Înțeleg că au adus și o telecomandă ce ajută pe partea de personalizare a setărilor (scenarii de imagine, reglare a sunetului – 5 moduri de sunet pentru cele 2 difuzoare + woofer și navigare prin modurile de joc). Printre tehnologiile încorporate pe BenQ EX3415R se află EyeCare, Low Blue Light, Black eQualizer, Colour Vibrance.

De fapt este un monitor de gaming, optimizat ceva mai mult pentru jocurile auto, dar se desurcă decent cu orice joc. Îl văd recomandat și pentru partea de multimedia, editare de documente, mă rog – orice se face în general pe un monitor.

Sunt curios să descopăr cum se aude. Sistemul BenQ Trevolo este diferit de orice altceva de pe piață și mai sus am pus un link spre un difuzor testat de către Darius cu această tehnologie. De obicei, dacă dorești un sunet mai bun nu te bazezi pe ce oferă monitorul, dar BenQ s-ar putea să ofere o supriză plăcută prin setup-ul de tip 2.1.

Folosesc un BenQ EX3203R, aș putea spune că este predecesorul lui BenQ EX3415R. Observ că s-a renunțat la conectorul special din partea spate (nu avea VESA și dacă îți doreai să-l montezi pe un perete trebuia să cumperi un accesoriu dedicat), la monitorul nou au mers pe mâna VESA. Te scutește de achiziția unui accesoriu suplimentar. Pe de altă parte, observ că dispare USB Type-C-ul, dar apare un DisplayPort 1.4. Mă așteptam să mizeze în continuare pe USB Type-C. Ca imagine, setări etc nu am prea multe comentarii. Se descurcă exemplar și la fel mă aștept să fie și modelul nou. Apropo, au acordat atât de multă atenție la detalii că și partea spate arată bine. Pe noua clasă de consum intră la categoria G cu 35 kWh la 1000 ore. Aici ar mai fi lucruri de îmbunățățit în ce privește generațiile viitoare.

Prețul mi se pare destul de ridicat – 999 dolari în SUA.

Galerie de imagini cu BenQ EX3415R: 

Categorii: monitoare

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.