Varietatea de boxe portabile cu Bluetooth este atât de mare, încât cu greu poți spune că nu vei găsi exact ceea ce-ți dorești, indiferent de cât de punctuale sunt cerințele tale. De la boxe mici, ușor de strecurat în orice geantă sau rucsac, la unele mari și puternice, de la foarte ieftine și până la produse premium ce vin cu prețul lor, sunt de toate în piață acum.
Eu vă prezint în continuare o boxă de mijloc, aș numi-o. Nu-i nici cea mai compactă sau ușoară, dar nici dintre cele voluminoase, nu-i cea mai puternică, însă nici nu se prezintă slab la acest capitol. Trust Caro Max este echilibrată din multe puncte de vedere, inclusiv ca preț este corect poziționată.
Specificații pentru boxa portabilă cu BluetoothTrust Caro Max
- Putere: 20W RMS, 40W Peak;
- Difuzoare: 2 x 45mm;
- Răspuns în frecvență: 20 – 20000 Hz;
- Conectivitate: Bluetooth 5.0, jack de 3.5 mm Aux-in, microSD card reader, USB Type-C (pentru încărcare baterie internă);
- Microfon încorporat;
- Standard IP: IPX7;
- Baterie: 4400 mAh, 16.2 Wh, până la 12 ore de autonomie;
- Dimensiuni (înălțime x diametru): 180 x 80 mm;
- Greutate: 553 kg.
Design
Am primit Trust Caro Max în cutia de retail sigilată. Înăuntru, am mai găsit pe lângă boxă și un șnur destul de gros, cablu de alimentare USB-C la USB-A, cablu AUX de tip jack de 3.5 mm, manual de utilizare și alt pliant cu diferite informații:
Unitatea ajunsă la mine a fost de culoare verde, mai poate fi aleasă și în nuanța negru sobru. De fapt, ceea ce este prezentată pe site-ul Trust drept verde, este un model de tip camuflaj, cel puțin interesant pentru unii.
Țesătura textilă ce acoperă grila din spatele căreia ies undele sonore este cu model camuflaj, în rest avem o culaore tip ”army green”, ce face trimitere directă la faptul că avem de-a face cu o boxă rezistentă. Iar Trust Caro Max chiar este rezistentă nu doar la stropi de lichide sau praf, ci și la anumite șocuri, căderi accidentale sau vibrații.
Chiar și modul în care o simți în mână îți transmite aceste caracteristici, boxa este solidă și strașnic asamblată. Pe de altă parte, finisările nu sunt cel mai atent lucrate, iar materialele deloc pretențioase.
Ca și funcționalitate, Trust Caro Max propune butoane mari pentru reglajul volumului și butoane pentru activarea Bluetooth-ului, mod Play / Pause și Power. Patru LED-uri indică nivelul bateriei și unul către centru are rol de status.
Elementele de conectivitate sunt dispuse în spatele unui capac din cauciuc, care trebuie să fie închis spre a fi asigurată certificarea IPX7.
Trust Caro Max se prezintă ok la capitolul design, funcționalitate și calitate a fabricației, fără a impresiona neapărat pe vreuna dintre direcții.
Sunet
Cu forma cilindrică și cele două difuzoare dispuse opus, la care se adaugă două radiatoare pasive pentru amplificarea bass-ului, Trust Caro Max distribuie la 360 de grade undele sonore în jurul său.
Calitatea sunetului nu este de top, dar este mai mult decât mulțumitoare atunci când luăm în considerare prețul acestei boxe.
Bass-ul este pe cât se poate de reușit, chiar am fost plăcut impresionat din acest punct de vedere. Sigur că nu este cel mai adânc sau mai cald, dar este acolo într-o manieră suprinzătoare.
Frecvențele medii sunt clare și precise, destul de bine separate pe fiecare spectru, dar nu la nivel de boxă Hi-Fi. Nu sunt probleme cu niciun fel de timbru vocal, totul este bine definit, însă, repet, fără a fi cu adevărat la nivel de produs cu pretenții.
Înaltele sunt și ele cam în aceeași notă cu mediile, adică absolut nimic deranjant, nici pe departe, dar și fără a aduce ceva cu adevărat special.
Punerea în scenă este cel puțin mulțumitoare, dinamica este ridicată. Genurile muzicale preferate de Trust Caro Max sunt cele active, gen dance, club, hip-hop ș.a.m.d.
Volumul maxim este un alt element de analiză a sunetului unde această boxă impresionează. Aș spune că Trust Caro Max chiar oferă acei 20W RMS și că nu ai cum să nu fii surprins de intensitatea la care poate urca, mai ales având în vedere dimensiunile acestei boxe. Este adevărat că de pe la un nivel de 85 – 90% al volumului apar distorsiuni evidente, dar consider că foarte rar vei ajunge la o astfel de intensitate.
Trust Caro Max integrează și microfon spre a putea fi folosită și într-un apel de voce atunci când boxa este conectată la un smartphone. Microfonul este suficient de sensibil și îți permite să porți o discuție la o calitate mai mult decât decentă.
Una peste alta, Trust Caro Max convinge la capitolul sunet. Dacă îți setezi așteptările în concordanță cu zona de preț unde concurează această boxă nu ai cum să fii dezamăgit, ba din contră.
Conectivitate
Mai nimic de reproșat nici aici. Avem conexiune Bluetooth în versiune 5.0, chiar dacă nu cea mai recentă totuși suficient de performantă și pentru sfârșit de 2021. Funcția True Wireless Stereo îți permite să conectezi două unități Trust Caro Max în mod stereo, însă lipsește NFC, dar eu zic că nu-i capăt de țară din această cauză.
Avem pe partea de contact direct suport pentru player direct de pe un card microSD, precum și mufă AUX-in prin jack de 3.5 mm.
Autonomie
Bateria de 4400 mAh (16.2 Wh) promite până la 12 ore de audiție. Nu este neapărat o durată ușor realizabilă, mai degrabă aș spune că este vorba de maximum 8 – 10 ore la un volum de circa 30%. Cu intensitatea dusă spre 50% poți prinde în jur de 6 – 7 ore, cifre cel puțin respectabile când mă gândesc că jumătate din volumul maxim înseamnă mai mult decât suficient în majoritatea situațiilor.
Preț
Boxa portabilă cu Bluetooth Trust Caro Max – 150 de lei pe eMAG.ro în varianta de culoare neagră, respectiv 180 de lei în versiunea verde camuflaj.
Concluzii
Ca mai toate produsele Trust pe care le-am testat de-a lungul timpului și boxa Caro Max mi-a demonstrat că este un produs bine poziționat în piață. Raportul calitate / preț este optim și pot recomanda această boxă celor care caută așa ceva în bugetul de aproximativ 150 de lei.
Principalele puncte pro și contra pentru boxa Bluetooth Trust Caro Max:
PRO
- certificare IPX7;
- sunet cel puțin decent, cu un bass pronunțat și celelalte frecvențe corect reproduse;
- volum maxim impresionant;
- autonomie suficient de ridicată.
CONTRA
- finisările și materialele nu sunt dintre cele mai bune;
- de la circa 85 – 90% în sus intensitate a sunetului apar distorsiuni evidente.