Produsul pe care îl analizăm azi se pare că reprezintă o premieră în segmentul boxelor portabile. BenQ ne spune că treVolo este prima boxă portabilă din lume ce încorporează tehnologia difuzoarelor electrostatice.

Ce înseamnă asta și cum se prezintă în viața reală boxa BenQ treVolo vom vedea pe larg în rândurile ce urmează.

Specificații pentru BenQ treVolo

Specificatii BenQ treVolo

Design

BenQ treVolo (5)

Pentru o boxă portabilă, BenQ treVolo vine într-o cutie de dimensiuni ceva cam generoase. După ce deschidem ambalajul, observăm că acest compromis privind mărimea pachetului a fost făcut pentru ca produsul în sine să fie extrem de bine fixat, pentru ca pe durata transportului să nu existe șansa de a apărea defecțiuni.

În pachet nu găsim decât boxa, un încărcător ce oferă la ieșire 12 V și 2 A plus un manual de utilizare.

De la prima atingere observăm că BenQ treVolo a fost fabricat din cele mai bune materiale și cu atenție la detalii. În mare parte boxa este fabricată din metal, iar unde acesta nu este prezent avem plastic de bună calitate.

Principalele elemente de design sunt reprezentate de cele 18 fante rotunde din fața difuzoarelor, câte 9 pentru fiecare difuzor în parte, butoanele rotunde de pe partea superioară și mai ales panourile electrostatice care se pot plia.

Despre acestea vă pot spune că sunt fabricate din metal, iar balamalele care permit plierea lor par solide. Când acestea sunt deschise, pe BenQ treVolo nu prea îl mai poți numi boxă portabilă, întrucât dimensiunile se apropie de cele ale unui mini sistem de sunet. Cu panourile pliate, putem spune că avem ceva portabilitate, însă greutatea rămâne cam mare. La puțin 1.2 kg va fi destul de dificil să transportăm boxa în rucsac pe distanțe mai lungi.

Pentru a nu se deplasa pe suprafața pe care o așezăm, boxa BenQ treVolo este prevăzută în partea inferioară cu un cauciuc ce aderă perfect pe aproape orice material. Astfel, mișcările nedorite sunt excluse, mai ales că produsul are o greutate suficientă cât să nu permită așa ceva.

Pricipalele plusuri pe partea de design rămân construcția de cea mai bună calitate, pentru care s-au folosit materiale foarte bune, finisări atent lucrate și aspectul în sine. Acesta din urmă poate fi considerat un element analizat subiectiv, însă eu am apreciat modul în care arată această boxă, cu un mix bun între clasic și modern.

Sunet

BenQ treVolo (10)

Trecem la partea importantă. Degeaba ai pe masă, pe birou sau oriunde vrei, o boxă portabilă care arată în mare fel, dacă ceea ce a fost menit să facă nu satisface cele mai exigente dorințe.

Începem cu panourile electrostatice. Ce fac ele și care este mai exact tehnologia din spatele lor mărturisesc că nu am înțeles prea exact. O să încerc să explic cât de cât, dar dacă puteți da mai multe detalii aș aprecia comentariile voastre.

În primul rând, difuzoarele ce se folosesc de tehnologie electrostatică sunt folosite în special la produse high-end, uneori la televizoare scumpe. Avantajul lor este dat de o reproducere mai fină a detaliilor și asta fără a fi nevoie de cutii mari de rezonanță. Tocmai de aceea sunt preferate pentru unele televizoare cu pretenții. În plus, se pare că sistemele de sunet ce folosesc acestă tehnologie creează și un efect de spațialitate.

În cazul lui BenQ treVolo mărturisesc că mai toate avantajele pe care tehnologia electrostatică ar trebui să le confere sunt acolo.

Să vedem care sunt principalele atuuri ale acestei boxe portabile. Cel mai important este dat de claritatea, dinamica și separarea foarte fină a sunetelor. În special pentru frecvențele înalte și medii observăm asta. Vă garantez că veți rămâne surprinși de cât de detaliat vine sunetul din această boxă portabilă. Da, pentru o boxă portabilă, căci asta analizăm aici.

Cele mai bune genuri muzicale pe care le recomand să fie redate prin BenQ treVolo sunt cele instrumentale, vocale, jazz, muzică clasică, ambientală, deci dintre cele în care detaliile contează cu adevărat.

Trecem la partea mai puțin bună. Vorbim despre bass, care, deși în multe dintre situații este redat așa cum trebuie, adică profund, adânc și destul de prezent, nu impresionează. Așadar, în cazul în care preferați în special genuri precum R&B, hip-hop sau dance, de exemplu, atunci probabil că BenQ treVolo nu este pentru voi.

O altă mică problemă am observat în genuri precum heavy rock sau unele melodii pop în care boxa are ceva probleme. Nu reușește să țină pasul, aș spune, și ajunge să ”amestece” puțin detaliile. Aici poate fi vorba și despre o procesare ceva mai defectuoasă a semnalului, nu aș pune totul pe seama difuzoarelor.

Chiar dacă panourile electrostatice promit să umple toată camera cu sunet, ceea ce este în mare parte adevărat, fiind diferențe notabile între o baxă convențională și BenQ treVolo, cel mai plăcut sunet îl obținem dacă stăm exact în fața boxei, la o distanță între 1 și 3 metri (nu neapărat, dar cam așa ceva…).

Cum cele mai bune genuri muzicale pe care le redă BenQ treVolo sunt cele de relaxare, ambientale, atunci stând pe un fotoliu și așezând boxa undeva în fața ta, pe o masă să zicem, vei avea parte de o experiență extrem de plăcută. Nu uitați, vorbim de o boxă portabilă, nu de un sistem de sunet high-end.

Să amintim puțin și de volumul maxim. Aici este cam greu să exprim în cuvinte mai ales că am găsit detalii despre puterea oferită de difuzoare, ca să faceți o idee măcar de acolo. Vă spun că pentru o cameră de dimensiuni medii, între 10 și 18-20 mp, intensitatea maximă este mai mult decât suficientă. Nu pentru a porni o petrecere, dar atât cât este nevoie pentru o audiție plăcută. Foarte important este că, spre volum maxim, BenQ treVolo nu distorsionează, asta și dacă melodiile venite de la sursă reprezintă înregistrări de calitate.

Ca o mică concluzie: BenQ treVolo sună mult mai bine decât te-ai aștepta de la o boxă portabilă, frecvențele înalte și medii sunt o adevărată încântare pentru ureche, însă bass-ul putea fi mai bun. Impresionează claritatea și detaliile din genurile de muzică pe care le-am recomandat mai sus, dar nu și volumul maxim.

Conectivitate

BenQ treVolo (4)

Așa cum ne-am  aștepta de la o boxă portabilă, un element esențial de conectivitate îl reprezintă bluetooth-ul. Pe lângă acesta, BenQ treVolo oferă și microUSB ce permite intrarea de muzică din alte surse, însă nu de pe un stick USB sau un HDD extern. Este necesar ca sursa să poată reda melodii, fiindcă BenQ treVolo nu are player încorporat.

Un port pe jack de 3.5 mm este folosit ca line-in, iar un altul permite să ducem muzica către un sistem de sunet separat. Așadar, BenQ treVolo poate face streaming de sunet către un alt sistem, el acționând ca un receptor wireless prin bluetooth. Chiar dacă există soluții mult mai ieftine care pot face asta, nu-i deloc rău să ai parte și de o astfel de facilitate.

Trecerea prin funcțiile oferite de BenQ treVolo se face extrem de simplu. Avem 5 butoane pe latura superioară din care executăm aproape tot. Cel mai mare dintre butoane, cel Power, emite în jurul său și lumină de culoare albastră, roșie sau verde. Când și cum se aprinde vedem puțin mai târziu.

Tot pe partea superioară întâlnim și butoanele de Play/Pause (funcționează doar când redăm prin conexiune bluetooth) de asemenea cu rol de preluare apel, butonul Mode care schimbă între 3 moduri presetate pentru egalizator, care acționează și pentru încheierea sau respingerea unui apel și cele două butoane pentru reglarea volumului.

Dacă n-am vorbit la capitolul sunet, vorbim aici despre cele trei moduri presetate ale egalizatorului. Practic, mari diferențe nu sunt între ele, l-am preferat pe cel ”Pure”, în ”Warm” sau ”Vivid” mi se pare că primeam ceva nu atât de natural pe cât ar fi trebuit. Oricum ar fi, cel mai bine este să reglați sunetul din egalizatorul sursei, cele trei moduri disponibile în BenQ treVolo nu aduc modificări atât de dramatice în melodii.

Când activăm modul ”Pure” led-ul din jurul butonului Power clipește pentru câteva secunde în culoarea verde, pentru ”Warm” clipește în roșu, iar în modul ”Vivid” avem albastru.

Conectivitatea prin bluetooth se realizează foarte simplu, legătura este stabilă chiar și la distanțe de peste 10 metri. În plus, pentru dispozitivele mobile care rulează Android sau iOS găsim în magazinele de aplicații software-ul BenQ treVolo. Această aplicație ne permite doar să consultăm nivelul bateriei rămase și să comutăm între cele trei moduri presetate pentru egalizatorul din BenQ treVolo. Iată câteva screenshot-uri din aplicația BenQ treVolo:

Cum era de așteptat, butonul Bluetooth aflat pe spatele boxei activează sau dezactivează această funcție.

Autonomie

Screenshot BenQ treVolo app (2)

Oficial nu avem date legate de capacitatea acumulatorului încorporat de BenQ treVolo. Știm doar că ne sunt promise până la 12 ore de redare continuă. Ce-i drept, această valoare nu este departe de adevăr, însă nu știm exact în ce condiții pot fi atinse cele 12 ore.

După testele mele, cu volumul din difuzoare undeva la 60-70% BenQ treVolo poate oferi circa 8 ore de redare continuă. Dacă scădem intensitatea la mai puțin de 50 de procente, cumva pe la 30-40% (mai mult decât suficient pentru muzică în fundal când redactezi un review :)) atunci ne ducem clar peste 10 ore, deci aș zice foarte bine.

Preț

BenQ treVolo – 299 euro preț recomandat (așa cum găsim și pe Amazon.de). Pe Amazon.com sau pe site-ul BenQDirect.com prețul a scăzut la 199 dolari, față de cel inițial de 299 dolari. În țara noastră l-am găsit la un magazin online specializat pe produse audio-video la un preț de circa 1.450 lei. Cel mai probabil, în scurt timp BenQ treVolo va apărea în oferta mai multor magazine la un preț ceva mai așezat, probabil în jurul a 1.000 – 1.200 lei.

Concluzii

BenQ treVolo (3)

 

În mod clar BenQ treVolo reprezintă o ofertă tentantă în zona boxelor portabile. Tehnologia electrostatică este de obicei întâlnită la produse mult mai scumpe, dar BenQ a reușit să o ofere la o boxă portabilă cu un preț decent.

Probabil o să spuneți că decent nu înseamnă peste 1.000 de lei, dar trebuie să înțelegem că BenQ nu a ales să lupte prin treVolo cu boxele entry-level, ci cu cele mid-range, față de care nu este mai prejos. Desigur, putem cumpăra și alte boxe portabile extrem de reușite în marja de preț unde concurează BenQ treVolo, dar până la urmă depinde ce căutăm exact.

Dacă vrem un produs ce arată bine, cu un design interesant, foarte bine construit din materiale de calitate și care redă cel mai bine genurile de muzică bazate în special pe frecvențe medii și înalte, atunci BenQ treVolo poate fi una dintre cele mai bune soluții.

Împătimiții de bass și un volum ridicat trebuie să caute în altă parte.

Personal am apreciat cum se aude BenQ treVolo în interior, cu muzică ambientală sau jazz la un volum de circa 50% din capacitatea maximă. Pentru relaxare la superlativ acest scenariu este unul care vă va da satisfacție maximă. Nu uitați însă de înregistrările pe care le trimiteți din sursă, căci un mp3 cu 128 kbps nu va da randament într-un sistem de sunet care pune accent pe calitate, pe un sunet foarte bine definit.

Principalele puncte pro sau contra pentru BenQ treVolo:

PRO

  • design plăcut, materiale și finisări dintre cele mai bune;
  • sunet de calitate, foarte detaliat pe frecvențele înalte și medii, rezultate excelente în genuri precum instrumental, vocal, jazz, clasic, ambiental etc.;
  • tehnologia cu panouri electrostatice propagă undele sonore mult mai bine, mai uniform, decât o poate face o boxă fără această tehnologie;
  • autonomie suficientă oferită de bateria încorporată;
  • funcție de preluare wireless a semnalului prin bluetooth și redare prin line out către alt sistem de sunet.

CONTRA

  • greutate cam mare pentru o boxă portabilă;
  • unele genuri de muzică îi pun ușoare probleme, în special heavy rock, hip-hop, R&B etc;
  • volumul maxim putea fi mai ridicat, mai ales luând în considerare dimensiunile boxei.

Categorii: audioreviews

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.