Biblionet lansează provocarea “Căutători de poveşti”

21/03/2012

Am participat astăzi la o conferinţă în cadrul căreia a fost lansată provocarea “Căutători de poveşti”, parte a proiectului Biblionet. Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill&Melinda Gates în valoare de 26,9 milioane de euro pe o durată de 5 ani (începând cu 2009) ce îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Programul Biblionet include peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.175 de bibliotecari ce au parcurs cursuri de formare IT şi management al noilor servicii. Proiectul Biblionet a apărut ca o gură de oxigen pentru România, în conjunctura în care în anul 2011, 54% din populaţia ţării nu a folosit niciodată un calculator (conform unui studiu Eurostat).

Astăzi, în cadrul acestui proiect a fost lansată oficial provocarea “Căutători de poveşti”. Prin acest demers, mai mulţi scriitori, bloggeri şi personalităţi publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din ţară în căutarea de istorii autentice. Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu şi Cătălin Ştefănescu îşi pun timpul la dispoziţie cauzei bibliotecilor. Pe măsură ce vor descoperi și consemna schimbarea din comunități atunci când accesul la informație le permite oamenilor să-și îmbunătățească viața, publicul va putea asista pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro la procesul lor de creație.

Tot astăzi, am primit un pliant cu câteva informaţii interesante, pe care doresc să vi le împărtăşesc. Dintre cele mai importante pot enumera câteva:

-275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă (programul Biblionet)

-Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare spre deosebire de non-utilizatori unde principalul canal este TV. Aproape 28% dintre respondenții care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste 3 ore în fața TV.

-Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populației României.

-În ceea ce privește segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creștere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15 – 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în urbanul de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără școală sau cu studii elementare, rezidenți în mediul rural.

-Cetățenii români care utilizează calculatoarele și internetul de la biblioteca publică caută pe internet informații legate de: educație, piața muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din țară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.

-33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar, sau în primul rând, pentru calculatoare și internet

Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, pe locul doi situându-se lipsa de interes sau de plăcere privind cititul.

-Totodată, respondenții care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărți în gospodărie în afară de ziare și reviste. Cu toate acestea, frecvența de lectură este scăzută, 42% dintre respondenți indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.