Software

BlackBerry a știut să aducă o componentă business pe telefoanele din portofoliul său, de la bun început. Spre exemplu, tastatura qwerty fizică ce ajută în redactarea rapidă a mesajelor și mailurilor.

Pe de altă parte, un terminal nu valorează nimic fără software-ul adăugat de către producător, iar securitatea a fost un element cheie în care compania canadiană a excelat de-a lungul timpului.

John S. Chen este CEO-ul BlackBerry Ltd și într-un interviu recent afirma:

Viziunea noastră este de a fi și mai concentrați pe zona de business, pe utilizatorii profesioniști, pe securitate și protecția datelor. Domeniile pe care le vizăm: instituții guvernamentale, finanțe, medicină, industria energiei etc.”

O altă întrebare interesantă la care a răspuns CEO-ul BlackBerry în cadrul interviului dat către USA Today: Cum va arăta BlackBerry peste 10 ani? Cât de mult va miza BlackBerry pe fabricarea de telefoane inteligente sau pe partea de securitate?

A lăsat să se înțeleagă că se produce o schimbare, de la un raport 80 / 20 între hardware și software vor face pasul cât de curând spre 50 / 50 sau 60 / 40. De aici și concluzia că numele BlackBerry va fi legat tot mai strâns de software business și ceva mai puțin de linia sa de telefoane mobile. Plus că noile terminale vor fi axate tot mai mult pe utilizatorul profesionist, vor dori să satisfacă nevoile unui astfel de client.

Spre a-și defini drumul pe partea de software din domeniul business au făcut mai multe achiziții și parteneriate și aici mă refer la achizițiile SecuSMART și WatchDox, dar și parteneriatul cu Samsung pe partea de securitate.

SecuSMART – card microSD ce ajută la criptarea datelor de pe smartphone, deja BlackBerry a reușit să încheie un parteneriat strategic cu guvernul german, iar soluția SECUSMART joacă un rol important. Mai multe detalii despre SecuSUITE pe site-ul oficial.

WatchDox – aduce un plus de protecție asupra fișierelor și documentelor pe care diferite persoane le lucrează în comun și le accesează de pe orice device sau platformă. Este o suită de editare în condiții de securitate, criptare a datelor și colaborare între mai multe persoane, dar într-un mediu securizat plus că aduce control de la distanță.

Parteneriatul cu Samsung ajută BlackBerry în focusarea sa pe transformarea într-o companie de software, Samsung pe de altă parte are nevoie de expertiza BlackBerry pe domeniul business. Samsung KNOX a fost integrat în soluțiile BlackBerry Enterprise Server 12 și în sistemul Enterprise Mobile Management. Integrarea KNOX ajută BlackBerry în a separa complet partea personală și cea de business a unui terminal cu software conceput de compania americană.
BlackBerry are un plan concret de a miza pe partea software și și-a propus să abordeze nișa pe care o cunoaște și o deservește cel mai bine.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.