Am un videoproiector pe acasă, dar nu-l folosesc mai deloc și de multe ori îl iau la școală. Și pe W1200 l-am pus de lucru la serviciu, deși este fabricat pentru un alt segment, al celor de doresc să aibă un cinematograf în casă, merge instalat și într-o cameră ceva mai mare sau sufragerie. Tehnologia permite un nivel de fidelitate excelent pentru redarea video. Apropo, l-am folosit și la un cerc de istorie – o întrunire a profesorilor la care au participat în jur de 20 de persoane.
Design
Este un proiector cu dimensiuni considerabile ce vine în culoarea albă și marginile sale sunt gri. Nu mizează pe portabilitate. Aduce o telecomandă iluminată ce poate fi utilizată fără probleme și într-un spațiu întunecat. Aceasta are o sumă de opțiuni ce pot fi accesate prin butoane dedicate. Cutia în care este adus cântărește 4.9 kg și 3.6 kg este greutatea lui W1200. Dimensiunile sale sunt de 139x339x260 mm.
Mi-a plăcut că imediat îi găsești o poziție pe masă. Are și un suport ce permite reglarea în sus sau jos, dar mi-aș fi dorit să aibă o amplitudine mai mare. În spatele său sunt dispuse mufele pentru conectivitate și are o sumă de astfel de conectori.
Performanță
Este un videoproiector cu tehnologia DLP și rezoluția maximă de 1920×1080 pixeli sau 1080p. Asta îl face perfect pentru vizualizarea filmelor la 1080p. Detalii despre DLP și modul în care funcționează găsiți aici. Interesant și că integrează funcția Picture-in-Picture și permite redarea a două clipuri provenite din surse distincte. Astfel vei putea urmări două programe concomitent.
Are și sunet integrat – 2 boxe a câte 10W care se aud bine, dar ar fi recomandat pentru o experiență completă să conectați un sistem audio dedicat. Se aude clar și puternic și se poate controla și volumul direct de pe carcasa videoproiectorului.
Mi-a plăcut că se focalizează imaginea proiectată foarte bine și claritatea oferită este de top. Mereu aveam probleme de acest fel la un vidieproiector și trebuia să mă mulțumesc cu o imagine încețoșată, nu este cazul lui W1200.
Sunt mai multe moduri de afișarea a imaginii, dar funcționeaz ok din modul Standard.
Sistemul de ventilație mi s-a părut destul de silențios și l-am folosit chiar și 3h în continuu fără probelem în acest sens. Nivelul de căldură degajat mi s-a părut mai mic față de alte videoproiectoare utilizate.
Conectivitate
Acoperă tot spectrul: 2 HDMI, VGA, Component, Composite, jack de 3.5 mm, mufă RCA. Ar fi interesantă o conexiune wi-fi între videoproiector și laptop. Am scăpa de un cablu în plus. Conexiunea via HDMI s-a făcut fără probleme, la rezoluția 1080p. Aveam și un portabil de lux cu care a lucrat – ASUS Lamborghini VX7.
Preț
eMAG.ro – 6.429 lei;
Date tehnice
– tehnologie DLP cu rezoluție nativă de 1920×1080 pixeli și zoom manual de 1.5:1, 16 milioane de culori;
– rezoluția nativă de 5000:1 și mărimea imaginii de la 24 la 300 de inch;
– luminozitate de 1800 ANSI lumeni, focus manual;
– 2500 – 4000 de ore de funcționare pentru lampă;
– conectivitate: 2xHDMI, VGA, RCA, S-Video, Composite, Component;
– sunet: 2x10W RMS;
– consum de energie de 290W și în stand-by de 1 W;
– 3.6 Kg, nivel de zgomot 22 – 27 dB.
Concluzii
Este un videorpoiector de top ce reprezintă o alegere inspirată pentru cei care vor să aducă un cinem în casa lor și scapă de prețul biletelor de film. Experiența oferită de BenQ W1200 este de top și-l recomand cu încredere. BenQ este no. 1 pe piața locală în materie de videoproiectoare.
Fotografiile sunt făcute cu Samsung NX200.