Smartphone

Acum câteva săptămâni Emil îmi spunea „Răzvane, am o surpriză pentru tine. Îți trimit pentru două zile ZTQ!”. Evident, am întrebat „ce e ZTQ?!”. Răspunsului a fost pe măsură: Zeul Telefoanelor cu QWERTY. Așa că m-am bucurat foarte mult atunci când CleverTaxi mi-a pus la dispoziție pentru o săptămână un Blackberry Passport. Nu mi se întâmplă foarte des să tânjesc după un anumit gadget, pe principiul „am văzut tot ce era de văzut”, însă trebuie să fiu sincer: în momentul în care am văzut BlackBerry Passport mi-am spus „îl vreau!”.

Prezentul articol nu se vrea a fi un review – găsiți aici review-ul pentru Blackberry Passport – ci un fel de overview al acestui device în momentul utilizării, în mediul business.

Să începem cu începutul.

Passport nu a fost gândit pentru media-consumption, ci pentru cei „la costum”. Dacă scrii peste de 100 de emailuri pe zi, dacă știi ce înseamnă scrum sau agile development, dacă dimineața te uiți „pe bursă” în loc să-ți verifici Facebook-ul, înseamnă că ești un potențial utilizator Blackberry Passport. Întrebarea următoare ar fi „bine, bine, dar dacă nu știu ce-i ăla NASDAQ, înseamnă că nu trebuie să-mi cumpăr un Passport?”.

Te las pe tine să decizi.

Aspect

Efectul Passport este garantat: surprinzător. Personal, după ce l-am scos din cutie, am exclamat „e hidos!”. Pe întreaga perioadă a utilizării am auzit multe comparații: ca un calculator de birou, ca un televizor, ca un tocător, ca un șlap, ca o mistrie etc.

blackberry-calculator

Passport este un device al extremelor, inclusiv la capitolul aspect. Exista deci două variante: ți se va părea extrem de frumos sau extrem de urât. Cu toate acestea, înainte să îl returnez, trebuie să recunosc că i-am șoptit „măi…ești ciudățel…însă îmi placi!”.

La capitolul dimensiune voi fi cât se poate de clar. BlackBerry Passport nu este un device care se poate transporta în buzunarul pantalonilor, indiferent daca vorbim de jeanși sau pantaloni de stofa. Crediți-mă, am încercat. Device-ul a fost gândit pentru a fi transportat în buzunarul sacoului.

passport_desk

De aici însă, pentru utilizatorul „casual”, apar o serie de probleme. Dacă nu te îmbraci „la costum”, ce faci? Din păcate nu îți pot da un răspuns, nu de alta dar și eu mă încadrez în lista celor care poartă preponderent sacou. Pe distanțe și perioade scrute cea mai simplă variantă a fost să-l transport în mână, sau în buzunarul trenciului/jachetei.

Personal consider că dimensiunea în sine face automat selecția targetului.

Ecran

Trebuie să fiu sincer, atunci când cumpăr un device nu mă uit la câți PPI are ci verific „cum se vede”. Nu am nevoie de 500 PPI și rezoluție 4k pentru a răspunde mesajelor „la foc automat”. În schimb am nevoie ca fonturile să nu fie pixelate iar vizibilitatea și luminozitatea să fie excelente indiferent dacă sunt la birou, în mașină, afară, sub soare puternic sau sub lumină rece.

Succint, aștept ca device-ul să-mi afișeze informația într-un mod optim, în orice situație, iar Passport se descurcă foarte bine la acest capitol. Nu am avut niciodată probleme la utilizarea device-ului în medii iluminate intens. Restul, pentru omul de business, sunt detalii neimportante.

Formatul pătrat m-a ajutat enorm de mult în momentul afișării și editării documentelor, în special a prezentărilor PowerPoint și Excel.

blackberry-passport-spreadsheet-productivity

Cei pasionați de media vor fi însă total dezamăgiți din câteva motive:

a) nu există o aplicație YouTube dedicată iar aplicația YouTube de pe Android nu poate fi instalată datorită lipsei serviciilor Google;

b) în general cuvântul „media” este inexistent în mediul Blackberry;

c) e jenant să vizualizezi un clip 16:9 pe un ecran pătrat.

Tastatură

Ajungem deci în „punctul critic”. QWERTY-ul este singurul motiv pentru care te-ai putea gândi să cumperi acest device, am avut deci așteptări enorme. Sunt dezamăgit? Da și nu.

Așa cum era de așteptat, Passport oferă cea mai spațioasă tastatură pe care am lucrat până în prezent. Utilizez BlackBerry „de când mă știu”, deci recunosc instinctiv forma tastelor. Mi-a luat mai puțin de trei zile ca să mă „reprogramez” pe noua dimensiune. Nu m-a deranjat neapărat poziționarea tastei „space”, ci mai mult a extremelor (stânga-jos, dreapta-jos). Mi s-a întâmplat foarte des ca în loc să „cobor un rând” să șterg un cuvânt, deoarece tasta „backspace” este poziționată exact în locul tastei „enter”. Frustrant, însă e vorba de exercițiu.

Cea mai mare problemă nu este la repoziționarea tastelor ci la lipsa lor. Utilizatorii Blackberry sunt considerati ca fiind „typing ninjas”, însă din păcate e imposibil să ai „centura neagră” utilizând un Passport. De ce?

În primul rând deoarece este necesar să dai două tapuri pe ecran pentru a introduce numere.

ScrShot_6

Nu cred că trebuie să explic cât de necesare sunt numerele în editarea unui raport sau a unui email cu statistici. Este extrem de enervant faptul că rândul cu cifre dispare de pe ecran dacă ai introdus un cuvânt.

Ca să dau un exemplu, introducerea propoziției ”Să revizuim Punctul 4 de la Alineatul 32.” necesită: o tastă (S), un tap pe ecran (pentru selectarea literei „ă” sau a întregului cuvânt, dacă funcția auto-correct a funcționat), taste (revizuim), tap (pentru „shift), taste (Punctul), tap (pentru afișarea numerelor), tap (pentru introducerea numărului 4), taste (de la), tap (pentru „shift”), taste (Alineatul), tap (pentru afișarea numerelor), tap-tap pe ecran (pentru introducerea „32”), tap sau dublu-space (pentru introducerea punctului).

Observați de câte ori apare „tap” in fraza de mai sus? Comparat cu „bătrânul” Q10, viteza de introducere a conținutului pe Passport este similară cu iepurele vs. broasca țestoasă. Și nu, nu este vorba de obișnuință, ci pur și simplu de complicarea unei proceduri extrem de simple.

Introducerea simbolurilor este la fel de anevoioasă. Pe device-urile „clasice” era necesar doar să apeși tasta „Sym”, apoi tasta alocată simbolului dorit. Pe Passport este necesar să dai un tap (pentru afisarea meniului), apoi un scroll-down pe ecran sau tastatura (pentru afișarea simbolurilor suplimentare), apoi încă un tap (pentru introducerea simbolului). Nu doresc să insist inutil, însă gândiți-vă care ar fi procedeul pentru adăugarea „Suma să fie în € sau $?” la propoziția exemplificată anterior.

Din păcate utilizarea tastaturii pe Passport a fost o experiență frustrantă. Mai bine zis Blackberry m-a dezamăgit exact în punctul forte sau eu m-am transformat într-un „dinozaur inflexibil”.

Predicție

Termenii problemei se schimbă în momentul utilizării limbii engleze. Viteza s-a (aproape) dublat în momentul introducerii de conținutului în lb. engleză. Sistemul de predicție este excelent, iar selectarea unui întreg cuvânt direct prin swipe-ul pe tastatură este „o bomboană”.

ScrShot_72

Din păcate însă limba română are un suport extrem de slab. Da, există varianta dezactivării complete a predicțiilor în lb. engleză, însă acest lucru nu a fost aplicabil în cazul meu (corespondez bilingv).

După câteva zile de utilizare bilingvă și mailuri „semi-romglish” am ales să dezactivez cu totul sistemul de predicție.

Software

Vechile device-uri Blackberry erau renumite pentru „viteza” cu care lucrau. Da, sistemul de operare a rulat întotdeauna fluid indiferent dacă discutăm de BB OS 5 sau BB OS 10, însă de foarte multe ori simpla accesare a unui site complex ducea la încetinirea masivă a device-ului, lucru care se aplică inclusiv în cazul Q10 / Z10.

Nu și în cazul Passport! Am putut accesa orice site și am putut rula absolut orice aplicație Android (evident, din store-ul Amazon). Totul răspunde instantaneu, paginile web se încarcă „normal”, clipurile YouTube sunt accesate și redate imediat. Este un Blackberry care inspiră anul curent, nu „cu trei ani în urmă”.

Aplicațiie din Blackberry World rulează – așa cum era de așteptat – chiar mai rapid decât cele din Amazon Store.

Am utilizat în special aplicația CleverTaxi și – fără a dori neapărat să fac reclamă – atât softul cât și device-ul s-au descurcat exemplar! Aplicația a detectat corect locația și mi-a returnat o listă cu firme de taxi recomandate. Mi-a plăcut și faptul că mi-a comunicat clar în câte minute va ajunge taxiul, timp care a fost relativ respectat. Funcția de plată cu cardul sau prin SMS este extrem de utilă pentru cei care nu utilizează cash. Interesantă e și funția de chat între client și taximetrist, extrem de utilă dacă taximetristul nu știe exact adresa la care ești. Bănuiesc că mă veți întreba dacă aplicația e o „portare” de pe Android pe BB OS, deci vă răspund în avans: e irelevant. Cât timp o aplicație funcționeaza perfect chiar nu mă interesează dacă e o recompilare a variantei Android,sau e „srisă de la 0” pentru Blackberry. Momentan aplicația este disponibilă pentru București, Cluj, Iași, Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov, Ploiești, Galați Târgu-Neamț și Roman, personal utilizând-o în București, Cluj, Iași, Tâgru-Mureș și Brașov. M-aș bucura foarte mult dacă s-ar implementa și în Timișoara, Arad, Oradea și Craiova, însă sunt sigur că cei de la CleverTaxi au luat deja în considerare aceste orașe.

Din păcate însă aplicațiile de tipul CleverTaxi sunt puține. Pentru SUA nu există client oficial pentru Hailo sau Lyft, doar pentru Uber. Mai bine zis aplicațiile în general sunt puține. Insă sincer, utilizatorul Blackberry nu este „pasionat de aplicații”. Nu știu cand am instalat ultima dată un joc pe telefon sau tabletă, să fi tot trecut un an? De asemenea funcțiile oferite de aplicațiile Facebook, Twitter și LinkedIn sunt extrem de limitate comparat cu Android/iOS însă, cel puțin pentru mine, oferă mai mult decât am nevoie.

Concluzie

BlackBerry-Passport (37)

Am stat câteva zile să mă gândesc dacă voi achiziționa Passport. Răspunsul este simplu: nu știu. Cele 10 zile pe care le-am petrecut cu device-ul mi-au arătat punctele pro și contra, însă nu au fost suficiente pentru a mă transforma într-un „tot unitar” cu device-ul. În cazul meu, și în general al oamenilor de afaceri, este absolut esențial ca device-ul să fie o „prelungire a sinelui”, oricât de metafizic sau holistic ar părea.

Ceea ce știu sigur este că acest device nu este pentru tine, care ești pasionat de IT, tehnologie și media.