Boxă inteligentă Samsung Music Frame (LS60D) – review

12/07/2024

Am văzut pentru prima dată Samsung Music Frame cu ocazia „World Of Samsung” 2024, atunci când compania sud-coreeană prezenta în Europa cele mai noi electronice și electrocasnice care integrează funcții avansate de Inteligentă Artificială. Acum avem ocazia de a afla mai multe detalii despre o boxă inteligentă care pune accent pe design și integrarea optimă în ecosistemul Samsung SmartThings. Aflăm mai departe câte îi reușesc din tot ce și-a propus să realizeze Samsung Music Frame, mai întâi câteva dintre cele mai importante specificații.

Specificații pentru boxa inteligentă Samsung Music Frame (LS60D)

Date tehnice

Boxă
Samsung Music Frame (LS60D)
Difuzoare6 difuzoare, 2.0 canale
Tehnologii audioDolby Atmos Music, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, SpaceFit Sound, Active Voice Amplifier, Voice Enhance Mode, Moduri sunet - Adaptive, Music și Standard, LPCM 2ch, formate fișiere decodificate - MP3, AAC, OGG, FLAC, WAV, ALAC și AIFF
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 Ghz, Bluetooth 5.2, intrare audio digitală optică
Funcții specialeCompatibilitate Q-Symphony, integrare SmartThings, Spotify Connect, Tidal Connect, AirPlay, suport Chromecast, asistent Bixby integrat, Alexa (integrat), suport Google Assistant
Dimensiuni353 x 364.8 x 143.4 mm (lățime x înălțime x grosime), cu suport montare pe suprafețe orizontale (masă, comodă etc)
aprox. 353 x 353 x 53 mm (lungime x lățime x grosime), fără suport
Greutate4.6 kg

Pachet, design și construcție

Boxa inteligenta Samsung Music Frame - review
🔺Panoul frontal al „ramei” se desface rapid, dar pentru a schimba poza este nevoie de un pic de timp…

Am primit unitatea de test în pachetul de retail, în care sunt destul de multe accesorii suplimentare, pe lângă boxa inteligentă în sine. Avem o imagine printată suplimentară, pe care o poți monta în locul celei predefinite pe boxă, suportul de masă / comodă, diferite pliante (manual de utilizare, certificat de garanție etc) și o cutie în plus în care sunt: două seturi de colțare albe cu prindere dublu adezivă, un șablon pentru fixarea exactă a acestora, adaptor de alimentare cu cablu de priză și suport de perete, cu tot ce este nevoie (șuruburi și dibluri și șablon pentru montajul pe perete):

Până să ajung să desfac partea frontală a boxei Samsung Music Frame nu am înțeles ce este cu acele două seturi de colțare albe. Apoi, mi-am dat seama că acelea pot fi folosite spre a schimba acel panou frontal cu totul. Totodată, după ce desfaci panoul realizezi că nu este nici foarte dificil, dar nici tocmai facil să schimbi poza predefinită cu care vine în pachet un Samsung Music Frame. Vreau să spun că este nevoie să desfaci patru mici capace din cauciuc, apoi să forțezi ușor patru prinderi cu clips, pentru ca la final să scoți de pe cele patru șine imaginea și să o pui la locul ei pe cealaltă, după care să repeți în ordine inversă ceilalți pași.

Imaginea care poate fi montată pe post de poză în „rama” Samsung Music Frame trebuie să aibă o dimensiune de 10 x 8 inch (aprox 25.4 x 20.3 cm), însă doar 8 x 8 inch vor fi vizibili, cei din centrul pozei.

Așa cum am spus, Samsung Music Frame vine în pachet atât cu suport pentru masă / comodă, birou etc, cât și cu suport pentru prindere pe perete. Evident că, fiind vorba despre o unitate de test, am ales să montez boxa pe suport, care se atașează instant, doar trebuie aranjat pe poziție și apăsat ușor la locul lui.

Pe spatele boxei pot fi observate două dintre cele șase difuzoare, precum și zona de conectivitate, aflată într-un decupaj cumva în centrul boxei. De acolo poți trage cablul de alimentare (de o culoare gri, ușor translucid) printr-un canal, spre a rămâne fixat.

Boxa Samsung Music Frame este realizată din metal (pe margini), plastic (pe spate) și, cel mai probabil, dintr-un plastic acrilic pe partea din față. Nu mă pricep foarte bine, dar este un plastic lucios, care se aseamănă la atingere cu sticla.

Designul boxei este simplu, depinde doar de tine ce poză vei alege să atașezi unui Samsung Music Frame spre a menține aspectul curat sau, din contră, spre a atrage cât mai tare atenția asupra acestui dispozitiv. Este în mod clar însă o piesă de design, ceva care nu arată deloc a boxă. De fapt, mai toată lumea care a intrat la mine în casă în timp ce am avut boxa așezată pe comoda din fața televizorului m-a întrebat despre cel fel de ramă foto este vorba…

Din punctul meu de vedere, ideea din spatele unui Samsung Music Frame este să nu ai doar unul. Ideal ar fi, mai ales datorită modurilor în care poate fi folosită, să ai cel puțin două astfel de boxe, dacă nu chiar mai multe răspândite prin casă. Cu diferite poze așezate în fiecare, nimeni (în afară de cei ai casei) nu-și va da seama de unde anume este redată muzica sau sunetul de la TV. Înțelegeți mai jos ce vreau să spun.

Orice Samsung Music Frame vine deocamdată cu rama neagră, dar va exista posibilitatea de a fixa peste aceasta o altă ramă, care se va prinde prin magneți peste cea neagră existentă. Astfel, poți asorta un Samsung Music Frame cu mobila din casă ori cu alte accesorii.

Totodată, trebuie menționat, dacă mai era necesar, că fiind vorba despre un dispozitiv Samsung „Frame”, aceasta boxă se va potrivi de minune lângă un televizor din gama The Frame, precum cel testat de mine în toamna lui 2023.

Referitor la construcție, este de foarte bună calitate, nimic de reproșat. Chiar dacă nu iese în evidență cu cine știe ce materiale pretențioase, Samsung Music Frame nici nu pot spune că dezamăgește din vreo direcție. Plasticul este de foarte bună calitate, are textură și model plăcute pe spate, iar asamblarea este strașnică, în timp ce finisările de detaliu foarte fin executate.

Sunet

Boxa inteligenta Samsung Music Frame - review
🔺Pe spatele „ramei” se pot observa doar două dintre cele șase difuzoare, anume cele cu rol de woofere.

Fiindcă avem în față o boxă și nu un simplu accesoriu de design (deși nu se descurcă deloc rău nici la asta), trebuie să vorbim mai pe larg aici. Spuneam că Samsung Music Frame poate fi folosit nu doar ca o singură boxă, ci ca un ansamblu. Pentru asta trebuie integrată în ecosistemul SmartThings, prin aplicația dedicată. Eu am făcut asta prin aplicația de Android.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația SmartThings pentru Android cu boxa inteligentă Samsung Music Frame:

Fără a avea mai multe unități Samsung Music Frame la dispoziție și fără a deține alte electronice Samsung compatibile SmartThings nu sunt prea multe de exemplificat despre cum se integrează această boxă inteligentă în marele ecosistem al companiei sud-coreene. Ce știu însă, este că poți conecta două boxe Samsung Music Frame între ele în sistem stereo (mai mult decât stereo de fapt, atunci când este redat conținut Dolby Atmos), dar poți face un sistem și cu un soundbar. Totodată, una sau două boxe Samsung Music Frame se pot adăuga difuzoarelor anumitor televizoare Samsung (cele de generație 2024 compatibile Q-Symphony) și astfel să creezi un sistem de sunet cu mult mai complex.

În fine, eu am auvt doar un Samsung Music Frame la dispoziție și pot spune cum sună acesta. Așadar,  Samsung Music Frame sună bine, nu excepțional, dar bine, însă nu reproduce prea mult bass. Nici nu ar prea avea de unde, având în vedere că are o grosime de doar circa 5 centimetri, dar asta nu este neapărat o scuză. Ca să înțelegeți cam cât bass poate reda și la ce calitate o poate face un Samsung Music Frame îl pot compara cu cel pe care îl emite un televizor upper mid-range. Exact, aproape nimic special. Din partea mea, pentru pasionații audio, pentru cei care pun mare accent pe calitate, atunci un Samsung Music Frame sau mai multe trebuie integrate neapărat într-un sistem cu un subwoofer. Deocamdată nu am găsit informații cum că asta ar fi posibil.

În rest, avem frecvențe medii foarte clare, bine conturate, dar nici aici ceva cu adevărat special, nimic senzațional. Înaltele… cam în aceeași idee: bune, dar nu grozave.

Unde uimește un Samsung Music Frame este la cum aruncă, la cum împrăștie undele sonore de jur-împrejur. Da, aici cele șase difuzoare chiar își fac simțită prezența și impresionează cu o dinamică de excepție, cu o punere în scenă cu adevărat specială. Sunetul nu pare că vine de la boxă, ci că este cumva trimis din toate părțile, doar o idee de direcție de la boxă îți este transmisă. Și de aceea revin la necesitatea unui subwoofer. Pentru că bass-ul ar fi rezolvat de acesta și astfel unul sau mai multe Samsung Music Frame s-ar ocupa strict de medii și înalte (și astfel mediile nu ar mai forța și ceva joase, stricând calitatea generală). Iar sunetul ar căpăta, cu siguranță, o cu totul altă notă, o cu totul altă punere în scenă.

Altfel, cu doar un singur Samsung Music Frame nu pot spune că am fost impresionat prin ceva, în afară de acea spațialitate, de acea acoperire a întregii camere cu unde sonore ce par a veni din toate direcțiile și a fi reflectate de fiecare perete și obiect de mobilier.

Atenție! Nu spun sub nicio formă că sunetul generat de Samsung Music Frame este de slabă calitate. În niciun caz, doar că pe mine nu a reușit să mă dea pe spate. Nu este nimic rău, ba din contră. Avem calitate impresionantă pentru ceva ce arată precum o ramă foto, pentru o boxă groasă de doar circa 5 centimetri. Mult peste ceea ce m-aș fi așteptat inițial, dar, cu toate acestea, nu este o boxă de excepție.

Iar ca volum maxim… Din nou nimic senzațional. Deși din caracteristicile de bază, scoase în față prin prezentările oficiale, ar fi vorba despre 120W, de fapt aceea este puterea muzicală în peak, cum se spune. Consumul boxei este de maxim 18W, așa că ne putem face, zic eu, o idee cât de cât asupra puterii reale a acestei boxe. În termeni simpli, intensitate suficientă pentru o audiție onestă într-o cameră de maxim 30 – 35 mp, pentru filme sau emisiuni TV, sport etc. Dar în niciun caz suficient pentru o mică petrecere. Ce este de apreciat este că nici la 100% din capacitate nu am remarcat vreo degradare a calității sunetului.

Conectivitate

Boxa inteligenta Samsung Music Frame - review
🔺Deși la o boxă inteligentă conectivitatea wireless contează mai tare, Samsung Music Frame nu stă rău nici la elementele fizice de conectivitate.

Fiind o boxă inteligentă, Samsung Music Frame nu avea voie să nu vină cu conectivitate Wi-Fi. Asta pentru a putea fi conectată de una singură la internet și astfel a putea reda conținut fără a fi nevoie de un televizor, telefon sau alt dispozitiv pe post de sursă. Samsung Music Frame este compatibil cu Spotify Connect, cu Tidal Connect și cu AirPlay de la Apple, dar cam atât. Din partea mea nu am găsit alte metode prin care Samsung Music Frame să poată reda conținut de sine stătător.

Există desigur și Bluetooth, în versiune 5.2, și te poți conecta prin acesta cu orice dispozitiv compatibil, nu trebuie să fie neapărat ceva de la Samsung, ca atunci când vrei să te bucuri de toate avantajele Q-Symphony.

Pe partea de contact direct avem la dispoziție o intrare digitală, dispusă pe spate, într-un decupaj unde mai este și un port USB-A, pentru conexiune cu alte dispozitive Samsung SmartThings. Tot acolo, lângă portul USB-A, este și cel pentru alimentarea cu energie electrică, care se face prin adaptorul din pachet, cel ce generează la ieșire o tensiune de 19V. Așadar, pentru a menține dimensiuni cât mai compacte și o greutate asemenea, Samsung Music Frame a trimis transformatorul AC/DC afară, în adaptorul separat.

Pe boxă sunt și patru butoane de tip capacitiv, dispuse pe spate, dar cumva și pe lateral, spre a putea fi accesate inclusiv când boxa este montată pe perete. În ordine, de sus în jos, cele patru butoae sunt: trecere prin modurile de conectivitate (Wi-Fi, Bluetooth și intrare digitală), volum +, volum – și microfon On/Off (microfon prin care poți da comenzi vocale asistentului Bixby ori Alexa sau chiar Google). Totodată, în conexiune Q-Symphony, microfonul din boxă poate fi alăturat celor de pe televizor, de exemplu, spre a prelua comenzile mai corect atunci când interacționezi cu Smart TV-ul Samsung.

Pe partea frontală a unui Samsung Music Frame apar și 3 LED-uri de status. În poza de mai sus apare doar unul, care luminează în roșu, fiindcă la momentul sesiunii foto boxa nu era conectată la alt dispozitiv sau introdusă în ecosistemul SmartThings.

Preț

Boxă inteligentă Samsung Music Frame1.499 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Samsung Music Frame
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design extrem de plăcut, poate fi personalizată, posibilitate de a fi așezată pe masă / comodă sau de a fi fixată pe perete;
  • calitate înaltă de fabricație;
  • sunet reprodus corect, cu o spațialitate de excepție, undele sonore sunt trimise în toate direcțiile în cameră.
Contra
  • bass limitat și volum maxim nu neapărat ieșit din comun (deși nu apar distorsiuni nici la 100% din capacitate);
  • destul de scumpă.
Concluzii

Samsung Music Frame este o boxă inteligentă cel puțin interesantă, una care pune mare preț (cumva la propriu…) pe partea de design, pe partea artistică, chiar aș putea spune. Modul de personalizare este destul de extins, atât cât o poate face până la urmă o ramă foto. Sunetul, deși foarte bun pentru un dispozitiv atât de subțire și de compact, nu a reușit să mă impresioneze de-a dreptul. Avem o calitate audio bună, cu o distribuire incredibilă a undelor sonore, ce fac (aproape) să nici nu-ți dai seama de unde vine sunetul. Samsung Music Frame este cam scump raportat la tot ce oferă, dar dacă ai deja anumite electronice și electrocasnice compatibile SmartThings, atunci această boxă ar veni ca o adiție naturală în ecosistem.

Design4.5
Sunet4
Conectivitate4.5
Raport preț / specificații3

Boxa inteligentă Samsung Music Frame a fost testată timp de 7 zile și va fi returnată. Întreg conțintul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.