În ultimele 2 săptămâni m-am jucat cu un smartphone mai puţin cunoscut în ţara noastră: Blackview Alife P1 Pro.  Acest model l-am primit în teste de la gearbest.com şi pot spune că a lasat o impresie decentă. Nu este un telefon care să te lase la greu, dar nici nu îţi aduce un plus valoare ţie ca utilizator.

Smartphone-ul este destul de mare, pe alocuri chiar incomod în mână, însă este uşor şi dispune de un grip foarte bun. Blackview Alife P1 Pro este un telefon de pluton, care poate fi ales spre achiziţie doar dacă vrei un terminal cu senzor de amprentă şi display de 5.5 inci la un preţ care să nu îţi golească buzunarele. Mai multe detalii despre acest device în cele ce urmează.

Specificaţii Blackview Alife P1 Pro

specificatii

Design

blackview alife p1 pro (22)

Pachetul în care am primit smartphone-ul Blackview Alife P1 Pro a fost mare o supriză pentru mine pentru că a conţinut tot ce ai nevoie pentru un telefon complet: terminalul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul de 2A, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, husă de protecţie incoloră, folie aplicată pe display + încă una de rezervă şi manul de instrucţiuni. Producătorul oferă în pachet tot ce este nevoie pentru a avea un telefon pregătit de o utilizare zilnică + siguranţă.

Telefonul în sine are un design care aduce (cel puţin în zona frontală) cu terminale Samsung din zona midrange, în timp ce lateralele aduc aminte de iPhone 6. Nu aş putea că este cel mai original design, însă este un smartphone plăcut ochiului, care nu displace şi care oferă un grip foarte bun.

Blackview Alife P1 Pro este construit din plastic cu inserţii metalice pe laterale ce oferă senzaţia unui produs dintr-un segment mai pretenţios decât este în realitate. Din păcate doar oferă senzaţia, deoarece plasticul de pe spate este unul destul de lucios, adună repede amprentele şi în mod curios scamele, praful. Are o construcţie corectă, îmbinările sunt exacte, iar sticla 2.5D se curbează impecabil cu marginea smartphone-ului.

Ca elemente distinctive ale exteriorului, în zona frontală regăsim cele 3 taste capacitive (Options, Back, iar butonul Home încorporează şi cititorul de amprente), senzorii de lumină şi proximitate şi camera de 5 megapixeli, în timp ce pe spate se găsesc camera foto de 13 megapixeli, bliţul dual, logo-ul Blackview şi un microfon. Producătorul chinez a creat un telefon ce oferă acces la bateria de 3000 mAh, cât şi la sloturile SIM (1 sim normal + 1 microSIM) sau slotul microSD.

Că tot am adus în discuţie cititorul de amprente, acesta este aşezat frontal la baza telefonului. Acesta funcţionează bine, chiar dacă mai are momente în care nu se regăseşte. Prin aşezarea corectă a degetului, timpul său de răspuns a fost de sub 2 secunde.

Ecran și sunet

blackview alife p1 pro (3)

Blackview Alife P1 Pro vine echipat cu un display IPS de 5.5 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli), cu o densitate a pixelilor de 267 ppi şi protejat cu sticlă curbată 2.5D. În pachet avem şi folie de protecţie pentru ecran, deci din acest punct de vedere display-ul este protejat.

Dacă vorbim de calitatea ecranului personal pot spune că am fost mulţumit. Chiar dacă este doar un display HD, densitatea pixelilor de 267 ppi este suficientă şi nu am simţit nevoia de mai mult în task-uri uzuale. Chiar dacă mi s-a părut uşor mai întunecat, Blackview Alife P1 Pro dispune de un ecran care se descurcă foarte bine, cu un contrast reuşit, unghi de vizualizare mare şi luminozitate mult peste medie. Cred că luminozitate acestui smartphone este unul din punctele sale forte, deoarece aceasta este atât de ridicată încât şi în condiţii de lumină puternică display-ul rămâne lizibil.

Luminozitate 100% între LG G2 şi Blackview Alife P1 Pro

blackview alife p1 pro (20)

Sunetul de pe Blackview Alife P1 Pro este emis de un difuzor aşezat la baza telefonului, iar munca depusă de acesta este reuşită. Sunetul este clar, puternic, cu volum şi foarte puţin distorsionat la maxim. Prin intermediul portului jack de 3.5 mm se pot obţine sunete excelente, cu menţiunea să ai şi căşti decente. Cele primite în pachet sunt oribile, personal nu am putut asculta o melodie cap-coadă cu acestea datorită amalgamului de zgomote şi sunete ciudate. Cu o pereche de căşti Pioneer se schimbă radical situaţia, iar din acest punct de vedere Blackview Alife P1 Pro stă foarte bine.

Hardware, sistem de operare și aplicații

blackview alife p1 pro (4)

Blackview Alife P1 Pro nu este cel mai potent smartphone pe care îl puteţi găsi. El utilizează un procesor MediaTek MTK6735 de tip quad-core pe 64 biţi la 1.3 GHz, accelerator grafic Mali-T720, 2 GB RAM DDR 3, 16 GB memorie internă (în realitate disponibili sunt 10.75 GB) şi oferă slot pentru card microSD de până la 64 GB

Sistemul de operare utilizat este Android 5.1 Lollipop peste care a fost aplicată o interfaţă proprie Blackview, insă din acest punct de vedere nu am de ce să mă plâng. Blackview Alife P1 Pro se mişcă excelent, nu a existat lag, a rulat fluent pe toată perioada testării, iar bloatware-ul nu există. Recunosc faptul că această versiune mi-a dat şi câteva emoţii deoarece am găsit şi ceva imperfecţiuni:

  • aplicaţia camerei foto este jalnică (mai multe detalii în secţiunea dedicată);
  • când ajunge la 15% bateria scade brusc spre 0, iar dacă în 5 minute nu bagi smartphone-ul la încărcat, aceasta se închide din lipsă de baterie;
  • am avut momente când nu puteam să sun sau să trimit mesaje. Telefonul nu reuşea să se conecteze, iar singura soluţie era restartul.

La nivel de aplicaţii preinstalate nu sunt prea multe de spus: Agendă, Lanternă, Manager fişiere, Setări, Setări Google, Calendar, radio FM, Ceas, Gmail, Galerie foto, Magazin Play, Hărţi şi Browser.

Performanţa obţinută de Blackview Alife P1 Pro este una medie, iar pentru zona de preţ de unde provine aş putea spune că este mulţumitoare. Jocurile şi aplicaţiile simple le rulează fără niciun fel de emoţie, în timp ce jocurile consumatoare de resurse (Asphalt 8, FIFA 2016 sau Mortal Kombat X) le redă fluent, corect, însă la detalii grafice mai scăzute.

Performanță

Screenshot_2015-10-14-18-53-29

Blackview Alife P1 Pro a trecut şi prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obţinute încadrează acest smartphone într-o zonă intermediară entry-level – mid-range.

bench

Conectivitate

blackview alife p1 pro (12)

În zilele noastre nu mai există smartphone care să nu ofere o conectivitate completă (poate lipsa 4G-ului pentru telefoanele entry-level şi lipsa NFC-ului să fie singurele aspecte care impactează). Blackview Alife P1 Pro dispune de tot arsenalul: 4G LTE, dual-sim, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, cititor de amprente etc. Telefonul este compatibil şi cu 4G-ul celor de la RDS & RCS deoarece funcţionează şi în banda de 2600 MHz (TDD).

Device-ul s-a comportat foarte bine în apelurile de voce, cât şi în conexiunea la internet prin Wi-Fi, 3G sau 4G. În această perioadă de teste de 2 săptămâni am avut 2 sau 3 momente când nu am putut apela sau trimite SMS-uri, iar singura soluţie de rezolvare a fost restartarea telefonului. Mă gândesc că este o problemă de soft ce poate fi uşor rezolvată printr-un mic update în viitor.

În exterior regăsim portul microUSB şi jack-ul de 3.5 mm (în zona superioară), butonul de on/off (în laterala dreaptă), tastele de volum (în laterala stângă), difuzorul şi un microfon (în zona inferioară).

Cameră foto și video

blackview alife p1 pro (23)

Producătorul afirmă că senzorul de 13 megapixeli utilizat pe Blackview Alife P1 Pro este unul “amazing”, însă calitatea pozelor obţinute contrazice această afirmaţie. Majoritatea imaginilor sunt şterse, blurate, inundate cu fascicule de lumină albă şi destul de neclare. Menţionez că vorbesc de poze realizate în amiaza mare, cu lumină suficientă şi condiţii bune pentru şedinţe foto. Personal cred că la acest capitol se pot face mai multe din software şi că senzorul în sine nu este chiar atât de rău. Deci, Blackview camera ta este o mare pacoste. Găseşte o soluţie!

Filmele înregistrate păstrează aceleaşi probleme, în timp ce camera frontală de 5 megapixeli se descurcă decent pe timp de zi.

Clip făcut cu Blackview Alife P1 Pro;

Autonomie

blackview alife p1 pro (14)

Un punct forte al acestui smartphone este bateria de 3000 mAh. Aceasta oferă o autonomie mai mult decât mulţumitoare, chiar dacă utilizăm telefonul în ritm intensiv. Nu este greu să prinzi cel puţin 24 de ore fără încărcare, însă cu versiunea de firmware actuală este jale mare când bateria indică 15%: în acel moment trebuie neapărat să conectezi telefonul la priză deoarece începe numărătoare inversă: 15, 14, 13, 12…3, 2, 1…Bye Bye.

În testul nostru (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) a obţinut un rezultat mediu: 4 ore şi 26 minute. Cu încărcătorul propriu, bateria se încarcă în aproximativ 2 ore şi 30 de minute.

autonomie

Preț

Blackview Alife P1 Pro poate fi achiziţionat de pe gearbest.com la un preţ de 119 dolari (aproximativ 460 lei). În această sumă intră şi transportul gratuit până în România, însă nu uitaţi că sunt şanse mari să plătiţi TVA şi taxe vamale.

Concluzii

blackview alife p1 pro (24)

Blackview Alife P1 Pro este un smartphone mare, lat, cu dimensiuni considerabile, însă uşor şi cu un grip foarte bun. Acesta oferă o acustică plăcută, un ecran mai mult decât decent, un cititor de amprente ce funcţionează bine, o autonomie mulţumitoare şi un soft echilibrat, chiar dacă mai există loc de îmbunătăţiri. Cel mai mult dezamăgeşte la capitolul foto şi video, unde rezultatele sunt mai mult decât nesatisfăcătoare. Ca o recomandare personală pot spune că Blackview Alife P1 Pro este o variantă de luat în calcul pentru cei care caută un smartphone cu display generos, senzor de amprente şi preţ foarte mic.

PRO

– display bun pentru segmentul său de preţ;

– acustică reusită;

– raport calitate-preţ corect;

– pachet de retail complet: husă, folie de protecţie, căşti;

– autonomie mulţumitoare, chiar şi pentru pretenţioşi;

– sistem de operare stabil, ce rulează fluent (mici update-uri ar întregi peisajul).

CONTRA

– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;

– cameră foto cu rezultate dezamăgitoare;

– caştile din pachet de o calitate îndoielnică;

– performanţe modeste în jocurile consumatoare de resurse.