Retelistica

Proiectul Starlink al lui Elon Musk (prin compania SpaceX) este cel care a lansat “moda” unei constelaţii de sateliţi. Prin Starlink se doreşte dezvoltarea unei reţele de comunicare prin satelit care să ofere internet de mare viteză tuturor oamenilor de pe această planetă. În acest moment puţin peste 57% din totalul de 7.8 miliarde de oameni au acces la internet. Pentru a reuşi acest lucru, SpaceX trebuie să lanseze un total de aproximativ 42.000 de sateliţi la o distanţă de 550 km faţă de Pământ.

Deoarece aceşti sateliţi vor orbita la o altitudine mult mai joasă decât sateliţii geostaţionari (aceştia se folosesc în prezent pentru comunicaţii), se vor putea oferi conexiuni cu latenţe mai mici şi viteze de transfer mai mari.

Mai nou şi Boeing vrea să facă acelaşi lucru, însă la un nivel mult mai redus decât SpaceX. Boeing a primit miercuri aprobarea autorităţilor americane pentru proiectul său ce vizează lansarea unei constelaţii de 147 de sateliţi, concepuţi pentru a furniza internet din spaţiu. Boeing prevede furnizarea unui serviciu de internet de mare viteză şi de comunicaţii pentru utilizatori rezidenţiali, comerciali, instituţionali, guvernamentali şi profesionali.

Din cei 147 de sateliţi autorizaţi, 132 vor putea fi plasaţi la o altitudine de 1.056 de kilometri, restul de 15 urmând a fi plasaţi între 27.355 de kilometri şi 44.221 de kilometri.

După anunţul de autorizare, Boeing a declarat că “într-o perioadă în care cererea pentru comunicaţii prin satelit creşte, o diversificare va fi necesară, prin intermediul unor orbite şi frecvenţe diferite”.

Sursa: spacenews.com